• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.2°C / 35.8°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 35.3°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 37.6°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 34.2°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 34.1°C
  4 BF
  37%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.0°C / 38.2°C
  3 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.4°C / 33.7°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.3°C / 36.3°C
  1 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  5 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 29.8°C
  6 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.9°C / 33.9°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 34.9°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.7°C / 36.0°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.2°C / 35.5°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 32.8°C
  3 BF
  24%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;

 • A-
 • A+

Εστω και αργά αρχίζω να καταλαβαίνω τι εννοούν φίλοι αριστεροί, όταν με αποτρέπουν δηκτικά από την προσπάθεια συμμετοχής μου σε συζητήσεις που αφορούν τα «εσωτερικά» τους. Θεωρούσα ότι με προσβάλλουν όταν επιχειρούσα να ερμηνεύσω και εγώ μαζί τους συμπεριφορές συντρόφων τους ή να εξηγήσω τη στάση κορυφαίων ηγετών τους στις μεγάλες στιγμές της δικής τους ιστορίας, ακόμη και στην απόφασή τους να συνεργήσουν στον τελευταίο εμφύλιο πόλεμο των Νεοελλήνων.

Για παράδειγμα, θεωρείται ανοσιούργημα η προσπάθεια κάθε δεξιού να υπεισέλθει στα ενδότερα της «υπόθεσης Καραγιώργη» και ίσως δικαίως, καθώς ουδείς μπορεί να κατανοήσει εσωτερικές σχέσεις, δομές, κομματικές ισορροπίες, ψυχολογία ανθρώπων υπό καθεστώς παρανομίας και ήττας κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση είναι άλλες οι επιστήμες και άλλοι οι ερευνητές που ίσως μπορούν να προσεγγίσουν τέτοιου είδους ζητήματα αλλά όχι ένας πολιτικός παρατηρητής που δύναται να αποτιμήσει μόνο τα αποτελέσματα.

Η συνειδητοποίηση αυτής της παραμέτρου είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις και να αποφασιστούν επιλογές σε πολιτικό επίπεδο και σε παρόντα χρόνο.

Μάλιστα, όταν οι επιλογές αυτές συμπεριλαμβάνουν και την αντίδραση του πολιτικού αντιπάλου, προϋποθέτουν εξαιρετικά προσεκτική ανάλυση όχι μόνο του πρόσκαιρου πολιτικού οφέλους που μπορεί να προκύψει και της αδυναμίας του αντιπάλου να αντιτείνει διαφορετική πρόταση, αλλά και των ανακλαστικών που μπορεί να πυροδοτήσει καθώς έχει και αυτός τη δική του ιστορία και τις δικές του «αντοχές».

Δεν πρέπει βέβαια να παραγνωρίζεται και η πολιτική συγκυρία υπό τις συνθήκες της οποίας τίθενται κάθε φορά υπό κρίση οι προτεινόμενες λύσεις που μάλιστα εμπεριέχουν και επιλογές προσώπων.

Η προχειρότητα στη λήψη τέτοιων αποφάσεων οδηγεί μάλλον σε αδιέξοδο και εξαφανίζει τα όποια πρόσκαιρα πολιτικά κέρδη. Στην περίπτωση του Βύρωνα Πολύδωρα δεν υπήρξαν ούτε αυτά! Και τούτο διότι ουδείς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι η αναγνωρισμένη διάνοια του συγκεκριμένου πολιτικού δεν συνοδεύεται από θετική αντίληψη για τον πολιτικό του βίο, τουλάχιστον από την παράταξη από την οποία προέρχεται και τον κομματικό φορέα της οποίας έχει εγκαταλείψει αρκετό καιρό.

Κανείς επίσης δεν φρόντισε να προβλέψει την αντίδραση των λοιπών κομμάτων που έχουν κάθε λόγο να θυμηθούν τις αρνητικές στιγμές, όπως αυτές κατεγράφησαν –δικαίως ή αδίκως– ώστε να απορρίψουν άμεσα την πρόταση για την ανάληψη καθηκόντων ως προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Εξάλλου, η «παράσταση» ήταν εξαρχής καταδικασμένη σε αποτυχία, καθώς η κυβέρνηση δεν περίμενε να συγκληθεί πρώτα η Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή ώστε εκεί τα κόμματα να τοποθετηθούν και να υποβάλουν τις προτάσεις τους για πρόσωπα.

Φρόντισε πραγματικά στην «τούρλα του Σαββάτου» και μέσα σε λίγες μόνον ώρες να δημιουργήσει προσδοκίες επίλυσης ενός προβλήματος διοχετεύοντας φήμες περί προσώπου «έκπληξη» και να λάβει απορριπτικές απαντήσεις ακόμη και από δικά της στελέχη που δημοσίως δήλωσαν ότι προσβάλλονται από τέτοιου είδους «πρωτοβουλίες».

Αντί δηλαδή να «εκπλήξει» θετικά το πανελλήνιο, δημιούργησε πρόβλημα και σε μέρος του πολύ στενού κομματικού της πυρήνα.

Κυρίως όμως η κυβέρνηση δεν αξιολόγησε τις εσωτερικές διεργασίες και αντιλήψεις στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Και δεν θα μπορούσε άλλωστε καθώς, όπως υποστήριξα, είναι λάθος να ερμηνεύεται η αντίδραση του πολιτικού αντιπάλου στη βάση της υπόθεσης ότι ο αντίπαλος σκέπτεται και αναλύει τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο.

Ως αποτέλεσμα προέκυψε ακριβώς το αντίθετο του προσδοκώμενου. Η κυβέρνηση κατέληξε και πάλι να βρίσκεται στη γωνία και μάλιστα χωρίς αυτή τη φορά να έχει την υποστήριξη από την παραδοσιακή εκλογική της πελατεία.

Αν υπήρχε μία περίπτωση να πείσει την Κεντροδεξιά για την επιλογή της, έπρεπε να θέσει την πρότασή της εντός της σύσκεψης των προέδρων, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαρροή.

Αν ήθελε πραγματικά λύση και άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, θα μπορούσε να έχει διαβουλευθεί με τα κόμματα πριν από την οποιαδήποτε ανακοίνωση και να έχει καταλήξει συναινετικά σε πρόσωπο κοινής αποδοχής. Αν κατανοούσε ότι η αγωνία και ο θυμός που προέκυψαν έπειτα από μια δικαστική ήττα είναι κακοί σύμβουλοι και ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται εν θερμώ για τέτοιου είδους θέματα (δεν μας κήρυξε πόλεμο η Τουρκία για να λάβουμε αποφάσεις υπό πίεση), θα μπορούσε ίσως να διαχειριστεί την «κρίση».

Εκτός κι αν όλα αυτά τα είχε υπόψη της η κυβέρνηση, έχοντας σκοπό να τινάξει στον αέρα τη συγκρότηση του ΕΣΡ για τους δικούς της αδιερεύνητους λόγους. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε το λιγότερο ερασιτεχνική μπορεί να χαρακτηριστεί η μεθόδευση αλλά και άδικη η επανέκθεση με αυτόν τον τρόπο του πολιτικού Βύρωνα Πολύδωρα.

* Ειδικός εμπειρογνώμονας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συμβούλιο της Επικρατείας και Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο
Αναρίθμητες είναι οι αναφορές στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον αποκαλούμενο νόμο Παππά. Το ζήτημα είναι πλέον πότε θα δημοσιευθεί, ώστε να καταστεί γνωστή η ακριβής...
Συμβούλιο της Επικρατείας και Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολιτικά παιχνίδια με φόντο το ΕΣΡ
Η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντι­πολίτευσης με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ γεννά ερωτήματα για το τι γίνεται, γιατί γίνεται και τι θα μπορούσε να γίνει. Παιχνίδια εξουσίας παίζονται με κοινό...
Πολιτικά παιχνίδια με φόντο το ΕΣΡ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ΕΣΡ κατέστη ακόμα περισσότερο όμηρος των κομμάτων
Η δημιουργία ανεξάρτητης αρχής που εποπτεύει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι σημαντική, διότι βασική πηγή κακοδαιμονίας στα ΜΜΕ είναι η εξάρτησή τους από την εκτελεστική εξουσία. Η παρουσία του ΕΣΡ θα μπορούσε...
Το ΕΣΡ κατέστη ακόμα περισσότερο όμηρος των κομμάτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;
Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ ζητά το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο να παραμείνει θολό. Μπορεί κάποιοι δικαστές του ΣτΕ να είναι υπεράνω χρημάτων, αλλά αυτό ενδεχομένως να συνιστά αλαζονεία και ύβρι στο 30% των πολιτών...
Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ βλάπτουν σοβαρά τη Δημοκρατία
Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των νέων δεδομένων, ως προς την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για να επαναληφθεί η πολλαπλώς ατυχήσασα σχετική διαγωνιστική διαδικασία και να...
Τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ βλάπτουν σοβαρά τη Δημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δικαστικοί θεσμοί και πολιτικά τερτίπια εξαπάτησης
Μετά τη σχετικά πρόσφατη ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (εφεξής ΣτΕ), κατά τη διάσκεψη της ολομέλειάς του την 17η Οκτωβρίου στην Αθήνα και σε σχέση με τα προβλεπόμενα περί καθορισμού της...
Δικαστικοί θεσμοί και πολιτικά τερτίπια εξαπάτησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας