• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.7°C / 26.8°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.1°C / 25.8°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.6°C / 25.5°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 22.9°C
  3 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 19.0°C
  3 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.4°C
  4 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 25.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  0 BF
  62%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 24.5°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  1 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 26.0°C
  3 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 21.3°C / 24.9°C
  1 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 25.1°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  85%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το ΕΣΡ κατέστη ακόμα περισσότερο όμηρος των κομμάτων

 • A-
 • A+

Η δημιουργία ανεξάρτητης αρχής που εποπτεύει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα είναι σημαντική. Διότι μια βασική πηγή κακοδαιμονίας στα ΜΜΕ είναι η εξάρτησή τους από την εκτελεστική εξουσία. Συνεπώς, η παρουσία του ΕΣΡ θα μπορούσε να αμβλύνει αυτή την εξάρτηση και τις συνέπειές της.

Ωστόσο εδώ και χρόνια το ΕΣΡ δυσλειτουργεί. Στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της διαπλοκής τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Πρόστιμα επιβάλλονται κυρίως για παραβιάσεις ηθικού χαρακτήρα, θυμίζοντας περισσότερο συντηρητικές κοινωνίες του παρελθόντος ή της Μ. Ανατολής, τα οποία επιπροσθέτως δεν εισπράττονται λόγω προβλημάτων στη σύνθεση του Δ.Σ.

Ενώ δεν είμαι βέβαιος ότι άλλοι περιορισμοί, λ.χ. της Οδηγίας της Ε.Ε. για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες, πολύ πιο ουσιαστικοί για τον πολιτισμό και την ενημέρωση, τηρούνται με την ίδια αυστηρότητα. Αμφισβητήσεις έχουν επίσης διατυπωθεί για τον τρόπο μέτρησης της προβολής των πολιτικών κομμάτων, ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους.

Τα προβλήματα στη λειτουργία του ΕΣΡ έχουν κοινή ρίζα με εκείνα του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου. Συνοπτικά συνάγονται στην εξάρτησή του από το πολιτικό σύστημα. Η πρόσφατη ψήφιση και εφαρμογή ενός νόμου που θεωρητικά αποσκοπεί να ρυθμίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ήταν ευκαιρία να αναβαθμιστεί και το ΕΣΡ.

Αντ’ αυτού έγινε το αντίστροφο. Το ΕΣΡ κατέστη ακόμα περισσότερο όμηρος των κομμάτων και πεδίο κομματικού ανταγωνισμού, ενώ πολιτικοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό και με την επιλογή ορισμένων προσώπων για τη στελέχωσή του.

Ολα αυτά έχουν αποτέλεσμα αφενός την ενίσχυση των παραγόντων που οδήγησαν στη δυσλειτουργία του, σε βαθμό που πλέον να μιλάμε για κρίση του οργάνου, αφετέρου δε συνετέλεσε στην ακόμα μεγαλύτερη υπονόμευση του κύρους του απέναντι στην κοινή γνώμη, τον κόσμο της δημοσιογραφίας και τους δημιουργούς.

Με δυο λόγια, αντί να πάει πιο μπροστά και να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, συνέβη το αντίστροφο. Είναι αμφίβολο αν έπειτα από όλα αυτά θα μπορέσει το ΕΣΡ να επιτελέσει κατ’ ουσίαν τον συνταγματικό του ρόλο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ρύθμιση και αναβάθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, που χρειάζεται επειγόντως η χώρα, συνδέεται αναπόσπαστα από την αναβάθμιση του ΕΣΡ όχι μόνο σε επίπεδο προσώπων αλλά και στο επίπεδο της οργάνωσης και του τρόπου λειτουργίας του.

Αν αυτό δεν συμβεί δεν αποκλείεται σύντομα να πολλαπλασιαστούν οι φωνές που θα ζητάνε να καταργηθεί.

* Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Μεγάλη του Γένους Χολή
Ελάχιστα πράγματα συζητιούνται για τα κανάλια τοπικής εμβέλειας, αλλά και για τα κανάλια β΄ διαλογής εθνικής ή τοπικής εμβέλειας που κατακλύζουν, χρόνια τώρα, τις δημόσιες συχνότητες, σε κάθε γωνιά της χώρας....
Η Μεγάλη του Γένους Χολή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συμβούλιο της Επικρατείας και Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο
Αναρίθμητες είναι οι αναφορές στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον αποκαλούμενο νόμο Παππά. Το ζήτημα είναι πλέον πότε θα δημοσιευθεί, ώστε να καταστεί γνωστή η ακριβής...
Συμβούλιο της Επικρατείας και Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;
Αν υπήρχε περίπτωση να πείσει η κυβέρνηση για την επιλογή Β. Πολύδωρα, έπρεπε να θέσει την πρότασή της εντός της σύσκεψης των προέδρων, χωρίς να έχει προηγηθεί διαρροή. Αν ήθελε λύση, θα μπορούσε να έχει...
Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο «λαϊκισμός» ως μέσο ακύρωσης της πολιτικής
Οι έννοιες είναι κοινωνικές κατασκευές. Τις κατασκευάζουμε για να κατανοήσουμε τον κόσμο, να τον ερμηνεύσουμε, αλλά και για να μπορούμε να καταλαβαινόμαστε. Κάνουμε λόγο για κοινωνικές τάξεις, εθνικισμό,...
Ο «λαϊκισμός» ως μέσο ακύρωσης της πολιτικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί μετασχηματισμοί της Αριστεράς
Πολλοί μετασχηματισμοί έχουν συμβεί στην Αριστερά από τη δημοσίευση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου το 1848, γραμμένο από τον Κάρολο Μαρξ, με συνυπογραφή Ενγκελς, ένα γλαφυρό κείμενο, στο οποίο οφείλουμε να...
Γιατί μετασχηματισμοί της Αριστεράς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας