Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ας είμαστε ξεκάθαροι για το Κυπριακό
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ας είμαστε ξεκάθαροι για το Κυπριακό

  • A-
  • A+

Tη Δευτέρα 17 τρέχοντος, η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» σε άρθρο με τίτλο «Προβληματισμός στο ΑΚΕΛ - Εγκαταλείπει τη ΔΔΟ το ΚΚΕ;» αναφέρει ότι στις επαφές που είχε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ενημερώθηκε από τον ομόλογό του του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, ότι το ΚΚΕ προτίθεται να εγκαταλείψει τη θέση για λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, και ότι ο κ. Κυπριανού, μιλώντας στην Κ.Ε. του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι «υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητήσουμε με το ΚΚΕ», αλλά απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες, τονίζοντας την ανάγκη να συζητηθεί πρώτα το όλο θέμα σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου.

Παρότι οι ενστάσεις για τη διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία υπήρχαν πάντα στο ΚΚΕ (κατά τη συνάντηση με τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, κ. Ομήρου, στις 24 Ιούνη 2015, ο κ. Κουτσούμπας δήλωνε ότι «διαφωνούμε με όσες δυνάμεις προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την έννοια της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας για να περάσουν άλλες αντιλήψεις»), είναι η πρώτη φορά που έκανε το μεγάλο βήμα να αναθεωρήσει τη θέση του με απόφαση των συλλογικών του οργάνων.

Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Φάνης Παπαθανασίου, δημοσιογράφος της ΕΡΤ, επιβεβαίωσε την πληροφορία στην τηλεόραση του ΡΙΚ, ενώ στις 18 τρέχοντος ο Αντρος Κυπριανού, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» στο κανάλι Sigma, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε: «Είναι δικαίωμα κάθε κόμματος να διαμορφώνει τη δική του πολιτική και αναμένουμε ενημέρωση για το πού θα καταλήξουν οι προβληματισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Οπως είναι φυσικό, οι εξελίξεις αυτές έγιναν σημαία από τα απορριπτικά κόμματα και Τύπο: το όνομα του ΚΚΕ εμφανίστηκε για πρώτη, ίσως, φορά στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Σημερινή», άρθρο της ίδιας εφημερίδας καλεί τα κυπριακά κόμματα και την κυβέρνηση να «αφουγκραστούν το ηχηρό μήνυμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος», ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κίνημα Αλληλεγγύης «αποκάλυψε» συνομιλία της επικεφαλής κ. Θεοχάρους με ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, η οποία στη συνέχεια διαψεύστηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα (ο έμπειρος αναγνώστης, βέβαια, δεν είχε καμία αμφιβολία για την αναλήθεια του συμβάντος καθώς το λεκτικό ήταν εντελώς ασύμβατο με τις θέσεις του κόμματος).

Με μεγάλο σεβασμό στην ιστορία, τους αγώνες και τις θέσεις του ΚΚΕ, και αποφεύγοντας τη χρήση της ρήσης του Λένιν «πες μου ποιος σε παινεύει για να σου πω τι λάθη έκανες», ή ακόμα παραλείποντας να αναφερθώ στην πάγια αρχή του σεβασμού στις αναλύσεις και θέσεις ενός «αδελφού κόμματος» για το στάδιο αγώνα στο οποίο βρίσκεται και την τακτική που ακολουθεί, θα ήθελα να παραθέσω κάποιες σκέψεις:

Φοβάμαι ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα οδηγείται σε ένα λάθος αντίστοιχο με αυτό που είχε πράξει στη Διασκεπτική Συνέλευση του 1947: Ενώ το ΑΚΕΛ ήταν θετικό να συμμετάσχει, πληροφορήθηκε ότι το ΚΚΕ διαφωνούσε με τη γραμμή «αυτοκυβέρνηση, Ενωση» και απέστειλε στην Ελλάδα τον γενικό γραμματέα του, Φιφή Ιωάννου, και τον Ανδρέα Ζιαρτίδη.

Στη συνάντηση που είχαν με τον Νίκο Ζαχαριάδη, ο γενικός γραμματέας τούς είπε: «Η γραμμή συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στην Κύπρο είναι μια μορφή “λιμπεραλισμού” (φιλελευθερισμού), εμείς θα είμαστε έτσι ή αλλιώς σε δυο μήνες στην Αθήνα. Ετσι, εσείς εκεί στην Κύπρο δεν μπορείτε πια να μιλάτε για ενδιάμεσα στάδια αυτοκυβερνήσεως, με τελικό στόχο την Ενωση. Η Ενωση με την Ελλάδα πρέπει να γίνει ο άμεσος στόχος σας».

Η συνέχεια είναι γνωστή, όπως και ο διχασμός στον οποίο οδηγήθηκε ο κυπριακός λαός, ο οποίος απέφυγε την εμφύλια σύρραξη τη δεκαετία του ’50 και τα χρόνια της ΕΟΚΑ χάρη στην ψυχραιμία της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, αλλά οδηγήθηκε στον σπαραγμό των δύο κοινοτήτων στα γεγονότα του 1963 και την τουρκική εισβολή του 1974.

Ας είμαστε ξεκάθαροι: η Διζωνική-Δικοινοτική Ομοσπονδία είχε συμφωνηθεί ήδη από τον Φλεβάρη του 1977 στις Συμφωνίες Κορυφής Μακαρίου - Ντενκτάς και είχε επαναβεβαιωθεί από τις αντίστοιχες Κυπριανού - Ντενκτάς, Παπαδόπουλου - Ταλάτ, και όλες οι αποφάσεις έκτοτε, Διεθνών Οργανισμών και Δικαστηρίων, στηρίζονται σε αυτές.

Δεν μιλάμε για λύση ή παραμονή της σημερινής κατάστασης: λογικές μη λύσης θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια και πολύ σύντομα στη διχοτόμηση, που σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποκτήσει 185 χιλ. κοινά σύνορα με την Τουρκία, θα της «χαρίσει» το μισό νησί και θα της επιτρέψει να μεταφέρει στο νησί όσο στρατό και εποίκους θέλει και να θέτει μελλοντικά ζητήματα «ζωτικού χώρου», τύπου Αλεξανδρέττας.

Οι πολιτικές αποφάσεις έχουν συγκεκριμένες πολιτικές συνέπειες. Και όποιος κομματικός φορέας απορρίπτει κάτι, οφείλει να πει, απτά, ρεαλιστικά και ξεκάθαρα ποια τακτική αγώνα θα υποστηρίξει για την παύση της κατοχής και την ανατροπή της διχοτόμησης.

* Πρώην βουλευτής, πρώην μέλος Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευρωεκλογές με τουρκοκυπριακό «άρωμα»
Η υποψηφιότητα Νιαζί εξασφαλίζει μεγάλη στήριξη στον κόσμο της κυπριακής Αριστεράς, κινητοποιεί κι άλλα ρεύματα υπέρ της ομοσπονδιακής επίλυσης ανάμεσα στους Ε/κ, ενώ για πρώτη φορά βρίσκει αξιοσημείωτη...
Ευρωεκλογές με τουρκοκυπριακό «άρωμα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η νεοφανής περί εγγυήσεων του ΝΑΤΟ πρόταση
Αν υποτεθεί ότι η Κύπρος καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ, ποια είναι η εμπειρία στην παροχή ασφάλειας στα κράτη-μέλη; Μήπως το ΝΑΤΟ παρέσχε ασφάλεια στην Ελλάδα στην κρίση των Ιμίων; Μήπως το ΝΑΤΟ αντιδρά στις...
Η νεοφανής περί εγγυήσεων του ΝΑΤΟ πρόταση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από το Κραν Μοντανά στο… πουθενά;
Τι σχεδιάζει ο ΟΗΕ για το Κυπριακό στον εναπομείναντα ελάχιστο χρόνο; Η απεσταλμένη του γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες μεταβαίνει για δεύτερη φορά στην Κύπρο σε μια αποστολή με ημερομηνία λήξης. Υστατη προθεσμία...
Από το Κραν Μοντανά στο… πουθενά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αγνωστη Κύπρος
Μιλάμε για την τραγωδία της Κύπρου το 1974, αλλά συχνά αποσιωπούμε ότι οι πράσινες γραμμές της διαίρεσης δημιουργήθηκαν στην Κύπρο μετά τις διακοινοτικές συγκρούσεις που ξέσπασαν τα Χριστούγεννα του 1963,...
Η Αγνωστη Κύπρος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυπριακό: ώρα μηδέν
Τις ημέρες αυτές ταξιδεύει στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Η εντολή που έχει από τον γενικό γραμματέα είναι να αξιοποιήσει το μικρό χρονικό διάστημα μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, καθώς...
Κυπριακό: ώρα μηδέν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα εδώλιο περιμένει τον Λεβέντ στην Αγκυρα
Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και εκδότης Σενέρ Λεβέντ δεν είναι αμάθητος σε διώξεις, πολιτικές και δικαστικές. Από τον περασμένο μήνα, ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και εκδότης, ένθερμος υποστηρικτής του...
Ενα εδώλιο περιμένει τον Λεβέντ στην Αγκυρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας