• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.8°C / 7.4°C
  0 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 1.9°C / 6.9°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.5°C / 11.2°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 2.0°C
  0 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 6.2°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.6°C / -0.5°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.3°C / 8.6°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 10.3°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C -0.1°C / 4.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 10.2°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.9°C / 3.8°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.1°C / 6.2°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.8°C / 9.9°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.0°C / 7.7°C
  1 BF
  75%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.5°C / 4.9°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.7°C / 7.0°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  1 BF
  52%

Μια επιστολή και η απάντηση της «Εφημερίδας των Συντακτών»

 • A-
 • A+

Αθήνα 23/10/2016

Κύριε Διευθυντά

Διάβασα με προσοχή την απάντηση της εφημερίδας στην επιστολή της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων που αφορά τη μονομερή από πλευράς της εφημερίδας λύση της συνεργασίας μου μαζί της.

Για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών θα ήθελα να συμβάλω στην αποσαφήνιση του κεντρικού σημείου της απάντησης, του οποίου η διατύπωση φρονώ ότι του αδικεί, αν δεν αποκρύπτει, τα πραγματικά περιστατικά.

Γράφει ο συντάκτης της απάντησης «του ζητήσαμε να επιλέξει κι εκείνος δεν επέλεξε την Εφημερίδα των Συντακτών». Είστε σε θέση να γνωρίζετε ότι αυτή η πρόταση είναι ολοκληρωτικά ψευδής. Η αλήθεια είναι ότι στις επανειλημμένες προσπάθειες της εφημερίδας να επιλέξω ανάμεσα σε δύο μη ασύμβατες (σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ΕΣΗΕΑ) συνεργασίες μου, επέλεξα να ΜΗΝ αφήσω την «Εφημερίδα των Συντακτών». Οταν δε η εφημερίδα επέλεξε η ίδια ότι θα έλυνε μονομερώς τη συνεργασία μας, έδειξα ιδιαίτερη φροντίδα να αποφύγουμε τέτοια λύση, καταθέτοντάς σας συγκεκριμένες προτάσεις που θα έδιναν στην εφημερίδα το προνόμιο να έχει μαζί μου μια αποκλειστική σχέση συνεργασίας.

Στο βαθμό που γνωρίζω (και εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται) οι προτάσεις αυτές δε συζητήθηκαν ποτέ, ούτε μου κοινοποιήθηκε έστω η απόρριψή τους ή κάποια άλλη συμβιβαστική πρόταση. Αντίθετα, μου κοινοποιήθηκε η άνευ άλλων εξηγήσεων διακοπή της συνεργασίας μας. Αν λοιπόν κάποιος επέλεξε κάτι, αυτός ήταν η Εφημερίδα των Συντακτών και όχι εγώ.

Με την παράκληση να δημοσιευτεί όσο γίνεται συντομότερα, σε εμφανές σημείο της εφημερίδας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Σπύρος Δερβενιώτης

Η απάντηση της «Εφημερίδας των Συντακτών»

Είναι προφανές ότι ο επιστολογράφος επιχειρεί να περιγράψει την επικοινωνία του με την εφημερίδα, κατά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, παίζοντας με τις λέξεις. Πληροφορούμε λοιπόν τον κάθε καλόπιστο αναγνώστη ότι ο κ. Σπ. Δερβενιώτης αποφάσισε και υλοποίησε τη συνεργασία του με άλλη, ανταγωνιστική σε μας, εφημερίδα του Σαββατοκύριακου, χωρίς να μας ενημερώσει. Επειδή είναι δική μας απαράβατη αρχή να μη συνεργάζεται κανείς -συντάκτης ή συνεργάτης- με ανταγωνιστικά έντυπα, του ζητήσαμε να διαλέξει ελεύθερα. Και εκείνος νομίζοντας ότι θα μας φέρει σε δύσκολη θέση, αρνήθηκε να διαλέξει την «Εφημερίδα των Συντακτών» ή τα «Παραπολιτικά» και ζήτησε να πάρουμε εμείς την απόφαση. Και βέβαια η απόφαση της εφημερίδας μας -ομόφωνη, οριστική και αμετάκλητη- ήταν να λυθεί η συνεργασία μαζί του. Η απόφασή μας αυτή του κοινοποιήθηκε αρμοδίως και εγκαίρως. Η επιστολή του όμως είναι αποκαλυπτική και για το ήθος και το ύφος του. Ψεύδεται, λοιπόν, ασύστολα, γράφοντας «επέλεξα να ΜΗΝ αφήσω την Εφημερίδα των Συντακτών», αλλά παραλείπει να προσθέσει ότι ΔΕΝ θα άφηνε και την άλλη εφημερίδα.

Και το αποκορύφωμα: αφού ομολογεί ότι τελικά η εφημερίδα αναγκάστηκε να επιλέξει, στη συνέχεια γράφει ότι εκείνος κατέθεσε προτάσεις «που θα έδιναν στην εφημερίδα το προνόμιο να έχει μαζί μου μια αποκλειστική σχέση συνεργασίας»!!! Ο κ. Δερβενιώτης νομίζει ότι μπορεί να κοροϊδεύει τόσο απροκάλυπτα εμάς και τους αναγνώστες μας ή πιστεύει ότι είναι τουλάχιστον ημίθεος. Καταδέχθηκε, δηλαδή, να κατέβει από το βάθρο των γιγάντων της γελοιογραφίας και των κόμικς και να παραχωρήσει στην εφημερίδα μας το... προνόμιο (!!!) να έχουμε αποκλειστική σχέση μαζί του! Σημειώνουμε εδώ και την αήθη και αντισυναδελφική συμπεριφορά του απέναντι στους συναδέλφους του στο «Καρέ Καρέ», τους οποίους παραμερίζει για να διαπραγματευτεί μόνο για τον εαυτό του.

Αντί να ευχαριστεί λοιπόν την «Εφημερίδα των Συντακτών» που του έδωσε τη δυνατότητα επί δυόμισι χρόνια να δημοσιεύει τελείως ελεύθερα και ανεμπόδιστα τη δουλειά του και να γίνει γνωστός σε δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες, αντί να ευγνωμονεί που είχε την τύχη να εμφανίζεται σε μια εφημερίδα, μοναδική στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για την πολυφωνία της, την ανεξαρτησία της και τις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες της, ο κ. Δερβενιώτης νομίζει ότι χάσαμε την ευκαιρία του αιώνα, αφού δεν δεχθήκαμε το «προνόμιο» που τόσο γενναιόδωρα μας παραχώρησε.

Πάντως ανταποκρινόμαστε ευχαρίστως στην τελευταία επιθυμία του. Η επιστολή του δημοσιεύεται σε «εμφανές σημείο» της εφημερίδας μας. Αλλωστε η δική μας εφημερίδα δεν έχει αφανή (!) σημεία.

Η «Εφ.Συν.»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μπορεί, άραγε, το έντυπο να περάσει στην αντεπίθεση;
Βρισκόμαστε αναφανδόν στο πιο κομβικό χωροχρονικό σημείο, στο οποίο «όλα είναι στο τραπέζι»: από το οριστικό σβήσιμο μέχρι την προοπτική της επιβίωσης.
Μπορεί, άραγε, το έντυπο να περάσει στην αντεπίθεση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιάννης Ιωάννου: το βάλσαμο της σάτιρας
Τα εικονοκλαστικά πολιτικά κόμικ-στριπ που δημοσίευε ο Ιωάννου θα μπορούν να εννοηθούν ως «Ημερολόγια των φαύλων» ή ως «Εγχειρίδιο πολιτικής οικονομίας» – με την παλιομοδίτικη, ουσιαστική σημασία του όρου....
Γιάννης Ιωάννου: το βάλσαμο της σάτιρας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα αντίο στον Γιάννη Ιωάννου
Ηταν τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’60. Δεν είχε περάσει και πολύς καιρός από τότε που άρχισε να λειτουργεί η πτέρυγα των αρχιτεκτόνων στη νεότευκτη Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Οπως κάθε χρόνο, εκείνες τις...
Ενα αντίο στον Γιάννη Ιωάννου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Ζαν Κοέν για το Ισραήλ και τους Εβραίους
Επιστολή του Ζαν Κοέν στον Μιχάλη Κουντούρη, με αφορμή την κριτική που έχει δεχθεί για τα σκίτσα του. Όπως επισημαίνει ο επιστολογράφος, το «να δείχνεις συρματοπλέγματα με Ισραηλινό στρατιώτη απέξω και...
Ο Ζαν Κοέν για το Ισραήλ και τους Εβραίους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «κυνό-τυπο» Κακό
Το κείμενο αυτό, το οποίο φιλοξενεί η «Εφημερίδα των Συντακτών», εστάλη στο «Βήμα» της νέας περιόδου και απορρίφθηκε χωρίς καμία προηγούμενη εξήγηση (...) Ετσι, με τη ρήση της Αρεντ για το «κοινότοπο Κακό»,...
Το «κυνό-τυπο» Κακό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γραφιάδες
«Δύσκολα τα πράγματα, πολύ δύσκολα!» λέει εμφατικά ο διευθυντής, κάθε φορά που διαβλέπει την πιθανότητα να φέρει η Τζώρτζια τη συζήτηση στα οικονομικά, από την άλλη άκρη της γραμμής. Αλλιώς τον κουμαντάρεις,...
Γραφιάδες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας