Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες δημοσίων υπαλλήλων που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι.
Τα δάνεια αυτά που καλούνται να εξοφλήσουν, με τοκογλυφικά μάλιστα επιτόκια, ήταν απόλυτα συνδεδεμένα με το ύψος των αποδοχών του κάθε υπαλλήλου, αλλά και την εμπορική αξία του ακινήτου.
Η μείωση όμως των μισθών, η οποία μεσοσταθμικά κινείται στο 40%, αλλά και η βύθιση της αξίας των ακινήτων, δεν συνδυάστηκαν με αντίστοιχη μείωση των δανειακών τους υποχρεώσεων.
Αντίθετα, επιλέχθηκαν από το 2011 «ρυθμίσεις» που κινούνταν στη λογική της μετάθεσης στο μέλλον ενός προβλήματος που οι πάντες αναγνωρίζουν ως υπαρκτό, οδηγώντας σε αύξηση και όχι σε μείωση των δανειακών υποχρεώσεων των δανειοληπτών.
Λογική από την οποία δεν αποκλίνει και η σημερινή κυβέρνηση, αν λάβουμε υπόψη το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που φαίνεται να προωθεί.
Είναι ξεκάθαρο όμως πως πραγματική λύση του προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον επαναπροσδιορισμό του οφειλόμενου ποσού, αφού ληφθεί υπόψη η νέα μισθολογική κατάσταση του δανειολήπτη, η σημερινή εμπορική αξία του ακινήτου, αλλά και το ποσό που ήδη έχει καταβληθεί από την ημερομηνία λήψης του δανείου.
Η εξόφληση, δε, του δανείου δεν μπορεί να γίνει με τα σημερινά τοκογλυφικά επιτόκια που κυμαίνονται από 4,5 μέχρι και 6,2%, τη στιγμή μάλιστα που οι τράπεζες ρυθμίζουν τα στεγαστικά δάνεια με επιτόκια της τάξεως του 2%.
Εργαλεία για την ουσιαστική αυτή ρύθμιση των δανείων υπάρχουν και μπορούν να αναζητηθούν στη σημερινή υψηλή κερδοφορία του Ταμείου, το εγγυημένο χαρτοφυλάκιό του (στο Παρακαταθηκών δεν υπάρχουν επισφαλή-«κόκκινα» δάνεια, αφού η δόση παρακρατείται πριν από την καταβολή του μισθού), τη δυνατότητα επαναχορήγησης μικροδανείων (υπάρχει τεράστια ζήτηση και μπορούν να εκτοξεύσουν τα κέρδη του Ταμείου) κ.λπ.
Αυτό που απαιτείται είναι η πολιτική βούληση να δοθεί λύση για περίπου 160.000 οικογένειες οι οποίες ασφυκτιούν, αλλά και ταυτόχρονα η βούληση της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τη λειτουργία και την ύπαρξη του Ταμείου απέναντι σε όσους καλοβλέπουν τα «φιλέτα» που κατέχει και προωθούν το κλείσιμό του.
* μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, πρόεδρος Συλλόγου Εφοριακών Αττικής
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας