• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.3°C / 31.3°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 29.9°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 26.6°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 22.2°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.3°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 28.2°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 24.5°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 29.7°C
  0 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  4 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  1 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 21.5°C / 29.9°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.9°C
  1 BF
  33%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 28.9°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  65%

Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία: ο τρίτος πυλώνας

 • A-
 • A+

Εκτός της οικονομικής δραστηριότητας που ασκείται στο πεδίο του δημόσιου τομέα και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η αναπτυξιακή διαδικασία και δραστηριότητα μπορούν να κινηθούν και να εξελιχθούν με τρόπο διαφορετικό, συνεργατικό, συμμετοχικό και κοινωνικά δίκαιο, στο πεδίο της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας (ΚΑΛΟ) που αποτελεί τον τρίτο πυλώνα της οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία συνεργατικών μονάδων και δομών κοινωνικής αλληλεγγύης αποτελεί πρωτοβουλία αυτενέργειας των πολιτών, με σκοπό την κάλυψη παραγωγικών και κοινωνικών αναγκών.

Στο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης και των «μνημονίων», μέσω του νεοφιλελευθερισμού που κυριαρχεί, αναδεικνύονται τα στοιχεία της ακραίας και αυθαίρετης λογικής της οικονομίας της αγοράς. Στο ίδιο περιβάλλον, η ΚΑΛΟ αποτελεί τον άξονα που σηματοδοτεί την αντίστιξη και συγχρόνως συμπληρώνει ή συμπληρώνεται από τον δημόσιο τομέα και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Το νομοσχέδιο για την ΚΑΛΟ που συζητείται αυτή την εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής δεν αποτελεί εργαλείο για την άσκηση μιας παραμετρικής πολιτικής στο πλαίσιο της οικονομικής δραστηριότητας και της αναπτυξιακής διαδικασίας, αλλά μιας πολιτικής, ισότιμης συνιστώσας με τον δημόσιο τομέα και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Κεντρικός στόχος της κυβερνητικής πρότασης είναι η δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος που να μπορεί να ενισχύσει τα παραγωγικά εγχειρήματα αυτοοργάνωσης και αυτοελέγχου των πολιτών. Η δημιουργία ενός τέτοιου περιβάλλοντος θα επιτευχθεί με την ανάπτυξη συνεργατικών δομών και δομών κοινωνικής και αλληλέγγυας δράσης σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με τις απαιτούμενες μεταξύ τους συνέργειες.

Οι δύο προτεραιότητες που χαρακτηρίζουν την ΚΑΛΟ, ο κοινωνικός σκοπός της ασκούμενης οικονομικής δραστηριότητας και η αλληλεγγύη μεταξύ ανθρώπων που δραστηριοποιούνται από κοινού, αποσκοπούν στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών που δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν από το κράτος και την ιδιωτική πρωτοβουλία και περαιτέρω, μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας, στη διατήρηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Οι συνεργατικές παραγωγικές μονάδες και οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, προκειμένου να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου: δραστηριοποιούνται σε τομείς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, εφαρμόζουν δημοκρατικό και συμμετοχικό σύστημα λήψης αποφάσεων, όσον αφορά την παραγωγή και διάθεση προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών, τις αποφάσεις επανεπένδυσης, την, από πλευράς οργάνωσης, ισοτιμία της εργασίας και της διοίκησης, τον καθορισμό αποδοχών, με τρόπο ώστε η ανώτατη αμοιβή να μην υπερβαίνει κατά πολύ την κατώτατη κτλ., δεν έχουν ως προτεραιότητα τη μεγιστοποίηση και την ατομική ιδιοποίηση του κέρδους και εφαρμόζουν περιορισμούς στη διανομή κερδών, επανεπενδύοντας σημαντικό μέρος αυτών, με τρόπο ώστε να προάγεται η συλλογική και η κοινωνική ωφέλεια, αποβλέπουν στην οριζόντια και ισότιμη μεταξύ τους δικτύωση.

Η ανάπτυξη της ΚΑΛΟ απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και αναφέρεται στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων. Για την κυβέρνηση, η ΚΑΛΟ δεν αποτελεί μία δευτερεύουσα δράση, αλλά συνιστά έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της οικονομίας, μέσω των δραστηριοτήτων της οποίας επιδιώκεται να καλυφθούν κοινωνικές ανάγκες και δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν από το κράτος και την ιδιωτική αγορά.

Η δημιουργία ενός ισχυρού τομέα ΚΑΛΟ, πέραν του ότι θα αποτελέσει παράγοντα αναβάθμισης του ρόλου της εργασίας αλλά και ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών, θα συμβάλει σημαντικά στην επιδιωκόμενη κοινωνικά δίκαιη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, που δεν μπορεί να στηριχτεί, αποκλειστικά, ούτε στο δυσκίνητο κράτος ούτε στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Σε αυτό το πλαίσιο αλλά και στην προοπτική ενός άλλου κοινωνικο-οικονομικού προτύπου, η ΚΑΛΟ μπορεί να αποτελέσει πυξίδα για τις άλλες μορφές οικονομικής-επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η ΚΑΛΟ, ως όχημα ενεργοποίησης και ενδυνάμωσης της κοινωνίας, και όχι ως όχημα υποκατάστασης του κοινωνικού κράτους που αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη της πολιτείας, μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί στη μεγάλη ευκαιρία που θα συμβάλει στον μετασχηματισμό της κατακερματισμένης κοινωνικής δημιουργίας προκειμένου να οδηγήσει στη συλλογική ανάταση της κοινωνίας.

Αυτή την αλλαγή θα την πραγματοποιήσουν οι ενεργοί πολίτες, η ενεργός κοινωνία, μέσω της ανάπτυξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και του δυναμικού του τόπου μας.

* δικηγόρος - διδάκτορας Νομικής, βουλευτής Αρκαδίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κοινωνική οικονομία χωρίς αυταπάτες
Σήμερα, καλούμαστε να μιλήσουμε και να σχεδιάσουμε τη συνανάπτυξη, να ξανασκεφτούμε τους όρους και τα όρια της ανάπτυξης. Περισσότερη κοινωνία πρέπει και μπορεί να είναι η απάντηση στο δίλημμα «περισσότερη...
Κοινωνική οικονομία χωρίς αυταπάτες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θεσμίζοντας την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία
Στις 14 Ιουλίου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία (ΚΑΟ). Ρητός σκοπός του σ/ν είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για...
Θεσμίζοντας την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αξίες σαν... πλαστελίνη
Τον τελευταίο καιρό τα σημάδια είναι ευκρινή. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μία νέα εποχή, που το μόνο κοινό που έχει με το παρελθόν είναι η επίκληση των... Αξιών.
Αξίες σαν... πλαστελίνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς να θυμόμαστε το δημοψήφισμα;
Το «όχι» του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 ήταν μια αρνητική τοποθέτηση των Ελλήνων ψηφοφόρων απέναντι στην επαναλαμβανόμενη απειλή της συνέχισης των πολιτικών λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων...
Πώς να θυμόμαστε το δημοψήφισμα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια αυτοκτονία και ένα «κατηγορώ» για την κοινωνική πολιτική
Η περίπτωση του Χ., που έθεσε τέλος στη ζωή του την περασμένη Τρίτη το απόγευμα, φροντίζοντας με έναν τρόπο και την ταυτόχρονη αποτέφρωσή του, έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία της Αρτας. Αλλά έχει πολύ...
Μια αυτοκτονία και ένα «κατηγορώ» για την κοινωνική πολιτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ελλάδα πεθαίνει;
Αυτά που δεν έγιναν τα χρόνια μετά το 2008, μαζί με αυτά που έγιναν, από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, την έχουν καταδικάσει σε μια ταχεία παρακμιακή πορεία.
Η Ελλάδα πεθαίνει;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας