• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 29.6°C
  4 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.5°C / 31.9°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.4°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 30.2°C
  4 BF
  32%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 27.6°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 24.0°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 29.1°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.1°C
  3 BF
  80%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  39%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 28.9°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 30.5°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.7°C / 29.0°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 28.8°C
  2 BF
  35%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 29.5°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 25.5°C
  1 BF
  31%

Ο οικονομολόγος και πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας

INTIME NEWS

Από τη μια αυταπάτη στη μεγαλύτερη

 • A-
 • A+

Το καταστάλαγμα του δευτέρου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το απέδωσε ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας, ήταν περίπου το εξής:

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές του 2015 υποσχόμενος άρση της λιτότητας, διαγραφή του χρέους και ριζοσπαστική αλλαγή της χώρας, πάντα εντός της ΟΝΕ. Στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές διαπίστωσε ότι αυτό ήταν ανέφικτο, μια «αυταπάτη».

Δεν θέλησε ωστόσο να προχωρήσει στην επιλογή της εξόδου γιατί, κατά την άποψή του, θα ήταν «πυρηνική καταστροφή», ιδίως για τις τραπεζικές καταθέσεις. Προτίμησε να υιοθετήσει το πρόγραμμα των δανειστών, δηλαδή του κ. Σόιμπλε.

Σήκωσε το βάρος της διαχείρισης του μνημονίου υπέρ των λαϊκών στρωμάτων και «βήμα βήμα» θα παλέψει για την αλλαγή των «συσχετισμών» στην Ευρώπη ώστε να υπάρξει ο κοινωνικός μετασχηματισμός, έστω και από αυτόν τον δρόμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λύγισε.

Θα μπορούσε κανείς εύκολα να ειρωνευτεί αυτό το συνονθύλευμα δικαιολογιών. Κανείς επίσης δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι πραγματικά πιστεύει ένας άνθρωπος που ζήτησε από τον ελληνικό λαό να πει «Οχι» για να το κάνει αμέσως «Ναι». Αυτό που είναι αναμφίβολο είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε πλήρες πολιτικό αδιέξοδο.

Ο λόγος είναι ότι η προοπτική της ριζοσπαστικής αλλαγής της κοινωνίας μέσα από τα μνημόνια είναι ακόμη μεγαλύτερη «αυταπάτη» από την προηγούμενη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόγραμμα των δανειστών όχι μόνο δεν επιτρέπει αλλαγή των κοινωνικών συσχετισμών υπέρ των πολλών, αλλά δεν αφήνει καν περιθώριο για ταχύρρυθμη ανάπτυξη. Οσο για την αλλαγή της ΟΝΕ και της Ε.Ε. σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, μόνος κάποιος αφελής θα μπορούσε αν πιστέψει ότι η Γερμανία θα επέτρεπε κάτι τέτοιο.

Το πρόγραμμα του Σόιμπλε σταθεροποιεί τα ελληνικά ελλείμματα, καθηλώνοντάς τη χώρα σε χαμηλή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία, μετανάστευση της νεολαίας, ανισότητα και φτώχεια.

Το πλαίσιο πολιτικής που σήμερα εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει ίσως τη χώρα στην ΟΝΕ, αλλά μέσα σε ιστορική παρακμή. Αν ο κ. Τσίπρας όντως πιστεύει αυτά που λέει, τότε απλώς θα οργώνει την έρημο Σαχάρα με την ψευδαίσθηση ότι «βήμα-βήμα» θα τη μετατρέψει σε εύφορο αγρό.

Δεν είχαν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ τις «αυταπάτες» τού κ. Τσίπρα. Η πλευρά που ήθελε την έξοδο είχε πολύ καλύτερη αντίληψη για το πώς πραγματικά λειτουργεί η Ευρώπη και είχε προειδοποιήσει για το αποτέλεσμα της «σκληρής διαπραγμάτευσης». Η ίδια πλευρά αντιλαμβάνεται σήμερα πολύ καλύτερα πού πραγματικά οδηγείται η χώρα «βήμα βήμα».

Μεγάλα στρώματα του ελληνικού λαού έχουν επίσης καταλάβει το πώς κινείται ο κ. Τσίπρας γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει δημοσκοπικά. Το μόνο ερώτημα είναι αν η ελληνική κοινωνία έχει τις δυνάμεις για να κάνει αυτό που απαιτείται ώστε να αποφύγει την παρακμή.

* Οικονομολόγος, καθηγητής στο SOAS, πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι το 50-50 του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μια ιστορική απόφαση;
Μέσα σε αυτή τη ζοφερή και πεσιμιστική ατμόσφαιρα από τη μία αλλά και μέσα στην αισιοδοξία της έκρηξης του Μetoo και της επανάκαμψης του φεμινιστικού κινήματος από την άλλη, η απόφαση του 3ου Συνεδρίου του...
Είναι το 50-50 του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μια ιστορική απόφαση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόση δημοκρατία και πόσο σοσιαλισμό μπορεί να φέρει στο επίκεντρο ο ΣΥΡΙΖΑ...
To 3o συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που διεξάγεται αυτές τις ημέρες αποτελεί μία κορυφαία στιγμή με πολιτικές και ευρύτερες κοινωνιολογικές προεκτάσεις, που δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορο σχεδόν κανέναν.
Πόση δημοκρατία και πόσο σοσιαλισμό μπορεί να φέρει στο επίκεντρο ο ΣΥΡΙΖΑ...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κείμενο Συμβολής για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Συνέδριο ανοιχτών ερωτημάτων»
Με αφετηρία μπορούμε να ανακτήσουμε την ηγεμονία στις πολιτικές εξελίξεις στο όνομα των υποτελών κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων. Όχι ο πολιτικός τακτικισμός και οι δημοκρατικοφανείς οργανωτικοί νεωτερισμοί....
Κείμενο Συμβολής για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Συνέδριο ανοιχτών ερωτημάτων»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ιδεολογικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ
Εχουν περάσει περίπου δύο μήνες από τότε και, διαπιστώνοντας πως η εν λόγω κίνηση τακτικής τείνει να παγιωθεί σε μια συνολικότερη στρατηγική των διαφωνούντων εν όψει του συνεδρίου που θα λάβει χώρα την επόμενη...
Το ιδεολογικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ψυχή του συστήματος
Το πιο εύκολο στις προσυνεδριακές περιόδους είναι να απλοποιούνται, να τυποποιούνται και να αναπαράγονται υπεραπλουστευμένα διλήμματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η ψυχή του συστήματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με ανοιχτά χαρτιά
Την κοινωνία τη βασανίζουν η ακρίβεια, ο πόλεμος και η πανδημία. Αυτά θα έπρεπε να απασχολούν και τον ΣΥΡΙΖΑ και το συνέδριό του.
Με ανοιχτά χαρτιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας