Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δυτική Σαχάρα: ένας ξεχασμένος αγώνας

Δυτική Σαχάρα: ένας ξεχασμένος αγώνας

  • A-
  • A+

Πριν από περίπου τρεις δεκαετίες, ήταν από τα θέματα που περιλαμβάνονταν σε όλα τα συνέδρια, τις ημερίδες, τις θέσεις του δημοκρατικού κόσμου. Πραγματοποιούνταν ενημερωτικές ομιλίες, συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας.

Η συμπαράσταση της διεθνούς κοινότητας ήταν αντάξια του αγώνα που έκανε ο λαός της Δυτικής Σαχάρας (Σαχράουι) υπό την ηγεσία του απελευθερωτικού κινήματος Polisario.

Γιατί ήταν ένας αγώνας απελευθερωτικός, αγώνας διεκδίκησης της εθνικής αυτοδιάθεσης και όσοι πίστευαν στην Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη όφειλαν να τον στηρίξουν. Να τον κερδίσουν αυτοί περισσότερο κι από τους ντόπιους.

Ηταν η δεκαετία του 1970. Κοσμοϊστορικές αλλαγές.

Στη Δυτική Σαχάρα, τότε ακόμα Ισπανική Σαχάρα και 53η περιφέρεια της «μητέρας Ισπανίας», οι φωνές που ζητούσαν αποαποικιοποίηση πλήθαιναν και δυνάμωναν. Πίεζε και ο ΟΗΕ και έτσι η Ισπανία άρχισε να τα μαζεύει. Να τα μαζεύει όπως όπως.

Σιγούρεψε τα δικά της ποσοστά στα κέρδη από τους φυσικούς πόρους και παρέδωσε τη διαχείριση του εδάφους, λες και της ανήκε(!), στους άπληστους γείτονες, Μαρόκο και Μαυριτανία.

Από το 1975 που εισέβαλαν με στρατό -αφού τις διεκδικήσεις τους τις απέρριψε ως αβάσιμες το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης- η κατάσταση περιπλέχτηκε ακόμα περισσότερο.

Και ενώ η Μαυριτανία αποχώρησε από τον πόλεμο που ξέσπασε το 1979 και αναγνώρισε την Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας, το Μαρόκο επέμενε και επιμένει να στερεί από τους Σαχράουι το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση. Και μαζί μ’ αυτό, πολλά άλλα δικαιώματά τους.

Υστερα το ενδιαφέρον ξεφούσκωσε. Ο αγώνας των Σαχράουι κούρασε. Δεκαέξι χρόνια πολέμου. Δεκάδες ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Και το κυριότερο... εκεχειρία.

Τέλος, βρέθηκε λύση! Η προσοχή στράφηκε αλλού, σε πιο καυτά μέτωπα. Αλλαξαν και οι καιροί. Μοιάζουν κάπως γραφικοί όσοι αγωνίζονται στον σύγχρονο κόσμο για την ανεξαρτησία των υπόδουλων λαών.

Ομως η εκεχειρία δεν έδωσε καμία λύση. Οι μισοί Σαχράουι παραμένουν πρόσφυγες στην κόλαση της ερήμου και οι άλλοι μισοί ζουν υπό στρατιωτική κατοχή.

Ανάμεσά τους, το δεύτερο μακρύτερο τείχος του κόσμου, 2.720 χλμ, χωρίζει εδώ και 40 χρόνια τις οικογένειες τους. Δεκάδες εκατοντάδες στρατιώτες και εκατομμύρια νάρκες φροντίζουν γι’ αυτό.

Και τα χρόνια περνούν. Η υπομονή του λαού των Σαχράουι εξαντλείται, η εμπιστοσύνη που έδειξαν στη διεθνή κοινότητα δεν απέδωσε. Ο θυμός φουντώνει. Και ο χρόνος που περνά παγιώνει την άδικη κατάσταση.

Το Δημοψήφισμα που τους έταξαν ξεθωριάζει κάθε μέρα και περισσότερο.

Πόσοι το γνωρίζουν; Ελάχιστοι. Μόνο οι «παλιοί», για τους οποίους η διαμάχη της Δυτικής Σαχάρας είναι ξεχασμένη. Για όλους τους άλλους, που δεν είναι «παλιοί», όσο ανήσυχοι και ευαισθητοποιημένοι κι αν είναι, η Δυτική Σαχάρα τούς είναι άγνωστη, άρα ανύπαρκτη.

Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ των «νέων», έχει επίσημη θέση για το ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας; Σε μια διαμάχη, όλοι ξέρουμε ποιον στηρίζει όποιος δεν στηρίζει καμία πλευρά – τον δυνατό.

Το δίκιο του αδύναμου το υπερασπίζεσαι μόνο με αγώνα, όχι με αποστασιοποίηση!

Η σημερινή κυβέρνηση, πρώτη φορά Αριστερά, έχει δύναμη και καθήκον να δράσει υπέρ του λαού της Δυτικής Σαχάρας και κάθε καταπιεσμένου και αδικημένου λαού.

Η υπεράσπιση του δικαιώματος των λαών στην αυτοδιάθεση είναι γραμμένη στις σημαίες της Αριστεράς όλου του κόσμου. Κι όμως, σ’ αυτό τον τόπο, ακόμα κι η Αριστερά έχει κοντή μνήμη όσον αφορά το Κίνημα Polisario.

Οι νέες προκλήσεις, όσο μεγάλες και δύσκολες κι αν είναι, δεν ακυρώνουν ούτε μειώνουν, αλλά αυξάνουν την αξία της αλληλεγγύης στους αγώνες για την ελευθερία.

Κι αυτή ακόμα, η ελευθερία των λαών, των άλλων λαών, που δεν είχαν την (επιτηδευμένη) ατυχία να ξεχαστούν, δεν έχει μεγαλύτερη αξία από την ελευθερία των ξεχασμένων. Η απουσία της είναι εξίσου επικίνδυνη με των άλλων, αυτών που ήδη μας αφορούν. Γιατί δεν υπάρχει Ειρήνη χωρίς Δικαιοσύνη.

* Μέλος της Διεθνούς Εκστρατείας για την Ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας

 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Δήλωση νομιμοφροσύνης, μεταμέλεια, αυτοκριτική
Η άδεια είναι, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, δικαίωμα του Δημήτρη Κουφοντίνα. Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου προχώρησε στη δίωξη των δύο εισαγγελέων οι οποίοι ενεργώντας σύμφωνα με το νόμο έδωσαν τις δύο...
Δήλωση νομιμοφροσύνης, μεταμέλεια, αυτοκριτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δημοκρατία της δικαιοσύνης
Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη συντριπτική τους πλειονότητα διεξήγαγαν έναν αδυσώπητο πόλεμο ψεύδους τα προηγούμενα χρόνια για να αποδείξουν πως η επιβολή των Μνημονίων ήταν δήθεν μονόδρομος. Κατακεραύνωναν...
Η δημοκρατία της δικαιοσύνης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ιδεολογικό πείσμα της Ευρώπης
Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελούμενο από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε., αποφάσισε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, πρώτη φορά στην ιστορία του, να επιβάλει κυρώσεις εναντίον μιας λατινοαμερικανικής...
Το ιδεολογικό πείσμα της Ευρώπης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τη Δημοκρατία στον 21ο αιώνα
Μόνο μέσω της εκλογής εκπροσώπων με καθολική ψηφοφορία, ο λαός παύει να είναι ένα μέρος του όλου και γίνεται φορέας κυριαρχίας. Ακόμη και η δικαιοσύνη αρθρώνεται με τη δημοκρατία και τον Λαό, όπως το θέλει το...
Για τη Δημοκρατία στον 21ο αιώνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μιντιακό καρτέλ και ο ελέφαντας στο δωμάτιο
Αφελείς όσοι, έχοντας σήμερα στενές σχέσεις με το τέρας, θεωρούν ότι θα ελέγξουν τη δύναμή του. Δεν μιλάμε πια για εκδότες. Δεν μιλάμε για Λαμπράκη, Βλάχου ή Τεγόπουλο. Μιλάμε για εισβολή σκοτεινών συμφερόντων...
Το μιντιακό καρτέλ και ο ελέφαντας στο δωμάτιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπόθεση Θεοφίλου: η τιμή της Δικαιοσύνης
Η δικαιοπολιτική διάσταση της απόφασης για την υπόθεση του Τάσου Θεοφίλου είναι τεράστια καθώς, εν μέσω μιας συνολικής κρίσης των θεσμών, κάνει το αυτονόητο: επαναφέρει τη λογική του κράτους δικαίου και της...
Υπόθεση Θεοφίλου: η τιμή της Δικαιοσύνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας