• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 31.3°C
  1 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.2°C / 31.4°C
  1 BF
  33%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.5°C / 31.5°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 31.4°C
  1 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 31.0°C
  3 BF
  25%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 28.9°C
  0 BF
  11%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.1°C / 33.1°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 27.1°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  3 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.5°C / 29.9°C
  0 BF
  19%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 32.9°C
  2 BF
  18%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  2 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 31.5°C
  0 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.3°C
  1 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 31.7°C
  3 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  11%

O καθηγητής και προέδρος της «Αττικό Μετρό Α.Ε.», Γιάννης Μυλόπουλος

EUROKINISSI

Η σύγκρουση με την οικονομική ολιγαρχία

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, ζούμε μια διαρκή σύγκρουση μεταξύ του παλιού και ένοχου για τη σημερινή κατάσταση πολιτικού συστήματος, αφενός, και των υγιών πολιτικών δυνάμεων του τόπου, αφετέρου, που με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν την απαγκίστρωση από τη νεοφιλελεύθερη μέγκενη και την έξοδο της Ελλάδας από τον οικονομικό και κοινωνικό εφιάλτη.

Το παλιό πολιτικό σύστημα, οι πολιτικές δυνάμεις δηλαδή που εναλλάχθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην κυβερνητική εξουσία στη χώρα μας, την οδήγησαν στο δημοσιονομικό αδιέξοδο και την οικονομική κρίση γιατί ευθυγραμμίστηκαν με τις διεθνείς δυνάμεις της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, συμμετέχοντας στην επιδίωξη της πιο βίαιης αναδιανομής πλούτου που έχει συμβεί μέχρι σήμερα στον πλανήτη.

Αυτό που συνέβη όλα αυτά τα χρόνια της κυριαρχίας του παγκοσμιοποιημένου οικονομικού μοντέλου είναι ότι ο διαρκώς εντεινόμενος διεθνής ανταγωνισμός και η ανεξέλεγκτη λειτουργία των αγορών συνέβαλαν στην απώλεια του μέτρου, οδηγώντας σε υπερκατανάλωση και υπέρμετρο δανεισμό, πέραν των ορίων αντοχής των εθνικών οικονομιών των πλέον αδύναμων κρίκων της παγκόσμιας οικονομικής αλυσίδας.

Το ίχνος που αφήνει πίσω του σήμερα το επιθετικό οικονομικό μοντέλο της παγκοσμιοποίησης που εφαρμόστηκε και συνεχίζει εν πολλοίς να εφαρμόζεται, είναι η συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια μιας νέας και ισχυρής οικονομικής ολιγαρχίας.

Το γεγονός ότι το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει φτωχοποιηθεί και κατέχει σήμερα μόλις το 1% του παγκόσμιου πλούτου, τη στιγμή κατά την οποία το μόλις 1% του πληθυσμού συγκέντρωσε το 48% του πλούτου, με το 10% του πληθυσμού να έχει καταφέρει να ελέγξει το συντριπτικό ποσοστό του 87% του πλούτου της γης, τα λέει όλα για τις ανισότητες που παρήγαγε η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση της οικονομίας.

Για την Ελλάδα της λιτότητας και των μνημονίων, οι ανισότητες είναι ακόμη δυσμενέστερες, αφού το 1% του ελληνικού πληθυσμού κατέχει σήμερα το 56% του εθνικού πλούτου.

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι το 2007, προ κρίσης δηλαδή, το ίδιο ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού κατείχε το 48% του πλούτου, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι η ένταξη της χώρας σε καθεστώς λιτότητας και οικονομικής ομηρίας είχε ως αποτέλεσμα την εξαθλίωση των πολλών και την ενίσχυση του πλούτου των λίγων κατά 8 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες!

Για να το πούμε καθαρά, κάποιοι λίγοι κέρδισαν τα τελευταία χρόνια, όταν οι πολλοί ζούσαν σε πρωτοφανή λιτότητα και έχαναν τις δουλειές και τα σπίτια τους...

Αυτήν την οικονομική ολιγαρχία, η οποία απομύζησε τον πλούτο που προοριζόταν για την ευημερία των πολλών, είναι που υπερασπίζονται σήμερα οι πολιτικές δυνάμεις του παλιού και κακού παρελθόντος, έναντι του καίριου πλήγματος που αυτή η ολιγαρχία υπέστη από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Είναι η πρώτη φορά που τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα μπήκαν στο κάδρο της ενοχής για τα οικονομικά δεινά από τα οποία υποφέρει η χώρα και η πρώτη φορά που κλήθηκαν να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί.

Σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση, πλαισιωμένη από τις πολιτικές δυνάμεις τής κατ’ επίφαση σοσιαλδημοκρατίας που έχουν ασπαστεί τον επιθετικό οικονομικό φιλελευθερισμό, σε μια κορυφαία εκδήλωση διαπλοκής του πολιτικού συστήματος με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, υπερασπίζεται απροκάλυπτα την οικονομική ολιγαρχία και «δίνει τα ρέστα της» για να περισώσει ό,τι περισώζεται.

Κατηγορούν, υπονομεύουν, συκοφαντούν και επιτίθενται με όλους τους τρόπους στην κυβέρνηση Τσίπρα, της οποίας το... τέλος προφητεύουν κάθε δεύτερη εβδομάδα. Υποσχόμενοι σε όσους πλούτισαν σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος ότι θα τους επιστραφούν όσα η κυβέρνηση Τσίπρα τους υποχρέωσε να καταβάλουν, όταν... με το καλό επανέλθουν στην κυβέρνηση.

Ευρισκόμενοι σε σύγχυση και αμηχανία, όμως, εμφανίζουν πλήρη έλλειψη πολιτικών επιχειρημάτων. Κατηγορούν την κυβέρνηση της Αριστεράς ότι πράττει σήμερα εξ ανάγκης αυτό που εκείνοι έκαναν οικειοθελώς και αυτοκλήτως ως κυβερνήσεις.

Το παλιό πολιτικό σύστημα κατηγορεί στην ουσία τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ιδιωτικοποιώντας, κατ’ εντολή βεβαίως των μνημονίων που οι νεοφιλελεύθεροι προκάλεσαν, έχασε το ηθικό πλεονέκτημα και έγινε... σαν κι αυτούς!

Σε μια επιδίωξη να εκθέσει την κυβέρνηση Τσίπρα στους ψηφοφόρους και να τη μετατρέψει από κατήγορο σε απολογούμενο. Αποδεχόμενοι όμως έτσι, χωρίς να το αντιλαμβάνονται και προφανώς λόγω πανικού, ακέραιη την ευθύνη για τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της χώρας και την οικονομική και κοινωνική καταστροφή της...

Το στρατηγικό αδιέξοδο της αντιπολίτευσης σήμερα είναι ταυτόχρονα το μεγάλο πλεονέκτημα της κυβέρνησης. Η οποία πρέπει να υποστηριχτεί στην κρίσιμη αυτή στιγμή που δίνει τον υπέρτατο αγώνα κατά της οικονομικής ολιγαρχίας που μας κληροδότησαν οι εγχώριες και διεθνείς δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού.

Οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις της χώρας και κυρίως οι μεμονωμένοι πολίτες που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο οφείλουν σήμερα να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για δημοκρατική πανστρατιά απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού που έβαλαν στο χέρι την Ελλάδα.

Πρόκειται για την πιο κρίσιμη πολιτική μάχη που δόθηκε ποτέ. Τη μητέρα όλων των μαχών. Από την κατάληξή της θα εξαρτηθεί αν θα βγούμε όρθιοι από τη νεοφιλελεύθερη κρίση που μας έχει γονατίσει...

* καθηγητής, προέδρος της «Αττικό Μετρό Α.Ε.»

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ιταλία και το ευρώ
Οι ισχυροί έχουν επιλέξει να εμφανίσουν τη σύγκρουση της ιταλικής κυβέρνησης με το Βερολίνο, το Παρίσι και το διευθυντήριο των Βρυξελλών ως μία αντιπαράθεση μεταξύ λαϊκιστών και ευρωπαϊστών. Μια βολική...
Η Ιταλία και το ευρώ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα αίτια και το νέο ιταλικό κόμμα του DiEM25
ΑΡΘΡΟ του Γιάνη Βαρουφάκη για την πολιτική κρίση στην Ιταλία: Ο μέσος Ιταλός είναι σήμερα φτωχότερος απ’ ό,τι είκοσι χρόνια πριν, ενώ την τελευταία δεκαετία η διαφορά στο κατά κεφαλήν εισόδημα για τον μέσο...
Τα αίτια και το νέο ιταλικό κόμμα του DiEM25
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πραγματιστές και οραματιστές στην εξουσία
Τα σοσιαλιστικά κόμματα της νότιας Ευρώπης βάδισαν στα χνάρια των σοσιαλδημοκρατών αδελφών τους της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, περιορίστηκαν στη διαχείριση του καθημερινού. Ελλείψει οραμάτων, στη συνθήκη...
Πραγματιστές και οραματιστές στην εξουσία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι χαμηλοί μισθοί δεν αποτελούν λύση
Εργασιακά και ασφαλιστικό είναι δύο τομείς όπου έχουν κολλήσει οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς, με τους τελευταίους να απαιτούν την εκ νέου μεταρρύθμισή τους. Οι θεσμοί πιστεύουν ότι η...
Οι χαμηλοί μισθοί δεν αποτελούν λύση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για ποια Ευρώπη;
Για πολλοστή φορά στον δημόσιο διάλογο σχετικά με τη θέση της χώρας στην Ευρώπη κάνει την εμφάνισή του το επιχείρημα ότι, έχοντας υποκύψει στις σειρήνες του νεόκοπου εθνολαϊκισμού, βρισκόμαστε σε μια ανώφελη...
Για ποια Ευρώπη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στόχοι ευρωπαϊκής πολιτικής
Οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των εταίρων μας έχουν δημιουργήσει στην Ελλάδα την εντύπωση ότι εμείς είμαστε η πρώτη χώρα που εκφράζει αμφιβολίες για το ευρωπαϊκό εγχείρημα...
Στόχοι ευρωπαϊκής πολιτικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας