• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 7.9°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.9°C / 7.0°C
  0 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 1.0°C / 8.3°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -4.1°C / -0.1°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.0°C / 7.7°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.2°C / 3.2°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 8.8°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 9.0°C
  3 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  4 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / 2.3°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.5°C / 6.6°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.0°C / 7.7°C
  1 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 0.7°C / 5.3°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.6°C / 0.6°C
  2 BF
  64%

Διάλογος–δρόμος προς την αλήθεια. Κανόνες

 • A-
 • A+

① Υποθέτουμε ότι ο συνομιλητής μας αναζητά την αλήθεια όπως κι εμείς. Δεν επιτρέπουμε στον Αλλον αυτό να το αμφισβητήσει και να μας ευτελίσει. Δεν μπαίνουμε σε διάλογο με κάποιον που η «άποψή» του είναι ασυνάρτητη και παντελώς ατεκμηρίωτη. Η συζήτηση μαζί του θα είναι άγονη.

② Αφήνουμε τον συνομιλητή μας να αναπτύξει την άποψή του, δεν τον διακόπτουμε διαρκώς.

③ Απαλλαγμένοι από την όποια προδιάθεση, επιχειρούμε να καταλάβουμε τον συνομιλητή μας. Αποφεύγουμε τις παρερμηνείες για όσα λέει. Διερωτώμαστε αν οι λέξεις που χρησιμοποιεί έχουν και για μας το ίδιο περιεχόμενο.

④ Αποφεύγουμε την έπαρση για ό,τι λέμε. Δεν ξεχνούμε πως η ισχύς των όσων λέμε είναι τόση όση και των επιχειρημάτων μας.

⑤ Σε ό,τι συμφωνούμε με τον Αλλον, το δηλώνουμε και σ’ αυτόν. Στον διάλογο μαζί του αποφεύγουμε να τον «στριμώξουμε», να τον φέρουμε σε δύσκολη θέση για ό,τι θέλει να πει. Δεν προσβάλλουμε την προσωπικότητά του. Δεν κουβεντιάζουμε με κάποιον εχθρικά προδιατεθειμένο απέναντί μας.

⑥ Είμαστε σαφείς σε ό,τι διαφωνούμε με τον συνομιλητή μας. Αν χρειαστεί, αναπτύσσουμε αναλυτικά τη διαφωνία μας, τα επιχειρήματά μας. Για τα αυτονόητα και για τις κοινότοπες αλήθειες δεν επιχειρηματολογούμε. Δεν πλατειάζουμε.

⑦ Μη θέλουμε να συμβιβάσουμε τα ασυμβίβαστα. Το αξίωμα της αλήθειας δεν υποτάσσεται στην όποια διάθεση για συμφιλίωση με τον Αλλον. Αποφεύγουμε την υπεργενίκευση της αλήθειας του μερικού.

⑧ Ο διάλογος για την αλήθεια δεν είναι ατέρμονη φλυαρία. Ο διάλογος για την αλήθεια πρέπει να καταλήγει κάπου -σε συμφωνία ή σε διαφωνία- με τον συνομιλητή μας. Ο διάλογος με συνομιλητή που κατέχει το θέμα καταλήγει σε κοινό πόρισμα ή προετοιμάζει τη συνέχισή του με αυτόν τον σκοπό. Αυτό αφορά τον επιστημονικό διάλογο.

⑨ Σεβόμαστε την υποκειμενική αλήθεια του Αλλου, δηλαδή την αλήθεια που εκφράζει τον εσωτερικό βιωματικό κόσμο του ή και τον ενδοσκοπικό του κόσμο. Δεν απορούμε που δεν μπορούμε να τον κατανοήσουμε. Ομως, κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να κατανοήσουμε και να διατυπώσουμε, και λεκτικά, τον δικό μας υποκειμενικό εσωτερικό κόσμο. Με αυτούς τους όρους είναι δυνατός ο διάλογος, η συνομιλία με τον Αλλον, χωρίς την απαίτηση της κατάληξης σε μια κοινά αποδεκτή αλήθεια.

⑩ Ο βαθιά αδικημένος κοινωνικά, ο καταπιεσμένος, δεν μπαίνει σε διάλογο με τον φορέα της αδικίας και της καταπίεσης –με την εξουσία. Επιβάλλει το δίκαιό του, εφόσον το δικό του δίκαιο δεν πλήττει το δίκαιο άλλων κοινωνικά αδικημένων και καταπιεσμένων. Σε μια τέτοια πράξη οι νόμοι και οι κανόνες της πολιτικής και της ηθικής έχουν τον δικό τους λόγο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο νέος αγνώριστος γείτονας
Χάσαμε τη δυνατότητα να σκεφτόμαστε αλλιώς, να δημιουργούμε σημασίες, αφού το εθνικό σπορ είναι πλέον η ατομιστική κριτικομανία και η εξιδανίκευση της απομυθοποίησης. Πλειοψηφία, κράτος, εκκλησία, κόμματα,...
Ο νέος αγνώριστος γείτονας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Σωκράτης, η πολιτική ανυπακοή και οι βέλτιστοι κανόνες
Ποιες είναι οι αρχές και αξίες που οι εκάστοτε πλειοψηφίες δεν μπορούν να επιβάλλουν στις μειοψηφίες ή τις μειονότητες; Υπάρχουν ασφαλώς πολιτισμικές αξίες που δύσκολα κάποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπορεί...
Ο Σωκράτης, η πολιτική ανυπακοή και οι βέλτιστοι κανόνες
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ο θάνατος δεν είναι τίποτα»
Για τον θάνατο, αναπόσπαστο φαινόμενο της ζωής, έχουν διατυπώσει σκέψεις όλοι οι άνθρωποι, σε κάθε εποχή και τοποθεσία του πλανήτη, από τον απλό πολίτη έως τον Αϊνστάιν. Το ποίημα «Ο θάνατος δεν είναι τίποτα»,...
«Ο θάνατος δεν είναι τίποτα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μετα-πανικός
Η μετα-αλήθεια δεν κινδυνεύει να παλιώσει ούτε να απέλθει. Η κοινή γνώμη, συνονθύλευμα πια ατόμων καταδικασμένων ισόβια να απομακρύνουν τον τρόμο της ύπαρξής τους διά της προσκύνησης του ειδώλου τους, στολίζει...
Μετα-πανικός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο κύκλος!
Ο ετήσιος κύκλος γέννησης-θανάτου των θεών ήταν καθαρτήριος και σωτήριος. Ολα τα δεινά, όλες οι συμφορές, όλες οι κρίσεις ακυρώνονταν με τον μηδενισμό του ιστορικού χρόνου που έκλεινε με τον θάνατο του Θεού...
Ο κύκλος!
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η ιδιοκτησία είναι κλοπή» (*)
Αυτό που μου ανήκει με κάνει αυτό που είμαι, με δημιουργεί. Είναι δηλαδή ένα φαινόμενο σημαντικής σημασίας που το νόημα της λέξης «ιδιοκτησία» διατρέχεται από μια ριζική αντίθεση: το ότι υπάρχει μια ριζική...
«Η ιδιοκτησία είναι κλοπή» (*)

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας