Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νομιμοποίηση εκ νέου του κράτους και της πολιτικής

Νομιμοποίηση εκ νέου του κράτους και της πολιτικής

  • A-
  • A+

Η Ιστορία έχει καταλήξει ότι η μόνη τέχνη που μπορεί να βάλει τάξη στον ανθρώπινο βίο, με την έννοια να περιορίσει τις κοινωνικές συγκρούσεις και να εξασφαλίσει τη μέγιστη ομαλή και με καλύτερους όρους διαβίωση, είναι η πολιτική.

Ωστόσο, η σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα μόνο επιχειρήματα για την αμφισβήτησή της παρέχει, με χαρακτηριστικότερο την προκλητική ανισοκατανομή του πλούτου, με τους οικονομικά ισχυρούς να γίνονται πιο ισχυροί και τους αδυνάτους πιο αδύνατοι.

Ο τρόπος με τον οποίο ασκείται σήμερα η πολιτική την έχει απομακρύνει από τους αρχικούς της στόχους και το ζήτημα της εκ νέου νομιμοποίησής της επανατίθεται. Διαφορετικά οι κίνδυνοι εκτροπής σε δρόμους ξένους προς τη δημοκρατία γίνονται όλο και πιο φανεροί.

Το παγκοσμιοποιημένο οικονομικό στερέωμα, έχοντας αναθέσει την αρχιτεκτονική του στην παράνοια ενός ακραίου φιλελευθερισμού, παρουσιάζει ρωγμές από παντού, ενώ η Ευρώπη, παρά την πολιτική εμπειρία αιώνων, δείχνει μειωμένα δημοκρατικά αντανακλαστικά και μοιάζει να έχει χάσει τον βηματισμό και τον στόχο της.

Στο πλαίσιο αυτό και μεσούσης της κρίσης στη χώρα μας, οι Ελληνες πολίτες, έχοντας συναίσθηση ότι η πολιτική είναι για να λύνει ανισώσεις και όχι εξισώσεις, με μια πρωτόγνωρη για τη νεότερη πολιτική Ιστορία πλειοψηφική ομοθυμία και μην υποκύπτοντας στους πλείστους όσους εκβιασμούς ασκήθηκαν πάνω τους, έκριναν πριν από ένα χρόνο ότι η Αριστερά, εκπροσωπούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η πολιτική δύναμη που θα μπορούσε να αντισταθεί στον δημοσιονομικό και οικονομικό στραγγαλισμό του ελληνικού λαού από τα ντόπια και ξένα συμφέροντα και να περισώσει την κατάσταση.

Η κυβέρνηση πράγματι, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες και ως εκ τούτου την έλλειψη βιωμένης εμπειρίας από το πολιτικό της προσωπικό, βρήκε γρήγορα τον βηματισμό της και με διαπραγματευτική αποφασιστικότητα δρομολόγησε την επίλυση των οικονομικών, κοινωνικών και θεσμικών προβλημάτων, επιχειρώντας ταυτόχρονα να σπάσει αποστήματα που ταλαιπωρούσαν επί δεκαετίες την ελληνική κοινωνία.

Το διάστημα αυτό ο ελληνικός λαός επέδειξε αντοχή σε συνθήκες υψηλών πιέσεων και βοήθησε τη νεοεκλεγμένη κυβέρνηση στο έργο της. Ομως χαρακτηριστικό των εξαιρετικών καταστάσεων είναι το βραχύ σχετικά διάνυσμα χρόνου. Είναι κάποια στιγμή που τα πράγματα πρέπει να επανέρχονται στην ομαλότητα. Γιατί ο χρόνος είναι πολύτιμος και η πολυτιμότητα του χρόνου δεν έχει ανακαλυφθεί από τους τραπεζίτες αλλά από τον λαό.

Εκείνο λοιπόν που επείγει σήμερα είναι η γρήγορη μετάβαση σε ένα περιβάλλον όπου ο ελληνικός λαός θα μπορεί να αναπτύσσει τις παραγωγικές και δημιουργικές του δραστηριότητες και να ζει με ασφάλεια την καθημερινή του ζωή.

Ενα περιβάλλον όσο το δυνατόν απαλλαγμένο από εκτροπές και παθογένειες των πρόσφατων δεκαετιών, με σύγχρονο και δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, με ανασύνταξη των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης για να υπηρετούν πραγματικά τον πολίτη και τις ανάγκες της χώρας, με αρχές και κανόνες στην οικονομία, που να κινητοποιούν τον επιχειρηματικό κόσμο και τις επενδύσεις, με μια έντιμη πολιτική παιδεία και αγωγή στους πολίτες έτσι ώστε η κοινωνία να επιθυμεί να αισθάνεται την ανάσα του κράτους της και όχι να δυσφορεί.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρεθήκαμε μπροστά σε ένα μοντέλο αγροτικής λειτουργίας, που έχει δομηθεί στο πλαίσιο των παγκόσμιων αναδιαρθρώσεων, υπό την πολιτική κηδεμονία, τον σχεδιασμό και τον έλεγχο των αγορών, αλλά και σε μια Κοινή Αγροτική Πολιτική που, έχοντας ως εργαλείο τη συμβολή της στο αγροτικό εισόδημα, να ρυθμίζει την παραγωγικότητά της.

Η δόμηση αυτή δυσκολεύει εκ προοιμίου την όποια προσπάθεια σχετικής διαφοροποίησης ή μετασχηματισμού της ελληνικής γεωργίας.

Παρ’ όλα αυτά οι αξίες, οι στόχοι και οι ενέργειες της κυβέρνησης αρχίζουν σταθερά να αποκτούν περιεχόμενο με την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων στην ύπαιθρο και την αριστοποίηση του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος, ως συνάρτηση των εδαφοκλιματικών συνθηκών, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, των οικολογικών δεδομένων και των αντικειμενικών δυνατοτήτων παραγωγής από πλευράς διαθέσιμων εκτάσεων.

Πέραν τούτων, με την ενίσχυση και την ουσιαστική διαφοροποίηση των οικονομικών και παραγωγικών δεδομένων των αγροτικών νοικοκυριών κατά τρόπο που να ευνοεί καθοριστικά το μικρομεσαίο αγροτικό παραγωγικό δυναμικό, ενισχύουμε ταυτόχρονα τη ζωή και την παραμονή στην ύπαιθρο, προστατεύοντας τον αγροπεριβαλλοντικό χώρο και τους ανθρώπους.

Ο ελληνικός λαός έδειξε μεγάλη γενναιότητα τα δύσκολα αυτά χρόνια και οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το κράτος και την πολιτική στη συνείδησή του. Αυτό θα γίνει μόνο αν ανακάμψει γρήγορα η πατρίδα μας οικονομικά και κοινωνικά και τηρούνται τα δημοκρατικά συμπεφωνημένα.

Αξίζει εδώ να θυμηθούμε αυτά που έλεγε ο τόσο παρεξηγημένος Φλωρεντινός γραμματέας, ότι δηλαδή «αυτόν τον λαό έχουμε και για τα εύκολα και για τα δύσκολα, με αυτόν πρέπει να πορευτούμε και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να τον απογοητεύσουμε».

* υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Αριστερά της εποχής μας
Τον Αύγουστο του 2018 ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έκλεισε. Η πρώτη μάχη κερδήθηκε. Για να ακολουθήσει η αμέσως επόμενη. Σκληρότερη. Η οικοδόμηση της Ελλάδας της νέας εποχής. Ανασηκώνοντας το κεφάλι...
Για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Αριστερά της εποχής μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαντασιακή «κανονικότητα»
Αν θέλουμε να αντικρούσουμε έναν επερχόμενο νέο μεσαίωνα, αν θέλουμε να διαφυλάξουμε τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρηνικής συμβίωσης, πρέπει...
Φαντασιακή «κανονικότητα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το πάθος για εξουσία
Στις φιλελεύθερες δημοκρατίες η εξουσία δεν είναι πάντα έκδηλη, συχνά είναι «αόρατη», οι εξουσιαστικές σχέσεις δεν εκδηλώνονται με πολύ θόρυβο, αλλά κατ’ οικονομίαν. Σε εμάς δεν συμβαίνει αυτό, γεγονός που από...
Το πάθος για εξουσία
ΑΠΟΨΕΙΣ
To παράδοξο της πολιτικής σκηνής
Ζούμε έναν πολιτικό παραλογισμό. Ενα πολιτικό σύστημα που για τις ανάγκες της συνθήκης σήμερα βασίζεται και σε βραχίονες-πολιτικές τηλεπερσόνες, που απαιτούν με τον δικό τους «γλυκό» τρόπο να γίνουν υπουργοί.
To παράδοξο της πολιτικής σκηνής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επιστροφή της πολιτικής
Η πανδημία τείνει να καταστήσει αυτονόητο το αδιανόητο, τον τερματισμό μιας περιόδου σαράντα χρόνων όπου κυριαρχούσε η θρησκευτική πίστη για τη πρωτοκαθεδρία μιας παγκόσμιας οικονομίας.
Η επιστροφή της πολιτικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ - Μια ματιά στα δεδομένα του Συνεδρίου του 2016
Η διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια διαρκής διαδικασία, δεν ξεκίνησε τώρα ούτε θα τελειώσει με την πάροδο του συνεδρίου. Δεν θα τελειώσει ποτέ. Το ερώτημα λοιπόν, δεν είναι εάν θα μετασχηματιστεί...
Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ - Μια ματιά στα δεδομένα του Συνεδρίου του 2016

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας