• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.7°C / 33.5°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 32.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 31.6°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  38%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.2°C / 30.0°C
  0 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 21.5°C / 26.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.2°C / 29.2°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 30.4°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.5°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 29.9°C
  5 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.3°C / 33.0°C
  2 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.4°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 30.5°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  79%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η μη ανάγνωση ενός πορίσματος

 • A-
 • A+

Το διάστημα που προηγήθηκε της ολοκλήρωσης του πορίσματος για τις εργασιακές σχέσεις διαβάζαμε συνεχώς για τη νέα επίθεση σε μισθούς και εργασιακά που αυτό θα σηματοδοτούσε.

Θα περίμενε κανείς μετά τη δημοσίευσή του η συζήτηση να διεξαχθεί στο έδαφος της πραγματικότητας και όχι των διαφόρων εκτιμήσεων. Αντιθέτως η πλειονότητα των απόψεων που σχολιάζουν το πόρισμα καταφέρνουν, με εντυπωσιακό τρόπο, να μην έχουν καμία σχέση με όσα αυτό περιλαμβάνει.

Οι αναλύσεις αυτές περιγράφουν κυρίαρχα τις πολιτικές επιδιώξεις όσων επιθυμούν και εύχονται η διαπραγμάτευση στα εργασιακά να καταλήξει σε ακόμα μεγαλύτερη απορρύθμιση.

Ας δούμε όμως τι λέει πραγματικά το κείμενο. Η επιτροπή έχει καταλήξει σε δώδεκα προτάσεις είτε ομόφωνα είτε πλειοψηφικά.

Η πρώτη λαθροχειρία που γίνεται είναι, όπου δεν υπάρχει ομοφωνία να εμφανίζονται οι δύο απόψεις ως ισότιμες. Γνωρίζαμε ότι οι νεοφιλελεύθεροι δεν τα πήγαιναν ποτέ καλά με τη δημοκρατία, αλλά από ό,τι φαίνεται, έχουν σταματήσει να τα πηγαίνουν καλά και με την απλή αριθμητική.

Σε αυτές τις δώδεκα προτάσεις λοιπόν περιγράφεται η αντίθεση της επιτροπής σε παρεμβάσεις που σχετίζονται με τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας ή άλλες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, τη θέσπιση του λοκ αουτ και την αλλαγή ή κατάργηση των σημερινών ορίων για τις ομαδικές απολύσεις.

Επίσης ζητάει την ουσιαστική επαναφορά του συνόλου των στοιχείων που ορίζουν τις συλλογικές συμβάσεις. Δηλαδή:

● Ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται μέσα από τη διαπραγμάτευση εργοδοτών και εργαζομένων.

● Επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων όταν αυτές καλύπτουν το 50% των εργαζομένων ενός κλάδου, κάτι που στερεί από τους εργοδότες το δικαίωμα να αποχωρούν από την εργοδοτική οργάνωση και να σπάνε τη σύμβαση.

● Επαναφορά της αρχής της εύνοιας, δηλαδή όταν υπάρχουν συμβάσεις σε διαφορετικά επίπεδα (κλαδικό, επιχειρησιακό κ.λπ.) να ισχύει η καλύτερη για τον εργαζόμενο σύμβαση.

● Επαναφορά της χρονικής επέκτασης στους 6 μήνες και της μετενέργειας για το σύνολο των όρων της συλλογικής σύμβασης.

● Διατήρηση του δικαιώματος της εργατικής πλευράς για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία.

Από ό,τι φαίνεται όμως για τους διάφορους αναλυτές, όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας τόσο το χειρότερο γι’ αυτήν. Επιλέγουν να μην ασχοληθούν με τα παραπάνω και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις σε άλλα επίπεδα.

Σχετικά με το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, που έχουν γραφτεί πολλά, αυτή τη στιγμή εκκρεμεί μια δικαστική απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχετικά με το σημερινό καθεστώς διοικητικής προέγκρισης από τη μεριά του υπουργείου Εργασίας.

Το πόρισμα αναφέρει ρητά ότι σε περίπτωση κατάργησης της σημερινής διαδικασίας, μπορεί να αντικατασταθεί με ένα άλλο σύστημα προληπτικού ελέγχου. Αρα από πουθενά δεν προκύπτει απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Ακόμα και στο ζήτημα του μισθού μαθητείας αναφέρεται ότι δεν είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο η διάκριση στον μισθό με βάση την ηλικία και οποιαδήποτε μορφή μισθού μαθητείας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο έτη (85% και 95% του κατώτατου) και να εδράζεται αποκλειστικά με τη διάκριση ειδικευόμενου-ανειδίκευτου. Χωρίς να συμφωνούμε με αυτή τη θέση, η αλήθεια είναι ότι απέχει πολύ από αυτά που έχουν γραφτεί.

Ο χώρος είναι μικρός για να ανασκευάσουμε το σύνολο των ψεμάτων που έχουν ακουστεί. Αξίζει όμως να κρατήσουμε μερικά πολιτικά συμπεράσματα. Μια ανεξάρτητη επιτροπή αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η πολιτική που ασκήθηκε μέσα στην κρίση από Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-θεσμούς έχει διαλύσει κυριολεκτικά τα βασικά εργατικά δικαιώματα.

Το πραγματικό success story των μνημονίων ήταν η βίαιη υποτίμηση της εργασίας και η μετάβαση από τη «γενιά των 700 ευρώ» στην «εργατική τάξη των 300 ευρώ». Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αν το πόρισμα ήταν σε διαφορετική κατεύθυνση αυτή τη στιγμή θα αποτελούσε ευαγγέλιο για τους θεσμούς.

Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει μάχη για να αποτελέσει το πόρισμα τη βάση της διαπραγμάτευσης. Ενδιαφέρον θα είχε να δούμε και την τοποθέτηση πάνω στο πόρισμα δυνάμεων που τώρα τελευταία προσπαθούν να εμφανιστούν ως υπερασπιστές των εργαζομένων.

Είναι κρίσιμο όμως ότι για πρώτη φορά μετά την έναρξη της κρίσης φαίνεται πως στον χώρο της εργασίας μπορούν να ανατραπούν οι νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις και να υπάρξει ανάκτηση βασικών δικαιωμάτων.

Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος κρίνεται και από τη μάχη γύρω από τις εργασιακές σχέσεις.

Είναι σίγουρο ότι αυτή η μάχη δεν θα είναι εύκολη και δεν θα κριθεί απλά σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν και σε κάθε περίπτωση η δυναμική παρέμβαση του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας είναι παραπάνω από απαραίτητη.

* μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η παραβατικότητα δεν είναι μόνο θέμα ελέγχων
Αφότου η οικονομία προηγείται της εργασίας, τα υπόλοιπα έπονται. Οι μισθοί θεωρούνται βάρος. Το εργατικό δίκαιο στόχος. Οι εργοδότες αποθρασύνονται, ενώ η αυθαιρεσία και η ατιμωρησία είναι ο κανόνας. Εάν δεν...
Η παραβατικότητα δεν είναι μόνο θέμα ελέγχων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Jumbo: στον αστερισμό της αντεργατικής διολίσθησης
Η απαλλοτρίωση ακόμη και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, όπως το 8ωρο, οι άδειες και οι αργίες, μας οδηγεί σε έναν εργασιακό μεσαίωνα ο οποίος μπορεί εύκολα να γενικευτεί. Μια...
Jumbo: στον αστερισμό της αντεργατικής διολίσθησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το (νέο) εργασιακό τούνελ μετά το τούνελ
Το «όλο γλύκα» σκηνικό κατά τις πρώτες 100 ημέρες της Ν.Δ. δεν μας εμποδίζει να δούμε καθαρά ότι η κυβέρνηση αποφάσισε μια νέα εσωτερική υποτίμηση στους μισθούς για να τονώσει (;) τις επενδύσεις.
Το (νέο) εργασιακό τούνελ μετά το τούνελ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επαναστάτης του οχτάωρου
Τα αφεντικα επιθυμούν στρατιώτες διαθέσιμους ολόκληρο το εικοσιτετράωρο, με ανοιχτά τηλέφωνα διαρκώς και πρόθυμους να παρατήσουνε ελεύθερο χρόνο, παιδιά και σύντροφο, για να τεθούνε στη διάθεση της εταιρείας,...
Επαναστάτης του οχτάωρου
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Τι συνδικαλισμό θέλουμε;»
«Ο συνδικαλισμός κουβαλάει βαρίδια. Εχει λερωθεί πολύ από εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργάνων που χρόνια τώρα δεν στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων αλλά δρουν ως Δούρειος Ιππος των εργοδοτών. Στην περίπτωση...
«Τι συνδικαλισμό θέλουμε;»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οταν αρμενίζουμε στραβά, δεν μας φταίει ο γιαλός
Το πρόβλημα της έλλειψης μεγάλου αριθμού εργαζόμενων από τον τουρισμό έπεσε ιδιαίτερα για τους τουριστικούς επιχειρηματίες «ως κεραυνός εν αιθρία». Δεν είχαν κατανοήσει τον βαθμό σημασίας της επιδείνωσης των...
Οταν αρμενίζουμε στραβά, δεν μας φταίει ο γιαλός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας