• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.2°C / 32.3°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.1°C / 32.0°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.5°C / 34.8°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 28.5°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.8°C / 31.0°C
  0 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 28.1°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 31.5°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 27.3°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.1°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 31.0°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 32.0°C
  2 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.3°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.5°C / 30.5°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  0 BF
  45%
EPA/FRANK RUMPENHORST

«Το ιερό δισκοπότηρο της φοροδιαφυγής» και η Ε.Ε.

 • A-
 • A+

«Επιπλέον, η φορολογική μεταρρύθμιση δεν έχει αντιμετωπίσει την πολύ γενναιόδωρη έκπτωση φόρου στην Ελλάδα, η οποία επιτρέπει περισσότερο από το ήμισυ των μισθωτών να απαλλάσσονται από φόρους εισοδήματος» (ΔΝΤ, 23 Σεπτεμβρίου 2016).1 Η «διεθνής» της καπιταλιστικής συσσώρευσης, το ΔΝΤ, βλέπει φοροδιαφυγή των μισθωτών στην Ελλάδα.

Αν πάει το αφορολόγητο στα 5.500 ευρώ, θα ισορροπήσει το σύστημα. Ο έτερος «φίλος» της χώρας, ο ΟΟΣΑ, ο οργανισμός με ανησυχίες για την οικονομική κοινωνιολογία (sic) του καπιταλισμού, βλέπει όμως διαφορετικά πράγματα.

Βλέπει ότι «η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ιαπωνία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ήταν οι χώρες που εφάρμοσαν, νομοθέτησαν ή ανακοίνωσαν την πιο ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση το 2015», σύμφωνα με την έκθεσή του (22 Σεπτεμβρίου 2016). Απουσιάζει η Ιρλανδία, που «απασχολεί» προσφάτως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον άλλο ισχυρό «θεσμό» της ευρωπαϊκής ενοποίησης και θεματοφύλακα των Συνθηκών.

Μια έρευνα της αμερικανικής Γερουσίας το 2013 διαπίστωσε ότι η εταιρεία των ΗΠΑ, Apple, είχε χρησιμοποιήσει το «διπλό» της Ιρλανδίας (Double Ιrish)2, αυτό που ο γερουσιαστής Καρλ Λέβιν ονόμασε το «ιερό δισκοπότηρο της φοροδιαφυγής... μαγικά, δεν είναι ούτε εδώ ούτε εκεί». Αυτές οι εταιρείες δεν πληρώνουν πουθενά φόρο.

Το τριετές Μνημόνιο του 2010, για το δάνειο των 85 δισεκατομμυρίων στην Ιρλανδία από την τρόικα, αφορούσε «διαρθρωτικές αλλαγές».

Αλλαγές για να σωθούν οι τράπεζες, να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, περικοπές μισθών, κ.λπ. Καμία παρέμβαση όμως στον φορολογικό παράδεισο που λειτουργεί στη χώρα από το 1956.

«Η Ιρλανδία φιλοξενεί πάνω από το ήμισυ των 50 κορυφαίων τραπεζών του κόσμου και τις μισές από τις 20 κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες. Τον Ιούλιο του 2013 φιλοξενούσε περίπου 14.000 ταμεία (funds) (από τα οποία 6.000 ιρλανδικά) που χορηγούν κατ’ εκτίμηση € 3,7 τρισεκατομμύρια [...] ευρώ».

700 εταιρείες των ΗΠΑ τώρα βρίσκονται στην Ιρλανδία ως άμεσες επενδύσεις. Οι αριθμοί αποκαλύπτουν πως οι αμερικανικές εταιρείες συνεχίζουν να επενδύουν στην Ιρλανδία ακόμη και κατά τη διάρκεια της ύφεσης.

Η Ιρλανδία, ο «κελτικός τίγρης» της οικονομικής έκρηξης του ’90, έγινε μέλος της Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου 1973.

Τότε, οι ενταξιακές διαβουλεύσεις της Ιρλανδίας με την Ε.Ε., που είχαν αντικείμενο τις ιδιαίτερες φορολογικές πολιτικές της χώρας, οδήγησαν στη «σκληρή» για την Ιρλανδία απόφαση αντί για 10% εταιρικό φόρο να αποδεχτεί το 12,5%(!).

Κράτος-μέλος της Ε.Ε., με ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν 8% τον χρόνο, της «σουφλέ» (souflé) οικονομίας, όπως ονομάστηκε, αφού δεν αφορούσε πραγματική ανάπτυξη, ή τη χωρίς θέσεις εργασίας ανάπτυξη (jobless), πέρασε «αλώβητο» από την τρόικα το φορολογικό σύστημα με το 12,5% καθολικό εταιρικό φόρο, το ιρλανδικό κέντρο των offshore εταιρειών και το «διπλό ιρλανδικό».

Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς τα πράγματα αφού οποιαδήποτε αλλαγή στο φορολογικό σύστημα θα χτύπαγε την καρδιά του καπιταλισμού και των κερδών του.

Ομως, στις 30 Αυγούστου 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ιρλανδία χορήγησε στην Apple αδικαιολόγητα φορολογικά πλεονεκτήματα ύψους έως 13 δισ. ευρώ. Τούτο είναι παράνομο βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, διότι επέτρεψε στην Apple να καταβάλει σημαντικά λιγότερους φόρους από ό,τι άλλες επιχειρήσεις.

Ενώ «ο ρόλος της Ε.Ε. [...] είναι να εξασφαλίζει ότι τα κράτη-μέλη δεν προσφέρουν σε επιλεγμένες εταιρείες ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση από ό,τι σε άλλες, μέσω φορολογικών αποφάσεων τύπου «tax ruling» ή με άλλον τρόπο», προδήλως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δει το σύνολο της πολιτικής του «ιερού δισκοπότηρου» της Ιρλανδίας. «Είδε» μόνο την Apple.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αποφάσισε να προσφύγει εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κυβέρνηση του κράτους που είναι ακόμα σε μνημονιακή επιτήρηση γιατί δεν έχει αποπληρώσει το 75% του χρέους του στους πιστωτές του, η χώρα που δανείζεται από τις αγορές για να αποπληρώσει νωρίτερα τα 18 δισ. από το σύνολο των 22,5 δισ. ευρώ χρέος προς το ΔΝΤ, απέρριψε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διεκδικήσει τα 13 δισ. από την Apple.

Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αντιφατική και κυνική. Η πορεία της Ε.Ε. στηρίχτηκε στην εναρμόνιση ισχυρών εθνικών, γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων και όχι σε αρχές.

Το πρόταγμα της «επανασύστασης της ευρωπαϊκής οικογένειας» για τη «συντονισμένη ανάπτυξη των πλουτοπαραγωγικών πηγών της» (Τσόρτσιλ, 1946) με τον πόλεμο στην Κορέα το 1950 μετατράπηκε -για την τρομαγμένη πολιτική και οικονομική ελίτ- σε σχέδιο συνθήκης για την Κοινή Αμυντική Κοινότητα.

Μετά την αποτυχία του το 1954, οδηγούνται στην Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία Ανθρακα και Χάλυβα και στην ολοκλήρωση της Κοινής Αγοράς. Η Ελλάδα γίνεται δεκτή στην ΕΟΚ και αμέσως οι τρομερά ευνοημένοι Ελληνες εφοπλιστές αλλάζουν τις ξένες με ελληνικές σημαίες στα πλοία τους και γίνονται τρίτοι σε εμπορικό στόλο στον κόσμο.

Στη συνέχεια, οι συγκινητικά μαχόμενες φιλοευρωπαϊκές ελληνικές κυβερνήσεις φορολογούν εθελοντικά (!) το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Σήμερα, η επιδείνωση της παραγωγής και του εμπορίου, με τις ισχυρές οικονομικές παγκόσμιες ανακατατάξεις και τις καταστροφικές πολιτικές κοινωνικού αποκλεισμού και συσσώρευσης πλούτου, οδηγεί τους Ευρωπαίους «ηγέτες» στο να αναστήσουν την πολιτική αποτροπής του σοβιετικού κινδύνου και, προσθέτοντας τον ισλαμικό (ISIS), φτιάχνουν έναν ισχυρό στρατιωτικό βραχίονα δίπλα σε αυτόν του ΝΑΤΟ.

Περιδίνηση μιας «παραπαίουσας» Ε.Ε. ή στρατηγικές επιλογές; Στρατηγικές επιλογές, η απάντηση. Αυτές οι επιλογές της «ηγεσίας» της γεννούν νέους φόβους για το αύριο. Η ανυπακοή μπορεί να καθαγιάσει τα τραγικά λάθη και τους κινδύνους.

 • 1. Greece: Staff Concluding Statement of the 2016 Article IV Mission
 • 2. Το πρόγραμμα «Double Irish» στηρίζεται σε δύο ιρλανδικές-ανώνυμες εταιρείες: η πρώτη φορολογείται στην Ιρλανδία, συλλέγει τα κέρδη αλλά τα «σκουπίζει» από την καταβολή φόρων σε μια δεύτερη ιρλανδική συσταθείσα εταιρεία φορολογικού παραδείσου, όπως οι Βερμούδες, όπου δεν φορολογούνται.

* πολιτικής επιστήμονος, δρος Επιστήμης της Πληροφορίας

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι χαμηλοί μισθοί δεν αποτελούν λύση
Εργασιακά και ασφαλιστικό είναι δύο τομείς όπου έχουν κολλήσει οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς, με τους τελευταίους να απαιτούν την εκ νέου μεταρρύθμισή τους. Οι θεσμοί πιστεύουν ότι η...
Οι χαμηλοί μισθοί δεν αποτελούν λύση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ετεροχρονισμένο αφήγημα για την Ευρώπη
Τι δείχνει αυτή η ιστορία; Δείχνει ότι το ΔΝΤ απαντούσε στα ευρωπαϊκά θέματα. Εδειξε ότι η Ε.Ε. απαντούσε μέσω των τεχνοκρατών της ΕΚΤ· ότι η Ευρώπη, αντί να έχει μέλημα τη φροντίδα των πολιτών της,...
Ετεροχρονισμένο αφήγημα για την Ευρώπη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ΔΝΤ και ο ρόλος της Γερμανίας
Εντυπωσιάζει η εμμονή της Γερμανίας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο 3ο Πρόγραμμα–Μνημόνιο της χώρας, δηλαδή η εμπλοκή ενός οικονομικού οργανισμού αμερικανικών συμφερόντων στα εσωτερικά της Ευρώπης, τη στιγμή που...
Το ΔΝΤ και ο ρόλος της Γερμανίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανοιχτή προσφορά προς τους Θεσμούς και κάθε ενδιαφερόμενο
«Κύριοι, με την παρούσα επιστολή-πρόταση επαγγελματικής συνεργασίας, σας γνωρίζουμε ότι προσφερόμαστε και εγγυόμαστε πως μπορούμε ανά πάσα στιγμή αυτό το διάστημα και έως το κλείσιμο της κάλπης της 5ης Ιουλίου...
Ανοιχτή προσφορά προς τους Θεσμούς και κάθε ενδιαφερόμενο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οταν η ΕΚΤ «τιτιβίζει»
Εξετάζοντας την επικοινωνία της ΕΚΤ μέσω Twitter την περίοδο 2012- 2018, οι ερευνητές έψαξαν αν εκτός από τους επαγγελματίες της αγοράς -στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, παίκτες των νομισματικών και άλλων...
Οταν η ΕΚΤ «τιτιβίζει»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μας οδηγεί η πανδημία σε νέο οικονομικό παράδειγμα;
Είναι πλέον ανάγκη να υιοθετηθούν οι προτάσεις για δημιουργία ενός μόνιμου σταθεροποιητικού μηχανισμού στην ευρωζώνη, ενός μόνιμου μηχανισμού, όπως το SURE, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και η έκδοση...
Μας οδηγεί η πανδημία σε νέο οικονομικό παράδειγμα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας