• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 17.3°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.8°C
  0 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.0°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.2°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 7.3°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 10.6°C / 12.6°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.8°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.1°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 7.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 7.5°C / 7.5°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.8°C
  3 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.3°C / 17.5°C
  3 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 12.7°C
  2 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 12.9°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  0 BF
  92%

Η άλλη όψη του θυμού

 • A-
 • A+

Η καταγραφή της πρόθεσης ψήφου στη μέση του εκλογικού κύκλου και υπό συνθήκες παρατεταμένης μεταβλητότητας των προτιμήσεων των ψηφοφόρων περιορίζει την αξία των ευρημάτων μιας δημοσκόπησης για τον απλούστατο λόγο ότι πολλοί από τους εκλογείς –κυρίως εκείνοι που στήριξαν το κυβερνών κόμμα– επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τη δημοσκόπηση για να πάρουν μια «βαθιά ανάσα» ή για να κάνουν μια «άσκηση εκτόνωσης».

Με άλλα λόγια, πολλοί ψηφοφόροι του εκάστοτε κυβερνητικού κόμματος επιλέγουν να μη διευκρινίσουν την πρόθεση ψήφου τους ή επιλέγουν να δηλώσουν μεγαλόστομα ότι δεν θα προσέλθουν στην επόμενη κάλπη προκειμένου να εκφράσουν την επιφυλακτικότητα ή τη δυσαρέσκειά τους έναντι του κόμματος που επέλεξαν στις τελευταίες εκλογές.

Για τον λόγο αυτό, είναι επιβεβλημένη η χρήση εργαλείων εκτίμησης που θα βασίζονται στη φυσική τάση των ψηφοφόρων να διατηρούν συγκεκριμένο βαθμό συμπάθειας ή αντιπάθειας για κάθε κόμμα και τελικά να διαβαθμίζουν τις προτιμήσεις τους προς αυτά.

Η καταγραφή της πιθανότητας επιλογής κάθε κόμματος στις επόμενες εκλογές είναι ένα τέτοιο εργαλείο, καθώς δίνει τη δυνατότητα να διαχωριστούν τουλάχιστον τρεις ομάδες ψηφοφόρων ως προς τα συναισθήματά τους έναντι κάθε κόμματος: οι σχεδόν βέβαιοι ψηφοφόροι του, εκείνοι που κλίνουν προς την επιλογή αυτού του κόμματος και εκείνοι που έχουν διαγράψει κάθε πιθανότητα στήριξής του στο μέλλον.

Τα μεγέθη των ομάδων αυτών για τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Ν.Δ., αλλά και τα μικρότερα κόμματα αποτυπώνουν την έκταση της δυνητικής εκλογικής επιρροής καθενός, δηλαδή την απόσταση από το «πάτωμα», δηλαδή τους βέβαιους ψηφοφόρους, ώς την «οροφή», δηλαδή το άθροισμα βέβαιων και σχετικά πιθανών ψηφοφόρων, αλλά και την έκταση της αντιπάθειας για ένα κόμμα, δηλαδή το βάθος της «τάφρου» που χωρίζει το κάθε κόμμα από το εκλογικό σώμα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η «τάφρος» φαίνεται να είναι βαθιά, καθώς το 67% των ψηφοφόρων δηλώνουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τον στηρίξουν στις επόμενες εκλογές, ενώ και η έκταση της δυνητικής εκλογικής επιρροής του παραμένει χαμηλή, με το «πάτωμα» των βέβαιων ψηφοφόρων να είναι στο 8% και η «οροφή» στο 18%.

Για τη Ν.Δ., η «τάφρος» είναι σαφώς πιο ρηχή, καθώς μόλις το 47% των ψηφοφόρων απαντούν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να την επιλέξουν στις επόμενες εκλογές.

Το δικό της «πάτωμα» είναι αρκετά ψηλότερο και ουσιαστικά βρίσκεται στην «οροφή» του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στο 18%. Η έκταση της δυνητικής εκλογικής επιρροής της φτάνει στο 26%.

Συνοπτικά, η Ν.Δ. φαίνεται να κατακτά την ιδιότητα της «επιλέξιμης» από περισσότερους από τους μισούς εκλογείς και κυρίως από το μεγάλο τμήμα του «θυμωμένου» ακροατηρίου.

Η κατάκτηση της ιδιότητας αυτής είναι κομβική για ένα κόμμα που δυσκολεύεται να απεγκλωβιστεί από τις ετικέτες του «φθαρμένου» ή του «δεξιού».

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να λειτουργεί απολύτως απωθητικά για αυτούς, ακόμα μάλιστα και τους ψηφοφόρους που τον στήριξαν τον Σεπτέμβριο του 2015 (41% αυτών δηλώνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τον στηρίξουν στις επόμενες εκλογές).

Ο θυμός μοιάζει να έχει αλλάξει κατεύθυνση.

*Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας και επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας ProRata

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τι και το γιατί
Μερικές φορές μάλιστα εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε πλήρη συναίσθηση του τι μας οδήγησε να επιλέξουμε ή να απορρίψουμε κάτι. Επιπλέον, η στάση μας συνήθως δεν καθορίζεται από έναν αλλά από πολλούς παράγοντες που ο...
Το τι και το γιατί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πλάνη των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015
Ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει παρασάγγας από το να κατορθώσει να πείσει τον κόσμο πως ξαναέγινε αυτό που κάποτε υπήρξε: ένα κόμμα της γνήσια ριζοσπαστικής Αριστεράς. Πότε -και γιατί- ο κόσμος σταμάτησε να τον βλέπει ως...
Η πλάνη των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ερωτήματα για την Prorata
Θεωρούμε ότι αυτό το 20,5% των αναποφάσιστων είναι τερατώδες για μια δημοσκόπηση, καθώς εάν ένα μικρό μέρος του έκλινε προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση θα ανέτρεπε τις πρωτοκαθεδρίες τού απ’ ό,τι φαίνεται...
Ερωτήματα για την Prorata
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα προσωπικό πρόβλημα
Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι σκέτα μία ακόμη κυβέρνηση που στηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα. Είναι ένας πρωτοφανής συνδυασμός νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού, ακροδεξιών κατασταλτικών πρακτικών, δομικής...
Ενα προσωπικό πρόβλημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι σημερινοί καιροί -Μαθήματα από παθήματα- (περίληψη μιας περίληψης)
Πριν από μέρες γιορτάσθηκε η συμπλήρωση χρόνου από τον θρίαμβο της απάτης που την είπαν «αρετή»... όταν, τον Ιούλιο 2019, «δικαιώθηκε» υπό του Λαού η «ακράτεια» λόγων της Ν.Δ. και επανέκαμψε «ορεξάτη», στα...
Οι σημερινοί καιροί -Μαθήματα από παθήματα- (περίληψη μιας περίληψης)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβέρνηση-τραγέλαφος
Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί στον εκμαυλισμό της δημοκρατίας σε κάθε έκφανσή της.
Κυβέρνηση-τραγέλαφος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας