Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η δεύτερη νίκη Κόρμπιν και το κεντροαριστερό κατεστημένο των Εργατικών
AP PHOTO/ TIM IRELAND

Η δεύτερη νίκη Κόρμπιν και το κεντροαριστερό κατεστημένο των Εργατικών

  • A-
  • A+

Yστερα από ένα τρίμηνο ίντριγκας, καταστροφολογίας και θεατρινισμών, ο αριστερός Τζέρεμι Κόρμπιν επανεξελέγη αρχηγός των Βρετανών Εργατικών, λαμβάνοντας το 62% των ψήφων έναντι 38% του Κεντροαριστερού αντιπάλου του Οουεν Σμιθ.

Ο Κόρμπιν, που εξελέγη για πρώτη φορά πέρσι με 60% των ψήφων της βάσης, αντιμετωπίστηκε εξαρχής ως παρίας τόσο από το κεντροαριστερό κατεστημένο του κόμματός του όσο και από τα συστημικά ΜΜΕ της χώρας του.

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Εργατικών, που κυριαρχείται από μπλερικούς και Σοσιαλδημοκράτες (οι οποίοι εξελέγησαν προτού αναλάβει ο Κόρμπιν) υπονόμευσε από την πρώτη στιγμή την ηγεσία του.

Την επαύριο του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, η κοινοβουλευτική ομάδα κινήθηκε εναντίον του πραξικοπηματικά, υποβάλλοντας μαζικές παραιτήσεις από τη σκιώδη κυβέρνηση.

Κατόπι, επινοώντας μια διαδικασία που δεν προβλέπεται πουθενά, απέσυρε την εμπιστοσύνη της από το πρόσωπό του με 172 ψήφους υπέρ και 40 κατά.

Εν μέσω του πολιτικού σεισμού που προκάλεσε το Brexit, το σχέδιο ανατροπής του Κόρμπιν θεωρήθηκε τότε αρκετό για να τον ωθήσει σε παραίτηση. Σημαντική στήριξη δόθηκε από τα συστημικά ΜΜΕ που, σύμφωνα με ανεξάρτητη μελέτη του LSE, τον «δαιμονοποιούν συστηματικά [...] προβαίνοντας σε δολοφονία του χαρακτήρα του, γελοιοποιώντας την προσωπικότητά του και απονομιμοποιώντας τις ιδέες του».

Ακόμη και ο υπό παραίτηση πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε μια αντιδεοντολογική παρέμβαση στη Βουλή, του ζήτησε με εκφράσεις πεζοδρομίου «να φύγει».

Εξάλλου, σε αυτήν την εξωκομματική στήριξη υπολόγιζαν οι κεντροαριστεροί βουλευτές, αφού γνώριζαν ότι ο νέος αρχηγός ήταν δημοφιλής μεταξύ των 500.000 μελών, ενώ δεκάδες χιλιάδες νέα μέλη άρχισαν να εγγράφονται για να τον στηρίξουν.

Ο Κόρμπιν φυσικά δεν υπέκυψε στον εκβιασμό και κάλεσε την εσωκομματική ελίτ να τον αμφισβητήσει στην κάλπη: «Εχω εκλεγεί δημοκρατικά αρχηγός του κόμματος για ένα νέο είδος πολιτικής από το 60% των μελών και υποστηρικτών του κόμματος και δεν θα τους προδώσω παραιτούμενος», είπε.

Παρόλο που η στάση του ανέδειξε τον ερασιτεχνισμό και το αντιδημοκρατικό ήθος της υποτιθέμενης «έμπειρης» και «μετριοπαθούς» σοσιαλδημοκρατικής πτέρυγας, οι 172 βουλευτές επέλεξαν την περαιτέρω αυτογελοιοποίησή τους.

Βασικό τους επιχείρημα είναι ότι ο Κόρμπιν, λόγω των αριστερών ιδεών του, αποκλείεται να οδηγήσει τους Εργατικούς στην εξουσία. Τέτοια είναι η εμμονή αυτών των περίεργων Σοσιαλιστών στη μακιαβελική αντίληψη της πολιτικής, ώστε σε μία από τις τηλεοπτικές συναντήσεις τους, ο Σμιθ κραύγασε με ευθύτητα που θα ζήλευε ακόμη και ο Μουσολίνι: «Η εξουσία είναι το παν»!

Στην πραγματικότητα, όμως, η Κεντροαριστερά έχει να κερδίσει εκλογές εδώ και 10 χρόνια, ενώ ο Κόρμπιν, παρά το περιορισμένο χάρισμά του, είχε σχεδόν κλείσει την ψαλίδα των 7 μονάδων που κληρονόμησε το 2015, προτού ξεσπάσει η εσωκομματική κρίση.

Αλλά οι απολύτως βέβαιοι για το ηγετικό τους πλεονέκτημα κεντροαριστεροί φάνηκε τελικά πως πήγαιναν να τον ανατρέψουν χωρίς να έχουν καν αρχηγό! Αρχικά ίδρωσαν για να βρουν την μπλερική Αντζελα Ιγκλ (που δήλωνε τώρα «αριστερή») και όταν οι ηγετικές της ικανότητες αποδείχτηκαν οικτρές, την απέσυραν και πρόβαλαν τον απροετοίμαστο Σμιθ.

Κατά βάθος όμως, η εσωκομματική κρίση των Εργατικών δεν αφορά ούτε τις ιδέες ούτε το ηγετικό χάρισμα του Κόρμπιν. Στο παρελθόν οι Εργατικοί σεβάστηκαν και πιο αδύναμους αρχηγούς και μεγαλύτερες αποκλίσεις από τις ιδεολογικές αρχές τους.

Η σημερινή κρίση σχετίζεται πρωτίστως με την αντίδραση ενός κομματικού κατεστημένου που θεωρεί ότι το Εργατικό Κόμμα του ανήκει, ιδίως από την εποχή που ο Κίνοκ και ο Μπλερ το μετέτρεψαν σε συστημικό παίκτη για να το προσαρμόσουν στη νεοφιλελεύθερη σύγκλιση που εδραίωσε η Θάτσερ.

Παράλληλα, το φαινόμενο Κόρμπιν συνδέεται με τη γενικευμένη αποσύνθεση της σοσιαλδημοκρατίας μετά την κρίση του 2008 και τη στροφή μιας διευρυνόμενης μερίδας προοδευτικών πολιτών, ιδίως νέων, προς τις ιδέες και το ήθος της Αριστεράς.

Ασφαλώς, η συντριπτική δεύτερη νίκη του Κόρμπιν δεν πρόκειται να του λύσει απολύτως τα χέρια.

Μια σημαντική ομάδα εσωκομματικών αντιπάλων ακόμη αρνείται να συνεργαστεί μαζί του και πιθανόν να επιλέξει τον δρόμο της διάσπασης, όπως συνέβη με το βραχύβιο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα το 1981.

Ωστόσο, η ισχυρή δεύτερη εντολή του Κόρμπιν τον εδραιώνει πλέον στο κόμμα ως αδιαμφισβήτητο αρχηγό και καταγράφει την Αριστερά ως κεντρική πολιτική δύναμη στη Βρετανία με την οποία το αστικό κατεστημένο της χώρας σύντομα θα αναγκαστεί να συνυπάρξει.

* Επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μεγάλη Τρίτη για το Ηνωμένο Βασίλειο
Στις 15 Ιανουαρίου, η βρετανική Βουλή θα πάρει μια απόφαση που θα μείνει στη μνήμη των ερχόμενων γενεών ως το πρώτο βήμα ενός ιστορικού θριάμβου ή μιας χωρίς προηγούμενο καταστροφής. Είναι η μέρα που η Βουλή...
Η μεγάλη Τρίτη για το Ηνωμένο Βασίλειο
ΑΠΟΨΕΙΣ
1945, 1979 και 2019
Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης στη Βρετανία, είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει σε βαρύνοντα βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις στην ηπειρωτική Ευρώπη.
1945, 1979 και 2019
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κόρμπιν: κάν’ το όπως ο Ατλι
Το 1945 ο θριαμβευτής του πολέμου μέγας Τσόρτσιλ χάνει στις εκλογές από τον ηγέτη των Εργατικών Κλέμεντ Ατλι, έναν ασήμαντο, μέχρι τότε, πολιτικό. Το 2019 ένας άλλος ηγέτης των Εργατικών, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ...
Κόρμπιν: κάν’ το όπως ο Ατλι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μανιφέστο φρεσκάδας από τον Κόρμπιν μέσα στη θαμπάδα του Brexit
Ο επικεφαλής των Βρετανών Εργατικών παρουσίασε το πρόγραμμα διακυβέρνησης των Εργατικών ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου, στο οποίο συγκεντρώνονται μια σειρά από ριζοσπαστικές ιδέες και προτάσεις. 
Μανιφέστο φρεσκάδας από τον Κόρμπιν μέσα στη θαμπάδα του Brexit
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκλογές ή δημοψήφισμα;
Το Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες δεκαετίες είναι η κόλαση όλων εκείνων που καταγράφουν σε δημοσκοπήσεις τις διαθέσεις της κοινής γνώμης.
Εκλογές ή δημοψήφισμα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ολική διάβρωση του πολιτικού τοπίου και οι ευθύνες Μέι και Κόρμπιν
Ο μεγάλος κερδισμένος των ευρωπαϊκών εκλογών θα είναι ο δημοκόπος λαϊκιστής Φάρατζ, καθώς και τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα – στην Αγγλία κυρίως οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι ● Σε μια κατάσταση υπνικής παράλυσης...
Ολική διάβρωση του πολιτικού τοπίου και οι ευθύνες Μέι και Κόρμπιν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας