Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ευρήματα για τον χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας και τον ρόλο των φύλων προέκυψαν από την πρώτη έρευνα χρήσης χρόνου της ΕΛΣΤΑΤ, που διεξήχθη από τον Μάρτιο του 2013 έως τον Φεβρουάριο του 2014.
Αρχικά, φαίνεται ότι η ελληνική οικογένεια συνεχίζει να διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα της, με τους άνδρες να αφιερώνουν κατά μέσο όρο 2 ώρες και 54 λεπτά στην εργασία τους ανά ημέρα και τις γυναίκες μία ώρα και 30 λεπτά, με την εικόνα να αντιστρέφεται όσον αφορά τις δουλειές του σπιτιού, στις οποίες οι γυναίκες ξοδεύουν τριπλάσιο χρόνο απ’ ό,τι οι άνδρες (4 ώρες και 36 λεπτά έναντι μιας ώρας και 31 λεπτών).
Το γεγονός αυτό αποδίδει στους άνδρες περίπου μία ώρα παραπάνω ελεύθερο χρόνο από τις γυναίκες, καθώς αφιερώνουν 6 ώρες και 24 λεπτά σε δραστηριότητες όπως χόμπι, ασχολίες, παιχνίδια, πλοήγηση στο διαδίκτυο και ενημέρωση, ενώ οι γυναίκες 5 ώρες και 10 λεπτά. Πάντως, τα δύο φύλα κοιμούνται περίπου το ίδιο (περί τις 8 ώρες και 25 λεπτά) και αφιερώνουν περίπου τον ίδιο χρόνο για τις εξόδους τους (κατά μ.ό. 2 ώρες και 18 λεπτά).
Η πιο συνηθισμένη δραστηριότητα στο σπίτι, μετά τις δουλειές του νοικοκυριού, είναι η παρακολούθηση τηλεόρασης, με τους άνδρες να αφιερώνουν ημερησίως 2 ώρες και 39 λεπτά και τις γυναίκες περίπου 25 λεπτά λιγότερο. Αρκετά χαμηλό παραμένει το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών σε εθελοντική εργασία και δραστηριότητες, καθώς αφιερώνουν μόλις 14 λεπτά ημερησίως, με τις γυναίκες να έχουν ποσοστό συμμετοχής 15% και τους άνδρες 8%. Χαμηλή είναι η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, όπου αφιερώνονται περίπου 27 λεπτά.
Εξετάζοντας προσεκτικά τα αποτελέσματα, μπορούμε να δούμε και τον αντίκτυπο της κρίσης στη χώρα μας, καθώς ο χαμηλός σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα ελληνικός μέσος όρος των 2 ωρών και 12 λεπτών ημερησίως στην εργασία μάλλον δεν έχει να κάνει με τα στερεότυπα περί... τεμπέληδων, αλλά με την πρώτη θέση στην ανεργία πανευρωπαϊκά που καταλάμβανε η χώρα μας το διάστημα διεξαγωγής της έρευνας. Αλλωστε, στις υπόλοιπες κατηγορίες η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας