• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 24.6°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 22.5°C
  1 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 20.5°C
  0 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 18.5°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 19.8°C
  0 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 16.2°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 24.4°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 21.2°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 22.4°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 22.3°C
  0 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  1 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 21.8°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.5°C / 21.6°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 24.0°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.3°C / 20.5°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 20.6°C
  0 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  78%
INTIME NEWS

Η γοητεία της ευγένειας

 • A-
 • A+

Στις μεγάλες ουρές των ταμείων ή των γκισέ συναντά κανείς ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής κοινωνίας. Υπάρχουν οι ανυπόμονοι, οι χαλαροί, οι αδιάφοροι, οι δίκαιοι, οι σχολιαστές, οι «έξυπνοι», οι τιμητές, οι «πολιτικοφάγοι», οι φωνακλάδες, και υπάρχουν και οι ευγενείς.

Οι ανυπόμονοι μετακινούνται από το ένα πόδι στο άλλο και συνήθως φωνάζουν: «Βάλτε κι άλλο ταμείο επιτέλους!»

Τους χαλαρούς τούς καταλαβαίνεις κυρίως από τη «λυμένη» στάση του σώματός τους που δηλώνει: «Και να συγχυστώ τι θα καταλάβω;»

Οι αδιάφοροι σου δίνουν την εντύπωση πως ακόμα κι αν «σφαχτούν» οι μπροστινοί, είναι πέραν του κόσμου τούτου: «Και τι με νοιάζει εμένα;»

Οι δίκαιοι έχουν συνήθως το δάχτυλο τεντωμένο και προσπαθούν να νουθετήσουν τους άλλους: «Παρακαλώ! Παρακαλώ, κρατήστε τη σειρά σας!»

Οι σχολιαστές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις τυχόν παρεξηγήσεις στην ουρά και είναι έτοιμοι να δώσουν μια πλήρη αναφορά στον υπεύθυνο του καταστήματος: «Εγώ θα σας πω τι έγινε, τα είδα όλα!»

Οι «έξυπνοι» ψάχνουν τρύπα στην ουρά να τρυπώσουν: «Οχι, κορόιδο είμαι να περιμένω στην ουρά!» (εξαιτίας τους γίνονται οι μεγαλύτερες φασαρίες και ανάβουν τα αίματα).

Οι τιμητές κοιτούν αφ’ υψηλού τους υπόλοιπους και αναρωτιούνται πώς στο καλό την πάτησαν και παγιδεύτηκαν σ’ αυτή την ταπεινή ουρά: «Αυτό ήταν! Από δω και πέρα θα πληρώνω ηλεκτρονικώς τους λογαριασμούς».

Οι «πολιτικοφάγοι» στέκουν στην ουρά και καταλαβαίνουν πως έχουν βρει το ιδανικό ακροατήριο (αυτό που δεν μπορεί να φύγει και να χάσει τη σειρά του, δηλαδή).

Καθαρίζουν λίγο το γρέζι στη φωνή τους και αρχίζουν: «Για όλα φταίνε οι πολιτικοί γιατί…»

Οι φωνακλάδες κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ανεξαρτήτως από το πια θέση έχουν στην ουρά.

Αν έχεις την ατυχία να είσαι μπροστά τους, κλείνεις τα αυτιά γιατί τα φωνήεντα ανάμεσα στα σύμφωνα, γίνονται μικρές ηχητικές εκρήξεις: «τΕλΕΙΩνΕτΕΕΕΕ!!!»

Και ανάμεσα σε όλους αυτούς τους «υπέροχους» τύπους της καθημερινότητας, που ενίοτε μπορεί όλοι μας να έχουμε υποδυθεί σαν ρόλους στο έργο της ζωή μας, συναντάμε μια πολύτιμη και ανεκτίμητη κατηγορία: τους ευγενείς.

Οι ευγενείς είναι άνθρωποι που, αν χρειαστεί, παραχωρούν ευχαρίστως τη σειρά τους με ένα χαμόγελο. Αφοπλίζουν με τη συμπεριφορά τους.

Η ευγένειά τους λειτουργεί θετικά, επιδρώντας καταλυτικά στην ατμόσφαιρα και στη διάθεση όλων.

Κάνουν το αυτονόητο: όπου κι αν βρεθούν, σε οποιαδήποτε ουρά, σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους.

Δεν είναι πλάσματα βγαλμένα από σελίδες μεσαιωνικού μυθιστορήματος.

Είναι πλάσματα προικισμένα με ενσυναίσθηση και κυρίως, παρ' όλα τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν, αγαπούν τους ανθρώπους και τον εαυτό τους.

Ευτυχώς είναι πολλοί και κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελλάδα, λοιπόν...
Η χώρα των αντιφάσεων και της συνύπαρξης των πάντων. Εκεί που συγκρούονται το ευκαιριακό με το μακρόπνοο, η ευθυνοφοβία με τη μπεσαλίδικη ανάληψη ευθύνης.
Ελλάδα, λοιπόν...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ολος ο κάμπος μια πίστα
Χαρμολύπη το καλοκαίρι. Γλείφαμε τις πληγές μας αλλά και ετοιμαζόμασταν να δώσουμε τo «παρών» στα πανηγύρια. Στεριανά και νησιώτικα. Καμπίσια και βουνίσια. Που είναι ο καθρέφτης μας. Της κορύφωσης αλλά και της...
Ολος ο κάμπος μια πίστα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια καλή χριστιανή
Ηταν μία από εκείνες τις γυναίκες στα 40 Εφτασε στην πύλη αναχωρήσεων της πτήσης από Αθήνα για Θεσσαλονίκη με εκείνο το ύφος ανθρώπων που σκέφτονται ότι δεν θα έπρεπε όλοι (σχεδόν) οι υπόλοιποι επιβάτες να...
Μια καλή χριστιανή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακρωτηριασμοί…
Το παράξενο είναι ότι ενώ ο πρωθυπουργός μιλά για τη φυγή των νέων, δεν έχει πει κουβέντα για τη δημογραφική κατάρρευση που επιταχύνεται λόγω της φυγής. Το εξοργιστικό είναι ότι όλοι οι πολιτικοί της εποχής...
Ακρωτηριασμοί…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο υπάλληλος από την Ινδία
Στέκομαι για λίγο πάνω από τον Ινδό καινούργιο φίλο, που ζωγραφίζει με προσήλωση το χέρι μιας νεαρής κοπέλας. «Πώς σε λένε;», τον ρωτάω. «Ακάς», μου λέει και ξαναδείχνει με το χέρι του πάνω. «Τι σημαίνει αυτό;...
Ο υπάλληλος από την Ινδία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στου Αρίστου
Πλανεύτρα και εθιστική, σίγουρα ακαταμάχητη η μυρωδιά του φρεσκοκομμένου, καβουρντισμένου καφέ· θες επιτόπου ένα φλιτζάνι, έστω για μια ρουφηξιά, να αισθανθείς τη γεύση και το άρωμα να πλημμυρίζουνε τα σωθικά...
Στου Αρίστου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας