• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.1°C / 24.2°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.5°C / 21.3°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 19.3°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 14.7°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 13.1°C
  1 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 22.2°C
  3 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.6°C
  0 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 16.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.5°C / 19.9°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.3°C / 23.2°C
  2 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.7°C / 19.2°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  92%
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Διακοπές μετ’ αποδοχών για την ελληνική βιομηχανία

 • A-
 • A+

Διακοπές μετ’ αποδοχών φαίνεται πως κάνουν εκλεκτοί της ελληνικής βιομηχανίας από τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς του 2016, όταν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ικανοποιήσει μια παλαιά επιθυμία των Ελλήνων βιομηχάνων, την ανταμοιβή των Υπηρεσιών Διακοπτόμενου Φορτίου (ΥΔΦ).

Μη σας εντυπωσιάζει ο τίτλος· οι ΥΔΦ συνιστούν μία από τις απαντήσεις στο -θεωρητικό- πρόβλημα ασφάλειας του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, όταν αυτό δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ζήτησης ενέργειας της χώρας, για λόγους όπως «το χαμηλό επίπεδο διαθεσιμότητας των θερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής», οι «απρόβλεπτες περιστάσεις» και η «πιθανότητα κρίσης εφοδιασμού φυσικού αερίου».

Λειτουργούν, δηλαδή, ως εφεδρεία για το σύστημα, η οποία στην προκειμένη περίπτωση συνίσταται στη διακοπή ηλεκτροδότησης των βιομηχανικών μονάδων όταν η διαθέσιμη ηλεκτροπαραγωγική ισχύς δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση.

Η ανησυχία για το δίκτυο ενέργειας δεν προκύπτει, ωστόσο, από κανένα ιστορικό στοιχείο. Το αντίθετο, μάλιστα.

Την τριετία 2013-2015 η χώρα διέθετε υπερεπάρκεια ισχύος 1.500 MW.

Ο ίδιος ο Διαχειριστής του Συστήματος εκτίμησε τις αναμενόμενες ωριαίες ελλείψεις στα φορτία για το 2016 (έτος εφαρμογής των ΥΔΦ) και κατέληξε, στο δυσμενέστερο σενάριο, σε δείκτες αξιοπιστίας αυξημένους κατά 240 φορές από το αποδεκτό επίπεδο!

Οι πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις του Διαχειριστή δείχνουν πως έως και το 2019, ακόμα και σε συνθήκες αυτόνομης λειτουργίας (δίχως δηλαδή τη δυνατότητα εισαγωγών ενέργειας), τα επίπεδα αξιοπιστίας είναι σημαντικά υψηλότερα από τα ανεκτά όρια.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται και από τις συνθήκες χαμηλής ζήτησης (το πρώτο εξάμηνο του 2016 η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 3,3% σε σχέση με το 2015).

Για να προλάβει τους καχύποπτους, ο Διαχειριστής προειδοποίησε δημόσια πως «η παραδοχή ότι η ΥΔΦ επιδιώκει και έτερο σκοπό, ο οποίος θα υπερίσχυε της ασφάλειας του Συστήματος, […], θα καθιστούσε τον μηχανισμό παράνομη κρατική ενίσχυση και θα διακινδύνευε τη νομιμότητά του στο σύνολό της».

Ο μόνος που αγνόησε την προειδοποίηση ήταν ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας.

Οκτώ μόλις μέρες μετά την τοποθέτηση του Διαχειριστή, παραδέχτηκε αυτό που όλοι γνώριζαν: «Η διακοψιμότητα είναι εργαλείο άσκησης βιομηχανικής πολιτικής. Για να τα λέμε με το όνομά τους. Ασχετα αν εμφανίζεται ως μέτρο, το οποίο θα εξασφαλίζει την ασφάλεια της ενεργειακής αγοράς».

Οι βιομηχανικές μονάδες πληρώνονται για τις ΥΔΦ ακόμα κι αν δεν χρειαστεί ποτέ να τις παράσχουν.

Συγκεκριμένα, η αποζημίωση τους καταβάλλεται απλά και μόνο με τη δήλωση διαθεσιμότητας παροχής της Υπηρεσίας σε σχετικές δημοπρασίες.

Σε αυτές δηλώνεται η διαθέσιμη προς διακοπή ισχύς και η προσδοκώμενη ανταμοιβή (στους οκτώ μήνες εφαρμογής της ΥΔΦ, 21 επιχειρήσεις έχουν μοιραστεί περίπου 140 εκατ. ευρώ).

Στις ανωτέρω δημοπρασίες μετέχουν όσες μονάδες είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Διακοπτόμενου Φορτίου, με την προϋπόθεση, προφανώς, να είναι σε λειτουργία ώστε να μπορούν να προσφέρουν ΥΔΦ. Προφανώς; Οχι.

Συγκεκριμένη εγκατάσταση τσιμεντοβιομηχανίας παραμένει στο Μητρώο, τέσσερις μήνες μετά τη διακοπή λειτουργίας της.

Η ποινή για τη μη παροχή της Υπηρεσίας, άλλωστε, δεν είναι αποθαρρυντική, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπεράσει το 110% της συνολικής αμοιβής που έλαβε ο παραβάτης.

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η παρουσία στο Μητρώο των λιγνιτικών ορυχείων της ΔΕΗ, που, όπως κάποιος θα ανέμενε, σε ώρες αστάθειας του Συστήματος θα έπρεπε να υπερλειτουργούν και όχι να διακόπτουν τη λειτουργία τους.

Αυτά γνωρίζουμε έως σήμερα για τις ΥΔΦ. Γιατί υπάρχουν και κρίσιμα στοιχεία τα οποία δεν δημοσιοποιούνται.

Κυριότερο όλων, εάν τελικά ενεργοποιούνται οι ΥΔΦ, εάν δηλαδή έχει τεθεί πραγματικό ζήτημα αστάθειας του συστήματος.

Εάν αυτό δεν ισχύει, οι βιομηχανίες ανταμείβονται για μια υπηρεσία που δεν θα κληθούν ποτέ να προσφέρουν.

Η ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας είναι θεμιτή, εφόσον όμως γίνεται με τρόπο διαφανή, αμερόληπτο και αιτιολογημένο.

Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η, από την πλευρά της Πολιτείας, εξέταση με οικονομοτεχνικά κριτήρια όλων των δυνατών επιλογών στήριξης, και, από την πλευρά της βιομηχανίας, η δημοσιοποίηση ενδεικτικών, έστω, δεδομένων δαπανών που θα δικαιολογούν την επιδότηση του ενεργειακού τους κόστους.

Δυστυχώς οι επιδοτήσεις μέσω των ΥΔΦ δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις.

*Σύμβουλος ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του WWF Ελλάς

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελλάδα, η νέα ενεργειακή αποθήκη της Ευρώπης;
Η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική εξόρυξης και βαριάς εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της χώρας προς όφελος ιδιωτικών εταιρειών, ελληνικών και ξένων, εις βάρος όλων των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων της...
Ελλάδα, η νέα ενεργειακή αποθήκη της Ευρώπης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Κίτρινα γιλέκα» και CO2
Η εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία είναι σαν το αποτέλεσμα μιας μαθηματικής εξίσωσης: η «φορολογία άνθρακα» αφορά πολύ περισσότερο τα κατώτερα εισοδήματα, έρχεται να προστεθεί σε μια άνιση κατανομή...
«Κίτρινα γιλέκα» και CO2
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δίκτυα: μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη
Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε ολόκληρη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των νησιών. Η βασική του...
Δίκτυα: μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάμε όπως «Hellas Power» και «Energa»;
Οι σοβαρές καταγγελίες του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ για τον ΑΔΜΗΕ και την τεχνητή έλλειψη ενέργειας που φέρεται να δημιούργησε, ζημιώνοντας τη ΔΕΗ και προφανώς σε δεύτερο χρόνο τους καταναλωτές, ήρθαν να...
Πάμε όπως «Hellas Power» και «Energa»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος του λιγνίτη
Η διοίκηση της ΔΕΗ μοιάζει να αγνοεί ή να αδιαφορεί για εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας: το οικονομικό και κοινωνικό κόστος του λιγνίτη και τη νέα διεθνή ενεργειακή...
Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος του λιγνίτη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ρόλος της ελληνικής βιομηχανίας στην επανεκκίνηση της οικονομίας
Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ μια συντεταγμένη συλλογική προσπάθεια από την πλευρά της Πολιτείας αλλά και των επιχειρήσεων για να βγει επιτέλους η οικονομία και η κοινωνία από την ύφεση και...
Ο ρόλος της ελληνικής βιομηχανίας στην επανεκκίνηση της οικονομίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας