• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 24.8°C
  0 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 23.9°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 20.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.1°C / 19.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 24.4°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 19.4°C
  0 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 24.3°C
  1 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 23.4°C
  1 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  0 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 21.8°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 24.9°C
  0 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 17.3°C / 22.1°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 21.7°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  59%
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Η ελληνική Δεξιά και η αριστεία

 • A-
 • A+

Είναι γνωστό πως, από παράδοση, η Δεξιά μας είναι υπέρμαχος της αριστείας και των πρακτικών που την ακολουθούν, με πρώτες εκείνες που ενισχύουν την «ιδιωτική πρωτοβουλία».

Ποτέ δεν ανησύχησε με την επικράτηση της αγγλικής ερμηνείας της λέξης ιδιώτης ως συνώνυμου του κοινού ηλίθιου, ακόμη κι όταν ήταν φανερό πως αυτή η ερμηνεία, αν και ξενόφερτη (sic), ήταν η κατ’ εξοχήν συμβατή με την αρχαιοελληνική αντίστοιχη.

Είναι, ίσως, που η Δεξιά είναι υπέρ της διδασκαλίας των αρχαίων από το πρωτότυπο και δεν προλαβαίνει να ενσκήψει στο μεταφρασμένο τους περιεχόμενο.

Οπως κι αν έχει, πάντως, συνεχίζει την παράδοση με τα όλα της.

Ενα εκ των οποίων είναι να εκτίθεται πολύ συχνά ανεπανόρθωτα και απολύτως αποκαλυπτικά. Οπως, π.χ., όταν ο σημερινός αρχηγός της Ν.Δ., σε τιτίβισμα υπεράσπισης της… αριστείας, γράφει:

«Αγαπητέ Πύρρο, επειδή δεν είμαστε όλοι ίδιοι […] μη δίνεις μεγάλη σημασία στους τιμητές της μετριότητας, του φθόνου και της ήσσονος προσπάθειας.

»Η αμφισβήτηση της αριστείας, των ικανών και των άξιων είναι το μόνο που έμαθαν».

Εμφανίζεται, δηλαδή, να νομίζει πως τιμητής σημαίνει υπερασπιστής, ενώ σημαίνει το αντίθετο. Πράγμα που, σε μια όχι πολύ μακρινή εποχή, θα είχε συνέπεια πως, στο δημόσιο Λύκειο τουλάχιστον, θα ήταν μετεξεταστέος στην πρώτη τάξη, με αποτέλεσμα να έχει σημαντικά προσκόμματα στην προσωπική πορεία του προς την αριστεία.

Θα του έμενε, βέβαια, η ικανοποίηση πως την υπερασπίζεται για τους άλλους – δεν είναι και λίγο.

Η παραπάνω επι-τιμητική αναφορά στον κ. Μητσοτάκη δεν έχει σκοπό να τον αδικήσει. Ολοι μπορούν –ακόμη και οι σχεδόν «άριστοι»– να κάνουν λάθος.

Κανείς άσφαλτος, όπως σωστά έχει επισημανθεί από την Αντζελα Δημητρίου.

Το πρόβλημα κάνει την εμφάνισή του όταν αυτός που κάνει το λάθος έχει πάρει θέση απέναντι σε κάποιον της «ήσσονος προσπάθειας» που, όμως να, ποτέ δεν θα μπέρδευε τον τιμητή με τον συνήγορο – τέτοια περίπτωση, π.χ., είναι ο προηγούμενος από τον κ. Φίλη «συριζαίος» υπουργός Παιδείας.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η τρέχουσα διαμάχη περί αριστείας είναι, φανερά, αποτέλεσμα τόσο παρεξήγησης όσο και εμμονής, από μέρους της Δεξιάς μας.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο: η πληθωρισμική υποστήριξη από την κυβέρνηση, με κάθε ευκαιρία, της «αξιοκρατίας», αντίθετα με τις διαχρονικά εξισωτικές παραδόσεις της Αριστεράς, δείχνει πως μεταξύ των αντιμαχομένων δεν υφίσταται κάποια ιδεολογική άβυσσος.

Οσον αφορά την εμμονή, από την άλλη, είναι αποδεδειγμένο πως, όταν η Δεξιά μιλάει για αριστεία, στην πραγματικότητα στο μυαλό της έχει το πολύ υλικό συμφέρον των δικών της γόνων σε ένα καλό και πλούσιο μέλλον. Εννοεί, δηλαδή, τη δυνατότητα αυτοί να «προοδεύουν» αφήνοντας τους ανάξιους πίσω, να τρώνε τη σκόνη τους.

Το γεγονός πως, προκειμένου γι’ αυτό, απαιτείται, τις περισσότερες φορές, να πληρώσουν μια περιουσία σε, ιδιωτικές, ξένες συχνά, εκπαιδευτικές επιχειρήσεις δεν τους πτοεί καθόλου.

Η αξία και η αριστεία είναι που μετρούν – τα άλλα συνιστούν μίρλα, αντιπροσωπευτική των ανίκανων.

Η Δεξιά –και το εξτρεμιστικό Κέντρο– έχουν ισχυρότατους λόγους να υπερασπίζονται τέτοιες απόψεις. Η εμμονή στην «αριστεία» και την «αξιοκρατία» είναι όρος, για να πειστούν οι χαμένοι του συστήματος και, κυρίως, τα παιδιά τους πως για την κατάντια τους ευθύνεται, μαζί με άλλα, και η «ήσσων προσπάθεια» και η έλλειψη ικανοτήτων από μέρους τους.

Δεν πάει να έχει οριστικά, εδώ και δεκαετίες, η κοινωνιολογία της εκπαίδευσης, σε όλες της τις εκδοχές, αποδείξει πως η σχολική επίδοση είναι σε απόλυτο σχεδόν βαθμό αποτέλεσμα της κοινωνικής θέσης και των προσδοκιών που την ακολουθούν.

Δεν πάει να θεωρείται σχεδόν με βεβαιότητα δεδομένο πως το σύνολο σχεδόν των κοινωνικών επιτευγμάτων, από την υγεία μέχρι τις τηλεπικοινωνίες και όλων των ειδών τις καινοτομίες, που ευκολύνουν τη ζωή μας χρωστάει πολύ περισσότερα στη σχεδιασμένη συλλογική δράση –πολύ συχνά κρατική– παρά σε οποιονδήποτε ιδιώτη «πρωτοβουλιακό»(1).

Δεν πάει, δηλαδή, να δικαιώνεται συνεχώς η αριστερή ανάλυση της κατάστασης.

Η Δεξιά και οι εξτρεμιστές του Κέντρου ενδιαφέρονται πρωταρχικά για τους ιδιώτες άριστους. Η επιθυμία τους είναι να μας κάνουν όλους τέτοιους.

Κι αν δεν συμβαίνει δεν φταίει τίποτε παρά μόνο η φύση, που μας προικοδότησε άσχημα, και η τεμπελιά μας. Ποιος μπορεί να τα βάλει με τη φύση, ποιος μπορεί να συγχωρήσει την τεμπελιά!

Η Αριστερά έχει βάσιμες ενδείξεις πως το συλλογικό καλό υπηρετείται πολύ καλύτερα, όχι από σπόντα, μέσω «αόρατων χεριών», αλλά όταν συνειδητά μια κοινωνία επιλέγει να κινηθεί προς μια συνθήκη, όπου ο καθένας δίνει ανάλογα με τις δυνατότητές του και παίρνει ανάλογα με τις ανάγκες του, όπου, όμως, ταυτόχρονα η ελεύθερη αυτοπραγμάτωση του καθενός είναι όρος για την ελεύθερη αυτοπραγμάτωση όλων.

Και ξέρει πως ακόμη και οι ατομικές ελευθερίες, πόσο μάλλον τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, κατακτήθηκαν από «κομμουνίζοντες» διαφόρων ποικιλιών κόντρα πάντα σε φιλελεύθερους – δεξιούς και κεντρώους.

Στην Αγγλία, την πατρίδα του φιλελευθερισμού, το κριτήριο της περιουσίας έπαψε να καθορίζει το εκλογικό σώμα μόλις στον 20ό αιώνα.

Γι’ αυτό απαιτείται εγρήγορση και επιθετικότητα απέναντι στη Δεξιά της αριστείας.

Την περαιτέρω βελτίωση και διασφάλιση της θέσης όσων εκπροσωπεί κοινωνικά επιδιώκει. Η πλέμπα ούτως ή άλλως υποφέρει από το κεφάλι της – λόγω οκνηρίας και ανικανότητας.

1. Και δεν χρειάζεται να παραπέμψουμε σε ριζοσπάστες ή μαρξιστές επιστήμονες. Αρκεί η αναφορά σε εντελώς μέινστριμ ερευνητές, όπως οι Καρλότα Πέρεζ (Τechnological Revolutions and Finance Capital, UK: Cheltenham, 2002) και Μαριάννα Ματσουκάτο (Το επιχειρηματικό κράτος, Κριτική, 2015).

*Οικονομολόγος, εκπαιδευτικός

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
Η ουσιαστική ενίσχυση και η αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το υπουργείο Παιδείας και την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και πεδίο εφαρμογής πολιτικών με σαφές κοινωνικό...
Αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αλήθειες και ψέματα για τις εξετάσεις στο Λύκειο
Τον ρόλο του μάντη των συμφορών έχουν αναλάβει εργολαβικά κάποιοι (φορείς, άτομα, ενώσεις) το τελευταίο διάστημα. Και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ούτε το ψέμα ούτε τη διαστρέβλωση, για να πείσουν ότι οι...
Αλήθειες και ψέματα για τις εξετάσεις στο Λύκειο
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Στα Λύκειά σας…»
Η εκπαιδευτική βαθμίδα του Λυκείου νοσεί. Νοσεί επειδή δεν μπορεί να χωρέσει τις αγωνίες και τις ανησυχίες των μαθητών –επειδή αντί να ανοίγει τους ορίζοντές τους, τους καθηλώνει. Ιδιες με το 1988 οι θυμωμένες...
«Στα Λύκειά σας…»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα Επαγγελματικά Λύκεια αλλάζουν
Η επαγγελματική εκπαίδευση στη χώρα μας είναι από τις δομές του δημόσιου σχολείου που οι ασκούμενες εκπαιδευτικές πολιτικές είχαν εγκαταλείψει και υποβαθμίσει. Αποτέλεσε δε και τον χώρο όπου με ευκολία...
Τα Επαγγελματικά Λύκεια αλλάζουν
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Κόφτης» και στην Παιδεία
Η εισηγούμενη, αδικαιολόγητη και ακατανόητη κατανομή (4-2) των δύο ιστορικά τριετιών της μέσης εκπαίδευσης θα έχει επιθυμητή συνέπεια τη συγχώνευση από την αρχή όλων των σχολικών μονάδων, την αύξηση των...
«Κόφτης» και στην Παιδεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξετάσεις και κοινωνική δικαιοσύνη
Η ελληνική οικογένεια [...] δίνει ιδιαίτερη σημασία στην είσοδο των παιδιών της στις ανώτερες και ανώτατες, κυρίως, σχολές και θα κάνει όποια οικονομική θυσία απαιτείται για να το επιτύχει. Ετσι, οποιοσδήποτε...
Εξετάσεις και κοινωνική δικαιοσύνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας