Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.6°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 8.3°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 2.8°C / 9.4°C
  1 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.0°C / 0.6°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.0°C / 3.0°C
  1 BF
  75%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 6.7°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.0°C / 3.0°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 0.0°C / 9.4°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 14.4°C
  1 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 12.0°C
  1 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  0 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  0 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 9.4°C
  0 BF
  70%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.1°C / 12.0°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 8.3°C
  1 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.0°C / 6.1°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.0°C / 6.7°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.0°C / 3.0°C
  1 BF
  87%
Η Ελλάδα μόνη…

Η Ελλάδα μόνη…

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Κόφτρες» ονομάζαμε στο Πήλιο το σύστημα εκείνο που εξέτρεπε το αρτεσιανό νερό που έρρεε στα αυλάκια προς διαφορετική κατεύθυνση ώστε να ποτίζεται κάθε φορά διαφορετικό κτήμα.

Αν τώρα για οποιονδήποτε λόγο ήθελε κάποιος να «κλέψει» λίγο νερό, δεν είχε παρά να ανασηκώσει την «κόφτρα» και αναλόγως του κενού που θα άφηνε, θα διέρρεε και η αντίστοιχη ποσότητα νερού προς την κατεύθυνση που επιθυμούσε. Οσο πιο μεγάλο το κενό τόσο περισσότερο το νερό που «χανόταν».

Κάπως έτσι χειρίζεται η Τουρκία τις μεταναστευτικές ροές που κατευθύνονται προς τη χώρα μας και προς τη λοιπή Ευρώπη, παίζοντας τον ρόλο του υδρονομέα.

Η περιβόητη συμφωνία με τη γείτονα στην πραγματικότητα δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Και τούτο διότι η Τουρκία, αναλόγως των συνθηκών, επιτρέπει σε σχεδόν καθημερινή βάση να διαφεύγει ένας αριθμός μεταναστών από τις ακτές της προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, υπενθυμίζοντας με τον τρόπο αυτό ποιος ελέγχει τη ροή του νερού.

Στο οικόπεδο που λέγεται Δωδεκάνησα η ροή έχει κλείσει, καθώς η γείτων δεν θα επιθυμούσε επ’ ουδενί να δει πολεμικά σκάφη της Ελλάδας ή του ΝΑΤΟ στην περιοχή, αφού έτσι θα ετίθετο σε αμφισβήτηση η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που προβλέπουν οι συνθήκες για την περιοχή αυτή. Αλλη μία απόδειξη του πώς η Τουρκία μπορεί να ελέγξει πλήρως τις μεταναστευτικές ροές.

Μία ακόμη διαπίστωση που δεν τιμά τη χώρα μας είναι το γεγονός ότι η ανάσχεση του μεταναστευτικού κύματος οφείλεται εν πολλοίς και στο «σφράγισμα» των βόρειων συνόρων από χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και άρα δεν ελέγχονται με τον ίδιο αυστηρό τρόπο ως προς τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι μετανάστες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Ελλάδα θα είναι, τουλάχιστον επί του παρόντος, το τέλος του ταξιδιού τους και άρα δεν έχουν κανένα λόγο να ταλαιπωρηθούν ακόμη περισσότερο.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, η πολιτική της ηγεσία άφησε να ξεδιπλωθεί ανοιχτά το αυταρχικό της πρόσωπο, όχι μόνο στο εσωτερικό πεδίο και σε σχέση με τους δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής –επί του παρόντος σε επίπεδο δηλώσεων– όπου διαφαίνεται ότι ο σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ δεν είναι διατεθειμένος να συμπορευτεί με ό,τι ονομάζουμε δυτικές δημοκρατίες.

Τη διπλωματική γλώσσα έχει υποκαταστήσει η ρητορική των απειλών και των βολών εναντίον κάθε τοποθέτησης που δεν είναι βολική για την τουρκική ηγεσία. Ακόμη και ζητήματα που για την κοσμική Ευρώπη θεωρούνταν λυμένα τίθενται πάλι στο τραπέζι, όπως αυτό της θανατικής ποινής, ενώ τίποτα δεν προδιαγράφει ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει δρόμο προσέγγισης με την Ενωση σε επίπεδο αρχών, αξιών και κυρίως θεσμών.

Δεν πρόκειται λοιπόν να προσαρμόσει το Δίκαιό της έτσι ώστε να πληρωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να απαλλαγούν οι πολίτες της από την υποχρέωση έκδοσης βίζας προς τις ευρωπαϊκές χώρες, και τούτο θα αποτελέσει και το επιχείρημά της για το «σπάσιμο» της συμφωνίας σχετικά με τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Από τη μεριά της η Ευρώπη, πλην ορισμένων φωνών που προειδοποιούν την Τουρκία για διακοπή των όποιων συνομιλιών βρίσκονται σε εξέλιξη, δείχνει να μην μπορεί να συντονιστεί σε μια ενιαία αντιμετώπιση και την ίδια στιγμή έχει μπροστά της εκλογές σε αρκετές χώρες-μέλη με πρώτη απ’ όλες τη Γερμανία, γεγονός που εμποδίζει την όποια άσκηση εξωτερικής πολιτικής αφού οι κυβερνήσεις έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο εσωτερικό των χωρών τους.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα εκείνο που τις απασχολεί είναι να διατηρηθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα η εύθραυστη συμφωνία, να μη δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα και να προλάβουν να διαχειριστούν τους ήδη εισελθόντες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες στις χώρες τους.

Μέχρι τότε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα δέχεται πιέσεις είναι η Ελλάδα (με την προσθήκη της Ιταλίας, η οποία όμως δεν εξαρτάται από τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας).

Ακόμη και αν η Τουρκία «σπρώξει» νέα κύματα μεταναστών προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου, οι εταίροι μας έχουν διασφαλίσει ότι οι ροές αυτή τη φορά δεν θα διαχυθούν προς Βορρά και αν και επισήμως διαφωνούν με την πολιτική των χωρών του Βίζεγκραντ, αποδέχονται στην πράξη το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων.

Αργά Ή γρήγορα η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της πώς θα διαχειριστεί ένα νέο μεταναστευτικό κύμα εξ Ανατολών, αν θα επιτρέψει ή όχι κάτι τέτοιο, αν μπορεί ή όχι να το αποτρέψει.

Σε κάθε περίπτωση ο διάλογος και η διαπραγμάτευση με τη σημερινή Τουρκία καθίστανται δυσχερή καθώς η πολιτική της ηγεσία ασκεί επί του παρόντος εξωτερική πολιτική που συνάδει με αγριεμένο λιοντάρι σε κλουβί.

*ειδικός εμπειρογνώμονας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου

  

ΑΠΟΨΕΙΣ
Κοιμηθείτε ήσυχα τώρα: Το ΝΑΤΟ μας προστατεύει!
Αυτό που προωθεί η Ε.Ε. μεθοδικά, με πρόσχημα το προσφυγικό και τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, εν μέσω απειλών, εκβιασμών και τελεσίγραφων, είναι η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με το...
Κοιμηθείτε ήσυχα τώρα: Το ΝΑΤΟ μας προστατεύει!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο φέρνει τον πόλεμο στην πόρτα μας!
Η σπουδή της αμερικάνικης κυβέρνησης να αποδεχθεί το γερμανο-τουρκικό αίτημα για επιχειρησιακή εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Ανατολικό Αιγαίο αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για την ειρήνη στην περιοχή.
Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο φέρνει τον πόλεμο στην πόρτα μας!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αμφιβολίες για τη συμμαχική επιχείρηση
Η αποστολή του ΝΑΤΟ αποτελεί ή ακόμη μία προσχηματική κίνηση των δυτικο-ευρωπαϊκών κρατών να πείσουν τις κοινωνίες τους ότι κάνουν το παν για να ανακόψουν τις προσφυγικές ροές ή προοίμιο για μεγαλύτερη...
Αμφιβολίες για τη συμμαχική επιχείρηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρόσφυγες πολέμου στην ελληνοτουρκική μεθόριο
Η κυβέρνηση απέκτησε τη νομιμοποίηση να ανακοινώσει σκληρά αντι-προσφυγικά μέτρα που παραβιάζουν ακόμη και αυτούς τους βασικούς κανόνες των διεθνών συμβάσεων, επικαλούμενη έκτακτη ανάγκη και απειλή.
Πρόσφυγες πολέμου στην ελληνοτουρκική μεθόριο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η νεοφανής περί εγγυήσεων του ΝΑΤΟ πρόταση
Αν υποτεθεί ότι η Κύπρος καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ, ποια είναι η εμπειρία στην παροχή ασφάλειας στα κράτη-μέλη; Μήπως το ΝΑΤΟ παρέσχε ασφάλεια στην Ελλάδα στην κρίση των Ιμίων; Μήπως το ΝΑΤΟ αντιδρά στις...
Η νεοφανής περί εγγυήσεων του ΝΑΤΟ πρόταση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ουσία για το Αιγαίο
Αναμφίβολα η τουρκική στάση εδώ και έναν χρόνο είναι συχνά προκλητική, από την άλλη σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για αντίδραση στην εμπρηστική στάση του υπουργού Αμυνας ο οποίος πλειοδοτεί σε...
Η ουσία για το Αιγαίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας