Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σεφ από όλη την Ελλάδα μαγειρεύουν «σαμιώτικα»

Τρίμηνο φεστιβάλ γαστρονομίας στη Σάμο

Σεφ από όλη την Ελλάδα μαγειρεύουν «σαμιώτικα»

  • A-
  • A+

Κατσικάκι αργοψημένο με πουρέ ριγανάτης πατάτας σε σάλτσα από αμπελόφυλλα και φέτα-κάθε μπουκιά κι ένα επιφώνημα θαυμασμού. Μια σπονδή στη παράδοση, αλλά με ύφος nouvelle cuisine. Υψηλή μαγειρική τέχνη και ταλέντο σε μια δημιουργική σύμπραξη, το βράδυ της Τετάρτης 10 Αυγούστου, του βραβευμένου με αστέρι michelin Δημήτρη Δημητριάδη και του executive chef Άγγελου Μπακόπουλου.

Αυτές οι μοναδικές συνευρέσεις διακεκριμένων chef και μαγείρων, εντάσσονται στα πλαίσια του τρίμηνου φεστιβάλ  δημιουργικής ελληνικής κουζίνας. Βασίζεται σε μια πρωτοπόρα ιδέα και υλοποίηση του executive chef Άγγελου Μπακόπουλου και ήδη  έχει φέρει στο νησί του Πυθαγόρα ισχυρά ονόματα, όπως ο Γιώργος Στυλιανουδάκης, ο Αθηναγόρας Κωστάκος και ο Δημήτρης Δημητριάδης. Αναμένονται, έως αρχές Σεπτέμβρη που θα διαρκέσει το φεστιβάλ, να… «φορέσουν τις ποδιές τους» και να συνδημιουργήσουν απίστευτης αισθητικής και ποιότητας πιάτα, κορυφαίοι σεφ και μάγειρες όπως ο Δημήτρης Δημητριάδης, ο Νίκος Μπούκης, ο Μανώλης Γαρνέλης, ο Σταμάτης Τσίλιας και ο -πολυαγαπημένος στη γενέτειρά του και όχι μόνο- Aνδρέας Λαγός.

Ένα ψηφιδωτό γεύσεων που σκιαγραφούν περίτεχνα το υπό διαμόρφωση γαστρονομικό προφίλ της Σάμου, σε συνδυασμό με εξαιρετικά τοπικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς. «Γαστρονομία δεν είναι απλά η απόλαυση, οι διακριτές στον ουρανίσκο γεύσεις.

Αποτελεί μια ενότητα ζωής και σύνθεση εκλεκτής πρώτης ύλης, άριστης γνώσης και χρήσης των σύγχρονων, τεχνολογικά εξελιγμένων τρόπων μαγειρικής, ώστε να μην «ταλαιπωρείται» η πρώτη ύλη. Όλα παίζουν ρόλο, ο συνδυασμός γεύσεων, ο συμμετρικός τρόπος παρουσίασης του πιάτου, το σέρβις, η αισθητική του χώρου, το κρασί που θα συνοδεύσει το γεύμα και το δείπνο, η διάθεσή μας…» σχολιάζει με τον ευγενή του τρόπο ο Δημήτρης Δημητριάδης, καθώς τα χέρια του με ταχυδακτυλουργικές κινήσεις «στήνουν» σε ένα πιάτο μια ολόκληρη γευστική ιστορία: Φασόλια μαυρομάτικα, φινόκιο, ταραμάς και μια εκπληκτική σάλτσα με αχινό, πλαισιώνουν μοναδικά την μαρινέ πελαγίσια τσιπούρα σε ένα amuse bouche με αξιοπρόσεκτη εμφάνιση και απίστευτα ντελικάτη γεύση! 

Ως ορεκτικό, ένα καλαμάρι απαλό, βελουδένιο σχεδόν, ολόλευκο και λαχταριστό, μαζί με σπανάκι, κινόα και σάλτσα μάραθου που αφθονεί στη Σάμο-συνδυασμός θαλασσινής αύρας με την αμεσότητα και τα αρώματα της σαμιακής γης. «Ταξιδεύουμε γαστρονομικά, συμπλέοντας αρμονικά στις γεύσεις του νησιού…» τονίζει  ο εμπνευστής του φεστιβάλ Άγγελος Μπακόπουλος, με απίστευτη αγάπη στην μαγειρική τέχνη.

«Το μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι που παράγει το εκπληκτικό σαμιώτικο κρασί, το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα βοτάνια, τα οπωροκηπευτικά και τα χόρτα της σαμιακής γης, τα ολόγλυκα τοματάκια, το πεντανόστιμο κρέας, τα πάσης φύσεως θαλασσινά αλιεύματα είναι προϊόντα που έχουν αγαπηθεί από τους νησιώτες και έχουν καταγραφεί στο γαστρονομικό χάρτη του Αιγαίου. Έχουν αξιοποιηθεί από τις παλιές νοικοκυρές και εμείς απλά τους δίνουμε μόνο μια διαφορετική, πιο εξελιγμένη μορφή-σύμφωνα με τους σύγχρονους διατροφικούς κανόνες αλλά και τις εμπνεύσεις που προκύπτουν μέσα μας, καθώς ερχόμαστε σε επαφή με όλον αυτό τον πλούτο…» συμπληρώνει.

Με τα μάτια του «χαϊδεύει» ένα επιδόρπιο που καταπλήττει τον ουρανίσκο: Ρυζόγαλο απολαυστικό, με κομπόστα ροδάκινο, κριτσανιστό και μυρωδάτο μούσλι μπισκότο, σορμπέ από βερίκοκο, αφρό λάιμ και τον γλυκάνισο που κάνει τη διαφορά. 

Γεύσεις εντελώς διαφορετικές από τις συνηθισμένες, εμπνεύσεις μοναδικές και εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες, η τέχνη και η μαεστρία που δίνει την άνεση σε νέους ανθρώπους με πολυετείς σπουδές αλλά και εμπειρία στο αντικείμενο, να δείξουν τις μεγάλες τους δυνατότητες αλλά και το πνεύμα αρμονικής συνεργασίας που αναπτύσσεται μεταξύ εκείνων που αγαπούν την καλή ελληνική κουζίνα.

Συνταγές εμπνευσμένες όπως χοίρος με λάχανο και μανιτάρια, μιλφέιγ σαρδέλας, ντολμαδάκια με μαρούλι της θάλασσας, θαλασσινά και αυγολέμονο, γεμιστά που δεν μοιάζουν με άλλα, από τον Αθηναγόρα Κωστάκο.  Χταπόδι στιφάδο με σορμπέ ντομάτας, μπαρμπούνι με αγκινάρες, αυγά μεστάκα με εμπνεύσεις Γιώργου Στυλιανουδάκη.

«Μαγειρική τέχνη είναι η τέχνη να εμπνέεσαι από την άριστη πρώτη ύλη και να την μεταμορφώνεις γευστικά και ποιοτικά σε ένα έδεσμα ξεχωριστό-ένα πιάτο που όμοιό του να μην υπάρχει… Κάπως έτσι, συνδυάζουμε  τις πατροπαράδοτες συνταγές από όλη την Ελλάδα με τη νέα διατροφική και γαστρονομική άποψη και δημιουργούμε κάτι διαφορετικό μα και συνάμα γνώριμο…» σημείωσε κατά την  επίσκεψή του στη Σάμο ο Αθηναγόρας Κωστάκος, ενώ ο Γιώργος Στυλιανουδάκης αναφέρθηκε επαινετικά στα «αποκτήματα» της σαμιακής γης: κρίταμο,  φλισκούνι, κάπαρη, κοκκάρι (κρεμμυδάκι), μπουρνελάκια (τοματάκια) και ανθότυρο. «Αν κάθε τοπική κοινωνία στήριζε γαστρονομικά την ντόπια παραγωγή, θα ήταν αυτό προς όφελος της οικονομίας αλλά και της ποιότητας στη γεύση» επισήμανε.

Το τρίμηνο φεστιβάλ γαστρονομίας που διοργανώνεται φέτος το καλοκαίρι στη Σάμο είναι ένα φιλόδοξο project σε εξέλιξη κατά το οποίο αναδεικνύονται τα γνωστά και άγνωστα στο ευρύ κοινό σαμιακά προϊόντα σε μια μοναδική συνύπαρξη υψηλής μαγειρικής τέχνης. Οι μέχρι στιγμής επιτυχημένες συμπράξεις, μας προδιαθέτουν για πολλά ακόμη, εμπνευσμένα πιάτα δημιουργικής σαμιακής κουζίνας!

 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ζητείται ανθρωπιά
Από την άκρη του Αιγαίου φωνάζουμε: δεν θέλουμε άλλο τη συμπόνια και το λεκτικό ενδιαφέρον. Οι άνθρωποι των νησιών, ντόπιοι και φιλοξενούμενοι, χρειάζονται ανθρωπιά· όσοι δεν τη διαθέτουν, παρακαλούμε να μην...
Ζητείται ανθρωπιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εδώ, που χάθηκε η Αλήθεια για το προσφυγικό
Εδώ, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, μια φαρσο-τραγωδία ζούμε. Δίπλα μας ο φιλοκυβερνητικός πολιτευτής που το πρωί εξεγείρεται και το βράδυ υπακούει. Πόλεμο μας κήρυξαν με τις επιτάξεις και κάποιοι ήδη...
Εδώ, που χάθηκε η Αλήθεια για το προσφυγικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το βουνό που πεθαίνει!
Οταν άδειαζε η απλωταριά με τα σύκα σειρά είχε να ξεραθεί ο τραχανός, άλλη ιεροτελεστία. [...]. Η αλήθεια είναι ότι η απλωταριά δεν άδειαζε ποτέ, πότε με τις φέτες από ντομάτα που τις ξέραιναν για τον χειμώνα,...
Το βουνό που πεθαίνει!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράμμα σε έναν φασίστα των νησιών μας
Ακου φασιστάκο, θύματα είναι όλοι οι έγκλειστοι στις Μόριες των νησιών, όπως και θύματα είναι και όλοι οι έγκλειστοι κάτοικοι σε ένα νησί που το έκαναν αποθήκη ψυχών, όσοι εσύ στήριξες με αντάλλαγμα μια...
Γράμμα σε έναν φασίστα των νησιών μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ελληνική δήλωση του 2015 για το Διεθνές Δικαστήριο
Στη δημόσια συζήτηση για την αντιμετώπιση της Τουρκίας κυριαρχεί η «Χάγη», δηλαδή η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Συνήθως αγνοείται η κρίσιμη παράμετρος της τρομερής ανισομέρειας μεταξύ των θεμάτων που...
Η ελληνική δήλωση του 2015 για το Διεθνές Δικαστήριο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μαρμίτα του προσφυγικού
Μόνιμοι κάτοικοι και μετανάστες ολημερίς να... βράζουνε, το βράδυ να χυλώνουν, την άλλη να μαλώνουν!
Η μαρμίτα του προσφυγικού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας