Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Να δώσουμε μια ευκαιρία στην άλλη προοπτική
ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

Να δώσουμε μια ευκαιρία στην άλλη προοπτική

  • A-
  • A+

Στη χώρα μας έχουμε βαθιά σύγκρουση. Συγκρούονται δύο κόσμοι. Οχι ο καπιταλισμός με τον κομμουνισμό. Ούτε ο φασισμός με τη δημοκρατία.

Ούτε καν η Αριστερά με τον νεοφιλελευθερισμό. Συγκρούεται η αντίληψη που θέλει την πολιτική να καθορίζει σχεδόν τα πάντα με την αντίληψη που θέλει την πολιτική να θέτει πλαίσια, κανόνες, στρατηγική και στόχους, αλλά έως εκεί.  

Τα υπάρχοντα κόμματα, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι υπόλοιποι πολιτικοί σχηματισμοί, και όσοι γαλουχήθηκαν πολιτικά μέσα σε αυτά πιστεύουν πως δεν υπάρχει εναλλακτική από τον άμεσο πολιτικό έλεγχο των πάντων.

Διοικητής νοσοκομείου: πολιτική θέση.

Μετάθεση από μία εφορία σε άλλη: πολιτική απόφαση.

Αυτός ο προμηθευτής ή ο άλλος; πολιτική επιλογή.  

Το αποτέλεσμα το έχουν νιώσει όλοι, αλλά αυτός που το ένιωσε στο πετσί του είναι ο νέος που σήμερα διανύει την τρίτη δεκαετία της ζωής του χωρίς καμία προοπτική να προκόψει, να έχει μια αξιοπρεπή δουλειά και να σχεδιάσει το μέλλον του.  

Οι νέοι κυρίως, αλλά και μεγάλο μέρος των πολιτών, έστρεψαν τα νώτα τους στο πολιτικό κατεστημένο με την προσδοκία ότι θα έρθει κάποια στιγμή μια νέα νοοτροπία.  

Εγιναν προσπάθειες να μετασχηματιστούν κάποια από τα υπάρχοντα κόμματα αλλά αυτό δείχνει αδύνατο να συμβεί. 

Τα κόμματα είναι οργανισμοί που φτιάχτηκαν με συγκεκριμένο προσανατολισμό και συγκεκριμένο ρόλο και δεν μπορούν να αλλάξουν τόσο ριζικά. 

Η χώρα όμως δεν μπορεί να περιμένει. Πολλοί στράφηκαν σε νέους σχηματισμούς που έδειχναν ένα φρέσκο πρόσωπο.

 Δυστυχώς όμως δεν πρόσφεραν μια αξιόπιστη εναλλακτική καθώς εστίασαν μόνο στα πρόσωπα.

Είπαν πως η πολιτική πέθανε, πως οι λύσεις πια είναι τεχνοκρατικές, πως το ζήτημα είναι να έρθουν στα πράγματα οι έντιμοι ή οι επικοινωνιακοί ή οι επαΐοντες και δεν έχει και τόση σημασία τι θα κάνουν.  

Η προσωπική αξιοπιστία όμως δεν κερδίζει σε βάθος χρόνου αν δεν συνοδεύεται από πολιτικό και προγραμματικό λόγο. 

Αν αυτός απουσιάζει, λήγει και η περίοδος χάριτος που το εκλογικό σώμα δίνει σε τέτοιους σχηματισμούς. 

Είναι καιρός να δώσουμε μια ευκαιρία στην άλλη αντίληψη και προοπτική.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις επιτυχίας;  

► Πρώτον, να συνειδητοποιήσουμε πως μόνο σε έναν νέο πολιτικό σχηματισμό μπορούμε να συναντηθούμε άνθρωποι που δεν αποζητούμε επαγγελματική αποκατάσταση «άμα έλθουμε εν τη βασιλεία μας». Ετσι θα έχουμε αποτελεσματικότητα.  

► Δεύτερον, να εξασφαλίσουμε πως ο μηχανισμός αυτός έχει ανοικτό χαρακτήρα, με δικλίδες ασφαλείας, όπως ακριβώς θέλουμε να θεσμοθετήσουμε και για την ίδια τη χώρα. Ετσι αποκτούμε δημοκρατικότητα.  

► Τρίτον, να εγγυηθούμε οι άνθρωποι του νέου σχηματισμού ότι συμφωνούμε στην ανάγκη χειραφέτησης του Δημοσίου. Η προσωπική ιστορία του καθενός βοηθάει προς αυτόν τον σκοπό. Ετσι αποκτούμε αξιοπιστία.

► Τέταρτον, να ενεργοποιήσουμε νέους ανθρώπους, ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν, ανθρώπους με διαφορετική αντίληψη για την πολιτική, δίνοντας ώθηση στη νέα νοοτροπία που θέλουμε να φέρουμε. Ετσι γινόμαστε ανανεωτικοί.

► Τέλος, να δώσουμε πολιτικό περιεχόμενο στις αλλαγές που προτείνουμε, περιγράφοντας την πραγματική ανάπτυξη που θέλουμε να φέρουμε στον τόπο. 

Πραγματική ανάπτυξη είναι αυτή που δεν δημιουργεί μόνο κέρδη αλλά και θέσεις εργασίας. 

Πραγματική ανάπτυξη είναι αυτή που περνάει στα κατώτατα στρώματα του πληθυσμού. 

Πραγματική ανάπτυξη δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική, πολιτιστική, ανάπτυξη της Παιδείας. Ετσι χτίζουμε γέφυρες εμπιστοσύνης. 

Με αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να πετύχουμε το γκρέμισμα του παλιού χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος και την ανάδειξη ενός νέου, όπως απαιτεί ο 21ος αιώνας. 

Και να γίνουμε πραγματικά χρήσιμοι για τη χώρα. 

*Ανεξάρτητος βουλευτής Β' Αθήνας, μέλος προσωρινής συντονιστικής επιτροπής Δημοκρατικής Ευθύνης 

 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η άρνηση της πραγματικότητας
Εχει φτάσει η ώρα της παραδοχής ότι καθεαυτή η απουσία οποιασδήποτε τεκμηρίωσης επιλογών και δράσεων υπήρξε ένα έμμονο χαρακτηριστικό του νεοελληνικού κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού, που υπηρετήθηκε με...
Η άρνηση της πραγματικότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η παράγκα και η «παγκοσμιοποίησή» της
Η έννοια της παράγκας ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν από το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Ωστόσο με τα χρόνια η έννοια της παράγκας ξεχείλωνε, για να περιλάβει και άλλες καταστάσεις.Αρκετά κόμματα παραγκοποιήθηκαν –...
Η παράγκα και η «παγκοσμιοποίησή» της
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιτήρηση
Συχνά επαναλαμβάνεται πως το εκλογικό σώμα εκδικήθηκε ένα κόμμα διά του αποτελέσματος, αποσύροντας την εμπιστοσύνη του από αυτό, επειδή δεν τήρησε το πρόγραμμά του, δεν άσκησε εξουσία σύμφωνα με τις υποσχέσεις...
Επιτήρηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δύσκολη εξίσωση
Η διαχείριση αποδεικνύεται το μεγάλο ζήτημα. Δεν μιλάμε για εξουσία, αυτή απέχει πολύ ακόμα. Και εδώ βρίσκεται η δύσκολη εξίσωση που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Δύσκολη εξίσωση και ισορροπία σε ένα...
Η δύσκολη εξίσωση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αποστασία: η αποθέσμιση του πολιτικού κόμματος
Η δημοκρατική αρχή, είτε ως θεμελιώδες βάθρο του πολιτεύματος είτε ως επιμέρους συμβολή στην εφαρμογή των θεσμών του, επιβάλλει τον απόλυτο σεβασμό στην πλειοψηφική και μειοψηφική εκδοχή των διεργασιών, των...
Αποστασία: η αποθέσμιση του πολιτικού κόμματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεταξύ ομαλότητας και κρίσης, η ανορθολογικότητα
Εάν ο σκοπός του Συντάγματος είναι ακριβώς να διασφαλίσει τη λειτουργία των πολιτικών θεσμών, θα πρέπει την ίδια στιγμή να είναι σε θέση να εξασφαλίσει ότι αυτός ο μοναδικός του σκοπός δεν θα ταυτιστεί με...
Μεταξύ ομαλότητας και κρίσης, η ανορθολογικότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας