Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 15.6°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 13.3°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 10.6°C
  2 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 11.7°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  3 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 0.6°C / 10.6°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.1°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  71%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.0°C
  1 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.4°C / 12.0°C
  1 BF
  62%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.7°C
  1 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.1°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  3 BF
  43%
Ολα δεξιά

Ολα δεξιά

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Για την κυβέρνηση ισχύει η λαϊκή ρήση πως όλα τής πηγαίνουν δεξιά. Δεν είναι οι πρωτοβουλίες της που της προσφέρουν τέτοια επιτυχία.

Είναι οι πολιτικοί αντίπαλοί της που στρώνουν το χαλί για να περνάει.

Δεν μπορούμε να μη σεβαστούμε τις απόψεις τους, που όσο και αν είναι αναμασήματα, λαβαίνουν ήχο νέου κύματος.

Βουβό κύμα, που, επειδή βάζουν τα πόδια τους στα όριά του και το κλοτσούν, πιστεύουν ότι ο αφρός που σηκώνουν φτιάχνει σαπουνάδα.

Δεν ξυρίζεται πάντως με τέτοια σαπουνάδα ο γαμπρός. Και αν ακόμα υποστηρίξει κανείς πως η σαπουνάδα κάνει τη δουλειά της, το ξυράφι έχει στομώσει: από κλάψες, εμμονές σε εκφράσεις και ιδέες που είτε έχουν χάσει προ πολλού τη σημασία τους είτε δεν συγκινούν κανένα άλλο ακροατήριο εκτός από εκείνο που τις χειροκροτεί, σε ένα είδος αναπόλησης μιας εποχής που τελεί υπό μηχανική υποστήριξη, ας έχει παραδώσει το πνεύμα.

Η αφελής σκέψη είναι πως αν οι μπαρμπέρηδες που κρατούν τέτοιο ξυράφι είχαν πελάτες στο μαγαζί τους, θα υπήρχε προσέλευση από περαστικούς και από άλλες γειτονιές.

Ομως, ακόμα και αν δεχτούμε πως η πελατεία υπάρχει και αναζητεί ολοψύχως το κούρεμα ή το ξύρισμα, το μαγαζί πρέπει να έχει όνομα. Είτε το όνομα του μπαρμπέρη είτε την απλή επιγραφή «κουρείον».

Οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης πότε καρφώνουν στον τοίχο μια επιγραφή του είδους «περάστε, κόσμε», πότε ανταγωνίζονται τους παραγιούς τους, που ανακοινώνουν ότι καρφώνουν την ίδια επιγραφή, δηλώνοντας πως είναι άλλη: καινούργια και λαμπερή.

Με αυτό τον τρόπο, οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης ξυρίζουν τα μούτρα τους για να δείχνουν φρέσκα, ώστε να ακούγεται το «περάστε, κόσμε».

Οι δημοσκοπήσεις, οι αναλύσεις και η επιχειρηματολογία πως αυτά τα φρέσκα μούτρα πλησιάζουν το καρότο της εξουσίας δεν αρκούν για να μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι τα πράγματα πηγαίνουν δεξιά για λογαριασμό τους.

Με λίγα λόγια, δεν είναι τα πράγματα που φταίνε, είναι το μαγαζί που μπάζει.

Η κυβέρνηση έχει στήσει το μαγαζί της. Μπορεί να το έστησε στου κασίδη το κεφάλι, μπορεί να το χρέωσε περισσότερο από όσα λογάριαζε, μπορεί να αγόρασε και να ονόμασε «καλφάδες» λογιών παραγιούς που λαχταρούσαν να κρατήσουν στο χέρι τους ψαλίδι για να κόψουν γένια και ξυράφια για να ξυρίζουν «κόντρα», μπορεί να έκανε εγκαίνια με σαλτιμπάγκους και ταχυδακτυλουργούς.

Σήμερα όμως, έχει φάτσα στον δρόμο, είναι «μαγαζί γωνία».

Περιττεύει να γίνεται κουβέντα για το παρελθόν του, ας είναι ακόμα ανάμεσα στα πόδια μας.

Περιττό είναι να χάνουμε τον χρόνο μας φτύνοντας το μαγαζί, κουνώντας το δάχτυλο ότι θα έρθει η ώρα της απόδοσης ευθυνών και της τιμωρίας, δεν υπάρχει τέτοια εμπειρία στον τόπο μας.

Θα λογαριάσουμε ότι οι περιστάσεις έδωσαν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να είναι χρήσιμη και αναγκαία σε δανειστές, μεγάλες δυνάμεις, οικονομικούς γίγαντες, στη γεωπολιτική και στη γεωοικονομία, σε μια περιοχή που δεν θα πάψει να ταράζεται μέχρι θανάτου.

Και η χρησιμότητα όσο και η ανάγκη είναι τόσο μεγάλες, ώστε τα φαιδρά καμώματα, τα καπρίτσια και τα παιδικά πείσματα δεν έχουν καθοριστικό ρόλο.

Οταν αυτοί που εκμεταλλεύονται τη χρησιμότητα και την ανάγκη σου στραμπουλίζουν λίγο τα χέρια, η δυσθυμία εκφράζεται, αλλά η υπογραφή μπαίνει.

Ετσι τα πράγματα έρχονται δεξιά. Ετσι το μαγαζί αποκτάει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και δεν δυσκολεύεται να προχωρήσει σε «προσφορές», «ειδικές τιμές», «περιόδους εκπτώσεων», «λανσαρίσματος νέων προϊόντων».

Καμία από αυτές τις «ενέργειες προώθησης και προβολής» δεν ισχύει για τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης.

Ακόμα και η επίκληση ότι «θα» κάνουν ετούτο ή το άλλο, πνίγεται σε αυτό που «θα» κάνει η κυβέρνηση, η οποία έτσι και αλλιώς «θα» το κάνει, ακόμα και αν δεν το κάνει: ο χειρισμός του «θα» είναι στα χέρια της.

Δεν υπάρχει πιθανότητα να χαλάσουν τα πράγματα και να πάψουν να πηγαίνουν δεξιά για την κυβέρνηση.

Οσο δεξιότερα, λοιπόν, τόσο καλύτερα.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η συνταγή της «επιτυχίας»
Η συνταγή της «επιτυχίας» περιλαμβάνει ορισμένα ιδεοτυπικά χαρακτηριστικά, που –στις μετανεωτερικές μορφές διακυβέρνησης– κείνται πέραν της Αριστεράς και της Δεξιάς πλήττοντας το κοινωνικό σύνολο και...
Η συνταγή της «επιτυχίας»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ακηδία με όρους κοινωνικού κόστους
Η ακηδία βγαίνει από το «α» στερητικό και το «κήδος» (που σημαίνει φροντίδα, νοιάξιμο, σεβασμός για τον άλλο, π.χ. κηδεμόνας, κηδεία κ.α.).
Η ακηδία με όρους κοινωνικού κόστους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στρατηγικές προκλήσεις και μεταβατικές πολιτικές
Το εντελώς νέο με την τρέχουσα ιστορική περίοδο για την Αριστερά είναι ότι για την υλοποίηση των επιλογών της πρέπει να ξεκινήσει από τη διακυβέρνηση του υπάρχοντος συστήματος και να σχεδιάσει μια αλληλουχία...
Στρατηγικές προκλήσεις και μεταβατικές πολιτικές
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το λάθος των υβριστών του ΣΥΡΙΖΑ
Μία από τις πλάνες στις οποίες έχουν υποπέσει όσοι κρίνουν ανελέητα [και άκριτα] τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που θεωρεί ότι το κόμμα αυτό είναι αριστερό τάχα, «κομμουνιστικό», ότι υποστηρίζει τον Μαδούρο και άλλα...
Το λάθος των υβριστών του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προεκλογικοί διάλογοι για την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
Ο δημόσιος λόγος εδώ και λίγο καιρό κινείται στο πλαίσιο των απαιτήσεων των εκλογών. Εκεί όμως που κάθε λογικός άνθρωπος αρχίζει να αναρωτιέται για το αν οι πρωταγωνιστές έχουν συνειδητοποιήσει σε ποια χώρα...
Προεκλογικοί διάλογοι για την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η απειλή του εθνοταυτοτισμού
Τα τελευταία χρόνια έχει εισβάλει ορμητικά στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ευρώπης ένα νέο πρόβλημα με τις κωδικές ονομασίες «συλλογική ταυτότητα», «ταυτοτικές ομάδες», «πολιτική ταυτοτήτων», που...
Η απειλή του εθνοταυτοτισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας