• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.6°C / 26.2°C
  0 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 22.0°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 23.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 21.6°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 16.9°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 26.4°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.6°C / 24.7°C
  0 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 16.8°C / 23.8°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 26.4°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 19.7°C / 23.7°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  84%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Η επιστροφή των «8» στην Τουρκία παραβιάζει το ελληνικό και διεθνές δίκαιο

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα μάς έχει βάλει σε «περιπέτειες».

Είναι κατανοητό ότι πολλά από τα ερωτήματα είναι πολιτικά και διπλωματικά φορτισμένα, όπως επίσης και ότι η τουρκική πλευρά επί σκοπού θέτει τη συζήτηση με αυτούς τους όρους.

Παρ’ όλα αυτά η συζήτηση της έκδοσης ή μη (ή απομάκρυνσης με οποιονδήποτε άλλο τρόπο) των «8» είναι νομικό θέμα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο από τους θεσμούς της χώρας.

Επιπλέον, οποιαδήποτε αναφορά από θεσμικά όργανα της Ελληνικής Πολιτείας στους «8» που «πήραν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος» παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας των υπό έκδοση.

Ανεξάρτητα από το εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να αναγνωριστούν οι «8» ως πολιτικοί πρόσφυγες, η επιστροφή τους στην Τουρκία μπορεί να γίνει με δύο τρόπους - είτε να απελαθούν είτε να εκδοθούν.

Και τα δύο σενάρια επιστροφής είναι παράνομα κατά το εσωτερικό και διεθνές δίκαιο.

Σενάριο 1: Το ενδεχόμενο έκδοσης των «8»

Ο θεσμός της έκδοσης προσώπων από μία χώρα σε μία άλλη στοχεύει στην προώθηση της διακρατικής συνεργασίας στον χώρο της ποινικής καταστολής.

Τούτο όμως τελεί υπό τον όρο ότι η χώρα έκδοσης (Ελλάδα εν προκειμένω) έχει το κυριαρχικό δικαίωμα και την υποχρέωση να διαφυλάξει την εσωτερική της δημόσια τάξη, τις διεθνείς δεσμεύσεις της και τα θεμελιώδη δικαιώματα των υπό έκδοση.

Η έκδοση απαγορεύεται εάν πιθανολογείται ότι οι «8» θα υποστούν βασανιστήρια ή εξευτελιστική ή απάνθρωπη μεταχείριση.

Η Τουρκία, αν και μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει καταδικαστεί συστηματικά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για κατάφωρες παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ελευθερία από βασανιστήρια ή εξευτελιστική ή απάνθρωπη μεταχείριση.

Οι εικόνες της σύλληψης και κράτησης των κατηγορουμένων ως πραξικοπηματιών ημίγυμνων και ριγμένων σε μία στοίβα σαν ζώα συνιστούν από μόνες τους αυτοτελή παραβίαση της απαγόρευσης της εξευτελιστικής μεταχείρισης και είναι ενδεικτικές της μελλοντικής μεταχείρισής τους.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι οι συλληφθέντες και άλλοι κρατούμενοι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έχουν υποστεί βασανιστήρια.

Εάν η Ελλάδα εκδώσει τους «8» στην Τουρκία θα είναι ομοίως υπεύθυνη για τις αυτές παραβιάσεις δεδομένου ότι τους εκθέτει σε αυτό τον κίνδυνο γνωρίζοντας πως υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ότι θα υποστούν τέτοια μεταχείριση.

Η απαγόρευση των βασανιστηρίων ή εξευτελιστικής ή απάνθρωπης μεταχείρισης συνιστά θεμελιώδη κατάκτηση του παγκόσμιου νομικού πολιτισμού και είναι το μόνο ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο δεν επιδέχεται κανέναν περιορισμό, ακόμη και σε καιρό πολέμου ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να εκδώσει τους «8» εάν υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι δεν θα λάβουν δίκαιη δίκη.

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι οι «8» θα λάβουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η Τουρκία στην Υπόθεση Οτσαλάν καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για παραβίαση των δικαιωμάτων στην προσωπική ελευθερία, στη νόμιμη σύλληψη και κράτηση και στη δίκαιη δίκη.

Ο Αρειος Πάγος έχει κρίνει ότι η θέση τού υπό έκδοση προσώπου θα ήταν επιδεινωμένη λόγω, εν μέσω άλλων, των (φερόμενων) φρονημάτων του κατά τρόπο ώστε σε περίπτωση εκδόσεώς του να κινδυνεύει να υποστεί κατάφωρη προσβολή του δικαιώματός του για δίκαιη δίκη (βλ. ΑΠ 14/2010).

Η ελληνική Δικαιοσύνη πρέπει να συνεκτιμήσει σοβαρά τα εξής:

Α) τις πρόσφατες πολιτικές του προέδρου της Τουρκίας να απολύσει εν μια νυκτί 2.700 δικαστικούς λειτουργούς που εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την αμεροληψία και την ανεξαρτησία της τουρκικής Δικαιοσύνης.

Β) Την επίσημη καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας ότι οι συλληφθέντες έχουν περιορισμούς στην επιλογή συνηγόρου.

Γ) Την πρόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει ειδικό δικαστήριο για τους φερόμενους ως πραξικοπηματίες. Η Hurriyet (20.07.2016) αναφέρει ότι αυτό είναι στα άμεσα πλάνα της τουρκικής κυβέρνησης.

Η Ελλάδα πρέπει να αρνηθεί την έκδοση των «8» σε μία χώρα η οποία θα επαναφέρει τη θανατική ποινή.

Αν η Τουρκία αποφασίσει να επαναφέρει τη θανατική ποινή, σύμφωνα με τη θεμελιώδη αρχή της μη αναδρομικότητας του ποινικού νόμου, η θανατική ποινή δεν μπορεί να επιβληθεί για εγκλήματα τα οποία έχουν ήδη διαπραχθεί. Επίσης, η Τουρκία θα είναι σε παραβίαση του 6ου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου - εκτός εάν αποφασίσει να το καταγγείλει. Επειδή όμως δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό η Τουρκία θα σεβαστεί μέσα στους επόμενους μήνες τις αρχές του κράτους δικαίου, η Ελλάδα θα πρέπει να αρνηθεί την έκδοση.

Αν ο Αρειος Πάγος αποφασίσει ότι η έκδοση των «8» απαγορεύεται, τότε ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύεται. Αν τυχόν ο Αρειος Πάγος θεωρήσει ότι η έκδοση των «8» είναι επιτρεπτή, τότε ο υπουργός Δικαιοσύνης δύναται να μην προχωρήσει στην έκδοσή τους (να σημειωθεί ότι η πράξη έκδοσης του υπουργού ελέγχεται ακυρωτικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας). Σε περίπτωση έκδοσης των «8» η καταδίκη της Ελλάδας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά και άλλων διεθνών οργάνων είναι εξαιρετικά πιθανή.

Σενάριο 2: Το ενδεχόμενο απέλασης ή απομάκρυνσης των «8» με άλλο τρόπο

Οι «8» μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία με απέλαση ή με άτυπο τρόπο παράδοσης (ας μην ξεχνάμε την Υπόθεση Οτσαλάν και τον διεθνή διασυρμό της Ελλάδας απομακρύνοντας τον Οτσαλάν στην Τουρκία μέσω Κένυας).

Απέλαση ή οποιασδήποτε μορφής παράδοση των 8 στρατιωτικών στην Τουρκία αντίκειται στα δικαιώματα της ζωής, της δίκαιης δίκης και της απόλυτης απαγόρευσης των βασανιστηρίων ή εξευτελιστικής ή απάνθρωπης μεταχείρισης, όπως αναπτύχθηκαν παραπάνω.

Το Κράτος Δικαίου δεν είναι διακόπτης που τον ανοίγουμε ή τον κλείνουμε κατά πολιτική βούληση.

*λέκτωρ Διεθνούς Δικαίου - Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο του Κατάρ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, ΗΠΑ

[email protected]

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυρα-Μαριάνθη της Ζαρίφη
Τι σου κάνει ένα ελικόπτερο! Επαναφέρει στην επικαιρότητα μία από τις πόλεις που μ’ έχουν σημαδέψει. Είναι η Αλεξανδρούπολη, η γενέθλια πόλη του Ξανθούλη. Παλιότερα ήταν ο τόπος εξορίας και εκτοπισμού όσων δεν...
Η κυρα-Μαριάνθη της Ζαρίφη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διαζύγιο στο Ιντσιρλίκ;
Η απειλή Ερντογάν ότι αν επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S-400 θα κλείσει τις βάσεις των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ και το Κιουρετσίκ δυσκολεύει, αντί να διευκολύνει, τη θέση της Αγκυρας.
Διαζύγιο στο Ιντσιρλίκ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οχι αναλώσιμοι οι Ελληνες και Τούρκοι φαντάροι
Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες μιας αδιάλειπτης ροής ειδήσεων που αφορά τα τεκταινόμενα του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, με κεντρικό πυλώνα συζήτησης κάποιο επικείμενο θερμό επεισόδιο και έναν...
Οχι αναλώσιμοι οι Ελληνες και Τούρκοι φαντάροι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η παρερμηνεία του όρου «ομηρία»: ιστορική προσέγγιση
Τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται πολύ συχνά λόγος περί ομηρίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μετά τη σύλληψη και κράτησή τους από τους Τούρκους. Ο χαρακτηρισμός της συγκεκριμένης κατάστασης ως ομηρίας είναι,...
Η παρερμηνεία του όρου «ομηρία»: ιστορική προσέγγιση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σήμερα η συζήτηση του τρίτου αιτήματος έκδοσης των «8»
Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών εξετάζει το τρίτο αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών, που έφτασαν στην μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Η Άγκυρα ζητά την παράδοση των...
Σήμερα η συζήτηση του τρίτου αιτήματος έκδοσης των «8»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ελεύθεροι... κρατούμενοι
​Aν και η κράτησή τους συνεχίζεται διοικητικά, δεν τίθεται θέμα εκ νέου κράτησης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών για ποινικούς λόγους, μετά το νέο, τρίτο αίτημα των τουρκικών δικαστικών αρχών προς την Ελλάδα....
Ελεύθεροι... κρατούμενοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας