• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.6°C / 27.4°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 25.6°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 26.6°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.5°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  3 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  4 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.0°C / 27.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 26.2°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  4 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 27.1°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.4°C / 25.7°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  65%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Δεν γίνεται άραγε τίποτα;

 • A-
 • A+

Χιλιάδες φορές έχω ακούσει πως «είναι όλοι τους ίδιοι» κι άλλες τόσες ότι «δεν γίνεται τίποτα», που συνοδεύεται κι από μια κρυφή χαρά και ικανοποίηση πως διατύπωσαν μια βαθιά σοφία που είναι μάλιστα και ευρύτατης αποδοχής. Κάτι σαν να λες: «Είμαι Ολυμπιακός»!

Κατά τη γνώμη μου είναι λάθος, όπως λάθος είναι και κάθε απόλυτος αφορισμός που δεν αφήνει δηλαδή λίγο χώρο στη σημερινή ή μελλοντική αντίθεση. Πρόκειται για μια σκόπιμη ή αφελή (το συνηθέστερο) παραγνώριση της πολυπλοκότητας της κοινωνίας, της ίδιας της ζωής.

Με άλλα λόγια: ναι, «δεν γίνεται τίποτα» - Οχι, «γίνεται κάτι». Κι αν σήμερα κυριαρχεί το πρώτο, αύριο θα κυριαρχήσει το δεύτερο. Και πριν φτάσει να κυριαρχεί, θα κερδίζει συνεχώς έδαφος, διεκδικώντας μέσα στην πορεία ένα ολοένα μεγαλύτερο μερίδιο αλήθειας.

Φυσικά μπορεί να γίνει και το ακριβώς αντίθετο: να πηγαίνουμε απ’ το κακό στο χειρότερο. Πάντως η όποια πορεία, ανοδική ή καθοδική, σίγουρα δεν θα είναι «γραμμική», θα έχει σκαμπανεβάσματα, όπως κάθε γράφημα που αποτυπώνει ένα φαινόμενο της πραγματικής ζωής σε εξέλιξη. Το απόλυτο, το μονότονο και αδιατάρακτο υπάρχει μόνο στα Μαθηματικά.

Λοιπόν, δεν γίνεται τίποτα; Νομίζω πως αυτή η βεβαιότητα έχει την ίδια προέλευση με το «είναι όλοι τους ίδιοι». Δηλαδή τους καρχαρίες που έχουν κάθε συμφέρον να σπρώξουν τους πολίτες στην απογοήτευση και επομένως στην αδράνεια.

Φυσικά οι περισσότεροι το λένε αθώα, υπάρχει όμως και μια μειοψηφία που ξέρει καλά τι κάνει, π.χ. τα «παπαγαλάκια» των συστημικών ΜΜΕ που έχουν πάρει τη σχετική ανάθεση. Αυτοί π.χ. ξέρουν πολύ καλά πως ο κόσμος απογοητεύεται από τις κακές ειδήσεις και από την απουσία καλών ειδήσεων (φροντίζουν αυτοί και τα αφεντικά τους γι' αυτό) και αργά ή γρήγορα «πάει σπίτι του» (αν έχει ακόμα).

Ξέρουν ακόμα ένα σπουδαίο εύρημα της ψυχολογίας, που ισχύει τόσο στο ατομικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο και έχει ονομαστεί «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» (self-fulfiled prophesy). Σύμφωνα μ’ αυτήν, «για να πετύχεις πρέπει να πιστεύεις ότι θα πετύχεις» και αντίστροφα: «αν δεν πιστεύεις ότι θα πετύχεις, δεν θα πετύχεις». Αν λοιπόν γενικευτεί η πεποίθηση ότι «δεν γίνεται τίποτα», τότε πράγματι δεν θα γίνεται τίποτα και θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο.

Και θα αναθέτουμε το τιμόνι της χώρας στην όποια ελίτ, που φυσικά θα κοιτάζει το δικό της συμφέρον κι όχι το συμφέρον των πολλών ενώ παράλληλα θα προσπαθεί να μας πείσει ότι το συμφέρον της -των λίγων δηλαδή, που στέλνουν τα κλοπιμαία π.χ. στον Παναμά- και των πολλών, που βασανίζονται καθημερινά για τον επιούσιο, ταυτίζονται!

Βασική πηγή της κακοδαιμονίας θεωρείται ο κακός χαρακτήρας του ελληνικού λαού. Σύμφωνα μ’ αυτήν τη θεωρία οι Ελληνες είναι εγωιστές, δεν εντάσσονται εύκολα σε συλλογικότητες και κινήματα κι αν ενταχθούν, το κάνουν προς ίδιον συμφέρον.

Είναι ανίκανοι να οργανωθούν και να δουλέψουν σοβαρά, σπουδάζουν, αν σπουδάσουν, μόνο και μόνο για το «χαρτί» που θα τους ανοίξει την πόρτα του διορισμού. Ματαιόδοξοι, φιλοχρήματοι, αλλά και τεμπέληδες, ρέπουν προς τον εύκολο πλουτισμό και την επίδειξη και δεν διστάζουν να «πετύχουν» ακόμα και με αθέμιτα ή παράνομα μέσα.

Αυτά και άλλα απαξιωτικά συνθέτουν, σύμφωνα μ’ αυτή τη θεώρηση, το προφίλ του σύγχρονου Ελληνα και επομένως του αξίζουν τα παθήματά του. Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι εντελώς λάθος, αλλά δεν ισχύουν για όλους, ούτε προπαντός ισχύουν για πάντα.

Ακόμα κι αν σήμερα κυριαρχούν, αύριο όλα μπορεί να αλλάξουν. Ακόμα και σήμερα όμως δεν μπορώ παρά να θαυμάσω συλλογικότητες αυτοοργάνωσης και παραδείγματα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και φιλοξενίας στα νησιά μας που πρώτα υποδέχονται το μεταναστευτικό κύμα. Με ελάχιστες παραφωνίες. Κόντρα στις επίσημες πολιτικές των ισχυρών…

Αλλά και -στο όχι μακρινό παρελθόν- ας θυμηθούμε την εποποιία της αντίστασης του ελληνικού λαού υπό το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και τις άλλες αντιστασιακές οργανώσεις, αλλά ακόμα και τον ανοργάνωτο λαό… Μπορεί κανείς να μιλήσει για παρόμοια αρνητικά χαρακτηριστικά του ελληνικού λαού κατά την περίοδο εκείνη χωρίς να παραποιήσει βάναυσα την Ιστορία; Μερικοί απαντούν «τότε ήταν πόλεμος».

Και τώρα τι είναι; Πόλεμος είναι πάλι, με άλλα μέσα… Πρέπει επομένως κι εμείς να αντισταθούμε με άλλα μέσα. Και το πρώτο βήμα ασφαλώς πρέπει να είναι ένα ενιαίο μέτωπο, πέρα από τα κόμματα που ως πολιτικό σύστημα έχουν απαξιωθεί στα μάτια του λαού. Φυσικά η πρόταση αυτή δεν πρωτοτυπεί.

Εχουν προηγηθεί ανάλογες προτάσεις από μεγάλες πατριωτικές φωνές όπως του Μανώλη Γλέζου, του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιώργου Κασιμάτη. Εγώ απλώς προσυπογράφω…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναμνηστικά
Η αναγκαστική απομόνωση των δύο ετών μάς έκανε να μας δούμε καλύτερα και τον κόσμο γύρω μας, θέλοντας και μη. Κάποιοι μάς αντέξαμε και κάποιοι άλλοι όχι. Κάποιοι μάς αγαπήσαμε περισσότερο και κάποιοι την εντός...
Αναμνηστικά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο γιαλός είναι στραβός, ας τον ισιώσουμε
Η κατάσταση έχει περάσει πέρα από την ελπίδα ενός περιορισμού του προβλήματος και μιας μερικής αντιμετώπισης και διαφαίνεται η ανάγκη για συνολική ρήξη.
Ο γιαλός είναι στραβός, ας τον ισιώσουμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ωραία κυρία Ελένη
Κάθε πρωί η κυρία του δευτέρου ορόφου -ας τη λέμε Ελένη, γιατί κάποτε πρέπει να υπήρξε καλλονή- βγαίνει από την είσοδο της πολυκατοικίας καλοχτενισμένη και προσεκτικά ντυμένη.
Η ωραία κυρία Ελένη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακρωτηριασμοί…
Το παράξενο είναι ότι ενώ ο πρωθυπουργός μιλά για τη φυγή των νέων, δεν έχει πει κουβέντα για τη δημογραφική κατάρρευση που επιταχύνεται λόγω της φυγής. Το εξοργιστικό είναι ότι όλοι οι πολιτικοί της εποχής...
Ακρωτηριασμοί…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο άνθρωπος-άγαλμα
«Οι θεοί τον ευλογούν! Αυτόν, που είναι μιασμένος από τη φρικιαστική λέπρα της υπομονής, ποτισμένος ώς το κόκκαλο από την αγιάτρευτη αρρώστια της αναισθησίας». Αναρωτιέμαι, τι είδους νούμερο θεατρικό είναι...
Ο άνθρωπος-άγαλμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ατομικισμός, μαζοποίηση και μοναξιά
Ενόσω ο άνθρωπος θα βρίσκεται μακριά από τον μέσο δρόμο της αυτογνωσίας αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας και της ισότιμης και αλληλέγγυας κοινωνικής του συμμετοχής, θα αισθάνεται πάντοτε την αβάσταχτη...
Ατομικισμός, μαζοποίηση και μοναξιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας