• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 15.6°C
  4 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 15.1°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.0°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 9.2°C / 13.9°C
  5 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.3°C
  0 BF
  66%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 10.7°C / 14.8°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.2°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  6 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  6 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  5 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 10.6°C / 14.0°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.8°C
  3 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 15.5°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  2 BF
  71%

Σήμερα που οι μνημονιακές πολιτικές έχουν διαλύσει την Υγεία, δεν ωφελεί σε τίποτα η εμμονή σε αμφιλεγόμενες σχέσεις εργασίας που έχουν αποτύχει παταγωδώς καθώς προέχει η περίθαλψη των πολιτών

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η παρακμή των Πολυϊατρείων και οι κραυγές αγωνίας

 • A-
 • A+

Η κατάσταση στις δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), δηλαδή στα ΠΕΔΥ, είναι τραγική. Καθημερινά απαξιώνονται και ιδιαίτερα στην επαρχία στέκουν σαν άδεια κουφάρια με ελάχιστους γιατρούς.

Από τότε που ο Γεωργιάδης απέλυσε 2.500 γιατρούς σε μια νύχτα, δυστυχώς τίποτε δεν έχει γίνει για να στηριχτεί η ΠΦΥ.

Οι ασφαλισμένοι ψάχνουν να βρουν γιατρούς στα υποβαθμισμένα ΠΕΔΥ, διανύοντας σε πολλές περιπτώσεις πολλά χιλιόμετρα για να βρουν γιατρούς πολλών ειδικοτήτων.

Σήμερα, στα διαλυμένα Πολυϊατρεία οι 1.000 από τους περίπου 2.200 γιατρούς δουλεύουν με ασφαλιστικά μέτρα. Αυτοί, όπως και το σύνολο των 5.500 γιατρών που δούλευαν μέχρι την ψήφιση του καταστροφικού ν. 4238/2014, για πάνω από 20 χρόνια, προσελήφθησαν με συμβάσεις έργου, χωρίς ασφάλιση και με χαμηλό μισθό.

Η πολιτεία τούς είχε δώσει το δικαίωμα να ασκούν νόμιμα ελεύθερο επάγγελμα και οι περισσότεροι διατηρούσαν ιδιωτικό ιατρείο.

Ετσι λοιπόν πορεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια προσφέροντας τις υπηρεσίες τους τόσο στα Πολυϊατρεία όσο και στα ιατρεία τους στις γειτονιές της Αθήνας και των άλλων πόλεων της χώρας μας.

Η λειτουργία αυτών των νόμιμων ιατρείων, αφ’ ενός, δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα στα Πολυϊατρεία, αφ’ ετέρου, προσέφερε και προσφέρει στο κράτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σπανίως εμφανίστηκαν φαινόμενα διαφθοράς στα Πολυϊατρεία της ΠΦΥ, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλους χώρους της δημόσιας περίθαλψης.

Η νόμιμη λειτουργία των ιατρείων τους προσφέρει στην εθνική οικονομία, αφού αφ’ ενός μεν χρησιμοποιούνται χιλιάδες διαμερίσματα ως επαγγελματική στέγη και απασχολούνται επίσης χιλιάδες εργαζόμενοι (γραμματείς, νοσηλεύτριες), αφ’ ετέρου πληρώνουν χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο σε τέλη και φόρους. Μόνο το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 650 ευρώ ετησίως.

Ποια είναι η ανάγκη να κλείσουν τα ιατρεία αυτά και ποιο το όφελος που θα προκύψει λοιπόν; Τι θα ωφελήσει η ένταξή τους στο σύστημα με σχέση ΠΑΑ; Πρόκειται να έχουμε βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών; Θα υπάρξει, όπως λένε οι θιασώτες της ΠΑΑ, «ηθικοποίηση» του συστήματος ή θα προκύψει όφελος για την Οικονομία;

Οσον αφορά το οικονομικό θέμα, να πούμε ότι ο συνδυασμός της απώλειας εσόδων για το κράτος από το κλείσιμο χιλιάδων ιατρείων και του αυξημένου κόστους μισθοδοσίας των ΠΑΑ γιατρών θα επιβαρύνει πάρα πολύ την εθνική οικονομία.

Με πρόχειρους υπολογισμούς θα έχουμε επιπλέον ένα εκατ. ευρώ μηνιαίως μισθολογικό κόστος για τους 1.000 γιατρούς αν γίνουν ΠΑΑ, χώρια οι απώλειες εσόδων από το κλείσιμο των ιατρείων.

Οσον αφορά τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την «ηθικοποίηση» του συστήματος, η εμπειρία του ΕΣΥ, όπου καθημερινά παρατηρούνται κρούσματα διαφθοράς, διαψεύδει τους υποστηρικτές της.

Μάλιστα, αυτά τα κρούσματα έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης μετά τις μειώσεις των απολαβών των γιατρών του ΕΣΥ.

Αλλά αν για την οικονομία της συζήτησης δεχθεί κάποιος το δίκαιο των ισχυρισμών του υπουργού Υγείας, πώς μπορεί να εξηγηθεί το ότι οι πανεπιστημιακοί και οι στρατιωτικοί γιατροί εξαιρούνται του μέτρου;

Αρα, λοιπόν, το κλείσιμο των ιδιωτικών ιατρείων κανένα όφελος δεν θα προσφέρει. Αντίθετα, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην οριστική κατάρρευση των ήδη υπολειτουργούντων ιατρείων του ΠΕΔΥ. Αυτό θα συμβεί εάν αποχωρήσει ένα τμήμα των 1.000 γιατρών που σήμερα δουλεύουν με δικαστικά μέτρα.

Αν, δηλαδή, για να λέμε τα πράγματα όπως είναι, το υπουργείο προχωρήσει στην ολοκλήρωση του κατάπτυστου νόμου του Γεωργιάδη, απαιτώντας από τους γιατρούς να κλείσουν τα ιατρεία παρά τις δικαστικές αποφάσεις.

Αραγε όμως πόσο δίκαιο και πόσο ηθικό είναι να αλλάζεις τις εργασιακές σχέσεις μετά από 20 και πλέον χρόνια; Τα ελληνικά δικαστήρια έχουν ήδη αποφανθεί ότι δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε ηθικό και μας έχουν δικαιώσει.

Οταν παραπέρα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού, το σχέδιό του για την ΠΦΥ θα ολοκληρωθεί μετά από δέκα και πλέον χρόνια, αδυνατεί κάποιος να εξηγήσει γιατί δεν αφήνει τους σημερινούς υπηρετούντες αλλά και τους εκδιωχθέντες να συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια εργασιακή σχέση, αφού αφενός είναι ηθικό, δίκαιο και επωφελές για όλους, και αφετέρου μετά από τόσα χρόνια θα έχει αποχωρήσει το σύνολο αυτών των γιατρών.

Ο σημερινός μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα εξήντα χρόνια. Ομως η παρουσία τους θα διασφαλίσει τη λειτουργία της δημόσιας ΠΦΥ και την ομαλή μετάβαση στο όποιο σύστημα επιλεγεί.

Εμείς που υπογράφουμε, εκτός από την ιατρική μας ιδιότητα, ως αυτοδιοικητικά στελέχη στον 1ο και 2ο βαθμό Αυτοδιοίκησης έχουμε στενή σχέση και επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους που βιώνουν την παρακμή των πρώην Πολυϊατρείων του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ.

Ακούμε τις αγωνίες τους και τις κραυγές τους για τις τραγικές ελλείψεις στην πρωτοβάθμια και όχι μόνο περίθαλψη. Καλούμε λοιπόν το υπουργείο Υγείας να αναβαθμίσει την ΠΦΥ με περισσότερα κονδύλια, διατηρώντας το ήδη υπάρχον έμπειρο δυναμικό και επαναφέροντας τους απολυμένους, έτσι ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας των συμπολιτών μας. Να επιλέξει ακόμα και τώρα, λίγο πριν από την οριστική κατάρρευση της δημόσιας ΠΦΥ, το σωστό.

Να κάνει το προφανές και συμφέρον για όλους. Κυρίως για τους πολίτες και την περίθαλψή τους και βέβαια για τους λειτουργούς της Υγείας. Γιατί σήμερα που οι μνημονιακές πολιτικές έχουν διαλύσει την Υγεία, δεν ωφελεί σε τίποτα η εμμονή σε αμφιλεγόμενες σχέσεις εργασίας που έχουν αποτύχει παταγωδώς.

Προέχει η περίθαλψη των πολιτών. Και σε αυτήν την προσπάθεια η Πολιτεία πρέπει να έχει μαζί της τους γιατρούς, όρθιους και αξιοπρεπείς. Χωρίς τους γιατρούς, βασικούς παράγοντες του εγχειρήματος, οποιαδήποτε μεταρρύθμιση είναι καταδικασμένη να αποτύχει!

Βαρδουλάκης Θωμάς, ΠΕΔΥ Κ. Χαλανδρίου, πνευμονολόγος, δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, Γαβράς Παναγιώτης, ΠΕΔΥ Αγ. Παρασκευής, χειρουργός-ουρολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, περιφερειακός σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής, Καλαράς Παναγιώτης, ιατρός πρ. ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ Αγ. Αναργύρων (απολυμένος), καρδιολόγος, δημοτικός σύμβουλος Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Κλαδευτήρας Χρήστος, ΠΕΔΥ Λ. Αλεξάνδρας, αγγειοχειρουργός, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ζωγράφου, Κομματάς Γιώργος, ιατρός πρ. ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ Αγ. Αναργύρων (απολυμένος), χειρ. ορθοπαιδικός, υπ. δήμαρχος Αγ. Αναργύρων -Καματερού, δημοτικός σύμβουλος, Κοτταρά Γαρυφαλλιά, ΠΕΔΥ Καλλιθέας, ωτορινολαρυγγολόγος, υπ. δημοτικός σύμβουλος με ΣΤΡΟΦΗ Ν. Σμύρνης, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ ΠΕΔΥ Αττικής, Μπίτσικας Ιωάννης, ΠΕΔΥ Π. Φαλήρου, παθολόγος εξειδικευμένος στη Διαβητολογία, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, δημοτικός σύμβουλος Π. Φαλήρου, Σοφιανόπουλος Γιώργος, ΠΕΔΥ Παγκρατίου, γαστρεντερολόγος, δημοτικός σύμβουλος Καισαριανής, Στεφανοπούλου Αναστασία, ΠΕΔΥ Αγ. Αναργύρων, παθολόγος, περιφερειακή σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ρόλος της μαίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
Με αφορμή ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Healthreport.gr. με τίτλο «Οταν και οι μαίες θα συνταγογραφούν! Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια που άναψαν φωτιές», θέλω να διατυπώσω κάποιες...
Ο ρόλος της μαίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΕΣΥ και κόστος εξετάσεων
Αναρωτιέμαι αν δεν έχω να τα πληρώσω τι θα γίνει, δεν θα μου κάνουν την εξέταση; Θα με αφήσουν να πεθάνω;
ΕΣΥ και κόστος εξετάσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Πριν από λίγες ημέρες η Βουλή ψήφισε τον νέο νόμο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Ο νόμος εισάγει μερικά νέα δεδομένα στον χώρο της Υγείας: ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας - η μετεξέλιξη των πάλαι ποτέ...
Περί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Στους δρόμους οι υγειονομικοί ενάντια στο νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της Υγείας
Αποφασισμένοι οι υγειονομικοί να μην περάσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου που διαλύει τον τομέα πρωτοβάθμιας υγείας του ΕΣΥ για χάρη των συμφερόντων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Στους δρόμους οι υγειονομικοί ενάντια στο νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Στα... επείγοντα η κατεδάφιση του ΕΣΥ
Η κυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση άρον άρον και με συνοπτικές διαδικασίες το νομοσχέδιο του Θ. Πλεύρη για τη δημόσια υγεία, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι την Τετάρτη.
Στα... επείγοντα η κατεδάφιση του ΕΣΥ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αντί για επένδυση στο ΕΣΥ και στην ΠΦΥ, επιστροφή στον χρεοκοπημένο νεοφιλελευθερισμό
Το μείζον ζήτημα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στην Υγεία είναι ότι επαναφέρουν ως λύση τη «συνταγή» της συρρίκνωσης των δημόσιων συστημάτων υγείας και της επέκτασης της ιδιωτικής αγοράς.
Αντί για επένδυση στο ΕΣΥ και στην ΠΦΥ, επιστροφή στον χρεοκοπημένο νεοφιλελευθερισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας