Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τσιμέντο να γίνει ο γιαλός της αρχαίας Ερεσού Λέσβου, κύριε Σκουρλέτη;

Τοπογράφημα της παραλίας Ερεσού

Τσιμέντο να γίνει ο γιαλός της αρχαίας Ερεσού Λέσβου, κύριε Σκουρλέτη;

  • A-
  • A+

Η ωραιότερη και πλέον πολυσύχναστη παραλία της αρχαίας Ερεσού Λέσβου, όπου γεννήθηκαν στην αρχαιότητα η σπουδαιότερη ποιήτρια Σαπφώ, ο φιλόσοφος Θεόφραστος και ο ιστορικός Φανίας, κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί φέτος κατά 27 στρέμματα, ύστερα από τη λανθασμένη απόφαση χάραξης των ορίων αιγιαλού και παραλίας της Ερεσού του 2012 (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τ. Δ’, αρ. φύλλου 36/14-2-2012).

Θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένη η άμεση ανάκληση της παραπάνω χάραξης και η αντικατάστασή της με νέα στο πλαίσιο της νομιμότητας και όχι υπέρ του συμφέροντος ενός ιδιώτη.

Είναι ακατανόητο η χάραξη της ζώνης της παραλίας της Ερεσού να έχει καθοριστεί σε πλάτος δέκα μέτρων, και εκεί που το πλάτος της αμμουδιάς είναι 40 μέτρα και εκεί που είναι 160 μέτρα, ενώ ο σχετικός νόμος 2971/2001 επιτρέπει τη χάραξη της ζώνης της παραλίας μέχρι τα 50 μέτρα!

Επικαλούμαι την απόφαση του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας με αριθμό 3354/2014, σύμφωνα με την οποία:

«Ο αιγιαλός δεν δημιουργείται με σχετική πράξη της Πολιτείας, αλλά προκύπτει από φυσικά φαινόμενα, δηλαδή τις μεγαλύτερες αλλά συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων, η δε προβλεπόμενη στον νόμο διαδικασία καθορισμού των ορίων του δεν αποσκοπεί παρά στη διαπίστωση του πραγματικού αυτού γεγονότος».

Λυπάμαι που οι Λέσβιοι επιτρέπουν στις παραλίες τους τη βάρβαρη καταπάτηση, σε βάρος του γενικού συμφέροντος, με αποτέλεσμα να πλουτίζουν πρόσκαιρα λίγοι ευνοούμενοι.

Ελπίζω οι πολιτιστικοί, περιβαλλοντικοί, τοπικοί σύλλογοι της Λέσβου και των Λέσβιων των Αθηνών να υποστηρίξουν το παραπάνω αίτημα.

Εύχομαι οι βουλευτές της Λέσβου, Γεώργιος Πάλλης του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράλαμπος Αθανασίου της Νέας Δημοκρατίας και Σταύρος Τάσσος του ΚΚΕ, οι οποίοι επίμονα και τακτικά ευαγγελίζονται την προστασία και ανάδειξη των θησαυρών της Λέσβου, να επιδείξουν παραδειγματικά για την Ερεσό το αυτονόητο και αρμόζον ενδιαφέρον τους, ώστε να ακυρωθούν τα σχέδια τσιμεντοποίησης της παραλίας για να παραμείνει ο Γιαλός της Ερεσού η ωραιότερη παραλία της Λέσβου, προς το συμφέρον των Ερεσίων και προτιμητέα στους απανταχού επισκέπτες.

Οργίζομαι με την απραξία στο θέμα των αυτοδιοικητικών εκπροσώπων της Ερεσού, με την ηχηρή σιγή του δημάρχου, του ενός και μοναδικού Δήμου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, ο οποίος τυχαίνει να κατάγεται από τον ιερό τόπο της Ερεσού, αλλά και με την αδιαφορία της περιφερειάρχου Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου.

Περιμένω από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη και από τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος, Οικολόγο Πράσινο, Γιάννη Τσιρώνη, μια απάντηση στο ερώτημα: Θα γίνει τσιμέντο ο Γιαλός της Ερεσού επί υπουργίας σας;

Στην εφημερίδα της Λέσβου «Εμπρός» δημοσιεύθηκε στις 25-6-16 η εμπεριστατωμένη καταγγελία του Ερέσιου Σπύρου Πιπερά, πρώην προέδρου του συλλόγου των απανταχού Ερεσίων «Ο Θεόφραστος», με τίτλο: «Αμμουδιά Ερεσού, γιατί η λαθεμένη και καταστροφική χάραξη πρέπει άμεσα να ανακληθεί!», στην οποία με τη βοήθεια του εικονιζόμενου σχεδίου τόνιζε:

«Στη χάραξη του 2012, ενώ στο πριν από τον Ψαροποταμό κομμάτι της Αμμουδιάς η μπλε γραμμή ταυτίζεται με τον αγροτικό δρόμο, μετά τον Ψαροποταμό γυρίζει προς τη θάλασσα, καβαλάει την κίτρινη γραμμή και ταυτίζεται με την κόκκινη, μηδενίζοντας την έκταση του Παλαιού Αιγιαλού σ’ όλο το μήκος της ακτογραμμής ανάμεσα στα κοινά σημεία 10’’ και 11’’ της μπλε-κόκκινης γραμμής.

Ο ισχυρισμός πως τα συγκεκριμένα 27 περίπου στρέμματα Αμμουδιάς (σ.σ. που διακρίνονται στο σχέδιο, κάτω από τις μπλε κοκκίδες, σε σχήμα φορτηγού) αποτελούν τελεσίδικα αναγνωρισμένες από τον Αρειο Πάγο ιδιωτικές εκτάσεις και έπρεπε γι’ αυτό να “βγουν” εκτός Παλαιού Αιγιαλού αντιφάσκει προς άλλες ιδιωτικές εκτάσεις και νόμιμα κτίσματα που αφέθηκαν εντός του Παλαιού Αιγιαλού στις παρυφές του οικισμού, ΝΔ του σημείου 1’’ της μπλε γραμμής!

Αυτά λοιπον τα δύο σημεία 10’’ και 11’’ της χάραξης που γίνεται 14 χρόνια μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου του 1998 (και όταν εν τω μεταξύ η Αμμουδιά στα ανατολικά έχει εξαφανισθεί λόγω διάβρωσης), επιβάλλεται να μετακινηθούν προς Βορρά, ώστε η μπλε γραμμή να συνεχίσει την οριογραμμή του Παλαιού Αιγιαλού, όπως είναι τοποθετημένη ανατολικά του Ψαροποταμού και δυτικά του ξενοδοχείου “ΑΙΟΛΙΑΝ”, δηλαδή κατά το μεγαλύτερο μήκος της, επί του αγροτικού δρόμου.

Διαφορετικά, σύμφωνα με τη χάραξη αυτή του 2012, με μηδενισμένη την έκταση του παλαιού αιγιαλού κατά το μέτωπο όπου μπλε και κόκκινη γραμμή ταυτίζονται, υπεξαιρείται έκταση του Δημοσίου, διότι: “Ο παλαιός αιγιαλός και η παλαιά όχθη ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και καταγράφονται ως δημόσια κτήματα” [Αρθρο 2, εδ. 5 του Ν. 2971/2001].

Ζητούμε την ανάκληση της χάραξης του 2012. Ζητούμε από την πολεοδομία την άμεση απαγόρευση κάθε οικοδομικής εργασίας επάνω στην αμμουδιά μας».

*φυσικός-συγγραφέας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο οικολόγος υπουργός και η τροπολογία για τα αυθαίρετα
Την Πέμπτη που πέρασε, ο «πράσινος» αναπληρωτής υπουργός για το Περιβάλλον επιχείρησε να εμποδίσει τις υπηρεσίες του κράτους να επιβάλουν τον νόμο: σε πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιζόταν το ίδιο βράδυ, κατέθεσε...
Ο οικολόγος υπουργός και η τροπολογία για τα αυθαίρετα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι θα γινόταν αν…
Άρθρο-παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα: «Tι θα γινόταν αν» o ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπιζε από θέσεις κυβερνητικές και αυτή την κρίση.
Τι θα γινόταν αν…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το αναπτυξιακό κράτος επίκαιρο ξανά
Η παρούσα κυβέρνηση, που «έχτισε» το πολιτικό της κεφάλαιο στον πόλεμο ενάντια στον κρατισμό, βρίσκεται σήμερα σε στρατηγικό αδιέξοδο. Ενισχύει άνευ ανταλλάγματος τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων,...
Το αναπτυξιακό κράτος επίκαιρο ξανά
ΑΠΟΨΕΙΣ
12 προτάσεις για να μείνουν τα νησιά όρθια
Τουλάχιστον όσοι ασκούν πολιτική θα καταλάβουν μετά την πανδημία ότι χρειάζεται ιδιαίτερη νησιωτική πολιτική και όχι οριζόντια μέτρα όπως σε όλη τη χώρα;
12 προτάσεις για να μείνουν τα νησιά όρθια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πανδημική κρίση ως «ευκαιρία»;
Από το 2010 και εντεύθεν, γράφτηκαν πολλά άρθρα γύρω από την ιδέα «η κρίση ως ευκαιρία», καλόβουλα υπονοώντας ότι (τότε) είχαμε την ευκαιρία να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας, συνάμα ίσως και τις κοινωνικές...
Η πανδημική κρίση ως «ευκαιρία»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εγχώριες τοξίνες: τι να περιμένουμε;
Το πολιτικό σκηνικό κυριαρχείται από αλληλοτροφοδοτούμενες τοξίνες. Εχει διαμορφωθεί διαχρονικά ένα παθογενές και όλο και πιο ανεπαρκές πολιτικό προσωπικό. Το παρόν σκηνικό δεν αποτελεί ρήξη με το παρελθόν,...
Οι εγχώριες τοξίνες: τι να περιμένουμε;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ