• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.2°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 25.3°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 22.0°C / 28.2°C
  0 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 19.9°C / 22.6°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 19.0°C
  0 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.9°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.4°C / 26.4°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 25.1°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 26.0°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 25.1°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  94%

Επαναστάτης του οχτάωρου

 • A-
 • A+

Δεν δουλεύεις αρκετά, χρειάζεται περισσότερο

Ηταν η πρώτη φορά που άκουγε τέτοια παρατήρηση ο Χρίστος. Δεκαπέντε χρόνια που πέρασε στην ξένη, όλοι είχανε να λένε για την εργατικότητα και την αφοσίωσή του· από τα πανεπιστήμια που σπούδασε μέχρι τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάστηκε.

Μα κι όταν πήρε την απόφαση να επιστρέψει, κέρδισε την εκτίμηση και τον σεβασμό του κοινωνικού του περίγυρου. Μονίμως σκυμμένος πάνω απ’ την οθόνη του υπολογιστή όση ώρα βρισκόταν στη δουλειά, ένεκα της φύσης του επαγγέλματος που ασκούσε.

Ούτε τηλεφωνήματα σε φίλους, ούτε λίγο χαζολόγημα στο διαδίκτυο, ούτε σύντομα διαλείμματα για ξεμούδιασμα ή ένα γρήγορο καφεδάκι στα γειτονικά καφέ συνήθιζε να επιτρέπει στον εαυτό του· μικρά και φυσιολογικά καταφύγια, δηλαδή, για όλους όσοι κάνουν δουλειές γραφείου, αυτός τα θεωρούσε ανώφελη σπατάλη χρόνου. Ο πιο αμείλικτος κι αδυσώπητος κριτής του, άλλωστε, πάντοτε ήταν ο ίδιος του ο εαυτός.

Κι όταν ξεκίνησε ετούτη τη συνεργασία με το καινούργιο αφεντικό, ρίχτηκε στη δουλειά ξανά με την ίδια νοοτροπία κι όρεξη· απ’ τις εννιά μέχρι τις πέντε, στη διάρκεια του οχτάωρου που προέβλεπε η σύμβασή του, αυτός εκεί, απόλυτα δοσμένος στο καθήκον και αποτραβηγμένος από τον άλλον κόσμο.

Οχι γιατί τον είχαν εμποτίσει η ματαιοδοξία κι η παραδοπιστία, άλλωστε ποτέ του δεν πλανήθηκε την πλάνη της καριέρας, αλλά γιατί έτσι ήταν μαθημένος κι αυτή τη συμπεριφορά τού υπαγόρευε η συνείδησή του.

Κι απέμεινε ξερός σαν άκουσε τη φράση ετούτη από την άλλη άκρη της γραμμής· άφωνος έκλεισε τ’ ακουστικό κι έκανε μια μεγάλη παύση, να συνέλθει. Δεν έπιασε αμέσως το νόημα των λέξεων κι άρχισε να αμφιβάλλει για τον εαυτό του. Δηλαδή τι άλλο θα έπρεπε να κάνει; Μήπως δουλεύει με λανθασμένο τρόπο και σπαταλά πολύτιμες δυνάμεις σε ανούσιες υποθέσεις;

Μήπως οι τεχνικές του ξεπεράστηκαν και οι γνώσεις του χρειάζονται αναβάθμιση; Λες να τον πήρανε τα χρόνια και να έχασε την πρότερη ενέργειά του; Πολλές φορές σε ξεπερνάνε οι εξελίξεις κι η εποχή, δίχως να το καταλαβαίνεις.

Μα έπειτα άρχισε το μυαλό του να δουλεύει και φωτιστήκανε, θαρρείς με φώτα νέον, εκείνο το «αρκετά» και το «περισσότερο», που διατυπωθήκανε κι εμφατικά στην εκφορά τους. Δεν ήτανε το πρόβλημα ούτε η ποιότητα, ούτε η αποτελεσματικότητα της εργασίας του· το οχτάωρο ήτανε το θέμα.

Δεν άρεσε στ’ αφεντικό που ο Χρίστος έφευγε στην ώρα του, όταν συνάδελφοί του έμεναν πολύ πέραν του ωραρίου, για απλήρωτες κι αδήλωτες υπερωρίες. Και αντιλήφτηκε πως στην καινούργια του δουλειά δεν θέλανε εργαζόμενους, μα υποταχτικούς, που θ’ αμείβονταν για προκαθορισμένες υπηρεσίες και θα παρείχαν αγόγγυστα πολλαπλάσιες.

Επιθυμούσαν στρατιώτες διαθέσιμους ολόκληρο το εικοσιτετράωρο, με ανοιχτά τηλέφωνα διαρκώς και πρόθυμους να παρατήσουνε ελεύθερο χρόνο, παιδιά και σύντροφο, για να τεθούνε στη διάθεση της εταιρείας, στο πρώτο κατεπείγον σάλπισμα, πέρα από τα καταγεγραμμένα τους καθήκοντα.

Κι αυτά να ήταν ο κανόνας και όχι η λογική εξαίρεση. Και κίνητρο μοναδικό «το καλό της επιχείρησης»· να «μείνει το μαγαζί ανοιχτό» για να κρατήσουν τον λειψό μισθό και τη δουλειά τους· αυτή η ανταμοιβή για τον παραπάνω κόπο τους, κι ας καταλάβαιναν πως οι δουλειές δεν πήγαιναν καθόλου άσχημα και πως αντέχει μια χαρά στον ανταγωνισμό η εταιρεία.

Πείσμωσε ο Χρίστος απ’ το θράσος κι αποφάσισε να κάνει την επανάστασή του· όχι απλά να μην ενδώσει στον κεκαλυμμένο εκβιασμό, αλλά καθημερινά στις πέντε το απόγευμα ακριβώς, με το πέρας του οχταώρου, να έχει ήδη κλείσει εφαρμογές και υποθέσεις και να αποχωρεί απ’ το γραφείο.

Οχι να θυσιάζει τέταρτα και μισάωρα σε διεκπεραιώσεις απ’ το σπίτι, όπως έκανε συχνά, κι ούτε να απαντά μέχρι την επομένη σε τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα που έχουνε να κάνουνε με τη δουλειά, όπως συνέβαινε συνήθως. Και ό,τι θέλει ας γίνει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Jumbo: στον αστερισμό της αντεργατικής διολίσθησης
Η απαλλοτρίωση ακόμη και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, όπως το 8ωρο, οι άδειες και οι αργίες, μας οδηγεί σε έναν εργασιακό μεσαίωνα ο οποίος μπορεί εύκολα να γενικευτεί. Μια...
Jumbo: στον αστερισμό της αντεργατικής διολίσθησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η θανατερή απραξία στη φθινοπωρινή επέλαση της φτώχειας
Η κυβέρνηση επιδιώκει να αγοράσει τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να κατασκευάσει τετελεσμένα και να εμφανίσει την πολιτική της σαν... αναγκαιότητα.
Η θανατερή απραξία στη φθινοπωρινή επέλαση της φτώχειας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το (νέο) εργασιακό τούνελ μετά το τούνελ
Το «όλο γλύκα» σκηνικό κατά τις πρώτες 100 ημέρες της Ν.Δ. δεν μας εμποδίζει να δούμε καθαρά ότι η κυβέρνηση αποφάσισε μια νέα εσωτερική υποτίμηση στους μισθούς για να τονώσει (;) τις επενδύσεις.
Το (νέο) εργασιακό τούνελ μετά το τούνελ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η υπεράσπιση της εργασίας ως μοχλός πίεσης για την Ευρώπη των λαών
Ο Κοινωνικός Πυλώνας, εξαιτίας του ρόλου που μπορεί να παίξει στην επαναφορά των προστατευτικών εργασιακών ρυθμίσεων, θα αποτελέσει ένα από τα βασικότερα πεδία συγκρούσεων στην Ευρώπη από εδώ και πέρα
Η υπεράσπιση της εργασίας ως μοχλός πίεσης για την Ευρώπη των λαών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι πλούσιοι είναι πλούσιοι επειδή οι φτωχοί είναι φτωχοί
Ολοι. Και εμείς και αυτοί. Και αυτοί που είναι άνεργοι και κατεστραμμένοι και εκείνοι που έχουν πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια στο εξωτερικό. Και οι μισθωτοί που πληρώνονται, αν πληρώνονται, στη χάση και...
Οι πλούσιοι είναι πλούσιοι επειδή οι φτωχοί είναι φτωχοί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η παραβατικότητα δεν είναι μόνο θέμα ελέγχων
Αφότου η οικονομία προηγείται της εργασίας, τα υπόλοιπα έπονται. Οι μισθοί θεωρούνται βάρος. Το εργατικό δίκαιο στόχος. Οι εργοδότες αποθρασύνονται, ενώ η αυθαιρεσία και η ατιμωρησία είναι ο κανόνας. Εάν δεν...
Η παραβατικότητα δεν είναι μόνο θέμα ελέγχων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας