• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.3°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 9.9°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 13.7°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.9°C / 10.0°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.2°C / 9.3°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.6°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.7°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  71%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  1 BF
  58%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.4°C / 11.6°C
  3 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 11.0°C
  2 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ψιχάλες
  5°C 4.3°C / 4.9°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 10.0°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  1 BF
  53%

Η μείωση των ωρών διδασκαλίας των γλωσσικών ειδικά μαθημάτων υπηρετεί την ανάγκη διαχείρισης των εκπαιδευτικών πόρων στην περίοδο της κρίσης

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Να μην πληρώσει την κρίση η γλωσσομάθεια

 • A-
 • A+

«Στο πόδι βγάζετε και τη Λογοτεχνία. Γιατί να βγάλετε τη Λογοτεχνία όταν αυτή τη στιγμή θέλουμε τις τέχνες και τον πολιτισμό να έχουν ένα αυξημένο βάρος για να αντισταθμίσουν την επέλαση του τεχνολογικού πολιτισμού;»

Αυτά έλεγε τον Νοέμβριο του 2014, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο τότε συντονιστής του τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, λίγο πριν από την ψήφιση του νόμου με τον οποίο η τότε κυβέρνηση κατάργησε το μάθημα από τα πανελλαδικά εξεταζόμενα.

Λίγους μήνες μετά, ως αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, όχι μόνον δεν επανέφερε το μάθημα, αλλά μείωνε τις ώρες διδασκαλίας του στη Γενική Παιδεία, από 2 σε 1 ανά εβδομάδα.

Τι είχε αλλάξει;

Οχι η -μάλλον ειλικρινής- πρόθεσή του, αλλά η ανάγκη αντιμετώπισης (από κυβερνητική θέση πλέον) της σκληρής πραγματικότητας των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Και για την αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων, το υπουργείο χρησιμοποιεί τα μόνα δημοσιονομικά ουδέτερα εργαλεία που διαθέτει: την αλλαγή των ωρολογίων προγραμμάτων και τις αναθέσεις μαθημάτων.

Αυτή την τακτική ακολουθεί και η τωρινή κυβέρνηση, με ιδιαίτερη μάλιστα ένταση, μετά το ναυάγιο των υποσχέσεων για 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών.

Η διαφορά -αν θέλει κάποιος να την εντοπίσει- είναι ότι οι ενέργειες της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας στην κατεύθυνση της «εξοικονόμησης» προσωπικού βαφτίζονται: αναβάθμιση, ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης, συνταγματική επιταγή, μείωση ύλης, ελάφρυνση εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος κ.ά.

Η αλήθεια είναι -όσο και αν την επενδύσει κανείς- ότι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου το τελευταίο δίμηνο (κατάργηση σχολείων με ΕΑΕΠ, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, αλλαγή ωρολογίων προγραμμάτων Γυμνασίου, κατάργηση τρίωρου απασχόλησης για τα σχολικά εργαστήρια, ρυθμίσεις για τα νηπιαγωγεία) έχουν ήδη «εξοικονομηθεί» χιλιάδες θέσεις εκπαιδευτικών, ο ακριβής αριθμός των οποίων θα φανεί από τις προσλήψεις αναπληρωτών την επόμενη σχολική χρονιά.

Κεντρικό σημείο των αλλαγών στα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίου - Λυκείου τα τρία τελευταία χρόνια, ήταν, μεταξύ άλλων, και η σταδιακή αλλά σημαντική μείωση των ωρών διδασκαλίας των φιλολογικών μαθημάτων. Στη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών είχαμε:

■ Εξοβελισμό του μαθήματος των Λατινικών από την κατεύθυνση ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών στη Β΄ Λυκείου, το 2014.

■ Μείωση ωρών Ιστορίας στη Γ΄ Γυμνασίου από 3 σε 2 εβδομαδιαίως, το 2014.

■ Μείωση ωρών Νεοελληνικής Γλώσσας στην Α΄ Γυμνασίου από 3 σε 2, το 2014.

■ Κατάργηση Αρχαίων Γ.Π. («Επιτάφιος») από τη Γ΄ Λυκείου, το 2015.

■ Μείωση ωρών Λογοτεχνίας Γ.Π. στη Γ΄Λυκείου από 2 σε 1, το 2015.

■ Μείωση ωρών Αρχαίων από 3 σε 2 στη Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου, το 2016 (επίσης και στην Α΄ τάξη, εκεί όμως με παράλληλη αύξηση των ωρών Ν. Γλώσσας από 2 σε 3).

Η μείωση των ωρών διδασκαλίας των γλωσσικών ειδικά μαθημάτων δεν έχει να κάνει με θεωρητικές προσεγγίσεις για τη γλωσσική ανάπτυξη ή με αντιμαχόμενες ομάδες αρχαιοπληξίας από τη μία και αρχαιογνωσίας από την άλλη (σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Φίλη).

Υπηρετεί την ανάγκη διαχείρισης των εκπαιδευτικών πόρων στην περίοδο της κρίσης.

Αυτή είναι η αλήθεια που δεν λέει ο υπουργός….

*Φιλόλογος, αντιπρόεδρος του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι παρίες της δημόσιας εκπαίδευσης ζητούν δικαίωση
Υπάρχουν κάποιοι εκπαιδευτικοί που κάθε χρόνο διδάσκουν σε διαφορετικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν κάποιοι εκπαιδευτικοί που δεν πληρώνονται το καλοκαίρι. Υπάρχουν κάποιοι εκπαιδευτικοί που αν...
Οι παρίες της δημόσιας εκπαίδευσης ζητούν δικαίωση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Στις 26 Γενάρη ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση ανέλαβε και την τύχη τού με ιδιαίτερες απαιτήσεις υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, αξιοποιώντας έναν πολύ μικρό αριθμό συνεργατών των υπουργών του,...
Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανελλαδικές εξετάσεις - Μια ματιά από μακριά
Με βάση τις τελευταίες εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, αναπτύσσεται ο προβληματισμός σχετικά με το μέλλον των πανελλαδικών εξετάσεων και το σύστημα που θα τις αντικαταστήσει. Κανείς φυσικά δεν αναφέρεται...
Πανελλαδικές εξετάσεις - Μια ματιά από μακριά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καλύτερα από πέρυσι, αλλά...
Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, τα σχολεία «μετά από 30 χρόνια ξεκινούν χωρίς κενά, όλοι οι δάσκαλοι και τα βιβλία είναι στις αίθουσες και περιμένουν τα παιδιά. Θέλω να απευθύνω έναν...
Καλύτερα από πέρυσι, αλλά...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιδιωτική εκπαίδευση: επιστροφή στη νομιμότητα
Εν όψει της καταγραφόμενης από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ραγδαίας ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης, το Συμβούλιο πρότεινε δύο άμεσα μέτρα με...
Ιδιωτική εκπαίδευση: επιστροφή στη νομιμότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η τσουχτερή αγορά των μεταπτυχιακών
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε ακόμη σε ουσιώδεις πρωτοβουλίες στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ουσιώδεις: τέτοιες που να συνιστούν ξεκάθαρη αλλαγή προσανατολισμού. Στο επίπεδο της ρητορικής,...
Η τσουχτερή αγορά των μεταπτυχιακών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας