• Αθήνα
  Ψιχάλες
  3°C 1.4°C / 3.5°C
  3 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.1°C / 2.1°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 6.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  4 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  5 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.0°C / -0.1°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -5.6°C / -4.4°C
  3 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 8.0°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 6.7°C
  7 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  6 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.8°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.7°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  2°C 1.5°C / 3.6°C
  4 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  1 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.0°C / 1.7°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  2 BF
  64%

Πληθαίνουν οι πολίτες που αντιλαμβάνονται τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών ως απόμακρους γραφειοκράτες, μια ελίτ που εξασφαλίζει προνόμια

(Joerg Carstensen/dpa via AP)

Το ευρωπαϊκό καράβι βουλιάζει στον Τάμεση

 • A-
 • A+

Το όνειρο μιας δυνατής και ενωμένης Ευρώπης κινδυνεύει να βυθιστεί στον Τάμεση έξι δεκαετίες μετά την ίδρυσή της. Η ένωση που συστήθηκε για να δώσει τέλος στους πολέμους και να χαράξει ένα ελπιδοφόρο, ειρηνικό μέλλον για όλους τους λαούς της ηπείρου βρίσκεται σε ιστορική κρίση.

Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, τα ερωτήματα για την Ευρωπαϊκή Ενωση θα παραμείνουν επιτακτικά και αδυσώπητα. Και αυτό συμβαίνει γιατί μεγάλο μέρος του βρετανικού ευρωσκεπτικισμού έχει τις ρίζες του σε πολύ συγκεκριμένες αποτυχίες της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η διαχείριση της ελληνικής κρίσης είναι μία από αυτές.

Πολλοί νεαροί Βρετανοί, ερωτώμενοι για τους λόγους που στέκονται κριτικά-αρνητικά απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απαντούν ότι η διαπόμπευση και η τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Ελλάδα τούς προκαλεί αποστροφή και δεν συνάδει με τις αρχές της Ενωσης.

Προχωρώντας στα αποτελέσματα αυτής της διαχείρισης βλέπουν την Ευρώπη να έχει διαιρεθεί σε περιφέρειες με μεγάλες διαφορές: σε μια ένωση δανειστών και χρεωμένων ή Βόρειων και Νότιων, σε μια ένωση αγοραστικής δύναμης από τη μία και αγοραστικής αδυναμίας από την άλλη ή αλλιώς Δυτικών και Ανατολικών.

Η γερμανικής έμπνευσης οικονομική πολιτική των Βρυξελλών κόστισε στην υπερχρεωμένη νότια Ευρώπη μια ολόκληρη δεκαετία ύφεσης.

Το μεταναστευτικό είναι άλλος ένας σοβαρός λόγος που αναφέρουν οι οπαδοί του Brexit. Αισθάνονται εισβολή και έλλειψη σχεδίου, νιώθουν απροστάτευτοι και οι πολυπολιτισμικές θεωρίες δεν αρκούν. Εξάλλου η Βρετανία υπήρξε πολυπολιτισμική και ανεκτική, δεν χρειάζεται ευρω-νουθεσίες.

Είναι περίπου μία δεκαετία που η ηγεσία της Ε.Ε. διαχειρίζεται τις κρίσεις περιπτωσιολογικά, με επιδιορθώσεις και αποφάσεις βραχυπρόθεσμου ορίζοντα –ίσα για να διώξει προσωρινά τον πονοκέφαλο– εφαρμόζοντας αλλού με αυστηρότητα τους κανόνες και αλλού με εντυπωσιακή ελαστικότητα.

Αυτές οι λύσεις-τσιρότα, που δεν θεραπεύουν τίποτα αλλά μεταθέτουν το πρόβλημα στο μέλλον, είναι που θρέψανε τον θυμό και τους κατά τόπους εθνικισμούς.

Πληθαίνουν οι πολίτες που αντιλαμβάνονται τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών ως απόμακρους γραφειοκράτες, μια ελίτ που εξασφαλίζει προνόμια την ώρα που αδυνατεί να λάβει αποφάσεις και να εξασφαλίσει ένα μέλλον ευημερίας για τους λαούς.

Και πράγματι, φαίνεται ότι δεν υπάρχει επιστημονική επάρκεια αλλά και επαρκής πολιτική βούληση ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η οικονομική στασιμότητα, η δομική ανεργία και το μεταναστευτικό.

Δεν είναι λοιπόν μόνο η Βρετανία και η πιθανότητα ενός Brexit, είναι και η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Αυστρία με την άνοδο των ακροδεξιών, είναι και οι ανατολικές χώρες των Βαλκανίων, που αρχίζουν να αναπολούν το κομμουνιστικό καθεστώς. «Τουλάχιστον τότε είχαμε όλοι δουλειά και ασφάλεια» λένε χαρακτηριστικά πολλοί απογοητευμένοι πολίτες στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία κ.λπ.

Μια απογοήτευση πλανάται πάνω από την Ευρωπαϊκή Ενωση και απειλεί να καταστρέψει το –ακόμη και σήμερα– προπύργιο της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ελευθερίας έκφρασης, του κοινωνικού κράτους, της προστασίας του περιβάλλοντος.

Γιατί όσα και αν καταμαρτυρούμε στην κακή διοίκηση της Ενωσης, ένα είναι σίγουρο: αυτά που κατέκτησε η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες σε βιοτικό επίπεδο, θεσμούς και κουλτούρα, ελάχιστα κράτη –σε παγκόσμια κλίμακα– τα απολαμβάνουν.

Η ανάγκη λοιπόν για βαθιές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στα κράτη-μέλη είναι όρος επιβίωσης σήμερα. Τώρα πρέπει να δράσουμε, να γίνει το βρετανικό δημοψήφισμα η αφυπνιστική κραυγή για αλλαγή πλεύσης στο Ευρωπαϊκό Διευθυντήριο.

Να ξεκινήσουν αλλαγές συθέμελες, με όραμα και δημιουργικές ανατροπές. Αλλαγές που να στοχεύουν στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των κρατών-μελών, στον περαιτέρω εκδημοκρατισμό των θεσμών, στη σύμπηξη ενός νέου οράματος που δεν θα περιορίζεται σε δείκτες δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά θα εκτείνεται σε πολιτικές ανόρθωσης της μεσαίας τάξης.

Εν τέλει, σε μια ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της οποίας το ωφέλιμο αποτέλεσμα θα διαχέεται και θα γίνεται αντιληπτό στους πολλούς.

Αλλιώς η κερκόπορτα έχει ήδη ανοίξει και δεν θα φταίνε οι «λαϊκιστές, δημαγωγοί πολιτικοί που παρασύρουν τους πολίτες» αλλά οι φύλακες που δεν είχαν γνώση τελικά…

* Οικονομολόγος, πρώην περιφερειάρχης

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τριγωνική ισορροπία
Η έκθεση που συνέταξαν οι βρετανικές υπηρεσίες για την επόμενη μέρα ενός σκληρού Brexit περιλαμβάνει από διάφορες ελλείψεις μέχρι και χαοτικές συνθήκες στους συνοριακούς και τελωνειακούς σταθμούς.
Τριγωνική ισορροπία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συμβολισμοί και προσχήματα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό
Τελικά ποιος ευθύνεται για τη σημερινή εικόνα της Ε.Ε. στο προσφυγικό; Οι χώρες του Βίζεγκραντ που υπηρετούν την ακροδεξιά ιδεολογία και με κάθε τρόπο θέλουν να υπηρετήσουν τις εσωτερικές ανάγκες οικοδόμησης...
Συμβολισμοί και προσχήματα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο επιτάφιος της ευρωπαϊκής ενότητας
Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξακολουθεί να παραπαίει από την ελληνική κρίση χρέους του 2015, η δρακόντεια «λύση» της οποίας ρίχνει τη βαριά σκιά της πάνω στην επίφαση δημοκρατικής νομιμοποίησης της, η ψήφος της...
Ο επιτάφιος της ευρωπαϊκής ενότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το βρετανικό δημοψήφισμα και η άνοδος της Ακροδεξιάς
Κρίσιμο ρόλο έπαιξε η ικανότητα της Ακροδεξιάς να παρουσιάσει τη μαζική προσέλευση μεταναστών από την Ανατολική Ευρώπη ως δήθεν οικονομική συμφορά. Μετά τη διεύρυνση του 2004, η καθαρή μετανάστευση από την...
Το βρετανικό δημοψήφισμα και η άνοδος της Ακροδεξιάς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί το Brexit;
Πώς είναι δυνατόν η ηττημένη των δύο παγκοσμίων πολέμων Γερμανία, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς ισάριθμες φορές, να έχει αναδειχτεί μέσα σε λίγες δεκαετίες, αναίμακτα, σε ηγεμονεύουσα χώρα της Ευρώπης, ενώ η...
Γιατί το Brexit;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα «προσφυγικό μνημόνιο» για την Κεντρική Ευρώπη;
Το ανοιχτό ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι πώς η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει να διαχειριστεί το προσφυγικό. Θα τολμήσει να αλλάξει ρότα; Ειναι πλέον εμφανές ότι συζητάμε για δύο μόνο στρατηγικές, την πεπατημένη...
Ενα «προσφυγικό μνημόνιο» για την Κεντρική Ευρώπη;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας