• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.3°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 9.9°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 13.7°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.9°C / 10.0°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.2°C / 9.3°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.6°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.7°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ψιχάλες
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  76%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  1 BF
  58%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.4°C / 11.6°C
  3 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 11.0°C
  2 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ψιχάλες
  5°C 4.3°C / 4.9°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 10.0°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  1 BF
  53%

Μια απάντηση για τον «κόφτη χρέους»

 • A-
 • A+

Με άρθρο του στην «Εφ.Συν.» της 15/6/2016 ο κ. Κ. Καλλωνιάτης απαντά στην κριτική που άσκησα (με το άρθρο μου της 6/6/2016) στον «κόφτη» αποπληρωμών χρέους τον οποίο ο πρωθυπουργός, λανθασμένα κατά τη γνώμη μου, παρουσίασε ως λυτρωτικό για τη χώρα και, εξ ου, διαπραγματευτική επιτυχία της κυβέρνησης.

Στο άρθρο μου παρέθεσα τα ποσά των αποπληρωμών χρέους καταδεικνύοντας ότι είναι χαμηλότερα εκείνων που θα ενεργοποιούσαν τον «κόφτη» (με ελάχιστες εξαιρέσεις), καθιστώντας τον δώρον-άδωρον. Η μόνη περίπτωση, έγραφα, να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» ήταν να δεχθεί η τρόικα (κάτι καθόλου σίγουρο) να συνυπολογιστούν κι άλλες υποχρεώσεις του Δημοσίου (π.χ. έντοκα γραμμάτια) σε αυτά τα ποσά των αποπληρωμών του κράτους.

Ομως, συνέχιζα, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η ενεργοποίησή του θα οδηγήσει «...στην επιβάρυνση (αντί για ελάφρυνση) του χρέους με μόνο αντάλλαγμα μεσοπρόθεσμες... ευκολίες πληρωμών». Γιατί; Επειδή η όποια μείωση αποπληρωμών λόγω του «κόφτη» θα κεφαλαιοποιηθεί (ανατοκιζόμενη) επιμηκύνοντας τα χρόνια αποπληρωμής και μεγεθύνοντας τον όγκο του χρέους (όπως επιβεβαιώνει και το ΔΝΤ).

Περιληπτικά, το επιχείρημά μου ήταν πως είτε ο «κόφτης» δεν θα κάνει καμία διαφορά είτε θα μειώσει μεν τις ετήσιες αποπληρωμές αυξάνοντας δε το χρέος και, συνεπώς, φράζοντας τις προοπτικές εξόδου στις αγορές με λογικά επιτόκια, θεμελιώνοντας, έτσι, το καθεστώς της αυτοτροφοδοτούμενης λιτότητας στο διηνεκές.

Ο κ. Καλλωνιάτης κρίνει ότι «βιάστηκα» να απαξιώσω την «επιτυχία» της κυβέρνησης όσον αφορά τον «κόφτη» λόγω «λαθών» και «παραλείψεών» μου. Ποια είναι αυτά τα «λάθη» και οι «παραλείψεις»; Κρίνει «παραπλανητικά» τα ποσά των αποπληρωμών που παρέθεσα και αντιπαραθέτει άλλα ποσά, κατά πολύ μεγαλύτερα (που ξεπερνούν τα ετήσια έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού!), για να καταλήξει ότι ο «κόφτης» θα μειώσει σημαντικά τις ετήσιες αποπληρωμές του Δημοσίου.

Δεν θα κουράσω εδώ με μια αντιπαράθεση για το ποιανού στοιχεία είναι τα σωστά [1] η οποία, εν τέλει, είναι άνευ σημασίας για τον εξής λόγο: Οπως έγραφα στο αρχικό μου άρθρο, πράγματι μπορεί η τρόικα να δεχθεί να συνυπολογιστούν στις αποπληρωμές υποχρεώσεις του Δημοσίου (πέραν των πληρωμών στους δανειστές) που θα ενεργοποιήσουν τον «κόφτη».

Ομως και σε αυτή την περίπτωση, η ενεργοποίηση του «κόφτη» απλά θα αυξήσει ραγδαία το δημόσιο χρέος [2]. Με απλά λόγια, είτε έτσι είτε αλλιώς ο «κόφτης» που συμφωνήθηκε δεν φέρνει καμία ελάφρυνση. Ελάφρυνση θα έρθει μόνον εφόσον οι δανειστές αποδεχθούν αναδιάρθρωση χρέους σαν αυτή που τους πρότεινα πέρσι (βλ. το πιο πρόσφατο άρθρο μου στην «Εφ.Συν.» της 17/6/2016). Οπως πέρσι έτσι και τώρα προτείνουν, αντί για μια τέτοια πραγματικά λυτρωτική κίνηση, έναν «κόφτη» που απλά διαιωνίζει τη χρεοδουλοπαροικία της Ελλάδας.

Περιληπτικά, μακάρι «λάθη» και «παραλείψεις» να με είχαν οδηγήσει σε «εσπευσμένη» κριτική του «κόφτη». Μακάρι η βιασύνη και τα λάθη να ήταν δικά μου και ο «κόφτης» να είχε κάτι να προσφέρει στον τόπο. Δυστυχώς βιαστικοί ήταν όσοι έσπευσαν να τον χαιρετίσουν.

Να γιορτάσουν μια συμφωνία που, ανεξαρτήτως ποσοτικοποίησης των παραμέτρων της, στη χειρότερη περίπτωση επιβαρύνει το αβάσταχτο βάρος του μη βιώσιμου δημόσιου χρέους και στην καλύτερη περίπτωση αποτυγχάνει να το ελαφρώσει. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η πρόσφατη συμφωνία για τον «κόφτη» αναπαράγει το μη βιώσιμο χρέος το οποίο, με τη σειρά του, εξασφαλίζει την αυτοτροφοδοτούμενη λιτότητα.

[1]. Σημειωτέον, τα ποσά αποπληρωμών που παρουσίασα δεν είναι δικά μου αλλά πρόκειται για τα ποσά όπως καταγράφονται από την τρόικα (ESM, ΔΝΤ), από το δικό μας υπουργείο Οικονομικών (ΟΔΔΗΧ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

[2]. Με ερωτά ο κ. Καλλωνιάτης γιατί δεν περιμένω, πριν αποφανθώ για τη βιωσιμότητα του χρέους, την επόμενη έκθεση του ΔΝΤ. Ο λόγος είναι ότι η οποιαδήποτε επικαιροποίηση των προηγούμενων εκθέσεων θα καταδείξει ακόμα μικρότερη βιωσιμότητα, καθώς το ονομαστικό ΑΕΠ είναι μικρότερο απ’ όσο προέβλεπαν εκείνες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καθαρή έξοδος, ξεκάθαρες διαφορές
Σε εκτενές άρθρο του στην «Εφ.Συν» ο πρωθυπουργός γράφει για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τη ρύθμιση χρέους και βάζει τις διαχωριστές γραμμές μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης και της αξιωματικής...
Καθαρή έξοδος, ξεκάθαρες διαφορές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Tο Eurogroup και το χρέος
ΑΡΘΡΟ Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.»: Το Eurogroup δέχεται την αναδιάρθρωση χρέους μόνο υπό συνθήκες αύξουσας λιτότητας που καθιστούν το εναπομείναν χρέος μη βιώσιμο, επεκτείνοντας έτσι το καθεστώς...
Tο Eurogroup και το χρέος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χειρότερος από μνημόνια σε ΑΕΠ και χρέος ο κορονοϊός
Εν όψει της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του Προϋπολογισμού 2021 (Π.21) –με βάση τις εκτιμήσεις του για το 2020 και τις προβλέψεις του για το 2021– θα εξετάσουμε στο άρθρο αυτό τα δύο μείζονα προβλήματα...
Χειρότερος από μνημόνια σε ΑΕΠ και χρέος ο κορονοϊός
ΑΠΟΨΕΙΣ
H Εκθεση Πισσαρίδη «λαγός» του 5ου Μνημονίου
Άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη. Το κύριο πρόβλημα με την Εκθεση δεν είναι ούτε ότι στερείται αντικειμενικότητας ούτε ότι υποκινείται από «νεοφιλελεύθερες» δοξασίες, όπως κατηγορείται από κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ. Το...
H Εκθεση Πισσαρίδη «λαγός» του 5ου Μνημονίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ΜέΡΑ25 για την παλλαϊκή συστράτευση κατά του 5ου Μνημονίου
Με τον κορονοϊό να δημιουργεί ύφεση -10% με -15% και έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού περί το -15%, η βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού, είναι η μόνη εναλλακτική.
Το ΜέΡΑ25 για την παλλαϊκή συστράτευση κατά του 5ου Μνημονίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποια ήταν η καλύτερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης;
Η εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ καθαρή, όσο και απρόσμενη σε έκταση. Τα αίτια πολλά, με κυριότερα την εγγενή στο Μνημόνιο λιτότητα, κάποια λάθη τακτικής και ορισμένα απαράδεκτα ολισθήματα στο ήθος και ύφος της...
Ποια ήταν η καλύτερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας