• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 4.6°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.6°C / 0.8°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 6.8°C
  4 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -4.7°C / -1.1°C
  2 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / 1.3°C
  2 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.2°C / -0.5°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.6°C / -4.4°C
  4 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.4°C / 5.1°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 7.5°C
  6 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 2.9°C
  5 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.9°C
  6 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  5 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  42%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / -0.1°C
  3 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.5°C / -0.5°C
  2 BF
  60%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 2.8°C / 6.8°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 4.8°C
  5 BF
  74%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.7°C / -0.1°C
  1 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.5°C / 0.8°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  2 BF
  43%

«Avanti Αριστερά! Podemos αριστερά;»

Αvanti Αριστερά! Podemos αριστερά;

 • A-
 • A+

Υπόθεση εργασίας.

Αριστερά: Κατά τη γνώμη μου η «Αριστερά» πρέπει να καθορίζεται από το ποσοστό της κοινωνικής δικαιοσύνης που μπορεί να εξασφαλίσει στην κοινωνία, δηλαδή ένα καθεστώς στο οποίο επικρατούν οι ελεύθεροι και φτωχοί κατά τον ορισμό της Δημοκρατίας από τον Αριστοτέλη.

Οικονομική ελίτ: «Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Μεξικανός μεγιστάνας Κάρλος Σλιμ, πρέπει να ζήσει 220 χρόνια (!) για να φάει όλη την περιουσία του (80 δισ. δολ.), ξοδεύοντας 1 εκατ. δολ. (!) την ημέρα»(«Εφ.Συν.», 31.10.2014). Στην Ελλάδα μας, κατά τον Πιζάνια («Εφ.Συν.», 31.10.2014), το 1% του πληθυσμού (110.000 άτομα) κατέχει το 56% του ιδιωτικού πλούτου, που αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η ανθρωπιστική κρίση που πλήττει κατά γεωμετρική πρόοδο όλο και μεγαλύτερα ποσοστά αυτού του 99%, με βάναυση καταστροφή των ονείρων κυρίως των νέων ανθρώπων, στηρίζεται στην ανελέητη εφαρμογή «νόμων» από την οικονομική ελίτ, εναντίον της επιβίωσης πια και όχι της «υποφερτής ζωής» εκατομμυρίων ανθρώπων.

Βέβαια χρειάζεται ο εντολοδόχος, ο υπηρέτης, που κατέχει το «νόμιμο εργαλείο», η κυβέρνηση, οι βουλευτές, που αποτελούν μια ιδιάζουσα «κοινωνική τάξη» στους καιρούς μας, αυτοσυντηρούμενη από νόμους που η ίδια θεσπίζει. Και το τραγικό; Ενεργεί αυθαίρετα με την εντολή των θυμάτων.

Θα προτιμούσα για την «παγκόσμια λέπρα της οικονομικής ελίτ» τη θέση του Κόλιν Κράουτς ότι στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης πρόκειται για εταιρείες-γίγαντες με μεγαλύτερη πολιτική δύναμη από τις κυβερνήσεις («Εφ.Συν.», 29-30.11.2014). Ενας τεράστιος πλούτος που πρώτη φορά δεν έχει ανάγκη, τις περισσότερες φορές, από κανέναν εργαζόμενο!

Το σημαντικότερο τώρα συστατικό είναι ο πολίτης της μεταδημοκρατίας μας. Το τι ψηφίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και το πόσο κυβερνά τη χώρα και την τύχη του. Στη μεταδημοκρατία, αυτός ο «πολίτης» ψηφίζει «αντιπροσώπους», δίνοντας χρυσό και λαμβάνοντας χάντρες. Τους Ελληνες βουλευτές που υπερψήφισαν τις δανειακές συμβάσεις της καταστροφής, μέσα σ’ αυτή την κουλτούρα εξάρτησης, που είναι ριζωμένη στον πολιτικό βίο.

Αμφιβάλλω αν χρειάζονται να δωροδοκηθούν (και δεν το πιστεύω) για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας μας. Μόνο το «σιτίζεσθαι εις το πρυτανείον» για άλλα δύο χρόνια φθάνει.

Τα γνωρίζουν αυτά οι «πολίτες»; Από τα γκάλοπ που το 68% δεν εμπιστεύεται τη Βουλή και τα κόμματα, φαίνεται ότι «είναι γνώστες»! Βέβαια, τη στιγμή που η θηλιά προκαλεί προθανάτιο ρόγχο, το πότε θα αφήσουν την πολυθρόνα είναι ένα άλλο αναλυόμενο ζητούμενο.

Το γνωρίζουν το τελευταίο οι «περί την Ιερουσαλήμ επαΐοντες»; Απ’ ό,τι φαίνεται πολύ καλά! Παντού φαίνονται εξαγγελίες «περί συνταγματικής αλλαγής» και χορήγησης «μορίων πολίτη» στα θύματα, τους «πολίτες». Ηδη ο κ. Παυλόπουλος άρχισε να τάζει: 150-200 βουλευτές, 2 θητείες πρωθυπουργού, να μην παραγράφονται τα αδικήματα υπουργών και βουλευτών, και πάει λέγοντας. Και η Αριστερά; Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει την καθιέρωση ανώτατου ορίου βουλευτικής θητείας και κατάργηση των βουλευτικών προνομίων στη σύνταξη και στην αποζημίωση για συμμετοχή στις βουλευτικές επιτροπές. Θεωρεί επίσης άθλιο τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και προτείνει περιορισμό χρήσης της βουλευτικής ασυλίας («Εφ.Συν.», 2.1.2014). Μάλιστα πρόσφατα ο πρόεδρος του κόμματος αυτού, ερχόμενος από την Ισπανία, είχε σκοπό να προτείνει στο ΠΓ «κώδικα δεοντολογίας» που θα εξασφαλίζει την ενίσχυση της δημοκρατίας και του ελέγχου σ’ αυτούς που θα στελεχώσουν μια αυριανή κυβέρνηση («Εφ.Συν.», 26.11.14).

Πρέπει να γίνουν όλα αυτά! Η απόδοση της έννοιας και λειτουργίας του πολίτη στα πραγματικά υποκείμενα της πολιτικής, στον λαό. Αυτόν που εμπιστεύτηκε στο γκάλοπ, ο ίδιος, κατά 67%. Σ’ αυτόν που θα έπρεπε να έχει τον πρώτο λόγο στη μοίρα του. Αν δεν επιτευχθεί αυτό και αν δεν διωχτούν από το προσκήνιο οι επαγγελματίες της πολιτικής, οι εντολοδόχοι της καταστροφής, δεν θα γίνει τίποτα άλλο, παρά αλλαγή «αντιπροσώπων του λαού», μιας μεταδημοκρατίας με διαφορετικό πρόσημο. Θέλω να πιστεύω πως ίσως ανακτήσει, επί του παρόντος, ο πολίτης ένα ολόκληρο χέρι στο κοινοβούλιό του. Δεν θέλω να υιοθετήσω (ακόμα!) το ότι «αναγκαία συνθήκη είναι να υπάρξει κοινωνική εξέγερση και απαίτηση για θεσμικές αλλαγές με κύριο στόχο τη συμμετοχή της κοινωνίας σε αυτά που αποφασίζοντας και νομοθετούνται ερήμην της, και έχουν δυστυχώς υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενεών» (Γ. Ν. Οικονόμου, «Εφ.Συν.», 20.11.2014). Επομένως, το διακύβευμα είναι «Avanti Αριστερά! Podemos αριστερά;».

 

* Πολίτης του Αιγαίου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
H κοινοτοπία του καλού
Ολόκληρος ο οργανωτικός ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να γίνει λαϊκός, μεγάλη αντιμνημονιακή παράταξη εθνική ΚΑΙ κυβερνώσα; Εγινε. Και να τώρα: η καθολική απογοήτευση και ο βοναπαρτισμός έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στην...
H κοινοτοπία του καλού
ΑΠΟΨΕΙΣ
H ιστορική ευκαιρία της κυβέρνησης
Σαφώς θετικό το πρόσημο της μέχρι τώρα πορείας της κυβέρνησης, όμως ο δρόμος μοιάζει ανηφορικός και δύσβατος, φαίνεται να ελλοχεύει ο κίνδυνος των εκ των έσω διαφωνιών. Είναι τώρα η ώρα η αριστερά να...
H ιστορική ευκαιρία της κυβέρνησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το plan B της Αριστεράς
Για να έρθουμε και «στα δικά μας», το γεγονός ότι ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς κυβέρνησε μια ευρωπαϊκή χώρα επί τεσσεράμισι έτη αποτέλεσε όντως μια «αριστερή παρένθεση» στην κυρίαρχη αφήγηση. Απομένει...
Το plan B της Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι σημερινοί καιροί -Μαθήματα από παθήματα- (περίληψη μιας περίληψης)
Πριν από μέρες γιορτάσθηκε η συμπλήρωση χρόνου από τον θρίαμβο της απάτης που την είπαν «αρετή»... όταν, τον Ιούλιο 2019, «δικαιώθηκε» υπό του Λαού η «ακράτεια» λόγων της Ν.Δ. και επανέκαμψε «ορεξάτη», στα...
Οι σημερινοί καιροί -Μαθήματα από παθήματα- (περίληψη μιας περίληψης)
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Κανονικότητα» και επαρχιώτικος ευρωπαϊσμός
Η διάσωση της Ευρώπης (και άρα και της Ελλάδας), η ήττα των δυνάμεων που απειλούν αυτήν και τις δημοκρατίες μας, δεν περνά μέσα από την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κατεστημένου και των πολιτικών του. Χρειάζεται...
«Κανονικότητα» και επαρχιώτικος ευρωπαϊσμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εντεκα μεταρρυθμίσεις στην κρατική διοίκηση που δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά που πρέπει απαραιτήτως να κάνουμε την επόμενη φορά
Άρθρο του Χριστόφορου Βερναρδάκη: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε ορισμένες σοβαρές αλλαγές στην κρατική διοίκηση, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διαδικασιών και λειτουργιών, αλλά άφησε πολλές...
Εντεκα μεταρρυθμίσεις στην κρατική διοίκηση που δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά που πρέπει απαραιτήτως να κάνουμε την επόμενη φορά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας