Συνοδεία δικηγόρων (αντίκειται στους κανονισμούς) και με το αίτημα να μην προβληθεί «παρατεταμένα» το πρόσωπό της από το Κανάλι της Βουλής, επειδή όπως ισχυρίστηκε έχει επιφορτιστεί με υποθέσεις τρομοκρατίας (ένας ισχυρισμός ο οποίος διαψεύστηκε αμέσως από τον υπουργό Δικαιοσύνης), αποφάσισε τελικά να παρουσιαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η εφέτης Γεωργία Τσατάνη
Διπλά εκτεθειμένη αποχώρησε χθες το μεσημέρι από τη Βουλή η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη που είχε κατ' επανάληψη κληθεί από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να αποσαφηνίσει γιατί κατήγγειλε τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης ότι παρενέβη στον τρόπο που η ίδια χειρίστηκε τη δικογραφία του ελεγχόμενου τραπεζίτη Ανδρ. Βγενόπουλου.
Ο πρώτος λόγος είναι ότι προσήλθε μεν στη Βουλή (υπενθυμίζεται πως είχε ζητήσει να μεταβούν τα μέλη της Επιτροπής στο γραφείο της με το επιχείρημα ότι η δικαστική εξουσία υπερβαίνει τη νομοθετική) αλλά συνοδευόταν από τους δικηγόρους της και απαίτησε να καταθέσει παρουσία τους - αυτό αντίκειται στους κανονισμούς.
Ο δεύτερος, ότι ζήτησε αυξημένη προστασία, και συγκεκριμένα να μην προβληθεί «παρατεταμένα» το πρόσωπό της κατά την τηλεοπτική μετάδοση της συνεδρίασης από το Κανάλι της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι έχει επιφορτιστεί και με το ειδικό καθήκον να προΐσταται σε υποθέσεις τρομοκρατίας.
Ο ισχυρισμός της διαψεύστηκε αμέσως και μάλιστα από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά η πρόεδρος της Επιτροπής για να το διασταυρώσει. Ο Νίκος Παρασκευόπουλος ενημέρωσε την Τασία Χριστοδουλοπούλου ότι ο εποπτεύων εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είναι ο Κωνστ. Τζαβέλλας.
Σημειώνεται πως η ενέργεια της κ. Χριστοδουλοπούλου προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ και γραμματέα της Θεσμών Ευάγγ. Βενιζέλου, που την έψεξε για την πρωτοβουλία της. «Σας παρακαλώ, έχει αρκετούς συνηγόρους…», τον προκάλεσε η πρόεδρος της Επιτροπής. «Αυτό είναι στα όρια της χυδαιότητας», απάντησε φορτισμένος ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου τον ευχαρίστησε για τη «φιλοφρόνηση» και η διένεξη ολοκληρώθηκε.
Νωρίτερα, η Επιτροπή είχε απορρίψει ομόφωνα το αίτημα που είχαν διαβιβάσει εγγράφως οι δικηγόροι της κ. Τσατάνη (Θ. Σοφός, Δ. Νινόπουλος) ενημερώνοντας για την παρουσία τους κατά την ακρόαση της εισαγγελέως.
Η κ. Χριστοδουλοπούλου, που και στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε δηλώσει την ενόχλησή της από το «ύφος» της Γεωργίας Τσατάνη, επέκρινε και πάλι τους χειρισμούς της και έκανε λόγο για προσπάθεια απαξίωσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Δήλωσε ωστόσο η ίδια πως θα εξαντλούσε όλες τις δυνατότητές της προκειμένου να καταθέσει η εισαγγελέας.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γκιόλας υποστήριξε ότι η Επιτροπή Θεσμών δεν μπορεί να αλλάζει τον Κανονισμό της Βουλής και την τακτική των συνεδριάσεων, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης δήλωσε έκπληκτος για την πρωτοφανή απαίτηση. «Πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο, να έρχεται κάποιος με τους δικηγόρους του. Δεν μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας…» είπε.
Η αντίδραση των βουλευτών της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού ήταν ηπιότερη, πρότειναν μάλιστα ως εναλλακτική οδό την παρουσία των δικηγόρων όχι με την ιδιότητα των νομικών παραστατών, αλλά των ειδικών συνεργατών της Γεωργίας Τσατάνη. «Αν αισθάνεται ότι θέλει να επικουρηθεί από οποιοδήποτε πρόσωπο, ας το επιτρέψουμε. Αν θέλει να βοηθηθεί στην κατάθεσή της, δεν έχουμε κανένα λόγο να δυστροπήσουμε» είπε συγκεκριμένα ο Μ. Βορίδης, με τον Γ. Τραγάκη και τον Χαρ. Αθανασίου να συμφωνούν με την άποψή του.
Ο Ευάγγ. Βενιζέλος και ο Σπ. Λυκούδης επίσης συναίνεσαν για τη συμμετοχή των δικηγόρων με την ιδιότητα των πολιτών. Η εισαγγελέας αποδέχθηκε την πρόταση, μετατρέποντας προφορικά το αίτημά της.
Η κατάθεσή της μετατοπίστηκε στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση και αφού διαβιβαστεί εγγράφως το αίτημα, όπως ζήτησε η πρόεδρος της Επιτροπής, προκειμένου, όπως είπε, να τηρηθεί η τάξη.
«Δεν τους κάλεσα ως δικηγόρους, δεν είμαι εγώ η ύποπτη, αλλά έχω την πρακτική τους ανάγκη. Είναι πολλά τα έγγραφα και η ταξινόμησή τους είναι δύσκολη, θα χρειαστώ τη βοήθειά τους» αιτιολόγησε την απαίτησή της για την παρουσία των δικηγόρων της η κ. Τσατάνη.
Η ίδια, κατά τη σύντομη εισαγωγική τοποθέτησή της, επιχείρησε να αναδιπλωθεί ως προς την επιχειρηματολογία της για τη διάκριση των εξουσιών που είχε προκαλέσει την αντίδραση των μελών της Επιτροπής Θεσμών.
«Είμαι στη διάθεση της Επιτροπής και δεν είμαι αρνητική» είπε, υπογραμμίζοντας πάντως: «Δεν ήρθα για να προασπίσω τη δική μου προσωπικότητα, αλλά τον ρόλο μου και το κύρος της Δικαιοσύνης». Εξήγησε ότι δεν υποστηρίζει την άποψη για την μη ισοτιμία των εξουσιών, αλλά ότι «η Δικαιοσύνη θα πρέπει να απολαμβάνει κάποιας τιμής…».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας