Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παραλείψεις και λάθη Βαρουφάκη για τον «κόφτη» του χρέους

Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη

Παραλείψεις και λάθη Βαρουφάκη για τον «κόφτη» του χρέους

  • A-
  • A+

Στην «Εφ.Συν.» της 6/6/2016 ο κ. Γ. Βαρουφάκης άσκησε κριτική στην κυβερνητική συμφωνία με την τρόικα για τη διευθέτηση του χρέους απαξιώνοντάς την ολοκληρωτικά. Βεβαίως η συμφωνία αυτή δεν έχει κλείσει, με την έννοια ότι δεν έχει ακόμη ποσοτικοποιηθεί κι άρα είναι ζητούμενο το κατά πόσο καθιστά το χρέος μακροχρονίως βιώσιμο, ιδίως όταν δεν διαγράφεται μέρος αυτού.

Είναι λοιπόν πιθανόν να αποδειχθεί ορθή η σχετική εκτίμηση του κ. Βαρουφάκη, η οποία όμως είναι εσπευσμένη γιατί δεν περιμένει να δει τις νέες εκθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, που αναμένονται εντός του έτους, πριν αποφανθεί.

Από το σημείο αυτό όμως μέχρι του να μην αναγνωρίζεται καθόλου η σχετική πρόοδος που συντελείται στον περιορισμό της λιτότητας και του χρέους (μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αποτροπή λήψης προληπτικών μέτρων και «κόφτης» χρέους) με το νέο πλαίσιο συμφωνίας αποτελεί ακρότητα και υπερβολή. Επιπλέον η απόλυτη απόρριψη της συμφωνίας δεν στοιχειοθετείται από τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Βαρουφάκης, τα οποία εμφορούνται από σημαντικά λάθη και παραλείψεις.

❶ Η σημαντικότερη παράλειψη προέρχεται από το γεγονός ότι η απόφαση του Συμβουλίου αναφέρεται στις ακαθάριστες χρηματοοικονομικές ανάγκες (gross financial needs) κι όχι μόνο στις αποπληρωμές χρέους (χρεολύσια). Η διαφορά είναι πως στις πρώτες, εκτός από τα χρεολύσια, περιλαμβάνονται και οι τόκοι καθώς και το πρωτογενές έλλειμμα (αν υπάρχει), καθώς επίσης και άλλες υποχρεώσεις όπως ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθυστερήσεις πληρωμών κ.λπ.

Ετσι, για παράδειγμα, σύμφωνα με το δελτίο δημοσίου χρέους του υπ. Οικονομικών (Μάρτιος 2016) οι πληρωμές χρεολυσίων -περιλαμβανομένων εντόκων και ρέπος- φτάνουν τα 32 δισ. που σε όρους ακαθάριστων χρηματοοικονομικών αναγκών αντιστοιχούν σε 36 δισ. περίπου (συν 7 δισ. τόκοι, μείον 1 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα και μείον 2 δισ. ιδιωτικοποιήσεις), έναντι μόνον 13,1 δισ. σύμφωνα με τον πίνακα του κ. Βαρουφάκη !

❷ Τα στοιχεία του πίνακα που χρησιμοποιεί είναι παραπλανητικά. Συγκεκριμένα:

● Τα στοιχεία για τις πληρωμές χρεολυσίων για το 2015 (χρεολύσια μεσομακροπρόθεσμου δανεισμού) ήταν €27,2 δισ. (βλέπε Δελτία Εκτέλεσης Προϋπολογισμού Ιαν.-Δεκ. 2015, πίνακας 4). Αν μάλιστα προστεθούν και οι πληρωμές τόκων καθώς και οι ανάγκες για βραχυπρόθεσμο δανεισμό, τότε οι ακαθάριστες χρηματοοικονομικές ανάγκες φτάνουν τα €58,4 δισ. ή 33,2% ΑΕΠ (όπως ανακοινώθηκε και από τον πρωθυπουργό). Αντί αυτού του ποσού ο κ. Βαρουφάκης γράφει ότι ήταν €21,9 δισ. ή 12,4% του ΑΕΠ.

● Τα υπόλοιπα στοιχεία π.χ. για 2016, 2017, 2018 κ.λπ. αποτελούν πληρωμές χρεολυσίων στο μέλλον, για τα οποία δεν διευκρινίζει την πηγή τους. Η πλέον αρμόδια υπηρεσία όμως είναι ο Οργανισμός Δημοσίου Χρέους. Σημειώνεται, δε, ότι η πρόσφατη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ (στο figure 1, σελ. 20, http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2016/cr16130.pdf) δείχνει ότι οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες για το 2016 θα είναι 17,9% του ΑΕΠ (ο Γ.Β. λέει 7,4%), το 2017 θα είναι 19,1% (ο Γ.Β. λέει 7,89%), το 2018 θα είναι 16,3% (ο Γ.Β. λέει 6,39%).

❸ Ο κ. Βαρουφάκης συμφωνεί στο άρθρο του ότι πράγματι οι ετήσιες αποπληρωμές θα περιορίζονταν σημαντικά από τον «κόφτη» αν συνυπολογιστούν οι ετήσιες αποπληρωμές εντόκων γραμματίων, ύψους 13 δισ. ετησίως την προσεχή πενταετία (ενώ ξεχνάει και τα ρέπος, ύψους 8 δισ. ετησίως το ίδιο διάστημα), αλλά σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη αυτό δεν θα γίνει γιατί το ΔΝΤ δεν θεωρεί τα έντοκα γραμμάτια μέρος των αποπληρωμών του χρέους. Ωστόσο στις εκθέσεις αξιολόγησης του ΔΝΤ για την Ελλάδα (βλ. πίνακα General Government Financing Requirements and Sources) περιγράφεται με λεπτομέρεια τι αποτελεί τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες και φαίνεται καθαρά ότι συμπεριλαμβάνονται τα έντοκα και τα ρέπος.

❹ Γράφει ότι σύμφωνα με την έρευνά του ακόμα και με δανειακές ανάγκες κάτω από 10%, το χρέος θα ξεπεράσει το 300% του ΑΕΠ το 2060. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε προβλέψεις μεταβλητών όπως το ΑΕΠ και τα επιτόκια και επίσης δεν λαμβάνουν υπόψη τη διευθέτηση του χρέους. Πραγματικά ούτε το πλέον απαισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ δεν τα λέει αυτά (σύμφωνα με το τελευταίο απαισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ, το 2030 το χρέος θα είναι 140% του ΑΕΠ και 250% το 2060).

❺ Τέλος, αγνοεί εντελώς το εκτιμώμενο όφελος 10 δισ. για τη χώρα από τη δέσμευση σε ειδικό λογαριασμό των κερδών από ANFA και SMP (του προγράμματος αγοράς τίτλων) του Ευρωσυστήματος, την ελάφρυνση των χρεολυσίων από τη στοχευμένη αναμόρφωση της λήξης των δανείων του EFSF και τη διασφάλιση των πληρωμών για τόκους από τον κίνδυνο μελλοντικής αύξησης των επιτοκίων της αγοράς.

Υπολογίζεται πως για τη διετία 2019-2020 (μετά τη λήξη του προγράμματος) μόνο από τον «κόφτη» του 15% και από τη διαφύλαξη μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 1% η Ελλάδα θα έχει όφελος 15 δισ. ευρώ.

* οικονομολόγος

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας μύθος αξίας… 100-200 δισ.
Οι αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ είχαν φυσικά κάποιο κόστος, το οποίο στη χειρότερη περίπτωση δεν ξεπερνά τα 54 δισ. που συνάγει η διαφορά των δύο αναλύσεων βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ. Ομως ένας ορθός απολογισμός της...
Ενας μύθος αξίας… 100-200 δισ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ελάφρυνση του χρέους, βάρος στις επόμενες γενιές
Ρυθμοί ανάπτυξης 3,5% που προβλέπει η γαλλική πρόταση για την κανονική εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους είναι ανέφικτοι, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις για χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της Ε.Ε. τα...
Η ελάφρυνση του χρέους, βάρος στις επόμενες γενιές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το αυτοκτονικό φλερτ με την κινδυνολογία
Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και η επικοινωνιακή υποστήριξη τους στηρίχθηκαν στην εκτίμηση ότι, περί τα τέλη του έτους, η λαβή της τρόικας θα χαλαρώσει. Και ξαφνικά το χαλί τραβήχτηκε. Η πρόσφατη...
Το αυτοκτονικό φλερτ με την κινδυνολογία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το θέμα δεν είναι τι χρωστάς, αλλά ποιος είσαι εσύ που χρωστάς
Η πλεονασματική Γερμανία χρωστά συνολικά 212% των εισοδημάτων της, το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι πιο υπερχρεωμένες χώρες δεν είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, αλλά χώρες όπως η Ιρλανδία (475% του ΑΕΠ), η...
Το θέμα δεν είναι τι χρωστάς, αλλά ποιος είσαι εσύ που χρωστάς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ξανά στο χείλος του γκρεμού;
Το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ και πολλοί αναλυτές προειδοποιούν για πιθανή κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της βραχυχρόνιας κερδοσκοπίας. Η κρίση υπερσυσσώρευσης παραμένει, με διαφορετικό, όμως, «ένδυμα». Σύμφωνα με την...
Ξανά στο χείλος του γκρεμού;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χρεοδουλοπαροικία 2018-2056
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ: Προσέξτε την αντικατάσταση του όρου «αναδιάρθρωση χρέους» με τον όρο «ελάφρυνση χρέους». Στόχος της είναι να κρύψει την πικρή αλήθεια ότι οι δανειστές δεν ενδιαφέρονται να καταστήσουν...
Χρεοδουλοπαροικία 2018-2056

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας