Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απαιτώντας μια κανονικότητα

Απαιτώντας μια κανονικότητα

  • A-
  • A+

Στην εποχή της κρίσης, των μνημονίων, των αυτόματων stabilisateurs, των ανέργων, των απελπισμένων κατοίκων και των ομογενοποιημένων της εξουσίας, των ασθενών που καταφεύγουν ακόμη και σε κτηνιάτρους για να βρουν έγκαιρη γιατρειά, των μεταναστών που βρήκαν εκόντες άκοντες μιαν ελληνική αγκαλιά σε μιαν εξαθλιωμένη κοινωνία, των αμήχανων πολιτικών μας απέναντι στην αυταρχικότητα των πειθήνιων υπαλλήλων τού απροκάλυπτα συσπειρωμένου κεφαλαίου, δεν υπάρχουν σταθερές, όλα ρέουν, καταρρέουν και αλλοιώνουν κάθε προσδοκία ή βεβαιότητα.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι ομοίως αποκαρδιωτική. Ο Τούρκος ιμάμης, καταστρατηγώντας διεθνείς συμβάσεις και «διομολογήσεις», θα διαβάζει το Κοράνι σε όλο το Ραμαζάνι στο Μουσείο-μνημείο-σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού, δίνοντας πόντους λαοφιλίας στον απίθανο νεοσουλτάνο της γείτονος, που βρυχάται αδιακρίτως.

Χείμαρρος δηλώσεων ένθεν κακείθεν. Οι δηλώσεις πάντως δεν είναι ασμένως αποδεκτές, ούτε οι διαφορετικές απόψεις από εργαζομένους σε τηλεοπτικό κανάλι, οπότε ο παραπεμφθείς για την υπόθεση των «θαλασσοδανείων» στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καναλάρχης παρενέβη οργισμένος εναντίον της «άλλης» άποψης.

Η «έγχρωμη» (=ένστολη) αστυνομία εισέρχεται δυσανασχετώντας στο άβατο των Εξαρχείων -κι ας μην αρέσκεται να λέμε φωναχτά τη λέξη «άβατο»- μόνον όταν πέφτουν σφαίρες και σώματα ανθρώπων, έστω και λαθρεμπόρων. Σε περιπτώσεις, όμως, όπως η διατάραξη της κοινής ησυχίας, οι βανδαλισμοί και οι κάθε λογής ασυδοσίες, η ελληνική -και η δημοτική!- αστυνομία σφυρίζουν αδιάφορα… εις βάρος των αισθημάτων προστασίας του πολίτη, αστεία νεοελληνική λέξη!

Η αβελτηρία τους παραχωρεί περιθώριο στην αυτοδικία και στην αυτο-οργάνωση ομάδων που στοχεύουν μάλλον να αποκαταστήσουν μια τάξη, προς όφελος αλλοτρίων σκοπών. Πότε θα δράσει η σαστισμένη κυβέρνηση -και δεν χρήζει τροϊκανής έγκρισης- προστατεύοντας τον πληθυσμό στο άβατο της εξαχρειωμένης γειτονιάς;

Οι βροχές χτύπησαν για ένα τρίωρο και τον νομό Αττικής και όλοι διαμαρτύρονται για τις καταστροφές. Μα ουδείς αναλογίζεται ότι «τα πάντα ρει, όταν χτίζει όπου βρει»; Αλίμονο, η πελατειακότητα στη χώρα μας έχει βαθιές ρίζες και ουδόλως… ρει!

Η νομιμοποίηση και ένταξη κτισμάτων στο πολεοδομικό σχέδιο περιοχών που μπαζώθηκαν και οικοπεδοποιήθηκαν, θαρρείς και αυτές οι περιοχές ανήκουν στους παππούδες των κυβερνώντων και όχι σε όλους τους Ελληνες, αποτελεί μιαν ακλόνητη σταθερά!

Η καταπάτηση του δημόσιου χώρου προς όφελος των «πελατών» και η νόσφιση του κοινού δημόσιου χώρου, όπως το περιβάλλον, από τους ίδιους τους πολιτικούς εις βάρος όλων ημών παραμένουν μια ανήκεστος πραγματικότητα.

Ωστόσο, μια καταρρακτώδης βροχή ξαναφέρνει τις ροές των νερών στις φυσικές κοίτες και τα όμβρια ρέουν σε αυτές παρασύροντας τα αυθαίρετα εμπόδια, που έχτισαν οι καπάτσοι πολίτες και νομιμοποίησαν οι ασπόνδυλοι πολιτικοί νοσφιστές του χώρου.

Οι σαλίγκαροι βγαίνουν πάντα μετά τη βροχή και κάνουν κραυγαλέες δηλώσεις, που δεν αφορούν την ουσία της πελατειακής σχέσης, ούτε τη μακραίωνη συνενοχή που τους επέτρεπε να χτίζουν και να απαιτούν αποζημιώσεις εκ των υστέρων, επειδή η φύση βρίσκει τον δρόμο της όταν της τον φράζουν.

Μια βροχή δυστυχώς δεν μας σώζει και έχουμε τόσο πολύ ανάγκη από μια σωτηρία, από μια περηφάνια για την καταρρακωμένη πατρίδα, από την ασφάλεια στο σπίτι, την προστασία στον δρόμο, τη διασφάλιση των κοινών αγαθών και της φυσικής περιουσίας μας, του περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου.

Υπάρχει μια υπόκωφη βασική ανάγκη και προϋπόθεση για να ζούμε και γι’ αυτό απαιτούμε την επαναφορά μιας κανονικότητας του βίου μας στην καθημερινότητα στην πόλη, χωρίς απαγορεύσεις κυκλοφορίας, ούτε απροσδόκητες ταλαιπωρίες, επειδή κατέφτασε σπουδαίος μουσαφίρης, με νοσοκομεία και γιατρούς που θα μας βλέπουν όταν τους έχουμε ανάγκη, με σχολεία καθαρά όπου τα μαθήματα γίνονται αδιαλείπτως.

Ολα τούτα είναι βασικά, θεμελιώδη, ουσιαστικά συναισθήματα, για να μη νιώθουμε παρίες, τυχαίοι και περαστικοί αγωνιστές της επιβίωσης σε μια χώρα που κάποτε αγαπήσαμε και τώρα μας περιφρονεί.

Και αυτή η περιφρόνηση εκ μέρους όλων των εξουσιών δεν έχει ιδεολογία, δεν είναι αριστερό ούτε δεξιό, ούτε κεντρώο, ούτε φιλελέ, ούτε κουκουέ, δεν είναι εξυπνακισμός, ούτε κυνισμός. Είναι η εθνική κατάντια μας που ήταν λαϊκά ανεκτή ως… πλάκα σε εποχές ευμάρειας, μα η ανοχή πλέον στέρεψε και πήρε την αρρωστημένη όψη της ανέχειας και της αθλιότητας. Αυτό, θαρρώ, δεν είναι καλός οιωνός για την εξουσία όσοι ψεκασμοί κι αν γίνονται.

*Διδάσκει στο ΕΜΠ και στο ΕΑΠ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Αριστερά της εποχής μας
Τον Αύγουστο του 2018 ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έκλεισε. Η πρώτη μάχη κερδήθηκε. Για να ακολουθήσει η αμέσως επόμενη. Σκληρότερη. Η οικοδόμηση της Ελλάδας της νέας εποχής. Ανασηκώνοντας το κεφάλι...
Για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Αριστερά της εποχής μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απάντηση στον Χρ. Καπάταη για το ρέμα της Πικροδάφνης*
Ο κ. Καπάταης αγνοεί ότι την ημέρα που συζητήθηκε το θέμα των έργων της Πικροδάφνης από λεωφόρο Βουλιαγμένης ώς εκβολές, στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατατέθηκαν 5.000 υπογραφές εναντίον τους από φίλους της...
Απάντηση στον Χρ. Καπάταη για το ρέμα της Πικροδάφνης*
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κραυγή αγωνίας για τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου
Μπορεί κανείς να φανταστεί εργοστάσια να ξεφυτρώνουν δίπλα στη θάλασσα; Μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura, εντός ενός κάμπου υψηλής γεωργικής αξίας; Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο Μεσολόγγι με την κατασκευή...
Κραυγή αγωνίας για τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Ρουβίκωνας και ο κοινωνικός κανιβαλισμός
Oπως γνωρίζουμε καλά από τις αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον των οροθετικών γυναικών και των χρηστών, παράλληλα με το κυνήγι των χρηστών από ομάδες των Εξαρχείων, ο ηθικός πανικός είναι ο προάγγελος της...
Ο Ρουβίκωνας και ο κοινωνικός κανιβαλισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από την κατάσχεση στην κατάκτηση της δημοκρατίας
Η επίσπευση της προεδρικής εκλογής πυροδότησε μια συντονισμένη επίθεση κινδυνολογίας. Οι επίδοξοι «σωτήρες» της χώρας εμφανίζονται σαν εγγυητές και θεματοφύλακες της πολιτικής σταθερότητας.
Από την κατάσχεση στην κατάκτηση της δημοκρατίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελλάδα, λοιπόν...
Η χώρα των αντιφάσεων και της συνύπαρξης των πάντων. Εκεί που συγκρούονται το ευκαιριακό με το μακρόπνοο, η ευθυνοφοβία με τη μπεσαλίδικη ανάληψη ευθύνης.
Ελλάδα, λοιπόν...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας