• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 34.5°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.0°C / 32.3°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 37.0°C
  1 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.3°C / 33.0°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 30.4°C
  0 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 31.1°C
  2 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 29.8°C
  2 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.5°C / 32.2°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  3 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.4°C / 34.3°C
  0 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.3°C / 27.7°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.1°C / 31.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  39%
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

«Πραξικοπηματικές διαδικασίες για την εκποίηση του Ελληνικού»

 • A-
 • A+

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, συστάθηκε από την κυβέρνηση επιστημονική «Ομάδα Έργου για το Ελληνικό» με επιβλέποντα τον  αρμόδιο υπουργό Αλ. Φλαμπουράρη, η οποία συνέταξε και παρέδωσε πριν δύο μήνες  Έκθεση με τίτλο «Παρατηρήσεις και Εναλλακτικές προτάσεις για το επενδυτικό σχέδιο του Ελληνικού».

 Στόχος της κυβέρνησης ήταν, μέσω αυτών των εναλλακτικών προτάσεων,  να τροποποιηθεί το περιεχόμενο και οι όροι της Σύμβασης που είχε σπεύσει να υπογράψει   τον Νοέμβριο του  2014 το ΤΑΙΠΕΔ με τον Όμιλο Λάτση, ώστε να «βελτιωθεί» η εικόνα της «σκανδαλώδους» εκποίησης του Ελληνικού, όπως την χαρακτήριζε τότε. 

Η «Ομάδα Έργου»  παρέδωσε τις εναλλακτικές της προτάσεις (με τις οποίες εμείς δεν συμφωνούμε, βέβαια), τις οποίες , απ΄ ό,τι φαίνεται, απέρριψε ο Όμιλος Λάτση. Έτσι ,ο αρμόδιος υπουργός κατέθεσε στα πλαίσια της «διαπραγμάτευσης» ένα κείμενο 16 σημείων το οποίο επί της ουσίας αποτελεί υιοθέτηση των σχεδίων του Ομίλου Λάτση.

Το «Ελληνικό στα προαπαιτούμενα για τη «δόση»

Στο τελευταίο Eurogroup, το ζήτημα του Ελληνικού αποτέλεσε ένα από τα σημεία τριβής: Όπως είναι γνωστό, οι δανειστές εκβιάζουν να κλείσει μεταξύ άλλων και το θέμα της παραχώρησης του Ελληνικού στον Όμιλο Λάτση, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου.

Ωστόσο, όπως σαφώς αναφέρεται και στην Έκθεση της «Ομάδας Έργου για το Ελληνικό», σύμφωνα με αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα γίνει  με την έκδοση διοικητικών πράξεων που υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο, δηλαδή με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του «Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης» κατόπιν εκπονήσεως  «Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων». Ακόμη,  όπως αναφέρεται στις αποφάσεις του ΣτΕ ( 2185 και 2186/2014) απαιτούνται Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (Κ.Υ.Α) για το «Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής» και τις Πολεοδομικές Μελέτες, τον καθορισμό Ζωνών Ανάπτυξης, και την προστασία και ανάδειξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, την έγκριση προσχώσεων και την παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού –παραλίας, των αδειών δόμησης και κατεδαφίσεων κλπ. 

Με βάση τα όσα αναφέρουν οι αποφάσεις του ΣτΕ και η ισχύουσα εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι αδύνατο να προχωρήσει άμεσα από την Βουλή  η διαδικασία κύρωσης της Σύμβασης ΤΑΙΠΕΔ –Ομίλου Λάτση για το Ελληνικό. Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία , θα είναι όχι μόνο παράνομη αλλά θα έχει και τον χαρακτήρα  μιας πραξικοπηματικού τύπου ενέργειας.

*πολεοδόμος, μέλος της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σ’ ευχαριστώ ω εταιρεία…
Εμπλεος εθνικού ενθουσιασμού είδα, χθες, στο διαδίκτυο την παρουσίαση από την εταιρεία του πύργου του Ελληνικού, ονόματι Marina Tower, και ασυναίσθητα ο ασεβής θυμήθηκα τον Διονύση Σαββόπουλο (1971, ο...
Σ’ ευχαριστώ ω εταιρεία…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελληνικό: από το «Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου» στην «πράσινη αυλή»
Προκύπτει ότι στο προγραμματιζόμενο «κοινόχρηστο πάρκο» του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού περιλαμβάνονται ιδιωτικές κτιριακές εγκαταστάσεις 329.000 τ.μ. και δομημένες που περιορίζουν σημαντικά το πράσινο του...
Ελληνικό: από το «Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου» στην «πράσινη αυλή»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το επιχορηγούμενο πάρτι των κερδοσκόπων
Εμφανίζοντας ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ τον πληθωρισμό ως το αντίτιμο που θα πρέπει να πληρώσει ο κακοπληρωμένος εργαζόμενος των 500 ευρώ για να στηρίξει τη δημοκρατία και την ελευθερία.
Το επιχορηγούμενο πάρτι των κερδοσκόπων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προτάσεις για μια αναπτυξιακή φορολογία
Σίγουρα με το παρόν δεν δίνουμε λύσεις, όμως θέτουμε κάποιες προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν, ώστε ο ρόλος της φορολογίας να μην είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη του τόπου.
Προτάσεις για μια αναπτυξιακή φορολογία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναπτύσσεται ή καταστρέφεται η Νότια Αττική;
Εχουν περάσει είκοσι τόσα χρόνια από τότε (2001) που οι εγκαταστάσεις του Ελληνικού, ως αεροδρομίου της Αθήνας, έχουν μεταφερθεί στην περιοχή των Σπάτων. Και μόλις μερικά χρόνια από τότε που οι εκτάσεις του...
Αναπτύσσεται ή καταστρέφεται η Νότια Αττική;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν είμαστε όλοι «ιθαγενείς»
Στη διαδικασία της παροχής άδειας εμφιάλωσης του εργοστασίου της Pepsico Ηβη, οι δημοτικοί σύμβουλοι τριών παρατάξεων υπερψήφισαν, χωρίς να έχουν παραλάβει όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
Δεν είμαστε όλοι «ιθαγενείς»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας