• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 7.9°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.9°C / 7.0°C
  0 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 1.0°C / 8.3°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -4.1°C / -0.1°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.0°C / 7.7°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.2°C / 3.2°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 8.8°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 9.0°C
  3 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  4 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / 2.3°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.5°C / 6.6°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.0°C / 7.7°C
  1 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 0.7°C / 5.3°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.6°C / 0.6°C
  2 BF
  64%

Η πύλη εξόδου από τον λαβύρινθο της ύφεσης

 • A-
 • A+

Στις μέρες που τα μνημονιακά μέτρα γίνονται μόνιμα και η προσαρμογή στους στόχους περισσότερο απότομη, η ανάγκη για έναν διαφορετικό δρόμο φαντάζει επιτακτική. Η αδράνεια και η ανικανότητα της κυβέρνησης να κλείσει την αξιολόγηση θα κοστίσει ακριβά στους Ελληνες, με τις παραγωγικές τάξεις της κοινωνίας να καλούνται να πληρώσουν το μεγαλύτερο και το πιο άδικο μέρος αυτού του λογαριασμού.

Ενώ μέχρι σήμερα το δημοσιονομικό κενό αντιμετωπιζόταν αφού διαπιστωθεί, πλέον θεωρούν δεδομένο ότι θα υπάρξει. Η προσεχής νομοθέτηση του δημοσιονομικού «κόφτη» προαναγγέλλει ουσιαστικά ότι το πρόγραμμα που έφερε η κυβέρνηση δεν βγαίνει. Γι’ αυτό φρόντισαν στην πρόσφατη συμφωνία να λάβουν προληπτικά μέτρα.

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο έχουν εκτοξευθεί κατά 17 δισ. επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων έχει μειωθεί και υπάρχει αύξηση της φτώχειας κατά 8%.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, η κυβέρνηση επιλέγει να αυξήσει τη φορολογία αντί να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ευελπιστώντας πως θα εισπράξει περίπου 2,2 δισ. φόρους από τους πολίτες και άλλο 1,6 δισ. από την έμμεση φορολογία. Για να πιστεύει όμως κάποιος πως θα πετύχει αυτόν τον στόχο, πρέπει να έχει αυταπάτες.

Δυστυχώς για την κυβέρνηση, η αγορά δεν έχει αυταπάτες. Η υπερφορολόγηση και οι περικοπές δεν μπορεί να αποτελούν αντίδοτο στην ύφεση, σε μια χώρα που έχει στεγνώσει από ρευστότητα.

Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι είναι εκτός πραγματικότητας όταν επιλέγει να φορολογεί ανελέητα προκειμένου να πετυχαίνει τους στόχους του Μνημονίου. Πρέπει άμεσα να στραφεί προς άλλες, περισσότερο ρεαλιστικές κατευθύνσεις, δίνοντας έμφαση στη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.

Σε μια οικονομία που το 2015 είχε 25.052 λουκέτα σε επιχειρήσεις και 534 «μεταναστεύσεις» στο εξωτερικό είναι μάταιο να μιλάμε για έξοδο από την ύφεση, αν τον λογαριασμό πληρώνουν κυρίως όσοι παράγουν, οι οποίοι στο τέλος οδηγούνται σε μαρασμό εξ αιτίας της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στα βάρη που τους φορτώνει το κράτος.

Στην πράξη, η αποτυχία της κυβέρνησης να συναντήσει τον ρεαλισμό οδηγεί σε μαζική φτωχοποίηση του συνόλου της κοινωνίας και στο κλείσιμο των επιχειρήσεων των πλέον παραγωγικών ομάδων.

Η κατεύθυνση όμως πρέπει να είναι διαφορετική: αναδιανομή δαπανών προκειμένου να κατευθύνονται οι πόροι εκεί που θα πιάσουν τόπο, ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην αγορά και σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος ώστε υπό προϋποθέσεις να οδηγηθούμε σε βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Κλειδί σ’ αυτή την πορεία είναι η επίσπευση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου η οικονομία μας να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική.

Αντί λοιπόν να φορολογούν ό,τι υπάρχει, η λύση είναι να δημιουργήσουν τις συνθήκες για οικονομική ανάπτυξη. Αυτός είναι ο δρόμος και όχι η υπερφορολόγηση, η οποία ούτε δίκαιη είναι, αλλά ούτε και παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Διότι ακόμη και αν οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτευχθούν με τον έναν ή τον άλλο ανορθόδοξο τρόπο (βλ. δεσμεύσεις αποθεματικών, μη πληρωμή υποχρεώσεων Δημοσίου κ.λπ.), αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως θα έρθουν καλύτερες μέρες, ούτε ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Το να πετυχαίνεις στόχους του Μνημονίου έχοντας ύφεση είναι σχεδόν μάταιο. Η πρόκληση για την κυβέρνηση της χώρας είναι να πετύχει το συντομότερο σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς να παρεκκλίνει την ίδια στιγμή από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει. Αντικειμενικά δύσκολος στόχος, όμως μια κυβέρνηση με φιλελεύθερο προσανατολισμό και συγκεκριμένο σχέδιο για την οικονομία και μπορεί και πρέπει να τον πετύχει.

* Βουλευτής Κορινθίας της Ν.Δ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η θεωρία της «αριστερής παρένθεσης»
Η θεωρία της «αριστερής παρένθεσης» επιτελεί ταυτόχρονα δύο λειτουργίες. Στο επίπεδο της προπαγάνδας και της επικοινωνιακής στρατηγικής, είναι ίσως το κεντρικό τέχνασμα που χρησιμοποιείται προκειμένου να...
Η θεωρία της «αριστερής παρένθεσης»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αγνωστη η συγγνώμη στα κόμματα εξουσίας
Με τη συμπλήρωση ενός έτους διαχείρισης της εξουσίας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝ.ΕΛΛ., οι κυβερνώντες έκαναν κάποιου είδους απολογισμό, ενώ οι πρώην κυβερνώντες Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσαν μύδρους εναντίον των...
Αγνωστη η συγγνώμη στα κόμματα εξουσίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ρευστό και αβέβαιο το νέο έτος
Συνήθως τα χαρακτηριστικά της χρονιάς που έρχεται μπορούμε να τα διακρίνουμε μέσα σε όσα αφήνει πίσω της η χρονιά που φεύγει. Η ρευστότητα και η συνακόλουθη αβεβαιότητα είναι τα κυρίαρχα στοιχεία στο σκηνικό...
Ρευστό και αβέβαιο το νέο έτος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εναλλαγή εξουσίας...
Οι πολιτικές εξελίξεις έχουν πάντα τη δική τους ιδιαίτερη σημασία και βρίσκονται εύλογα στο επίκεντρο των κοινωνικών αναζητήσεων. Η ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων...
Εναλλαγή εξουσίας...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποκλοπές: Πώς η αυταρχική απειλή για την εύθραυστη δημοκρατία, μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία
Τι έγινε εκτός από την αλλοίωση της Δημοκρατίας τη χαμένη 4ετία Μητσοτάκη; Είναι η 4η φορά στα 45 χρόνια του βίου της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας, που ένα τόσο βαρύ έγκλημα διαρκείας έχει αποκαλυφθεί και μάλιστα...
Υποκλοπές: Πώς η αυταρχική απειλή για την εύθραυστη δημοκρατία, μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η λεπτή γραμμή της ηγεμονίας...
Από την έναρξη του νέου έτους μπήκαμε ξαφνικά σε έναν κυκεώνα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στον ελλαδικό χώρο. Εξελίξεις που έδωσαν τέλος στην παρατεταμένη νηνεμία των τελευταίων μηνών και επανέφεραν ξανά στο...
Η λεπτή γραμμή της ηγεμονίας...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας