Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΔΝΤ: πεπραγμένα και πρακτέα… όλα με σιγαστήρα
EPA/JIM LO SCALZO

ΔΝΤ: πεπραγμένα και πρακτέα… όλα με σιγαστήρα

  • A-
  • A+

Στην παγκόσμια οικονομική-γεωπολιτική αρένα το χέρι που δίνει είναι πάνω από το χέρι που παίρνει. Αυτά είναι γνωστά. Και δεν λέω ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις τα έκαναν όλα καλά.

Κάθε άλλο. Λέω ότι οι διασώστες τα έκαναν χειρότερα. Και για όσο η έμφαση θα δίνεται στην εξόφληση των πιστωτών και όχι σε ένα απτό σχέδιο ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο, θα είναι δύσκολο το πρόβλημα της βέλτιστης διαχείρισης της όποιας μηχανικής ανάκαμψης, εφόσον αυτή θα συνδέεται με αιτίες πολλαπλής φτώχειας.

Υστερα από κραυγαλέες αποτυχίες των «προγραμμάτων προσαρμογής» στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική στις δεκαετίες 1980 και 1990, το ΔΝΤ από τα αζήτητα βρέθηκε στo colpo grosso της Ευρώπης. Αυτό, όμως, που έως τώρα μένει αναπάντητο είναι το «ποιος διασώθηκε».

Οι τράπεζες των ΗΠΑ, που ήταν εκτεθειμένες με 650 δισ. δολάρια στους PIIGS, οι τράπεζες του ευρωπαϊκού Βορρά, οι οποίες ήταν εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος, ή η Ελλάδα; Με τις ΗΠΑ να θέλουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τη Λέσχη του Βερολίνου να απεμπολεί τις ευθύνες της για την ευρωπαϊκή ύφεση, το ΔΝΤ δρα σαν «πηγή σοφίας» - θεματοφύλακας της ορθοδοξίας του αλάνθαστου των αγορών.

Ιστορικά, το ΔΝΤ ουδέποτε αναγνώρισε τα λάθη του και την καταστροφή που προκάλεσαν οι θεραπευτικές του στον πλανήτη – και τώρα στα εκατομμύρια των Ευρωπαίων.

Και ενώ όλοι –μα όλοι–εντός και εκτός Ελλάδας παραδέχονται ότι το μάντρα του ΔΝΤ δεν φέρει σημάδια επιτυχίας, το ΔΝΤ δεν επιτρέπει να εκφράζονται διαφωνίες. Και όταν εκφράζονται, δεν επιτρέπει να εκφράζονται δημόσια και ανοιχτά από την πλευρά των χωρών-πελατών, όπως η Ελλάδα.

Ολα βγαίνουν από σιγαστήρα. Λ.χ., το ΔΝΤ είχε υποβαθμίσει τα συμπεράσματα της Εκθεσης Μπλανσάρντ. Απαγόρευσε στους Ελληνες πολιτικούς να αξιοποιήσουν για το ελληνικό συμφέρον την έκθεση αυτή, διότι θα θιγόταν το κύρος και η αξιοπιστία του Οργανισμού. Η παραίνεση ήταν στερεότυπη: «Συνεχίστε, μη χαλαρώνετε, τα πάτε καλά. Εχετε δρόμο».

Ομοίως, πρόσφατα υπήρξε εκ μέρους του ΔΝΤ ξεκάθαρη προσπάθεια αποστασιοποίησης από το περιεχόμενο των διαρροών και κάματος υποβάθμισης του εκβιασμού της Ελλάδας και της Ε.Ε. με την υπεροπτική δήλωση της -παντελώς αφορολόγητης- κ. Λαγκάρντ: «Δεν ασχολούμαι με διαρροές».

Το ΔΝΤ ουδέποτε επέτρεψε τη διατύπωση ή την εκπόνηση εναλλακτικών οικονομικών προτάσεων και σχεδιασμών. Αρνείται τη συμμετοχή τοπικών ή περιφερειακών οργανισμών και επιστημονικών φορέων σε κάθε διάλογο.

Θα μπορούσαν, λ.χ., να υιοθετηθούν ενδογενή μοντέλα ανάπτυξης, θα μπορούσαν να υπάρξουν πολιτικά και οικονομικά ολοκληρωμένες ζώνες για την ενίσχυση των εσωτερικών αγορών, τη δημιουργία ενός πιστωτικού συστήματος για τη χρηματοδότηση εγχώριων επιχειρήσεων, την εκπαίδευση, την υγεία, την έρευνα, την καινοτομία.

Θα μπορούσαν να κατατεθούν ιδέες, να σχεδιαστεί και να καθιερωθεί αναδιανεμητικό φορολογικό σύστημα, μια ομόκεντρη αλληλέγγυα ανάπτυξη που θα αναδείκνυε, επ’ ωφελεία όλων, τους συμπληρωματικούς ρόλους Βορρά-Νότου στην Ευρώπη.

Ολα αυτά δεν γίνονται, επειδή το ΔΝΤ δεν θέλει να γίνουν. Το ΔΝΤ, έχοντας πετύχει μια σημαντική μετατόπιση που διαταράσσει την ισορροπία διανοητικής ισχύος και πραγματισμού, καταπνίγει οποιαδήποτε συζήτηση εντός μιας κυβέρνησης-πελάτη αλλά και κάθε δημόσιο διάλογο στη χώρα-πελάτη και στα διεθνή φόρουμ σχετικά με εναλλακτικές οικονομικές πολιτικές.

Γιατί η αλτερνατίβα (μια άλλη πολιτική) είναι λέξη-ταμπού; Τα ερωτήματα όταν διατυπώνονται δημόσια θεωρούνται πρόκληση κατά της δογματικής και απαραβίαστης ορθοδοξίας του ΔΝΤ.

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν γίνονταν αποδεκτά και πετύχαιναν στόχους συλλογικής ευημερίας, θα υπονόμευαν το κύρος και την αξιοπιστία του οργανισμού. Οι ηγέτες των πελατών μπορούν πάντα να διαφωνούν, κατ’ ιδίαν, in petto (χαμηλόφωνα)∙ ποτέ ανοιχτά.

Το ΔΝΤ, δημόσια, ισχυρίζεται ότι δεν υπαγορεύει καμία πολιτική αλλά ότι πάντοτε «διαπραγματεύεται», ενώ το διεθνές τελετουργικό των τελευταίων δεκαετιών έχει δείξει το αντίθετο: «take it or leave it», παίρνετε τη λίστα προαπαιτούμενων, την εφαρμόζετε σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, εμείς αξιολογούμε τις δράσεις σας και, τέλος, παίρνετε τη δόση σας, όποτε εμείς θέλουμε, χωρίς να έχετε δικαίωμα αντιρρήσεων.

Η εμπειρία της Ελλάδας αποδεικνύει ότι οι διαφωνίες δεν αφορούν τους προβλεπόμενους στόχους, αλλά τους «ενδεδειγμένους» τρόπους επίτευξής τους. Πρόκειται για μονομερείς «διαπραγματεύσεις».

Στις «διαπραγματεύσεις» αυτές, ο κύκλος των συζητητών ή των, ούτως ειπείν, «διαπραγματευτών» είναι κλειστός.

Είναι μέλη μιας υπάκουης-φίλιας κυβέρνησης -κάτι ανάλογο με τους φυλάρχους της νεωτερικότητας- που αδυνατούν να οδηγήσουν τη συζήτηση για τις δημόσιες πολιτικές πέραν της ιδιοτέλειας και της πατρωνίας. Εκτός αυτού του κύκλου δεν έχει νόημα να προσπαθήσει κάποιος να μιλήσει.

Το ΔΝΤ και η τρόικα δεν επιθυμούν διαπραγματευτές που θα έθεταν εν αμφιβόλω τη θεραπευτική τους. Και το αποδεικνύουν με κάθε τρόπο. Αποτιμώντας τον κόσμο εντός ηθικού κενού, απεργάζονται την αποτυχία της όποιας κυβέρνησης αμφισβητεί την ορθότητα των θεραπευτικών.

Και χρησμοδοτούν κυβερνησιμότητες, αλλαγές. Τα λοιπά είναι ένα τελετουργικό blame game - επίρριψης ευθυνών: «μερικοί μας δίνουν λεφτά, εμείς τα τρώμε και ρίχνουμε τα μνημόνια στη φωτιά και τα ξορκίζουμε».

Αλλά δεν είναι έτσι. Και ό,τι είναι, έχει μέσα ανθρώπους, έχει γενεές, είναι Πολιτική, είναι οικονομικό πρόγραμμα για μια χώρα που θέλει μέλλον. Δεν είναι απλά ένα τεστ κερδοφορίας, ένα πάρτι γύρω από «ένα ακόμα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ουκ αν λάβοις παρά του μη δίδοντος
Ενώ οι δανειστές αναβάλλουν σχεδιασμένα διαρκώς την «τελική λύση», προφανώς μέχρι να περατώσουν το πρόγραμμα της ολοκληρωτικής εξαγοράς των οικονομικών υποδομών και του πλούτου της χώρας, οι ιθύνοντες της...
Ουκ αν λάβοις παρά του μη δίδοντος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γλυκά φρουτάκια της φυλαρχίας - Banana Republic
Ελλάδα; Ποια Ελλάδα; Ceteris paribus: δεν υπάρχουν στο τοπίο ούτε διεθνείς αστάθειες ούτε πρόσφυγες ούτε πεινασμένα παιδιά και φτωχοί ούτε φασίστες. Το ΔΝΤ τσεκάρει τα σκονάκια των προαπαιτουμένων και...
Γλυκά φρουτάκια της φυλαρχίας - Banana Republic
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα «βουβάλια», το «βατράχι» και το Grexit
Οι ΗΠΑ και η Γερμανία δίνουν μάχη επιβίωσης πάνω στη «γηραιά ήπειρο» και η Ελλάδα μοιάζει να βρίσκεται στη μέση. Οπως, όμως, επισημαίνει και η λαϊκή ρήση, «όταν στον βάλτο χτυπιούνται τα βουβάλια, την...
Τα «βουβάλια», το «βατράχι» και το Grexit
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιράν - Ελλάδα - Κύπρος
Έχω γράψει πολλές φορές ότι «η Εθνική στρατηγική για την Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν μπορεί να είναι άλλη από στρατηγική της Ειρήνης ιδιαιτέρα στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο». Στη βάση αυτή, θεωρώ ότι η κυβέρνηση...
Ιράν - Ελλάδα - Κύπρος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οχι δεν πουλάμε το μέλλον μας- Οχι δεν φοβόμαστε
Το τελεσίγραφο το οποίο δεν δέχθηκε να υπογράψει ο Πρωθυπουργός και επέλεξε να λάβει τη γνώμη των πολιτών, όσο περνούν οι μέρες γίνεται σαφές ότι του δόθηκε με στόχο την αλλαγή της ελληνικής Κυβέρνησης, μια...
Οχι δεν πουλάμε το μέλλον μας- Οχι δεν φοβόμαστε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αν δεν μπορείς να σιωπήσεις, άλλαξε επιχειρήματα…
Δεν είναι καθόλου λίγοι εδώ στη χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας» όσοι δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά τους κάθε φορά που έβγαινε προς τα έξω διαφωνία ή αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με...
Αν δεν μπορείς να σιωπήσεις, άλλαξε επιχειρήματα…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας