• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 29.6°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 27.5°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 27.7°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 24.1°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 18.0°C / 23.8°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 20.1°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 27.5°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 27.3°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 29.0°C
  2 BF
  40%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  84%

Καταπίνουμε την κάμηλο

 • A-
 • A+

Του άρεσε να τον φωνάζω μαστρο-Βασίλη. Ο καθένας και τα γαλόνια του, επαναλάμβανε, κάνοντας την ίδια πάντα κίνηση. Εστριβε το μουστάκι του, ακόμη κι όταν αποφάσισε να το κόψει. Τα χούγια βγαίνουν με την ψυχή, η κουβέντα που είχε πρόχειρη. Ηρεμος άνθρωπος. Το μόνο πάθος του ήταν ο Ολυμπιακός.

Δεν σήκωνε κουβέντα, ακόμη και σε πράγματα εξόφθαλμα. Είσαι μειωμένου πατριωτικού αισθήματος, έριχνε τα βέλη του και γελούσε αυτάρεσκα. Είχε ακούσει τη φράση σε μια τηλεοπτική συζήτηση κι έκτοτε με απειλούσε με την εκτόξευση της φράσης αν επεδείκνυα οποιαδήποτε ένσταση για όσα έλεγε για την αγαπημένη του ομάδα.

Με ξάφνιασε που τον είδα φουρκισμένο, πριν ακόμη να καθίσω στην ψάθινη καρέκλα του καφενείου. Πριν να γίνει κουβέντα γι’ αυτά που τον έκαναν άλλον άνθρωπο. Είπα να ξεκουραστώ. Πήρα σύνταξη.

Καιρός να πιω με την ησυχία μου το πρωινό καφεδάκι. Να χαζέψω στην τηλεόραση. Να μάθω τα νέα. Να μην τα κλέβω με το ’να αυτί στις μηχανές των αυτοκινήτων και τ’ άλλο στο ραδιόφωνο. Να ’χα σπάσει το πόδι μου τη μέρα που έβανα τα χαρτιά για σύνταξα. Ετούτοι είναι βασανιστές. Με αγριεύουν όσοι βγαίνουν το πρωί στην τηλεόραση. Σκιάζομαι, αδερφέ μου. Ολο κρατήσεις, μείωση στις συντάξεις, αύξηση στο ΦΟΥ ΠΟΥ Α. Εχω χάσει το κέφι που είχα στο μαγαζί. Μαράζωσα, αδερφέ μου. Το ’κοψα το πρωινό συνήθειο. Δεν ξαναβάζω αυτόν τον δαίμονα.

Θυμήθηκα τον μαστρο-Βασίλη, την ώρα που άκουγα τις κλαγγές από τη διασταύρωση των αντεγκλήσεων με αφορμή τη διαγραφή των δημοσιογράφων από το συνδικαλιστικό τους σωματείο. Εχει αναδειχτεί η υπόθεση σε προμετωπίδα του αγώνα για τον σεβασμό της ελευθερίας του δημοσιογράφου να εκφράζει δημόσια και χωρίς οιονδήποτε φόβο κάθε είδους λογοκρισία.

Θα ήταν άστοχο να διαφωνήσει κάποιος μ’ αυτές τις απόψεις. Οι άνθρωποι που μάχονται, με μύριες όσες δυσκολίες, στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τη δημοκρατία και την ελευθερία έκφρασης, όχι μόνο της προσωπικής τους αλλά και όλων των πολιτών, ιδίως όσων είναι απροστάτευτοι απέναντι στις ποικιλώνυμες μπουλντόζες της εξουσίας.

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει επιλογή. Δεν μπορεί κανείς να συμφωνήσει με τις διαγραφές. Δεν λύνουν το πρόβλημα. Στις δημοκρατίες η ελευθερία έκφρασης δεν μπορεί να είναι υπόθεση πειθαρχικών οργάνων ούτε του αρχηγού του κόμματος που κατεβάζει από το αεροπλάνο όποιον διαφωνεί μαζί του. Η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο όταν κυκλοφορούν ανάμεσά μας στρατιωτάκια.

Δυστυχώς, το θέμα ξεστράτισε. Εγκλωβίστηκε στις μυλόπετρες της μικροπολιτικής και των μικροσυμφερόντων. Γιατί η ψίχα του θέματος έμεινε έξω από τη συζήτηση. Εμεινε μετέωρος ο φόβος του μαστρο-Βασίλη. Νιώθει να τον τρομοκρατούν όσοι θέλουν, τάχα, να τον ενημερώσουν. Ολοι ομνύουν στο δικαίωμα της έκφρασης. Ολοι σέβονται τη βούληση του πολίτη που μπορεί ελεύθερα να επιλέξει.

Σ’ αυτό το σημείο διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο. Δημιουργεί ο τηλεοπτικός -και συχνά και ο ραδιοφωνικός- δέκτης συνθήκες ώστε να εμφανιστεί η ελεύθερη βούληση των πολιτών; Καταπίνουμε την κάμηλο. Το αυταπόδεικτο. Οι πρωινές εκπομπές λόγου έχουν γίνει βασανιστές. Δεν μπορεί να γελάσει το χειλάκι του θεατή. Απ’ το πρωί νιώθει να βρίσκεται στην κλίνη του Προκρούστη και να του τεμαχίζουν το σώμα και την ψυχή.

Κι όλα αυτά στο όνομα της αντικειμενικής ενημέρωσης. Μια προσεκτική ανάγνωση της συνέντευξης του Ντομινίκ Βολτόν («Βήμα»), από τους επιφανέστερους ειδικούς στην πολιτική επικοινωνία, θα κάνει αντιληπτό ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να τεθεί στο τραπέζι αν και κατά πόσο ο τρόπος που διατυπώνεται ο δημοσιογραφικός λόγος - σε περιόδους πολιτικής όξυνσης-υπηρετεί την πολιτική ωριμότητα και τη δημιουργία μιας ισοβαρούς επικοινωνιακής σχέσης -στο μέτρο του δυνατού- με τον άοπλο θεατή και αναγνώστη του.

Η έκφραση της ελεύθερης βούλησης των πολιτών παραμένει το ζητούμενο. Διευκολύνεται, όμως, μια τέτοια προοπτική, όταν η βούληση του πολίτη παγιδεύεται στα πλοκάμια του φόβου; Ο φόβος είναι τρομοκρατία, είναι χειραγώγηση της συνείδησης, είναι αδρανοποίηση της κριτικής ανάλυσης.

* Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο γιαλός είναι στραβός, ας τον ισιώσουμε
Η κατάσταση έχει περάσει πέρα από την ελπίδα ενός περιορισμού του προβλήματος και μιας μερικής αντιμετώπισης και διαφαίνεται η ανάγκη για συνολική ρήξη.
Ο γιαλός είναι στραβός, ας τον ισιώσουμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ατομικισμός, μαζοποίηση και μοναξιά
Ενόσω ο άνθρωπος θα βρίσκεται μακριά από τον μέσο δρόμο της αυτογνωσίας αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας και της ισότιμης και αλληλέγγυας κοινωνικής του συμμετοχής, θα αισθάνεται πάντοτε την αβάσταχτη...
Ατομικισμός, μαζοποίηση και μοναξιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα παιδιά της πιάτσας, ο αστυνόμος Μπέκας και Λύκος της Wall Street
Οι «εφεδρείες» πια είναι άνθρωποι «στα όριά τους», που τους εκμεταλλεύονται τα οργανωμένα δίκτυα εγκλήματος, προσφέροντάς τους μια «διέξοδο» στη μόνιμη παρανομία, και ο «πάνω υπόκοσμος» είναι άνθρωποι...
Τα παιδιά της πιάτσας, ο αστυνόμος Μπέκας και Λύκος της Wall Street
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ζώντας με στερεότυπα
Σύμφωνα με τα λεξικά, «το στερεότυπο είναι μια μονόπλευρη, υπερβολική και συνήθως προκατειλημμένη θεώρηση μιας ομάδας, φυλής ή τάξης ανθρώπων και συνήθως συνδέεται με τον ρατσισμό και την προκατάληψη φύλου.
Ζώντας με στερεότυπα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν γίνεται άραγε τίποτα;
Χιλιάδες φορές έχω ακούσει πως «είναι όλοι τους ίδιοι» κι άλλες τόσες ότι «δεν γίνεται τίποτα», που συνοδεύεται κι από μια κρυφή χαρά και ικανοποίηση πως διατύπωσαν μια βαθιά σοφία που είναι μάλιστα και...
Δεν γίνεται άραγε τίποτα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να καταλάβουμε την εποχή μας
Αυτό που θα πρέπει να αναζητήσουμε σήμερα είναι το κουράγιο να κοιτάξουμε στα μάτια την πραγματικότητα χωρίς φόβο ή πάθος, με τέτοιο τρόπο ώστε να διαφυλάξουμε την απαραίτητη διαύγεια για να ανακαλύψουμε γιατί...
Να καταλάβουμε την εποχή μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας