• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.8°C
  0 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 13.6°C
  0 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.0°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.3°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 13.0°C
  0 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 8.4°C
  2 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 15.7°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.8°C
  1 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 14.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.5°C / 14.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  1 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 17.0°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 12.3°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.7°C / 13.7°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  89%
MOTION TEAM/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Σχετικά με τον αδιαφανή ρόλο των ΜΚΟ

 • A-
 • A+

«Διαφάνεια και φιλανθρωπικές οργανώσεις». Όχι  απλά σαν ο τίτλος ενός άρθρου με τον οποίο παρουσιαζόταν στην «Εφ.Συν.» στις 28 Μάρτη το εξώδικο της ΑΜΚΕ «Ηλιακτίδα» και η απάντηση σ΄ αυτό, αλλά σαν δυο αλληλοαναιρούμενοι όροι. 

Η «αδιαφανής» διαχείριση ήταν ανέκαθεν δομικό στοιχείο της λειτουργίας των ΜΚΟ, ιδιαίτερα σ΄ αυτή τη χώρα (αν και όχι μόνο), όπου δεν είχαν ποτέ ίδιους πόρους - στη λογική, υποτίθεται, και του φαντασιακού (στη βάση του οποίου αυτοπαρουσιάζονται) μιας «κοινωνίας των πολιτών». Αντίθετα,  πρόκειται πιο πολύ για μια «κοινωνία των ημετέρων». Δεν είναι και δεν ήταν ποτέ «μη κυβερνητικές» οργανώσεις, αλλά χρηματοδοτούνταν πάντα από το κράτος και από κοινοτικά προγράμματα - ήταν, δηλαδή, κρατικοδίαιτες, με «κατ΄ εξαίρεσιν» την ενίσχυσή τους από κάποιες «δωρεές». 

Το πρόβλημα της διαφάνειας των ΜΚΟ το ζήσαμε (και το ζούμε ακόμη) με τις ΜΚΟ ψυχικής υγείας, για τις οποίες είχαν αποκαλυφθεί και δημοσιευτεί πολλά από διάφορους ελέγχους και παρά τις λάβρες δηλώσεις των εκάστοτε αρμόδιων  υπουργών, δεν υπήρξε ποτέ περαιτέρω έρευνα σε βάθος και η όποια κύρωση. 

Πριν δεκαπέντε χρόνια, το χρήμα «έπεφτε» στη πολύπαθη «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» (που ποτέ δεν έγινε, εξαιτίας, μεταξύ πολλών άλλων και του ρόλου των ΜΚΟ ψυχικής υγείας). Σήμερα «πέφτει» στην διαχείριση του «προσφυγικού» με τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ, που σαν τα κοράκια έχουν μαζευτεί από παντού για ν΄ αρμέξουν τα πλουσιοπάροχα διατιθέμενα κονδύλια - και μάλιστα, όπως έχει δηλωθεί, απευθείας από την ΕΕ, χωρίς ούτε καν την τυπική κρατική διαμεσολάβηση. 

Χρήμα για παρεμβάσεις στη λογική του ανέκαθεν πυροσβεστικού τους ρόλου. Ενός ρόλου που δεν λειτουργεί στην λογική της απάντησης στο πρόβλημα, αλλά απλώς διευκολύνει την διαχείρισή του από τις κρατικές αρχές, αυτή τη φορά με τις βάρβαρες μορφές του στρατοπεδικού εγκλεισμού, τις βίαιες απωθήσεις στο Αιγαίο, τις επαναπροωθήσεις κοκ. 

Στη βάση των ανωτέρω, δεν μπορεί να μην προσέξει κανείς ότι, στο εξώδικό της, η «Ηλιακτίδα», δεν απαντά στην αναφορά του δημοσιεύματος ότι αυτά τα τρία διαμερίσματα, στα οποία φιλοξένησε για πέντε μήνες κάποιους πρόσφυγες, προϋπήρχαν και δεν χρηματοδοτήθηκαν  (ούτε στον εξοπλισμό τους, ούτε σε τίποτα άλλο) από την επίμαχη δωρεά. Τα διαμερίσματα αυτά κόστισαν 3000 δολάρια το μήνα το καθένα αν και προϋπήρχαν - χωρίς να το ποσό να παύει να είναι υπερβολικό ακόμα και αν δεν προϋπήρχαν. Ούτε διαψεύδεται η αναφορά, στο αρχικό δημοσίευμα, της απάντησης της προέδρου της εν λόγω  ΜΚΟ στην ερώτηση  σχετικά με τον τίτλο «Lesbian Xenia Land», ότι «δεν γνωρίζω τι είναι», τη στιγμή που  δωρεά ήταν της «Solidarity Now», όπως η ίδια λέει, στην «Ηλιακτίδα-Lesbian Xenia Land». 

Αν το ποσό των 45.000 δολαρίων δαπανήθηκε για την φιλοξενία, στη διάρκεια πέντε (5) μηνών, συνολικά 106 αιτούντων άσυλο, σε τρία προϋπάρχοντα διαμερίσματα, συνολικής δυναμικότητας 20 ατόμων (δηλαδή, σε καθημερινή βάση φιλοξενούνταν το πολύ 20 άτομα), τι να πούμε για την κατάληψη της Νοταρά, ένα αυτοοργανωμένο εγχείρημα που φιλοξενεί καθημερινά 120-135 πρόσφυγες και μετανάστες και στην διάρκεια των περίπου έξι (6) μηνών της λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει, σε αξιοπρεπείς συνθήκες, συνολικά περί τα 3.000 άτομα; 

Και αυτό χωρίς καμιά χρηματοδότηση και χωρίς καμιά δωρεά, αλλά από τη δουλειά και τις τσέπες των (καθόλου πλούσιων) αλληλέγγυων που συμμετέχουν ή συμπαρίστανται στο εγχείρημα; Παρέχοντας σίτιση, ρουχισμό, συστηματική, ολοήμερη διερμηνεία, ιατρική κάλυψη, φάρμακα, συνοδεία σε νοσοκομεία, τεχνική και νομική βοήθεια για υποβολή αιτήσεων για άσυλο, μαθήματα εκμάθησης της  ελληνικής γλώσσας, εξατομικευμένη αντιμετώπιση των όποιων ιδιαίτερων προβλημάτων των φιλοξενουμένων, σε μια λογική διάρκειας τέτοιας, όση απαιτεί η καθεμιά ιδιαίτερη ανάγκη και το χωρίς προβλεπτό τέλος «προσφυγικό ζήτημα» στο σύνολό του και σε όλες του τις παραμέτρους. 

Αντίθετα, η «Ηλιακτίδα» (όπως, αντίστοιχα, και η κάθε ΜΚΟ που αλωνίζει ανεξέλεγκτα και ως χείρα βοηθείας του συστήματος μέσα σ΄ αυτή την χωρίς προηγούμενο κρίση), μόλις έκρινε ότι «τέλειωσαν» τα 45.000 δολάρια, έκλεισε και το πρόγραμμα. Ετσι  κι αλλιώς, τώρα, θα στέλνονται όλοι πίσω στην Τουρκία. Το ΝΑΤΟ είναι εκεί. 

*Ο Θεόδωρος Μεγαλοικονόμου είναι ψυχίατρος

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν αρμόζουν στη χώρα μας καταστάσεις εξαίρεσης
Οι συνθήκες εγκλωβισμού και συνωστισμού και η συνακόλουθη αδυναμία επαρκούς εξατομικευμένης προσέγγισης και μέριμνας σε άτομα που έχουν ήδη βιώσει τραυματικές εμπειρίες παραβιάζουν βάναυσα τα δικαιώματά τους.
Δεν αρμόζουν στη χώρα μας καταστάσεις εξαίρεσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί πρέπει να προτείνουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα υποδοχής
Η ανακίνηση του θέματος επαναφοράς της Ελλάδας στη Συνθήκη του Δουβλίνου μπορεί να προέκυψε με αφορμή τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία: την ήττα ουσιαστικά του CDU από την Εναλλακτική για τη...
Γιατί πρέπει να προτείνουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα υποδοχής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι καταλήψεις στέγης από πρόσφυγες-μετανάστες
Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με τις προσφυγικές μετακινήσεις από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, έγιναν το μεγαλύτερο πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα και μόνο με τον αντισημιτισμό της δεκαετίας του ’30 μπορεί...
Οι καταλήψεις στέγης από πρόσφυγες-μετανάστες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εδώ φάγατε ολόκληρο το αρνί, το κεφάλι σάς πείραξε;
Από την προηγούμενη εβδομάδα, οι αναφορές των ΜΜΕ στη Λέσβο για το προσφυγικό επικεντρώνονται σε «ξεσηκωμούς», «χρυσαυγίτες» και «αναρμόδιους», με έμφαση στο «δώρο» της κεφαλής αρνιού. Και όταν όλοι προτιμούν...
Εδώ φάγατε ολόκληρο το αρνί, το κεφάλι σάς πείραξε;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο δρόμος να μείνει ανοιχτός
Και τελικά έφτασε η στιγμή, που θα έφτανε έτσι κι αλλιώς, που έπρεπε να είχε φτάσει πολύ πριν. Η στιγμή που το ελληνικό κράτος θέλει να γνωρίζει ποιοι και τι είναι αυτοί που δραστηριοποιούνται για το...
Ο δρόμος να μείνει ανοιχτός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ανεπιθύμητοι της Ευρώπης
Βρίσκομαι σε πρωινή πτήση από την Αθήνα για το Παρίσι. Όταν φτάνουμε στο Παρίσι και αρχίζουμε να βγαίνουμε από το αεροπλάνο συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο. Οπλισμένοι αστυνομικοί μας περιμένουν...
Οι ανεπιθύμητοι της Ευρώπης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας