• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 29.0°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.9°C / 29.0°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 28.2°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.7°C / 26.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.5°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.4°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 26.9°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.1°C / 27.9°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 28.3°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 28.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.3°C / 29.0°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.3°C / 27.1°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 27.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  73%

Η καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πρόεδρος και διοικήτρια του ΟΑΕ, Μαρία Καραμεσίνη

Ανισότητες και μεσαία τάξη σε καλούς και χαλεπούς καιρούς

 • A-
 • A+

Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του βαθμού οικονομικής ανισότητας, εισοδημάτων και πλούτου, και του μεγέθους της μεσαίας τάξης σε μια χώρα. Ωστόσο, η αύξηση ή η μείωση των ανισοτήτων δεν προέρχεται αναγκαστικά από τη συρρίκνωση ή τη διεύρυνση της μεσαίας τάξης.

Για παράδειγμα, η εκτόξευση των εισοδημάτων και του πλούτου των ανώτερων τάξεων ή η χειροτέρευση της θέσης των φτωχότερων τάξεων σε μια κοινωνία μπορούν να αυξήσουν τις οικονομικές ανισότητες, χωρίς να έχει αλλάξει η κατάσταση των μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων ή το μερίδιό τους στον συνολικό πληθυσμό.

Αν και τα εισοδήματα δεν δηλώνονται ποτέ επακριβώς και οι τοποθετήσεις σε φορολογικούς παραδείσους διαφεύγουν εντελώς από τις έρευνες εισοδήματος και πλούτου, τα στατιστικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή ήπειρο δείχνουν αύξηση εισοδηματικών ανισοτήτων κατά τη δεκαπενταετία που προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης του 2008 μόνο στις σκανδιναβικές χώρες και την Ανατολική Ευρώπη.

Στις υπόλοιπες χώρες οι ανισότητες παρέμειναν στάσιμες ή μειώθηκαν, ενώ τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα διευρύνθηκαν ή διατηρήθηκαν. Στις τελευταίες χώρες, η συνεχής άνοδος της συμμετοχής των γυναικών στην αμειβόμενη εργασία και των νέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η αύξηση του ποσοστού των μεσαία αμειβόμενων θέσεων εργασίας στις προσλήψεις και η διατήρηση ή περιορισμένη διεύρυνση των μισθολογικών ανισοτήτων έδωσαν ώθηση στα μεσαία στρώματα και αντιστάθμισαν την αρνητική επίδραση άλλων παραγόντων.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται η μεγάλη επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης κυρίως στις γυναίκες, τους νέους, τους μετανάστες και τους εργαζόμενους χαμηλών προσόντων, η εκρηκτική άνοδος των ενοικίων και των τιμών κατοικίας, η αποδυνάμωση του δημόσιου τομέα ως εργοδότη με τις ιδιωτικοποιήσεις και την αύξηση των εργολαβιών, η διάβρωση του συστήματος κοινωνικής προστασίας, η μείωση του βαθμού κάλυψης των μισθωτών από συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η τάση αποκέντρωσης του συστήματος συλλογικής διαπραγμάτευσης των μισθών.

Από το 2008 μέχρι σήμερα, στις ευρωπαϊκές χώρες, η εικόνα της εξέλιξης των ανισοτήτων και των συγκριτικών επιπτώσεων της κρίσης στις διάφορες εισοδηματικά τάξεις είναι αντιφατική, ακόμα και στις χώρες που εφάρμοσαν τις πιο σκληρές πολιτικές λιτότητας και είδαν μεγάλες μειώσεις στο βιοτικό επίπεδο του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.

Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ουγγαρία, την Κύπρο, την Εσθονία και τη Σλοβενία, οι ανισότητες αυξήθηκαν αισθητά, ενώ η κρίση έπληξε περισσότερο τις κατώτερες τάξεις παρά τα μεσαία στρώματα.

Αντίθετα, στην Ισλανδία, οι ανισότητες μειώθηκαν θεαματικά, ενώ στην Πορτογαλία και την Ιταλία έμειναν σταθερές, δείχνοντας ότι τα μέτρα και το δίχτυ προστασίας των κατώτερων τάξεων ήταν πιο ισχυρά από ό,τι στις προηγούμενες χώρες. Σε όλες όμως τις παραπάνω χώρες η μεσαία τάξη υπέστη σοκ -στη χώρα μας πανωλεθρία- και αντιμετωπίζει το παρόν της και το μέλλον των παιδιών της με μεγάλη ανασφάλεια και ανησυχία.

* καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πρόεδρος και διοικήτρια του ΟΑΕ

   

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προώθηση της μισθωτής εργασίας
Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στρατηγικό μας στόχο: στη δραστική μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία συνθηκών για πλήρη, σταθερή και αξιοπρεπή απασχόληση για όλους. Το 2014 η ανεργία ήταν 26,5%, σήμερα...
Προώθηση της μισθωτής εργασίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι πλούσιοι είναι πλούσιοι επειδή οι φτωχοί είναι φτωχοί
Ολοι. Και εμείς και αυτοί. Και αυτοί που είναι άνεργοι και κατεστραμμένοι και εκείνοι που έχουν πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια στο εξωτερικό. Και οι μισθωτοί που πληρώνονται, αν πληρώνονται, στη χάση και...
Οι πλούσιοι είναι πλούσιοι επειδή οι φτωχοί είναι φτωχοί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ανεργία ως καταλύτης της οικονομικής πολιτικής
Η καταστροφή ενός εκατ. θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, την περίοδο της ύφεσης και της λιτότητας, μείωσε το επίπεδο της απασχόλησης και αύξησε σημαντικά την ανεργία, πλήττοντας, μεταξύ των άλλων ομάδων ηλικιών,...
Η ανεργία ως καταλύτης της οικονομικής πολιτικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η οικονομία και ο μεγάλος θυμός
Η τεράστια οικονομική συρρίκνωση λόγω της πανδημίας θα πυροδοτήσει μια χρηματοπιστωτική κρίση καθώς τα μη εξυπηρετούμενα εταιρικά και κρατικά δάνεια θα προκαλέσουν αλυσιδωτές πτωχεύσεις.
Η οικονομία και ο μεγάλος θυμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η υπεράσπιση της εργασίας ως μοχλός πίεσης για την Ευρώπη των λαών
Ο Κοινωνικός Πυλώνας, εξαιτίας του ρόλου που μπορεί να παίξει στην επαναφορά των προστατευτικών εργασιακών ρυθμίσεων, θα αποτελέσει ένα από τα βασικότερα πεδία συγκρούσεων στην Ευρώπη από εδώ και πέρα
Η υπεράσπιση της εργασίας ως μοχλός πίεσης για την Ευρώπη των λαών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η διαχείριση ΣΥΡΙΖΑ και το «μικρότερο κακό»
Η βασική κριτική που ασκείται σήμερα από τη Δεξιά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κατέστρεψε την οικονομία οδηγώντας τη σε καχεξία και οπισθοδρόμηση. Το δυστύχημα είναι ότι την κριτική αυτή ασπάζεται από άλλη...
Η διαχείριση ΣΥΡΙΖΑ και το «μικρότερο κακό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας