• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 28.5°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 25.9°C
  5 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.6°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 26.6°C
  1 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 26.0°C
  2 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 22.4°C
  3 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 28.8°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  3 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.8°C
  2 BF
  38%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.8°C / 24.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  4 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.5°C / 28.8°C
  3 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.1°C / 28.8°C
  4 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.3°C
  4 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  52%

Ο Ανδρέας Παπανδρέου σε προεκλογική συγκέντρωση

EUROKINISSI

Πολιτικές αναδρομές και ταξικό κριτήριο

 • A-
 • A+

Στην Ελλάδα, τουλάχιστον, πιστεύουμε πως υπάρχει μια θεμελιακή ιστορική αντίθεση ανάμεσα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Βόρειας Ευρώπης και της Νότιας Ευρώπης.

Δεν είναι μια διένεξη ανάμεσα στους συντρόφους του Βορρά και τους συντρόφους του Νότου, είναι μια διαφορά ανάμεσα στη δομή του καπιταλισμού του Βορρά και της δομής του καπιταλισμού του Νότου.

»Πιστεύουμε πως η διαμετρική αντίθεση που υπάρχει ανάμεσα στις μητροπόλεις του σύγχρονου καπιταλισμού και τις περιφερειακές χώρες, τις χώρες δηλαδή που βρίσκονται στο περιθώριο του καπιταλισμού, έχει μια ιστορική σημασία πολύ μεγάλη».

«Για μας και τους συντρόφους της Νότιας Ευρώπης, ο αγώνας για την εθνική απελευθέρωση συνδέεται στενά με τον αγώνα για τον σοσιαλισμό. Στην Ελλάδα, ο σοσιαλισμός που οραματιζόμαστε είναι αποκεντρωμένος και αυτοδιαχειριζόμενος σοσιαλισμός.

»Είναι ολοφάνερο πως έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό όραμα από εκείνο των κομμουνιστικών κομμάτων σοβιετικού τύπου. Ωστόσο, με αυτή την ευκαιρία επιτρέψτε μου να σας πω κάτι που θεωρούμε πολύ σημαντικό.

»Οταν μιλάμε για συμμαχίες, είναι πολύ σημαντικό να εξετάσουμε τη λαϊκή βάση που το κόμμα εκφράζει. Τα κομμουνιστικά κόμματα στη Νότια Ευρώπη είναι κόμματα εργατικής τάξης - αυτό δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Αν δημιουργήσουμε επιπόλαιες συμμαχίες που θα έχουν μόνο σαν βάση τους δημοκρατικούς θεσμούς, μπορεί να ξεχάσουμε την κοινωνική δομή, τη δομή των κοινωνικών τάξεων και με τον τρόπο αυτό να αποπροσανατολίσουμε τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες μας.

»Ιδιαίτερα, μέσα σε αυτό το πνεύμα, πρέπει να εκφράσουμε τη διαφωνία μας, αν καταλάβαμε καλά τον σύντροφο της Πορτογαλίας, γιατί παρ’ όλο που καταλαβαίνουμε τα ειδικά προβλήματα της Πορτογαλίας δεν είναι δυνατό να θεμελιώσουμε τον σοσιαλισμό με θεμέλιο λίθο τον αντικομμουνισμό. Το να είναι κανείς κομμουνιστής είναι εντελώς άλλη υπόθεση από το να είναι κανείς αντικομμουνιστής».

«Ο αγώνας για την απελευθέρωση της χώρας από τις δομές που την καταπιέζουν είναι ένας αγώνας που συνδέεται με τον αγώνα του σοσιαλισμού και της λαϊκής κυριαρχίας. Με αυτό το πνεύμα, πιστεύουμε πως η συμμαχία με τα σοσιαλιστικά κόμματα της Νότιας Ευρώπης έχει ιστορική σημασία. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο Μιτεράν για τη σημαντική πολιτική πρωτοβουλία του για το μέλλον της περιοχής που εκπροσωπείται εδώ».

«Η αλήθεια είναι πως η Γαλλία δεν ανήκει στον Τρίτο Κόσμο και υπάρχουν βέβαια δύο Ιταλίες, η Βόρεια Ιταλία και η Νότια Ιταλία, αλλά όσον αφορά την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, είναι ολοφάνερο ότι ανήκουμε σε μια διαφορετική κοινότητα -από την άποψη της κοινωνικής δομής- από εκείνη της Βόρειας Ευρώπης.

(Χαιρετισμός Ανδρέα Παπανδρέου στη συνδιάσκεψη
σοσιαλιστικών κομμάτων της Ν. Ευρώπης, 24.1.1976).

Συμπεράσματα:

 • - Ιστορικό δίδαγμα θεμελιώδους σημασίας: Τα λεχθέντα από τον αείμνηστο πολιτικό ηγέτη το 1976 διατηρούν και σήμερα, το 2016, ως επί το πλείστον υψηλή επικαιρότητα.
 • - Οι κοινωνικές και ταξικές δομές στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, της Βόρειας Ευρώπης και της Ανατολικής Ευρώπης παραμένουν και σήμερα διαφορετικές, παρά το γεγονός ότι ανήκουν οι περισσότερες στην Ε.Ε. ή και στην ευρωζώνη.
 • - Ο αγώνας για την απελευθέρωση μιας χώρας από τις δομές που την καταπιέζουν (σήμερα τρόικα ή κουαρτέτο ή θεσμοί ή δανειστές) συνδέεται άμεσα με διαδικασίες κοινωνικής απελευθέρωσης, κοινωνικής ισότητας, δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας.
 • - Ο σοσιαλισμός ή θα είναι δημοκρατικός και αυτοδιαχειριζόμενος (άμεση δημοκρατία) ή δεν θα υπάρξει.
 • - Ο αντικομμουνισμός υπήρξε ιστορικά εγγενές στοιχείο της δεξιάς, ακροδεξιάς ή φασιστικής ιδεολογίας.
 • - Τα κριτήρια και τα κοινά σημεία για πολιτικές και κομματικές συμμαχίες ή συμπράξεις, έσωθεν ή έξωθεν, προσδιορίζονται σε δύο επίπεδα: σύμπτωση στην προσήλωση στους δημοκρατικούς θεσμούς και ταύτιση κοινωνικών και ταξικών συμφερόντων. Μάλιστα, πρέπει να δίδεται προτεραιότητα στο δεύτερο έναντι του πρώτου.
 • - Αν παραμεληθούν η κοινωνική δομή και η δομή των κοινωνικών τάξεων, ελλοχεύει ο κίνδυνος αποπροσανατολισμού των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων.
 • - Τα κομμουνιστικά κόμματα ήταν και παραμένουν κόμματα της εργατικής τάξης.

Αυτά τα συμπερασματικώς ολίγα μπορούν κάλλιστα να ενσωματωθούν και να καθορίσουν πολιτικά, μεταξύ άλλων, την παρούσα θεμελιακή ταξική διαίρεση στην ελληνική κοινωνία: εργαζόμενος λαός και σύμμαχοι (ΣΥΡΙΖΑ) – ολιγαρχικός μεγαλοαστισμός και σύμμαχοι (Ν.Δ.).

* Καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας, πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαντασιακές αντιμαχίες στο «κέντρο»
Τα πολιτικά κόμματα έχουν πολύ περισσότερα να κάνουν από φαντασιακές αντιμαχίες στο «κέντρο». Χρειάζονται πραγματιστικά οράματα και ρηξικέλευθες θετικές ιδέες. Αλλιώς, θα μείνουν με την προσδοκία του λιγότερου...
Φαντασιακές αντιμαχίες στο «κέντρο»
ΑΠΟΨΕΙΣ
2019, έτος σημαντικών επετείων
Στην αρχή κάθε χρονιάς σημειώνουμε ποιες επετείους θα τιμήσουμε με την παρέλευση στρογγυλού αριθμού ετών κατά προτίμηση. Εχουμε λοιπόν και λέμε για το 2019: 100 χρόνια από την έναρξη της καταστροφικής...
2019, έτος σημαντικών επετείων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ελλάδα στον κόσμο του κ. Τραμπ
Άρθρο του Γ. Βαρουφάκη: Απώτερος στόχος του Τραμπ είναι η δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου καπιταλισμού που να θυμίζει τροχό ποδηλάτου: με τις ΗΠΑ να είναι το κεντρικό ρουλεμάν/άξονας και τους υπόλοιπους...
Η Ελλάδα στον κόσμο του κ. Τραμπ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χρεοδουλοπαροικία 2018-2056
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ: Προσέξτε την αντικατάσταση του όρου «αναδιάρθρωση χρέους» με τον όρο «ελάφρυνση χρέους». Στόχος της είναι να κρύψει την πικρή αλήθεια ότι οι δανειστές δεν ενδιαφέρονται να καταστήσουν...
Χρεοδουλοπαροικία 2018-2056
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι τρεις κύκλοι της μετανάστευσης στην Ελλάδα
Βοήθεια μόνο για περιπτώσεις κρατικής διαφθοράς μπορούμε να περιμένουμε από τις αρχές του Παναμά. Τι άλλο προέκυψε από τη συνάντηση κλιμακίου Ελλήνων εισαγγελέων με τη γενική εισαγγελέα του Παναμά, πρόσφατα...
Οι τρεις κύκλοι της μετανάστευσης στην Ελλάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Χάμπερμας και το «ελληνικό ζήτημα»
Σε όλους όσοι αναπτύσσουν απόψεις και επιχειρήματα εναντίον της Ευρώπης αντιτάσσουμε ότι και η Ελλάδα και η Ευρώπη συγκροτούν ενιαία οντότητα. Με τους όρους του Αριστοτέλη, Ευρώπη και Ελλάδα είναι «τόπος» στον...
Ο Χάμπερμας και το «ελληνικό ζήτημα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας