Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 16.1°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.2°C
  1 BF
  82%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.7°C / 17.0°C
  4 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 5.0°C / 12.0°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.1°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 2.8°C / 17.0°C
  4 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.0°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.7°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  3 BF
  92%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.1°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 6.7°C / 13.3°C
  2 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.0°C
  1 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 14.0°C
  3 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.2°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.1°C
  1 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  87%
«Η τρομοκρατία δεν αποτελεί άλλοθι για ξενοφοβία»

Ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θεόδωρος Κουτρούκης

«Η τρομοκρατία δεν αποτελεί άλλοθι για ξενοφοβία»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα δοκιμάζει τον ουμανισμό μας, τους θεσμούς της δημοκρατίας αλλά και την ικανότητά μας να αναζητούμε καινοτομικές λύσεις σε ακανθώδη προβλήματα.

»Κι όλα αυτά ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση βαδίζει αβέβαια προς το μέλλον της, μολονότι καμιά φορά αυτή η πορεία ομοιάζει με επιστροφή στο παρελθόν…», τονίζει ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θεόδωρος Κουτρούκης μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Σε καμία περίπτωση η τρομοκρατία δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για ξενοφοβικές εκφάνσεις. Επειδή, όπως πάντοτε συμβαίνει στις περιπτώσεις τρομοκρατικών επιθέσεων στην καρδιά της Ευρώπης και όχι μόνο, έχει ήδη ξεκινήσει η φιλολογία-θρίλερ για τα -προαναγγελθέντα- εγκλήματα των προσφύγων, ας θωρακιστούμε με κριτική σκέψη, εφαρμόζοντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου!», επισημαίνει, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει τεκμηριωμένη απόδειξη ότι Σύροι και Ιρακινοί είναι εγκληματικά στοιχεία περισσότερο από άλλες εθνικότητες.

Στις δημοκρατικές και φιλελεύθερες κοινωνίες δικαίου, κανένας δεν χαρακτηρίζεται εκ των προτέρων ένοχος για το χρώμα της επιδερμίδας, τη θρησκεία ή τη φυλή του».

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας για το θέμα των προσφυγικών ροών, ο επίκουρος καθηγητής μιλά για μια ιδιότυπη «γραμμή Μαζινό»:

«Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τη διευθέτηση του ζητήματος των προσφύγων δεν είναι σε καμία περίπτωση πανάκεια. Αποτελεί μια προσωρινή λύση ανάγκης εν μέσω ευμετάβλητων πολιτικών ισορροπιών και ποικιλόχρωμων σκοπιμοτήτων.

Από τη μία πλευρά δίνει ένα σαφές στίγμα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα είναι πλέον ένα ευρύ πεδίο υποδοχής των κατατρεγμένων της Γης, αλλά η παροχή ασύλου στους πρόσφυγες θα υπόκειται σε ποσοτικούς περιορισμούς.

Μπορεί αυτή η εξέλιξη να αποτελεί υποχώρηση έναντι των ευρωπαϊκών ουμανιστικών ιδεωδών, όμως είναι συμβιβασμός με την κοινή γνώμη κυρίως των χωρών της Βόρειας Ευρώπης και του Βίζεγκραντ.

Από την άλλη πλευρά, η συμφωνία στέλνει το μήνυμα ότι η συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας, ώστε να κλείσει η στρόφιγγα των προσφυγικών εισροών από το Ανατολικό Αιγαίο, αποτελεί βραχυπρόθεσμα τη μόνη ρεαλιστική λύση στο ζήτημα αυτό.

Οι ευφάνταστες εναλλακτικές λύσεις, όπως η δημιουργία μιας νέας "γραμμής Μαζινό" με την τοποθέτηση κεφαλών χοίρων στις ακτές των ακριτικών νησιών, ώστε να παρεμποδιστούν οι "αποβάσεις προσφύγων" -που πρέσβευαν ορισμένοι- μάλλον έχουν απορριφθεί ως μη ρεαλιστικές. Ασφαλώς, η εφαρμογή της συμφωνίας θα καταδείξει και τον βαθμό αποτελεσματικότητάς της…», τονίζει ο κ. Κουτρούκης.

Σχετικά με τις κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις του προσφυγικού ζητήματος για τη χώρα μας, μιλά για την αναγκαιότητα διαχείρισης με μακροχρόνιους σχεδιασμούς:

«Η χώρα μας θα υποχρεωθεί να ζήσει με τη διέλευση ή/και την τουλάχιστον βραχυχρόνια παραμονή των προσφύγων. Ο φόβος μπροστά στο διαφορετικό, όπως εκφράζεται και σήμερα από μερίδα Ελλήνων, είναι σε έναν βαθμό κατανοητός.

Ως προς αυτό, κυρίως απαιτούνται δράσεις συμφιλίωσης των προσφυγικών πληθυσμών με τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας με ανάλογες κυβερνητικές και αυτοδιοικητικές πολιτικές στρατηγικής διαχείρισης αλλά και δράσεις εθελοντισμού, κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την επαρκή διαχείριση από μεριάς Ελλάδας ενός εξαιρετικά πολυσύνθετου ζητήματος».

«Ας μην ξεχνάμε», καταλήγει ο Θ. Κουτρούκης, πως «οι πρόσφυγες δεν είναι εχθροί μας. Η κλαγγή των όπλων στη Συρία τούς ώθησε να αναζητήσουν μια ασφαλέστερη ζωή σε περιοχές χωρίς πόλεμο και με ευκαιρίες. Οι περισσότεροι δεν έχουν καμιά διάθεση να παραμείνουν στην Ελλάδα της ύφεσης».

 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Νομιμοποίηση εκ νέου του κράτους και της πολιτικής
Ο ελληνικός λαός έδειξε μεγάλη γενναιότητα τα δύσκολα αυτά χρόνια και οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το κράτος και την πολιτική στη συνείδησή του. Αυτό θα γίνει μόνο αν ανακάμψει γρήγορα η πατρίδα μας οικονομικά...
Νομιμοποίηση εκ νέου του κράτους και της πολιτικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρώτα το κόμμα ή πρώτα η χώρα;
Η αναντιστοιχία των μεγάλων υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την τρέχουσα κυβερνητική πρακτική τείνει να συμπαρασύρει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας σε μια γενικευμένη αμφισβήτηση του συνολικού πολιτικού συστήματος,...
Πρώτα το κόμμα ή πρώτα η χώρα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τραμπολίνο
Συνεχίζουμε να λειτουργούμε με τα ίδια στερεότυπα και τις ίδιες φόρμες, οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές που χρησιμοποιούσαμε και πριν από δέκα χρόνια.
Τραμπολίνο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μίσος για τη δημοκρατία
Το μίσος για τη δημοκρατία στοχοποιεί. Ονοματίζει εχθρούς της δημοκρατίας εκείνους και εκείνες που αντίθετα την υπερασπίζονται. Το μίσος για τη δημοκρατία κατηγορεί ως ανεύθυνους τους νέους και περιχαρακώνει...
Το μίσος για τη δημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μεσαία τάξη και η δημοκρατία
Είναι η κρίση της δημοκρατίας, είναι η αλαζονεία της ισχύος, και είναι η απληστία. Καθοριστικό στοιχείο πλέον η κυριαρχία της ανεξέλεγκτης αγοράς και του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η μεσαία τάξη και η δημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Δημοκρατία στο απόσπασμα
Η απομείωση της πολιτικής δημοκρατίας αποτρέπει την εξέλιξη και τη διεύρυνσή της προς μια ουσιαστική δυναμική, η οποία θα στηρίζεται στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της λήψης αποφάσεων κατά...
Η Δημοκρατία στο απόσπασμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας