• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.2°C / 24.7°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 23.6°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 21.0°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 17.0°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.5°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 22.2°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.3°C / 23.4°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 19.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 16.5°C / 23.3°C
  0 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 24.9°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 22.2°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  78%

Ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θεόδωρος Κουτρούκης

«Η τρομοκρατία δεν αποτελεί άλλοθι για ξενοφοβία»

 • A-
 • A+

«Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα δοκιμάζει τον ουμανισμό μας, τους θεσμούς της δημοκρατίας αλλά και την ικανότητά μας να αναζητούμε καινοτομικές λύσεις σε ακανθώδη προβλήματα.

»Κι όλα αυτά ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση βαδίζει αβέβαια προς το μέλλον της, μολονότι καμιά φορά αυτή η πορεία ομοιάζει με επιστροφή στο παρελθόν…», τονίζει ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θεόδωρος Κουτρούκης μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Σε καμία περίπτωση η τρομοκρατία δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για ξενοφοβικές εκφάνσεις. Επειδή, όπως πάντοτε συμβαίνει στις περιπτώσεις τρομοκρατικών επιθέσεων στην καρδιά της Ευρώπης και όχι μόνο, έχει ήδη ξεκινήσει η φιλολογία-θρίλερ για τα -προαναγγελθέντα- εγκλήματα των προσφύγων, ας θωρακιστούμε με κριτική σκέψη, εφαρμόζοντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου!», επισημαίνει, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει τεκμηριωμένη απόδειξη ότι Σύροι και Ιρακινοί είναι εγκληματικά στοιχεία περισσότερο από άλλες εθνικότητες.

Στις δημοκρατικές και φιλελεύθερες κοινωνίες δικαίου, κανένας δεν χαρακτηρίζεται εκ των προτέρων ένοχος για το χρώμα της επιδερμίδας, τη θρησκεία ή τη φυλή του».

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας για το θέμα των προσφυγικών ροών, ο επίκουρος καθηγητής μιλά για μια ιδιότυπη «γραμμή Μαζινό»:

«Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τη διευθέτηση του ζητήματος των προσφύγων δεν είναι σε καμία περίπτωση πανάκεια. Αποτελεί μια προσωρινή λύση ανάγκης εν μέσω ευμετάβλητων πολιτικών ισορροπιών και ποικιλόχρωμων σκοπιμοτήτων.

Από τη μία πλευρά δίνει ένα σαφές στίγμα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα είναι πλέον ένα ευρύ πεδίο υποδοχής των κατατρεγμένων της Γης, αλλά η παροχή ασύλου στους πρόσφυγες θα υπόκειται σε ποσοτικούς περιορισμούς.

Μπορεί αυτή η εξέλιξη να αποτελεί υποχώρηση έναντι των ευρωπαϊκών ουμανιστικών ιδεωδών, όμως είναι συμβιβασμός με την κοινή γνώμη κυρίως των χωρών της Βόρειας Ευρώπης και του Βίζεγκραντ.

Από την άλλη πλευρά, η συμφωνία στέλνει το μήνυμα ότι η συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας, ώστε να κλείσει η στρόφιγγα των προσφυγικών εισροών από το Ανατολικό Αιγαίο, αποτελεί βραχυπρόθεσμα τη μόνη ρεαλιστική λύση στο ζήτημα αυτό.

Οι ευφάνταστες εναλλακτικές λύσεις, όπως η δημιουργία μιας νέας "γραμμής Μαζινό" με την τοποθέτηση κεφαλών χοίρων στις ακτές των ακριτικών νησιών, ώστε να παρεμποδιστούν οι "αποβάσεις προσφύγων" -που πρέσβευαν ορισμένοι- μάλλον έχουν απορριφθεί ως μη ρεαλιστικές. Ασφαλώς, η εφαρμογή της συμφωνίας θα καταδείξει και τον βαθμό αποτελεσματικότητάς της…», τονίζει ο κ. Κουτρούκης.

Σχετικά με τις κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις του προσφυγικού ζητήματος για τη χώρα μας, μιλά για την αναγκαιότητα διαχείρισης με μακροχρόνιους σχεδιασμούς:

«Η χώρα μας θα υποχρεωθεί να ζήσει με τη διέλευση ή/και την τουλάχιστον βραχυχρόνια παραμονή των προσφύγων. Ο φόβος μπροστά στο διαφορετικό, όπως εκφράζεται και σήμερα από μερίδα Ελλήνων, είναι σε έναν βαθμό κατανοητός.

Ως προς αυτό, κυρίως απαιτούνται δράσεις συμφιλίωσης των προσφυγικών πληθυσμών με τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας με ανάλογες κυβερνητικές και αυτοδιοικητικές πολιτικές στρατηγικής διαχείρισης αλλά και δράσεις εθελοντισμού, κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την επαρκή διαχείριση από μεριάς Ελλάδας ενός εξαιρετικά πολυσύνθετου ζητήματος».

«Ας μην ξεχνάμε», καταλήγει ο Θ. Κουτρούκης, πως «οι πρόσφυγες δεν είναι εχθροί μας. Η κλαγγή των όπλων στη Συρία τούς ώθησε να αναζητήσουν μια ασφαλέστερη ζωή σε περιοχές χωρίς πόλεμο και με ευκαιρίες. Οι περισσότεροι δεν έχουν καμιά διάθεση να παραμείνουν στην Ελλάδα της ύφεσης».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νομιμοποίηση εκ νέου του κράτους και της πολιτικής
Ο ελληνικός λαός έδειξε μεγάλη γενναιότητα τα δύσκολα αυτά χρόνια και οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το κράτος και την πολιτική στη συνείδησή του. Αυτό θα γίνει μόνο αν ανακάμψει γρήγορα η πατρίδα μας οικονομικά...
Νομιμοποίηση εκ νέου του κράτους και της πολιτικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρώτα το κόμμα ή πρώτα η χώρα;
Η αναντιστοιχία των μεγάλων υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την τρέχουσα κυβερνητική πρακτική τείνει να συμπαρασύρει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας σε μια γενικευμένη αμφισβήτηση του συνολικού πολιτικού συστήματος,...
Πρώτα το κόμμα ή πρώτα η χώρα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απο-μακντοναλντο-ποίηση τώρα!
H εν καιρώ πολέμου απο-μακντοναλντοποίηση της ρωσικής κοινωνίας πολύ διαφέρει από εκείνη που οραματιζόταν ο Ρίτζερ και η οποία θα ήταν απαλλαγμένη από τα πολύχρωμα δεσμά της πλαστικοποίησης, της...
Απο-μακντοναλντο-ποίηση τώρα!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκτός δημοκρατίας
Ζούμε σε δύστηνους καιρούς. Οι νεκροί του πολέμου είναι βέβαια οι πρώτοι στη σκέψη μας, οι διωγμένοι από τις εστίες τους οι δεύτεροι. Και κοντά τους αυτοί που δεν έχουν την τύχη να έχουν λευκό δέρμα.
Εκτός δημοκρατίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα δυσδιάκριτα όρια του αυταρχισμού
Οταν η δημοκρατία διαβρώνεται, τι μένει; Οταν μια δημοκρατία διολισθαίνει, πού καταλήγει; Οταν η δημοκρατία πεθαίνει, τι γεννιέται; Ενας ιδιαίτερος τύπος καθεστώτος που οι ειδικοί κατέληξαν να αποκαλούν...
Τα δυσδιάκριτα όρια του αυταρχισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας