Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μια συμφωνία που μας φέρνει απόγνωση

Τα όργανα του κόμματος πρέπει να συγκληθούν αμέσως

EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μια συμφωνία που μας φέρνει απόγνωση

  • A-
  • A+

Σκέφτομαι με απόγνωση την πρώτη μέρα που η Ελλάδα θα επιστρέψει στην Τουρκία την πρώτη οικογένεια προσφύγων· Αφγανών, Ιρακινών, αλλά και Σύρων. 

Γιατί το αίτημά τους για άσυλο θα έχει απορριφθεί, «ταχύρυθμα», αν η Τουρκία θεωρηθεί «ασφαλής τρίτη χώρα».

Κι άλλους πρόσφυγες, που θα επιστρέφονται γιατί δεν ήθελαν να υποβάλουν στην Ελλάδα αίτημα ασύλου, αλλά να φτάσουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Και τα εκατομμύρια που θα μείνουν εγκλωβισμένοι στην Τουρκία, μια που η «επανεγκατάσταση» αφορά μόνο 72.000 Σύρους, ενώ ο «πόλεμος στους διακινητές» και τα ΝΑΤΟϊκά πλοία θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολο και επικίνδυνο το ταξίδι.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει τη συμφωνία «ιστορικών διαστάσεων πλήγμα για τα δικαιώματα», γιατί:

α) είναι απάνθρωπη,

β) οι πρόσφυγες μπορεί να καταλήξουν πάλι σε εμπόλεμη ζώνη,

γ) θα ενθαρρύνει τους διακινητές,

δ) χιλιάδες παραμένουν αβοήθητοι,

ε) παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Την Παρασκευή, στο διεθνές συνέδριο ενάντια στη λιτότητα, που οργάνωσαν στην Αθήνα ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το transform!, η Γκάμπι Τσίμερ, πρόεδρος της ευρωομάδας του ΚΕΑ, χαρακτήρισε τη συμφωνία «παράνομη και απάνθρωπη».

Βασικός στόχος της συμφωνίας είναι η μείωση των ανθρώπινων ροών από την Τουρκία, όχι η διαχείριση του προσφυγικού. Κι ας ξέρουμε ότι οι ροές αυτές είναι, κατά 90%, προσφυγικές, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Οπότε, μείωση των ροών σημαίνει μείωση των προσφυγικών ροών, άρα αναίρεση της Συνθήκης της Γενεύης και του προσφυγικού δικαίου, αφού όσοι φεύγουν, διωγμένοι από τον πόλεμο και την καταστροφή, δεν θα τυγχάνουν της οφειλόμενης προστασίας.

Η συμφωνία μιλάει για επιστροφή στην Τουρκία των «παράτυπων μεταναστών» και μαζί για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, εξατομικευμένη διαδικασία ασύλου.

Αναρωτιέμαι όμως: Ποιοι είναι «παράτυποι»; Μήπως όλοι εκτός από τους Σύρους;

Αλλά ούτε οι Σύροι προστατεύονται: η συμφωνία λέει «για κάθε Σύρο που επιστρέφεται στην Τουρκία, ένας άλλος θα επανεγκαθίσταται στην Ευρώπη» – άρα, και Σύροι θα επιστρέφονται.

Τι θα γίνει με τα ασυνόδευτα ανήλικα;

Πώς θα εξετάζονται σωστά χιλιάδες αιτήσεις ασύλου, με ταχύρρυθμες διαδικασίες, χωρίς εγγυήσεις;

Φοβάμαι ότι η επίκληση του διεθνούς δικαίου είναι προσχηματική. Αν η Τουρκία θεωρηθεί «ασφαλής τρίτη χώρα» (παρά τις καταγγελίες για κακομεταχείριση προσφύγων και επαναπροωθήσεις στη Συρία, το ότι έχει σύστημα ασύλου μόνο για Ευρωπαίους και υποτυπώδη προσωρινή προστασία για Σύρους, παρά τη συνολική κατάσταση των δικαιωμάτων στη χώρα), τότε όποιοι έρχονται από εκεί μπορούν «νόμιμα» να «επιστρέφονται».

Γιατί άραγε άλλες χώρες, που έχουν στο έδαφός τους πρόσφυγες προερχόμενους από την Τουρκία, δεν την αναγνωρίζουν ως «ασφαλή τρίτη χώρα» ή «πρώτη χώρα ασύλου»;

Διότι δεν θέλουν να εκθέσουν την έστω και προσχηματική νομιμότητά τους, να διακινδυνεύσουν το κράτος δικαίου τους.

Είναι μια συμφωνία επικίνδυνη. Κι αυτό πρέπει, ως αριστεροί και αριστερές, που υπερασπιστήκαμε τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, να το πούμε ξεκάθαρα.

Δεν μπορούμε να μασάμε τα λόγια μας, να φοβόμαστε να πούμε όσα λένε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι Ευρωπαίοι αριστεροί.

Οσον αφορά την κυβέρνηση, γνωρίζω και κατανοώ τις πιέσεις και τους συσχετισμούς, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να με οδηγήσει να συμφωνήσω με τη συμφωνία, πολύ περισσότερο όταν εμφανίζεται ως «επιτυχία», κάτι που με κάνει να ντρέπομαι.

Πρέπει να αντιπαλέψουμε την εφαρμογή της συμφωνίας, να υπερασπιστούμε το δίκιο, να σταθούμε αλληλέγγυοι σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Αλλωστε, μέχρι τώρα, ήμασταν υπερήφανοι για την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, που έδειχνε έμπρακτα τη διαφορά Αριστεράς και Δεξιάς, που κινητοποίησε δυνάμεις στην κοινωνία.

Με την υπογραφή της συμφωνίας, αυτό γκρεμίζεται – και το πλήγμα είναι ανυπολόγιστο: και αξιακά και πολιτικά και νομικά (στο κράτος δικαίου, στο ίδιο το Σύνταγμα).

Τα όργανα του κόμματος πρέπει να συγκληθούν αμέσως. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση δεν μπορούν να αντέξουν ένα τέτοιο πλήγμα.

*Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί πρέπει να προτείνουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα υποδοχής
Η ανακίνηση του θέματος επαναφοράς της Ελλάδας στη Συνθήκη του Δουβλίνου μπορεί να προέκυψε με αφορμή τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία: την ήττα ουσιαστικά του CDU από την Εναλλακτική για τη...
Γιατί πρέπει να προτείνουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα υποδοχής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Συμφωνία, οι επαναπροωθήσεις, η νομιμότητα
Οσο περνάνε οι μέρες, φαίνεται καθαρότερα ότι η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας καταπατάει τις διεθνείς συνθήκες, αλλά και ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί νόμιμα [...] Ο μόνος τρόπος να λειτουργήσει η Συμφωνία είναι οι...
Η Συμφωνία, οι επαναπροωθήσεις, η νομιμότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν αρμόζουν στη χώρα μας καταστάσεις εξαίρεσης
Οι συνθήκες εγκλωβισμού και συνωστισμού και η συνακόλουθη αδυναμία επαρκούς εξατομικευμένης προσέγγισης και μέριμνας σε άτομα που έχουν ήδη βιώσει τραυματικές εμπειρίες παραβιάζουν βάναυσα τα δικαιώματά τους.
Δεν αρμόζουν στη χώρα μας καταστάσεις εξαίρεσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συμβολισμοί και προσχήματα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό
Τελικά ποιος ευθύνεται για τη σημερινή εικόνα της Ε.Ε. στο προσφυγικό; Οι χώρες του Βίζεγκραντ που υπηρετούν την ακροδεξιά ιδεολογία και με κάθε τρόπο θέλουν να υπηρετήσουν τις εσωτερικές ανάγκες οικοδόμησης...
Συμβολισμοί και προσχήματα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναντίρρητη η ανάγκη αλλαγής στρατηγικών επιλογών στο προσφυγικό
Η κρίση του προσφυγικού αντιμετωπίστηκε με τρόπο που δημιούργησε και άλλες κρίσεις κι έτσι δεν επέλυσε κάτι με τρόπο θετικό, αποτελεσματικό, οριστικό. Με τον τρόπο που τον προηγούμενο καιρό η μία κρίση...
Αναντίρρητη η ανάγκη αλλαγής στρατηγικών επιλογών στο προσφυγικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Κιλκίς δείχνει τον δρόμο και τον τρόπο
Ηταν καλοκαίρι του 2014, όταν τα καραβάνια των προσφύγων ακολουθώντας τις γραμμές του τρένου διέσχιζαν τους Νομούς Θεσσαλονίκης και Κιλκίς για να περάσουν στη γείτονα χώρα. Ωσπου άρχισαν να μπαίνουν οι φραγμοί...
Το Κιλκίς δείχνει τον δρόμο και τον τρόπο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας