• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.1°C / 26.3°C
  3 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 21.9°C
  4 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.7°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 16.1°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.1°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 19.8°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.7°C / 16.2°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 28.8°C
  3 BF
  37%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  4 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  5 BF
  66%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 25.1°C
  2 BF
  74%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 26.0°C
  3 BF
  50%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 23.9°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  83%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η αμετανόητη Νέα Δημοκρατία

 • A-
 • A+

Στο προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στις μεγάλες ευθύνες του –κυβερνητικού πλέον– ΣΥΡΙΖΑ, διότι πρώτον μεν συντηρεί, τεχνητά εν πολλοίς, το διχαστικό κλίμα που τον έφερε στην εξουσία, δεύτερον δε αναπαράγει, σε διάφορους τόνους, τη λογική «ο μη ων μετ’ εμού κατ’ εμού εστίν».

Ωστόσο, το μέγεθος αυτών των ευθυνών δεν νομιμοποιεί τη Ν.Δ. στο να παίζει τον ρόλο του τιμητή, καθώς πέραν του ότι βαρύνεται με τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες της περιόδου 2004-2009, ως προς την κατάρρευση της χώρας, υπήρξε στη συνέχεια και η πρώτη διδάξασα μιας άνευ ορίων «αντιμνημονιακής» πόλωσης (και μάλιστα απέναντι σε ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο, παρά τα ασυγχώρητα λάθη του, διαχειρίστηκε μια κρίση που αυτή προκάλεσε με την αλόγιστη πολιτική της).

Με άλλα λόγια, η διχαστική πολιτική της Ν.Δ. υπήρξε ο προάγγελος αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, αρχής γενομένης μάλιστα από την περίοδο της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση Σημίτη, με τους οξύτατους –και τόσο οικτρά διαψευσμένους– λεονταρισμούς κατά της διαπλοκής (η οποία πράγματι τότε άρχισε να θεριεύει, πλην όμως γιγαντώθηκε και αποθρασύνθηκε τα επόμενα χρόνια, με τεράστια ευθύνη της Ν.Δ., που και σήμερα ακόμη, όπως έδειξε η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, αποτελεί την μακρά χείρα της…).

Το κλίμα δε αυτό αποτέλεσε το θερμοκήπιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν, στη συνέχεια, οι πολλαπλές παρεκτροπές του «κινήματος των αγανακτισμένων». Εξάλλου στους κόλπους της Ν.Δ. φώλιαζαν, και έδιναν τον τόνο στις αρχικές κινητοποιήσεις αυτού του «κινήματος», τόσο τα λούμπεν ακροδεξιά στοιχεία των ΑΝ.ΕΛΛ. όσο και τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής, τα οποία μάλιστα, με την ανοχή ή/και ενθάρρυνσή της, απέκτησαν ερείσματα και δημιούργησαν θυλάκους στον στρατό, στα σώματα ασφαλείας και στη Δικαιοσύνη, πριν αποφασίσουν να βγουν στο φως, ανοίγοντας τα δικά τους τα φτερά, για να μολύνουν την πολιτική ατμόσφαιρα με το δηλητήριο του ακραίου εθνικισμού και του ρατσισμού αλλά και με γελοίες θεωρίες συνωμοσίας…

Αλλά και αργότερα, ήταν η Ν.Δ. που τορπίλισε κάθε προσπάθεια συνεργασίας στο πλαίσιο ενός μεγάλου συνασπισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν από κοινού τα εκρηκτικά προβλήματα που εν πολλοίς η ίδια δημιούργησε.

Το μόνο της μέλημα ήταν να επιστρέψει πάση θυσία στην εξουσία και αφού το επέτυχε (με δραματικές απώλειες και με πλήρη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού) υπέστη στο ακέραιο τις συνέπειες αυτής της πόλωσης και εισέπραξε τα επίχειρα του διχασμού στον οποίο ουκ ολίγον συνέπραξε, πριν ανακρούσει πρύμναν και εφαρμόσει την ίδια «μνημονιακή» πολιτική.

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα η Ν.Δ. δεν φαίνεται να έχει αφομοιώσει πλήρως τα μαθήματα της τελευταίας πολιτικής περιόδου. Αφού πέρασε ένα μεγάλο διάστημα εσωστρέφειας και περισυλλογής, μετά τις αλλεπάλληλες ήττες της, και αφού συνέπραξε –και ορθώς– στην ψήφιση της τελευταίας συμφωνίας, φαίνεται να επανέρχεται στην παλιά γνωστή συνταγή του μονομερούς και τυφλού καταγγελτισμού και της γενικευμένης πλην άκριτης και επικίνδυνης πόλωσης.

Και αυτό δυστυχώς έχει επιταθεί μετά την αλλαγή της ηγεσίας της, παρά τις φρούδες εν πολλοίς ελπίδες που είχαν ευρύτατα καλλιεργηθεί, καθώς η πολιτική συμπεριφορά της έχει πλέον έντονα τα χαρακτηριστικά της πολιτικής ψύχωσης.

Πράγματι, η μόνιμη επωδός των στελεχών της –και ιδίως των προερχόμενων από την ακροδεξιά…– που εκδηλώνεται ακόμη και με υστερικές εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας και φανατισμού, είναι η απαίτηση να καταδικαστεί στο πυρ το εξώτερον η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να αναγνωρίσει ανεπιφύλακτα ο ελληνικός λαός –κατά προτίμηση αφού αυτομαστιγωθεί και ζητήσει γονυπετής συγγνώμη…– ότι παρασύρθηκε από τη δημαγωγία και δεν κατάλαβε πόσο σωστή ήταν η πολιτική της Ν.Δ…

Παρ’ ότι δε αυτή η απαίτηση της πλήρους, πανηγυρικής και εφ’ όλης της ύλης δικαίωσης της Ν.Δ. βρίσκει δυστυχώς ακροατήριο το τελευταίο διάστημα (ιδίως σε κάποιους απελπισμένους λόγω των αλλεπάλληλων λαθών και των κραυγαλέων αδυναμιών του ΣΥΡΙΖΑ), είναι φανερό ότι είναι τυφλή και αδιέξοδη, διότι πέρα από το ότι αποσκοπεί στην ικανοποίηση ισχυρών πολιτικών απωθημένων, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην επανάληψη του ίδιου σκηνικού της περιόδου 2009-2012.

Πράγματι και τώρα, όπως και τότε, η Ν.Δ. δεν δέχεται να συμπράξει σε καμία από τις συμφωνηθείσες (εν προκειμένω και από την ίδια…) αλλά και απαραίτητες για την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη μεταρρυθμίσεις, με αστείες δικαιολογίες και υπεκφυγές, πίσω από τις οποίες υποκρύπτεται, δύσκολα πλέον, μια όλο και πιο στυγνή και απροκάλυπτη εξουσιομανία, η οποία, για πολλά στελέχη της είναι φανερό πλέον ότι αποτελεί αυτοσκοπό.

Συμπερασματικά, με βάση τις διαπιστώσεις αυτού και του προηγούμενου άρθρου, η εικόνα του πολιτικού μας συστήματος εμφανίζεται για ακόμη μία φορά δραματική. Ενώ η ανάγκη συναινέσεων και συγκλίσεων είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική, οι δύο βασικοί παίκτες του αποδεικνύονται ανίκανοι να υπερβούν τις εγγενείς παθογένειες και δυσκαμψίες τους.

Αντί να συνδιαλλαγούν, διατηρώντας τις ιδεολογικές διαφορές τους, για την αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών της κρίσης, επιδίδονται σε ακροβασίες πάνω από το κενό, επιμένουν στις διχαστικές λογικές και ρέπουν, όλο και περισσότερο, στον ρόλο που προδιέγραψε γι’ αυτούς ο ποιητής: «δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα»…

* καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να μην αφήσουμε τις θυσίες μας να πάνε χαμένες
Αυτοί που παρέδωσαν 13% έλλειμμα και μας οδήγησαν στα μνημόνια, που παρέδωσαν άδεια ταμεία το ’15 και άφησαν έναν λαό έρμαιο κάθε εκβιασμού, από θύτες της κρίσης εμφανίζονται ως λυτρωτές από τα δεινά.
Να μην αφήσουμε τις θυσίες μας να πάνε χαμένες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαντασιακή «κανονικότητα»
Αν θέλουμε να αντικρούσουμε έναν επερχόμενο νέο μεσαίωνα, αν θέλουμε να διαφυλάξουμε τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρηνικής συμβίωσης, πρέπει...
Φαντασιακή «κανονικότητα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβερνήσαντες και κυβερνώντες αποποιούνται τις ευθύνες τους
Δυστυχώς, οι σημερινοί αρχηγοί της Ν.Δ. και (ουσιαστικά) του ΠΑΣΟΚ θέλουν να ξεχάσει ο λαός τις τεράστιες ευθύνες που έχουν τα κόμματά τους και οι προκάτοχοί τους την 35ετία 1974-2009, καθώς και οι ίδιοι τη...
Κυβερνήσαντες και κυβερνώντες αποποιούνται τις ευθύνες τους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προοδευτικοί πολίτες αναζητούν κομματική έκφραση
Η κρίση δημιούργησε στη χώρα έναν νέο διπολισμό που στερούνταν ξανά την ιδεολογική αναφορά. «Μνημόνιο» και «αντιμνημόνιο» θόλωσαν τις ιδεολογικές διαφορές και έφεραν στο προσκήνιο δύο νέα στρατόπεδα. Οι...
Προοδευτικοί πολίτες αναζητούν κομματική έκφραση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στις 25 του Μάη...
Στις 25 του Μάη η ΚΝΕ και το ΚΚΕ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να δυναμώσει η γραμμή της αντεπίθεσης, για παραπέρα ισχυροποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, για την κοινή πάλη με το ταξικό εργατικό...
Στις 25 του Μάη...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιο είναι το κομματικό σύστημα της κρίσης;
Από τα πρώτα χρόνια της κρίσης έγινε αντιληπτό ότι ο παλιός δικομματισμός που εξέθρεψαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ είχε εξ ολοκλήρου καταρρεύσει. Αυτό που παραμένει ωστόσο ασαφές είναι ποιο κομματικό σύστημα ήρθε...
Ποιο είναι το κομματικό σύστημα της κρίσης;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας