• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.5°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.6°C
  1 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 8.0°C / 14.4°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.9°C
  0 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.4°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  0 BF
  96%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.8°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.0°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 12.8°C
  0 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.5°C / 7.5°C
  1 BF
  96%
EUROKINISSI

Πώς μπορούμε να σώσουμε τα χίλια παιδιά του πολέμου

 • A-
 • A+

Κάνω έκκληση!

α) Στους κυβερνητικούς υπεύθυνους της μεταναστευτικής πολιτικής.

β) Στην Κεντρική Ενωση Δήμων της χώρας.

γ) Στα ΜΜΕ, για να προωθήσουν την ιδέα να επαναληφθεί η επιτυχημένη πρωτοβουλία της ΚΕΔΚΕ του 1992-94, όταν τριάντα ελληνικοί δήμοι φιλοξένησαν μέσω των ελληνικών οικογενειών χίλια διακόσια παιδιά, σε δύο φάσεις, από την τότε καθημαγμένη Σερβία. Για έξι μήνες την κάθε φορά, παίρνοντας κάθε δήμος είκοσι αγόρια ή κορίτσια που μπορούσαν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Σήμερα, βέβαια, οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της πατρίδας μας έχουν διαφοροποιηθεί από τότε, όμως πιστεύω απόλυτα ότι δεν έχουμε χάσει ούτε κατ' ελάχιστο τον ανθρωπισμό μας, γι' αυτό η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να εναρμονιστεί στη σημερινή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από την κατάσταση της οικονομίας αλλά και από την αδήριτη ανάγκη να σώσουμε μικρά παιδιά-προσφυγόπουλα που κινδυνεύουν όχι μόνο από τις βόμβες αλλά και τα κύματα του Αιγαίου.

Ηταν η μοναδική τότε πρόταση αλληλεγγύης από όλη την ευρωπαϊκή αυτοδιοίκηση που έγινε στο πανευρωπαϊκό συνέδριο στο Στρασβούργο, καθώς έγινε πράξη μέσα σε τρεις μήνες και ξέπλυνε την ντροπή της επίσημης Ευρώπης, που έχυνε υποκριτικά δάκρυα ενώ ταυτόχρονα έριχνε βόμβες.

Οι ελληνικές οικογένειες που φιλοξένησαν τα παιδιά μέσα στα σπίτια τους μαζί με τα δικά τους παιδιά έδειξαν μια σπάνια προθυμία, σε σημείο που πολλές αιτήσεις συμμετοχής δεν ικανοποιήθηκαν.

Τα παιδιά αυτά σήμερα έχουν μεγαλώσει και κρατούν άρρηκτους δεσμούς με τις ελληνικές οικογένειες που τα φιλοξένησαν και έχουν γίνει κήρυκες του ελληνικού πολιτισμού.

Σημαντική βοήθεια είχαν προσφέρει εκτός από την ΚΕΔΚΕ, που είχε την πρώτη ευθύνη της οργάνωσης και τον συντονισμό, τα υπουργεία Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας, μέσω των κατά τόπους γιατρών των κέντρων υγείας, των δασκάλων και καθηγητών αλλά και των κοινωνικών λειτουργών για κυρίως ψυχολογική υποστήριξη, καθώς επίσης και ο Ερυθρός Σταυρός Ελλάδας και Σερβίας.

Τώρα το πρόγραμμα αυτό πρέπει να διαμορφωθεί διαφορετικά για να πετύχουμε τον επιθυμητό στόχο. Τότε τα παιδιά ήρθαν από τις εμπόλεμες περιοχές της Σερβίας έχοντας την έγκριση της σερβικής κυβέρνησης.

Σήμερα δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να ρισκάρουμε την επανάληψη της ίδιας διαδρομής από το Χαλέπι ή τη Βαγδάτη. Για τον λόγο αυτόν προτείνω να εξετάσουμε πώς μπορούμε να προσφέρουμε μια οικογενειακή ζεστασιά και στοργή στα προσφυγόπουλα, που σώθηκαν από τον άθλιο πόλεμο, τη φουρτουνιασμένη θάλασσα και τους εμπόρους ψυχών και σωμάτων και τα οποία βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα χωρίς γονείς.

Είναι επείγουσα ανάγκη να τα βοηθήσουμε, να σβήσουν τον εφιάλτη του πολέμου και του θανάτου από την πληγωμένη παιδική τους ψυχή, έστω και για ένα λογικό χρονικό διάστημα, έστω και προσωρινά, όπως τότε!

Εάν σκεφτούμε πως στη χώρα μας έχουμε 325 δήμους και κάθε οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης έχει τη δυνατότητα μέσω πάντα των οικείων οικογενειών να φιλοξενήσει τουλάχιστον 3 παιδιά, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε περίπου 1.000 παιδιά. Βέβαια οι μεγάλες πόλεις μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερα!

Είμαι βέβαιος ότι όλοι μας έχουμε το καθήκον να ανταποκριθούμε θετικά σε αυτό το κάλεσμα, διαφορετικά θα το έχουμε στη συνείδησή μας.

Γιατί όλοι κάποτε ήμασταν παιδιά και έχουμε παιδιά και εγγόνια.

*τέως δημάρχου Ιθάκης (1975-1995), τέως μέλους Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σαράγεβο... 75 χρόνια μετά
Στις μέρες μας, που οι πολιτικές ακρότητες και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός αποτελούν έναν ανερχόμενο κίνδυνο που μπορεί να διαρρήξει την ανθρώπινη συμβίωση και τις πανταχόθεν βαλλόμενες δημοκρατικές αξίες,...
Σαράγεβο... 75 χρόνια μετά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ελλάδα και η καταδίκη του Κάρατζιτς
Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, κρίθηκε ένοχος γενοκτονίας για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα. Επίσης, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία τον καταδίκασε...
Η Ελλάδα και η καταδίκη του Κάρατζιτς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ουκρανία: εθνική κυριαρχία έναντι ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Τα αφηγήματα που επιχειρούν προσχηματικά και κατά περίπτωση να νομιμοποιούν, στο όνομα του διεθνούς δικαίου, την ένοπλη βία πολλαπλασιάζονται.
Ουκρανία: εθνική κυριαρχία έναντι ανθρωπίνων δικαιωμάτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οχι στο όνομά μου
Η Ρωσία νιώθει οδύνη και ντροπή. Στο όνομα της δικής μου Ρωσίας και του δικού μου λαού, εγώ ζητώ συγγνώμη από τους Ουκρανούς.
Οχι στο όνομά μου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο τρόμος των βομβαρδισμών χαράσσεται ανεξίτηλα στην παιδική ψυχή
Οι θάνατοι των αμάχων αλλά και των στρατιωτών (Ουκρανών και Ρώσων) είναι το μεγαλύτερο από τα πολλά δεινά που επισωρεύει αυτός ο νέος πόλεμος στην Ευρώπη. Εκατομμύρια είναι οι πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες με...
Ο τρόμος των βομβαρδισμών χαράσσεται ανεξίτηλα στην παιδική ψυχή
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Θα γίνει πόλεμος;»
Ποιος και με ποιο δικαίωμα θέτει απλούς, καθημερινούς ανθρώπους ενώπιον τόσο αδυσώπητων προβλημάτων; Πώς γίνεται να ζει κανείς ξαφνικά μέσα σε μια τόσο αδιανόητη συνθήκη, δίχως να έχει κάνει το παραμικρό για...
«Θα γίνει πόλεμος;»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας