Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.7°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.0°C
  3 BF
  72%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 7.8°C / 16.7°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  76%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 15.6°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 2.2°C / 13.0°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.0°C
  1 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.7°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 15.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.1°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.6°C / 15.6°C
  2 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.3°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.6°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  47%
Η κρίση, οι αλλαγές, οι συναινέσεις
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Η κρίση, οι αλλαγές, οι συναινέσεις

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η Ελλάδα το 2010 ουσιαστικά κατέρρευσε, χτυπημένη από τη χρηματοπιστωτική κρίση που σάρωσε την ευρωζώνη, γιατί αποτελούσε έναν από τους πιο αδύνατους κρίκους της, με σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα, ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα και ένα υπέρογκο δημόσιο χρέος. Η τυπική χρεοκοπία και η ολική καταστροφή της αποφεύχθηκαν λόγω της συμμετοχής της χώρας στην ευρωζώνη και του μεγαλύτερου προγράμματος χρηματοδότησης που έχει δοθεί ποτέ. Η κρίση αυτή, όμως, είχε σημαντικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας και στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Εφερε δε καθαρά στο προσκήνιο τη μέγιστη ανάγκη των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχει η χώρα. Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχε υλοποιήσει η Ελλάδα εδώ και χρόνια, χωρίς την ανάγκη μνημονίων.

Το πολιτικό σύστημα αποδείχτηκε όμως συνολικά ανώριμο και ανίκανο, έστω και σε συνθήκες κρίσης, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού του κράτους και της οικονομίας, με στοιχειώδη συνεννόηση συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, όπως έκαναν άλλες χώρες που βρέθηκαν στην ίδια θέση με την Ελλάδα.

Το κρυφτούλι με το Μνημόνιο – αντιμνημόνιο παίχτηκε όλα τα χρόνια της κρίσης, ακόμη και με τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας που αναδείχτηκε μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012. Αντί να βρεθεί ένας τρόπος συνεννόησης για να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, η μεν κυβέρνηση τις προωθούσε σε μεγάλο βαθμό ευνουχισμένες, η δε αντιπολίτευση απέρριπτε κάθε αλλαγή ως μνημονιακή επιβολή. Ακόμη και για σοβαρές μεταρρυθμίσεις που προέβλεπε το πρόγραμμα προσαρμογής, όπως το Περιουσιολόγιο, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, οι κρατήσεις υπέρ τρίτων, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση με την ενοποίηση των Ταμείων, το συνταξιοδοτικό και άλλες κρίσιμης σημασίας αλλαγές, η κυβέρνηση έπαιζε συνεχείς καθυστερήσεις, πιεζόμενη από την κομματική και συντεχνιακή της πελατεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αναδείχτηκε νέα αξιωματική αντιπολίτευση στις εκλογές του 2012, αφού κέρδισε μεγάλα τμήματα και ειδικές ομάδες συμφερόντων οι οποίες στήριζαν τις προηγούμενες δεκαετίες το παλιό πολιτικό σύστημα, υποσχόμενος το παρελθόν μιας δανεικής ευημερίας, έγινε ο νέος αυθεντικός εκφραστής τους.

Οι ομάδες αυτές του πληθυσμού είδαν στον ΣΥΡΙΖΑ το όχημα εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους και συνέχισης των προνομίων που είχαν διασφαλίσει ως πελάτες του παλιού, κυρίαρχου για σαράντα χρόνια, συστήματος, εις βάρος όμως του κοινωνικού καθολικού συμφέροντος. Το βασικό σύνθημα της αντιπολίτευσης είναι και σήμερα η κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που ψηφίστηκε από τις «μνημονιακές» κυβερνήσεις και η επιστροφή στην κατάσταση προ του 2009. Στην πράξη, δηλαδή, συνέχεια της ίδιας απορριπτικής και άγονης καταγγελτικής πολιτικής της προηγούμενης αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση Παπανδρέου του 2009, δηλαδή της «αντιμνημονιακής» Νέας Δημοκρατίας, η οποία εν τω μεταξύ έγινε το βασικό κόμμα της νέας «μνημονιακής» κυβέρνησης του 2012. Είναι τραγικό, αλλά πολλοί αναλυτές θεωρούν πλέον ότι μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να μπορέσουν να γίνουν υπεύθυνες και ρεαλιστικές οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας όταν είναι στην αντιπολίτευση. Να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες, με δεδομένο όμως το ενδεχόμενο να έχει εν τω μεταξύ καταρρεύσει η χώρα.

Στη σημερινή Ελλάδα αρνούμαστε ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνία να ασκήσουμε στοιχειώδη αυτοκριτική που οδηγεί στην αυτογνωσία και στην πραγματική εκτίμηση των δυνατοτήτων και των περιορισμών μας, εξωτερικών και εσωτερικών, ως έθνος, κράτος και κοινωνία. Αρνούμαστε να συζητήσουμε τις αιτίες της κακοδαιμονίας μας. Μονομαχούμε λυσσασμένα για τα συμπτώματα. Μηρυκάζουμε τη μιζέρια μας. Ζούμε τον σύγχρονο μύθο μας ότι το Μνημόνιο έφερε την κρίση, ενώ συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Κατασκευάζουμε αχυράνθρωπους για να τους λογχίζουμε κατά βούληση. Γι’ αυτό αποτυγχάνουμε.

Νομίζω, λοιπόν, με αυτές τις σκέψεις πως κάθε σώφρων Ελληνας δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο συμπέρασμα πως στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης η απάντηση στον διάχυτο πολιτικό παραλογισμό είναι να αλλάξουμε πορεία. Η απάντηση είναι η πολιτική της συνεννόησης και των μεγάλων εθνικών συναινέσεων.

 

*Ανεξάρτητος βουλευτής, επικεφαλής των «ΜΕΤΑρρυθμιστών»

ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτική σταθερότητα το αίτημα των Ελλήνων
Εστειλε χθες από τις κάλπες με την ψήφο του ο ελληνικός λαός τα μηνύματά του, τα οποία θα πρέπει να σεβαστούν και να ερμηνεύσουν σωστά τα πολιτικά κόμματα, ώστε να εφαρμόσουν μια πολιτική που θα βγάλει τη χώρα...
Πολιτική σταθερότητα το αίτημα των Ελλήνων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ελληνική ΤΑΝΙΑ*
Είναι προφανές ότι και το σχέδιο Α' του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε ότι αντιστοιχούσε περισσότερο στις επιθυμίες του κόμματος και των πολιτών και πολύ λιγότερο στις πραγματικές δυνατότητες με δεδομένο τον συσχετισμό...
Η ελληνική ΤΑΝΙΑ*
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καλή ψήφο!
Το μήνυμα των ευρωεκλογών ήταν αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα αίτια είναι συγκεκριμένα. Η αυτοκριτική είναι αναγκαία, όχι όμως το αυτομαστίγωμα, καθώς δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για την κατάρρευση μιας...
Καλή ψήφο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να μην αφήσουμε τις θυσίες μας να πάνε χαμένες
Αυτοί που παρέδωσαν 13% έλλειμμα και μας οδήγησαν στα μνημόνια, που παρέδωσαν άδεια ταμεία το ’15 και άφησαν έναν λαό έρμαιο κάθε εκβιασμού, από θύτες της κρίσης εμφανίζονται ως λυτρωτές από τα δεινά.
Να μην αφήσουμε τις θυσίες μας να πάνε χαμένες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Αχέροντας και οι εκλογές
Η αλήθεια είναι ότι η κυβερνώσα Αριστερά έκανε λάθη και παραλείψεις. Προσπάθησε να δώσει ιδεολογική ταυτότητα στα θύματα των Μνημονίων τη στιγμή που δεν ήταν ιδιοκτησία κανενός. Ούτε της Ακροδεξιάς ούτε της...
Ο Αχέροντας και οι εκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας