• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.7°C / 34.7°C
  4 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.8°C
  4 BF
  54%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 34.8°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.1°C / 29.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 34.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 24.5°C / 30.4°C
  3 BF
  23%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 31.1°C
  2 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.1°C / 32.9°C
  1 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.1°C / 28.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  30%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  3 BF
  36%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.5°C / 32.7°C
  3 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.3°C / 36.1°C
  3 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 29.3°C
  3 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.9°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.1°C / 28.1°C
  3 BF
  38%
DREAMSTIME

Περί ραδιοτηλεοπτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης

 • A-
 • A+

Ενημέρωση σε μια δημοκρατική χώρα σημαίνει πρώτα απ' όλα παρουσίαση των γεγονότων από όλες τις πλευρές με όσο γίνεται πιο ακριβή και αντικειμενικό τρόπο, ώστε ο λαός να μπορεί να κρίνει και να αποφασίζει με βάση την πραγματικότητα. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός γεγονότων που δεν είναι δυνατόν να παρουσιαστούν, εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος στα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΡΜΜΕ).

Η επιλογή, κατά συνέπεια, των γεγονότων που παρουσιάζονται στην κοινή γνώμη αποτελεί το κλειδί που ανοίγει (ή κλείνει) την πόρτα για μια αντικειμενική ενημέρωση του λαού από τα μέσα αυτά.

Μετά την επιλογή ακολουθεί ο έλεγχος της ακρίβειας των πληροφοριών για τα γεγονότα αυτά. Στον τομέα αυτόν μεγάλο ρόλο παίζουν οι πηγές των πληροφοριών. Οταν ένα γεγονός προέρχεται από πηγές του δημόσιου τομέα και η κυβέρνηση δίνει ακριβείς πληροφορίες, δεν υπάρχει ανάγκη ελέγχου.

Οταν, όμως, οι πηγές δεν είναι ο δημόσιος τομέας ή όταν ο δημόσιος τομέας δεν ελέγχεται πλήρως από την κυβέρνηση, τα πράγματα δυσκολεύουν. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν η κυβέρνηση αποκρύπτει γεγονότα ή δεν δίνει ακριβείς ή πλήρεις πληροφορίες γι’ αυτά. Στις περιπτώσεις αυτές είναι αναγκαίος ο διπλός, τριπλός ή και πολλαπλός έλεγχος πριν μεταδοθεί μια πληροφορία.

Οταν έχει γίνει η επιλογή και διαπιστωθεί η ακρίβεια της πληροφορίας, θα χρειαστεί (εξαιτίας του περιορισμένου χρόνου) να γίνει μια, επίσης ακριβής, περίληψή της. Και στη φάση αυτή χρειάζεται και πολλή προσοχή και έλεγχος (τουλάχιστον διπλός). Τέλος, έρχεται η σειρά προτεραιότητας που θα πάρει η είδηση χρονικά (σε ποιο ή ποια δελτία ειδήσεων, σε ποια σειρά στο κάθε δελτίο και πόσες φορές θα επαναληφθεί).

Στη χώρα μας, μετά τις σημαντικές μεταβολές που έγιναν σε ό,τι αφορά τη γλώσσα από το 1976 και μετά, είναι αναγκαίο μαζί με τα παραπάνω στοιχεία να προσεχτεί και η γλώσσα στην οποία δίνονται οι πληροφορίες για τα γεγονότα. Αδόκιμες (στον λαό) λέξεις και εκφράσεις, ιδιωματισμοί και τεχνικοί όροι που τους καταλαβαίνουν πολύ λίγοι όταν χρησιμοποιούνται εκεί που δεν είναι αναγκαίο (ή, όταν είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθούν, δεν ερμηνεύονται) μπορεί να ισοδυναμούν με κακή ενημέρωση. Φυσικά η γλώσσα είναι κάτι ζωντανό που εξελίσσεται και η ενημέρωση του λαού πρέπει να συγχρονίζεται με τις εξελίξεις αυτές.

Μετά την παρουσίαση των γεγονότων έρχεται η κριτική και ο σχολιασμός τους. Και γι’ αυτό, όπως και για τα ίδια τα γεγονότα, ισχύουν πολλά από όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Ομως το βάρος που έχει ένα γεγονός και, προπάντων, η ερμηνεία που δίνεται σ’ αυτό και τα σχόλια που διατυπώνονται για τα αίτια που το προκάλεσαν ή για τις επιπτώσεις του εξαρτώνται στις περισσότερες (για να μην πούμε σε όλες) τις περιπτώσεις από την πολιτική τοποθέτηση του σχολιαστή.

Φυσικά η πολιτική τοποθέτηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στην επιλογή και παρουσίαση των γεγονότων. Η επιλογή των θεμάτων στα οποία θα γίνουν σχόλια και η επιλογή των σχολιαστών παίζουν, κατά συνέπεια, εξίσου σημαντικό ρόλο με την επιλογή και παρουσίαση των γεγονότων.

Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο όπου τα ζητήματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω να έχουν λυθεί κατά τρόπο που να εξασφαλίζει την απόλυτα αντικειμενική ενημέρωση του λαού, κι αυτό γιατί εκείνοι που κυβερνούν μια χώρα και εκείνοι που έχουν την εξουσία (όταν οι τελευταίοι δεν συμπίπτουν με τους κυβερνώντες) –είτε γιατί το πιστεύουν, είτε γιατί μιμούνται τους προκατόχους, είτε γιατί πέφτουν πολύ συχνά στον πειρασμό– επιβάλλουν κάποιους (χαλαρούς, ασφυκτικούς ή στραγγαλιστικούς) ελέγχους στον τρόπο με τον οποίο γίνεται (ή δεν γίνεται) η ενημέρωση.

Οι έλεγχοι αυτοί διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ανάλογα με το καθεστώς που επικρατεί ή γίνεται προσπάθεια να επικρατήσει. Για την άσκησή τους χρησιμοποιούνται διοικητικά, οικονομικά, νομοθετικά ή, ακόμα, και αστυνομικά και δικαστικά μέσα.

Με κριτήριο τα όσα προαναφέρθηκαν είναι σαφές ότι στη χώρα μας, μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, από το 1974 μέχρι σήμερα, η ενημέρωση του λαού τόσο από τα δημόσια, όσο και κυρίως από τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κάθε άλλο παρά αντικειμενική είναι.

Τα δημόσια ΡΜΜΕ χρησιμοποιούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ως μέσα προβολής του έργου τους και όχι αντικειμενικής ενημέρωσης του λαού. Τα ιδιωτικά, που λειτουργούν παράνομα, εξυπηρετούν τους σκοπούς και τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι ήταν διαπλεκόμενοι με τους κυβερνώντες των δύο κομμάτων πρώην εξουσίας.

Αυτή, ακριβώς, η διαπλοκή είναι η αιτία για την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μπλοκάρει τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος για τα ΡΜΜΕ που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες από τη Βουλή. Στον ίδιο λόγο οφείλεται και η έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών των μέσων αυτών στον νόμο που έχει ψηφιστεί.

Το αν και κατά πόσον θα εφαρμοστεί ο νόμος αυτός, αν κριθεί συνταγματικός τόσο ο ίδιος όσο και ο τρόπος εφαρμογής του και αν και κατά πόσον με την εφαρμογή αυτή θα υπάρξει επιτέλους στη χώρα μας μια όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική ενημέρωση του λαού από τα δημόσια και ιδιωτικά ΡΜΜΕ, είναι ερωτήματα στα οποία κανείς δεν μπορεί σήμερα να δώσει απάντηση.

* πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ βλάπτουν σοβαρά τη Δημοκρατία
Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των νέων δεδομένων, ως προς την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για να επαναληφθεί η πολλαπλώς ατυχήσασα σχετική διαγωνιστική διαδικασία και να...
Τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ βλάπτουν σοβαρά τη Δημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόσα κανάλια χωράνε;
Ενα ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι το πόσες άδειες εθνικής εμβέλειας καναλιών θα δημοπρατηθούν. Τους προηγούμενους μήνες, το θέμα έγινε αντικείμενο απίστευτης προπαγάνδας και αντι-επιστημονικής...
Πόσα κανάλια χωράνε;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ενημέρωση δεν είναι κομμωτήριο
Ο πλουραλισμός στην ενημέρωση δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των καναλιών που εκπέμπουν. Στα χρόνια της κρίσης, οι εν λειτουργία τηλεοπτικοί σταθμοί ήταν μεν επτά, η ενημέρωση όμως που παρείχαν, ιδίως σε...
Η ενημέρωση δεν είναι κομμωτήριο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το παλαιό σύστημα ενημέρωσης
Οταν όλοι εμείς επιτέλους ως πολίτες περιμέναμε να αναληφθεί μια πρωτοβουλία ορθολογικής οργάνωσης της δημόσιας σφαίρας της επικοινωνίας, δεχόμαστε την επίθεση του παλαιού επικοινωνιακού συστήματος, το οποίο...
Το παλαιό σύστημα ενημέρωσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΕΣΡ και αναδιανομή ραδιοτηλεοπτικών αδειών
Η ριζική αντίθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην αδειοδότηση ραδιοτηλεοπτικών καναλιών εντοπίζεται στην άρνηση και παρακώλυσή της. Μοιάζει αδιανόητο, αλλά εν έτει 2016, κόμματα της αντιπολίτευσης...
ΕΣΡ και αναδιανομή ραδιοτηλεοπτικών αδειών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιτακτική συνταγματική αναγκαιότητα να δοθούν άδειες
Κανένας από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς που λειτουργούν σήμερα δεν έχει άδεια, και επομένως, όπως δεν έχει κουραστεί να επαναλαμβάνει το Συμβούλιο της Επικρατείας από το 2010, κανένας δεν λειτουργεί...
Επιτακτική συνταγματική αναγκαιότητα να δοθούν άδειες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας