• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 34.7°C
  3 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.8°C / 33.8°C
  4 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 35.4°C
  2 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 33.8°C
  3 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 28.4°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.8°C / 34.3°C
  4 BF
  40%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.7°C
  3 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  0 BF
  27%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.5°C / 33.3°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 34.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 32.8°C
  3 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  40%

Στην κόψη του ξυραφιού

 • A-
 • A+

Σήμερα γνωρίζουν οι περισσότεροι Ελληνες, αλλά και Ευρωπαίοι, πως κάτι δεν πάει καλά, κάτι έχει κακοφορμίσει στην περιοχή.

Οι συγκρούσεις, οι επαναστάσεις, η επαναφορά φυλετικών πρακτικών και ιδεών στον αιώνα της παγκοσμιοποίησης και της αχαλίνωτης τεχνολογικής αλλαγής, η εμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων και οι βλέψεις των τοπικών ηγεμόνων για επέκταση της επιρροής τους έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες για μια καταστροφή.

Για πολλούς αισιόδοξους ή πλημμελείς γνώστες της περιοχής, τα πράγματα θα πήγαιναν καλά μετά τις μαζικές επαναστάσεις των λαών, ή τα πράγματα ήταν υπό έλεγχο κάτω από την αμερικανική ηγεμονία και την ισραηλινή τοπική επικυριαρχία.

Τίποτα από αυτά τα δύο δεν ισχύει πλέον. Οι μαζικές επαναστάσεις σήμερα έχουν δύο κοίτες. Η μία λέγεται «το κουρδικό πρόβλημα» και η άλλη το λεγόμενο «Χαλιφάτο».

Και οι δύο έχουν διαμορφωθεί ως ισχυρότατες επαναστάσεις με πολύπλευρα και σύνθετα χαρακτηριστικά. Και οι δύο είναι κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές, οικονομικές, εθνικιστικές και πιθανόν με ταξικές συνιστώσες οι οποίες όμως επικαλύπτονται από τις άλλες.

Και οι δύο εμφορούνται από οργή και είναι ένα ξέσπασμα το οποίο έχει κοινά στοιχεία: την αλλαγή της καθεστηκυίας τάξης στην περιοχή. Βέβαια το Χαλιφάτο επιδιώκει μια πιο ευρεία πολιτική επανάσταση σε όλον τον ισλαμικό κόσμο και αυτό είναι που δημιουργεί την τεράστια αντιπαλότητα του με την κουρδική επανάσταση.

Το Χαλιφάτο θέλει ένα ενιαίο σουνιτικό μέτωπο κατά των απίστων (χριστιανοί, σιίτες, γεζίντι, ζωροάστρες, σούφι, αλεβίτες), οι Κούρδοι επιζητούν, είτε ανοιχτά είτε με ενδιάμεσους τρόπους, την ανεξαρτησία και ελευθερία τους ως εθνική οντότητα. Για το Χαλιφάτο αυτό είναι έγκλημα καθοσιώσεως, εξ ου και οι σκληρές και ανελέητες συγκρούσεις μεταξύ τους.

Η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή οριακά μπροστά σε πιθανή διάλυσή της. Ο Κεμάλ, από τους πρώτους που εφάρμοσε (ο Χίτλερ ήταν θαυμαστής του) την πρακτική του ολοκαυτώματος και των εθνοκαθάρσεων (αναλόγως με την περίπτωση και την πολιτική συγκυρία), είχε δίκιο όταν δεν ήθελε η Τουρκία να εμπλέκεται σε θρησκευτικά ζητήματα και κυρίως με τους Αραβες.

Ο ισλαμιστής Ερντογάν, εκφραστής του πολιτικού Ισλάμ, ενέπλεξε την Τουρκία στη μεγάλη κρίση του αραβικού κόσμου έχοντας το όνειρο της ανασύστασης την Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Για την Ελλάδα, η οποία, μόνον λόγω της σχέσης της με το ΝΑΤΟ, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κάποια σχετική θέση ασφάλειας της εδαφικής της ακεραιότητας, η κατάσταση είναι πλέον δυστυχώς ανεξέλεγκτη. Η σχετική ασφάλεια που της παρέχει το ΝΑΤΟ μπορεί πολύ εύκολα να αποδειχθεί πομφόλυγα. Δύο είναι οι κίνδυνοι: το προσφυγικό και ένας επαπειλούμενος πόλεμος μεταξύ Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας-Κούρδων-Συρίας και Ιράν.

Το προσφυγικό πρόβλημα για την Ελλάδα είναι άλυτο και δυστυχώς σε αυτό το σημείο οι συμμαχίες και με το ΝΑΤΟ και με την Ε.Ε. είναι μάλλον εναντίον της λύσης αυτού του θέματος, το οποίο έχει πλέον τις διαστάσεις του ιστορικού ζητήματος που λέγεται Ανατολικό Ζήτημα. Είναι το παλιό αιώνιο πρόβλημα από την ανάποδη. Τώρα δεν έχουμε το πρόβλημα με το πώς θα μοιράσουμε την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Τώρα το πρόβλημα είναι πώς θα μοιράσουμε εκατομμύρια μουσουλμάνων ανάμεσά μας. Κανένας βέβαια δεν ασχολείται με τους εναπομείναντες χριστιανούς στην περιοχή, σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Τα σύνορα με την Ευρώπη δυστυχώς θα κλείσουν και η έκπληξη θα είναι το αντίθετο. Το τι θα γίνει με χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες εδώ, είναι κάτι που η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να αρχίσουν να το σκέφτονται σοβαρότατα.

Το δεύτερο ζήτημα, της σύγκρουσης στη Συρία, θα κριθεί από το πόσο ο πρόεδρος Ομπάμα θα έχει την ευθυκρισία και την αποφασιστικότητα να τη σταματήσει. Μέχρι στιγμής δεν έχει «πουλήσει» τους Κούρδους της Συρίας, παρά τις ισχυρές φωνές υπέρ της Τουρκίας.

Αλλά ο Ερντογάν είναι εγκλωβισμένος, διακινδυνεύει ακόμα και να πάει φυλακή αν πέσει από την εξουσία το κόμμα του. Θα κάνει κάθε προσπάθεια να ανατρέψει την κατάσταση υπέρ του.

Αυτό σημαίνει πως το ΝΑΤΟ (οι ΗΠΑ) θα βρεθούν μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας τους: ή θα δράσουν ή θα διαλυθούν, γιατί αν αφήσουν την Τουρκία να υποστεί τη ρωσική τιμωρία η χώρα αυτή θα παύσει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έτσι ολόκληρη η ισορροπία (ανισορροπία) παγκοσμίως αλλάζει.

Για την Ελλάδα τα αποτελέσματα μια τέτοιας εξέλιξης θα είναι αρνητικά και αποσταθεροποιητικά. Μπορεί βέβαια να δημιουργηθούν τοπικές συμμαχίες, όπως ΗΠΑ - Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα - Βουλγαρία - ΠΓΔΜ - Αλβανία με κάποιες παραλλαγές.

Για την Ελλάδα μπήκε ήδη στο τραπέζι και η εθνική της ανεξαρτησία, κυριολεκτικά και η εδαφική της ακεραιότητα και η δημογραφική της σύνθεση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική ειρήνη και την οικονομίας της.

Οι θεωρίες και οι ιδεοληψίες οι οποίες κυκλοφορούν στις τάξεις κάποιων πολιτικών και διανοουμένων (το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη) για το τι συμβαίνει και τι πρέπει να γίνει έχουν προ πολλού ξεπεραστεί από τις αναρίθμητες ανοησίες και την απρονοησία των «μεγάλων δυνάμεων». Τώρα έρχεται η ώρα της εξόφλησης και οι πρώτοι που θα πληρώσουμε θα είμαστε ως συνήθως εμείς, λόγω γεωγραφίας και ιστορίας.

* συγγραφέας

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρόσφυγες πολέμου στην ελληνοτουρκική μεθόριο
Η κυβέρνηση απέκτησε τη νομιμοποίηση να ανακοινώσει σκληρά αντι-προσφυγικά μέτρα που παραβιάζουν ακόμη και αυτούς τους βασικούς κανόνες των διεθνών συμβάσεων, επικαλούμενη έκτακτη ανάγκη και απειλή.
Πρόσφυγες πολέμου στην ελληνοτουρκική μεθόριο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κοιμηθείτε ήσυχα τώρα: Το ΝΑΤΟ μας προστατεύει!
Αυτό που προωθεί η Ε.Ε. μεθοδικά, με πρόσχημα το προσφυγικό και τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, εν μέσω απειλών, εκβιασμών και τελεσίγραφων, είναι η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με το...
Κοιμηθείτε ήσυχα τώρα: Το ΝΑΤΟ μας προστατεύει!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αμφιβολίες για τη συμμαχική επιχείρηση
Η αποστολή του ΝΑΤΟ αποτελεί ή ακόμη μία προσχηματική κίνηση των δυτικο-ευρωπαϊκών κρατών να πείσουν τις κοινωνίες τους ότι κάνουν το παν για να ανακόψουν τις προσφυγικές ροές ή προοίμιο για μεγαλύτερη...
Αμφιβολίες για τη συμμαχική επιχείρηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να λύσουμε το προσφυγικό στη ρίζα του
Η Μεσόγειος μετατράπηκε από γέφυρα πολιτιστικών ανταλλαγών και εμπορίου σε Καιάδα ανθρωπιστικής καταστροφής. Προτελευταία πράξη του σημερινού δράματος ήταν η λεγόμενη «αραβική άνοιξη» που επεκτάθηκε από την...
Να λύσουμε το προσφυγικό στη ρίζα του
ΑΠΟΨΕΙΣ
“Turkaegean” γιοκ: το ύστατο επιχείρημα
Η αντίδραση της Κυβέρνησης μέσω της προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απέδωσε την άμεση, οργισμένη και σε έντονο ύφος αντίδραση του Αντιπροέδρου της κ. Σχοινά.
“Turkaegean” γιοκ: το ύστατο επιχείρημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ένας απλός ορισμός της μπλόφας του casus belli
Η μπλόφα για να είναι εργαλείο πολιτικής δεν πρέπει να είναι μόνο μπλόφα. Τι είδους μπλόφα είναι η μπλόφα για την οποία γνωρίζει ο αντίπαλος ότι είναι μόνο μπλόφα;
Ένας απλός ορισμός της μπλόφας του casus belli

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας