Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στον αστερισμό των συνεπειών και των κληροδοτημάτων

Στον αστερισμό των συνεπειών και των κληροδοτημάτων

  • A-
  • A+

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τα «σημάδια» -που λέγαν οι παλαιοί-, το πέρασμα από την κυβερνητική εξουσία του πολυμορφικού σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. οσονούπω τελειώνει. Τελειώνει δε -όπως συνήθως συμβαίνει με τις σοσιαλδημοκρατικές παρενθέσεις σε καιρούς οξείας καπιταλιστικής κρίσης- μέσα σε σκηνικό θεατρικής ειρωνείας.

Η χρησιμότητα του παρόντος κυβερνητικού σχήματος τόσο για την εγχώρια άρχουσα τάξη και το συνακόλουθο πολιτικό σύστημα όσο και για τα ισχυρά κέντρα του Βερολίνου και των Βρυξελλών ολοκληρώνεται με την επικείμενη «αξιολόγηση» των θεσμών. «Αξιολόγηση» την οποία -εδώ βρίσκεται η ειρωνεία- διακαώς επιθυμεί η κυβέρνηση επιμένοντας, με αθεράπευτη αισιοδοξία -τύπου «Ευρώπη των λαών»-, να βλέπει σε αυτή μια νέα αρχή, εκεί όπου όλοι διακρίνουν το τέλος της αποστολής της.

Για να το πούμε απλά, στο σημείο όπου ετούτη η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει τη συμβολή της στη «μνημονιακή» πολιτική, όταν «περάσει» νομοθετικά το αγροτικό, το ασφαλιστικό και, ίσως τις νέες «εργασιακές σχέσεις», το μεν κοινωνικό και πολιτικό της κεφάλαιο θα έχει φθαρεί σε τέτοιο βαθμό ώστε δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστεί το οτιδήποτε, ενώ, συνεπεία του προηγούμενου, η θολωμένη πλέον «επικοινωνιακή» της λάμψη θα είναι άχρηστη για οποιαδήποτε πολιτική χρήση.

Η έξοδος ετούτου του αυτοοριζόμενου ως «αριστερού» κυβερνητικού σχήματος από την εξουσία δεν θα είναι αναίμακτη. Θα αφήσει πίσω βαριά κληροδοτήματα, μια νέα «παράδοση» σε βάρος του εργατικού, του λαϊκού κοινωνικού κινήματος και των πολιτικών του εκφράσεων. Η ορολογία και το λεξιλόγιο είναι ήδη το πρώτο, όχι όμως και το τελευταίο θύμα.

Πραγματικά αυτούς τους μήνες αποδείχθηκε ότι τα πλέον σκληρά αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα μπορούν να δρομολογηθούν στο όνομα των μεγάλων αξιών της Αριστεράς και της προόδου και ότι η εξυπηρέτηση των πιο τολμηρών επιδιώξεων του μονοπωλιακού κεφαλαίου μπορεί να γίνει με επαναστατική μουσική επένδυση και ρητορεία.

Ο εκμαυλισμός των εννοιών όμως κρύβει τον εκμαυλισμό των συνειδήσεων. Το βαρύ τίμημα που θα πληρώσει ο λαός μας και η χώρα μας από αυτήν την ολιγόμηνη έκθεση της «αριστεράς» στην εξουσία δεν αφορά μόνο νόμους και μέτρα.

Αφορά τη φθορά ιδεών και λέξεων. Την εξαχρείωση της γλώσσας διαμέσου της οποίας τα λαϊκά αιτήματα, οι λαϊκές ανάγκες και προσδοκίες μπορούν να μεταπλαστούν σε πολιτική διεκδίκηση.

Θα μείνω μόνο σε ένα κραυγαλέο παράδειγμα: η προσεκτικά σκηνοθετική προσομοίωση των τρακτέρ της ξεσηκωμένης αγροτιάς με τα τανκς της χούντας των Παπαδόπουλου-Ιωαννίδη ταυτίζει θρασύτατα λαϊκούς αγώνες και χουντικά πραξικοπήματα. Εξαιρετικά χρήσιμη στην άρχουσα τάξη και στους ιδεολογικούς και πολιτικούς της ταγούς ετούτη η προωθημένη εκδοχή της θεωρίας των δύο άκρων.

Στο ίδιο επίπεδο κινείται και η επίμονη επικοινωνιακή τακτική να «εξηγούνται» λαϊκές κινητοποιήσεις ως υποκινούμενες από ακροδεξιά, νεοναζιστικά μορφώματα. Υποθέτουμε ότι όταν έρθει η ώρα για την εφαρμογή των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. θα καλέσει σε δημοκρατικό συναγερμό για να προασπίσει ο κόσμος τις μνημονιακά «δημοκρατικές» της αρχές απέναντι σε μυστηριώδεις δυνάμεις του σκότους.

Το σενάριο δείχνει καλό, αμφιβάλλουμε όμως εάν θα εμφανιστεί ο επιτήδειος σκηνοθέτης που θα το υλοποιήσει.

Η γενική έκπτωση εννοιών και αξιών έχει αμβλύνει ανακλαστικά που ώς τώρα διέθετε η ελληνική αστική πολιτική σκηνή. Θα περίμενε κανείς τυπικές έστω διαμαρτυρίες για τη γερμανο-τουρκική συμφωνία επί του προσφυγικού και του Αιγαίου που αφορά άμεσα τη χώρα μας.

Στο διαδικαστικό μέρος πρώτα, όπου οι παρατυπίες είναι εξοργιστικές: ερήμην των πολυεθνικών συνασπισμών στις οποίες ανήκουν (Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ), οι δύο κυβερνήσεις πήραν αποφάσεις που αφορούν τη δική μας χώρα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Εξαιρετικά ασυνήθιστη διαδικασία σε συνάξεις «ισότιμων εταίρων» και στο «κοινό μας σπίτι», που θα έλεγε και ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του τελευταίου όμως, αντί να προβληθούν ενστάσεις, η διαδικασία γίνεται άμεσα αποδεκτή και απλώς αναζητούνται τα γνωστά «ισοδύναμα μέτρα».

Το ποιος θα είναι ο διοικητής, τι θα γίνει με τα εθνικά σύνορα και τα τοιαύτα. Περί του ουσιαστικού, τη διεθνοποίηση δηλαδή του Αιγαίου και τη συρρίκνωση της κυριαρχίας της χώρας μας σε αυτό, ουδέν σχόλιο. Μισόλογα μόνο και αοριστίες για εσωτερική κατανάλωση.

Δεν είναι μόνο τα εθνικά ανακλαστικά που εκπίπτουν ραγδαία ετούτους τους μήνες. Τα ιδεολογικά ακολουθούν την ίδια πορεία. Στην Κρήτη ο κ. Ρίχτερ, που ισχυρίζεται ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν «καθαρός» και «ιπποτικός» μέχρις ότου οι Κρητικοί που υπεράσπισαν τον τόπο τους διέπραξαν «αγριότητες», αθωώθηκε.

Η ανοικτή απολογία του ναζισμού ή, έστω, ο σεβασμός για τους δύο χιλιάδες εκτελεσμένους από τους κατακτητές στη Μάχη της Κρήτης, συγκινούσαν πριν από λίγο καιρό με ολότελα διαφορετικό τρόπο. Η επέλαση όμως μαρτύρων και ψηφισμάτων -από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ- που αγανάκτησαν καθότι με τέτοιες δίκες και καμώματα θα πάψουμε να «φαινόμαστε Ευρωπαίοι» φαίνεται πως κυριάρχησε επί όλων των άλλων επιχειρημάτων.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, από πολλούς θεωρήθηκε απόλυτα «φυσιολογική» και «επωφελής» η προταθείσα συμφωνία του πανεπιστημιακού Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ με τη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη για οργάνωση κοινών εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων και παρεμβάσεων!

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φύγει, μάλλον σύντομα. Την κόπρο του Αυγεία όμως που αφήνει πίσω του ποιος Ηρακλής θα την καθαρίσει;

* καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ

 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Tα πολλαπλά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ
Τι συμβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ, δύο χρόνια μετά την εκλογική επιτυχία του; Υποστηρίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ενιαία ταυτότητα ούτε ομοιογενή φυσιογνωμία, αλλά έχει αποκτήσει πολλαπλά πρόσωπα, τα οποία...
Tα πολλαπλά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η θεωρία της «αριστερής παρένθεσης»
Η θεωρία της «αριστερής παρένθεσης» επιτελεί ταυτόχρονα δύο λειτουργίες. Στο επίπεδο της προπαγάνδας και της επικοινωνιακής στρατηγικής, είναι ίσως το κεντρικό τέχνασμα που χρησιμοποιείται προκειμένου να...
Η θεωρία της «αριστερής παρένθεσης»
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Είναι τόσα πολλά αυτά που μας ενώνουν»...
Το δίλημμα Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο μουτζούρωσε τα (ήδη θολά) σημεία αναφοράς της (συγκρουσιακής) θεώρησης των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ Δεξιάς κι Αριστεράς. Η έννοια «έθνος» «ταξικοποιήθηκε» μέσω της...
«Είναι τόσα πολλά αυτά που μας ενώνουν»...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι διαπλεκόμενοι
Αν κρίνουμε από τη ρητορική της κυβέρνησης, η «για πρώτη φορά Αριστερά» δεν δέχεται μόνο τα πυρά των απανταχού νεοφιλελεύθερων, αλλά έχει μπει και στο στόχαστρο εσωτερικών εχθρών που φέρουν το όνομα...
Οι διαπλεκόμενοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ρόλος των συνδικάτων με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.
Ο ρόλος του εργατικού κινήματος, των συνδικάτων, των κοινωνικών κινημάτων και ευρύτερα του λαϊκού μαζικού κινήματος στις νέες συνθήκες δεν είναι να αποδεχτεί και να υιοθετήσει τις κυβερνητικές προγραμματικές...
Ο ρόλος των συνδικάτων με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εντεκα μεταρρυθμίσεις στην κρατική διοίκηση που δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά που πρέπει απαραιτήτως να κάνουμε την επόμενη φορά
Άρθρο του Χριστόφορου Βερναρδάκη: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε ορισμένες σοβαρές αλλαγές στην κρατική διοίκηση, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διαδικασιών και λειτουργιών, αλλά άφησε πολλές...
Εντεκα μεταρρυθμίσεις στην κρατική διοίκηση που δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά που πρέπει απαραιτήτως να κάνουμε την επόμενη φορά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας